Евтина Коледа обещават хранителните вериги

Преглед на печата за 3 октомври
Обновена: 3 окт 2012 08:44 | 3 окт 2012 07:16, Петя Славова
134
Евтина Коледа обещават хранителните вериги
Министър Найденов обещава евтина Коледа. Снимка: БТА

"Веригите обещаха истински евтина Коледа", пише "24 часа". Изданието цитира на първата си страница министира на земеделието и храните Мирослав Найденов. " Така у нас най-после за празниците храните ще са с по-ниски цени", заяви министърът. Идеята е веригите да поставят акцент за Коледа на основните храни, които слагат на трапезата си по-неплатежоспособните българи, а не толкова на ниските цени на алкохола. В тази връзка "Труд" възвестява: "Истински евтина Коледа - мисията възможна!"

МВФ предупреди кабинета да не се поддава на натиск за заплати", пише "Сега". Правителството не бива да се огъва пред исканията за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера. Всяко преизпълнение на приходите следва да бъде насочено в друга посока - увеличаване на фискалния резерв. Желателно е и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране, на фона на все по-високите разходи на НОИ и застаряване на населението. С тези препоръки за предизборната 2013 г. излезе в края на редовната си мисия у нас Международният валутен фонд.

"Столицата бетонира контрола си в Общинска банка", съобщава "Новинар". Решението за увеличаването на капитала на Общинска банка бе взето спешно, тъй като фирмите на миноритарния собственик Христо Ковачки, които контролираха банката, водят дела в Софийския градски съд и във Върховния административен съд. С тях те оспорват решението на БНБ, с което им бе забранено да гласуват на общите събрания и блокиращата им квота бе отнета. Гласуването не мина без разгорещени спорове между управляващи и опозиция, които се проточиха около час. Пред изданието кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, сподели: "Подменяме изцяло тролейбусите следващата година. На този етап не предвиждаме разширение на зоните за паркиране"."Дума" развива темата с тезата: "Кадиев заподозря нередности в Общинска банка". Той обяви, че няма доверие в управлението на банката, по време на извънредната сесия на СОС. Зададе редица въпроси на мнозинството в ОбС, с които обоснова отказа си да гласува за увеличаването на капитала на Общинска банка.

Червеният съветник поиска да разбере защо Петя Димитрова е назначена в Управителния съвет на банката въпреки очевидния конфликт на интереси, а след 6 месеца е освободена с обезщетение. Заради отказа на още двама общински съветници от ДСБ стана ясно, че ГЕРБ няма да събере квалифицирано мнозинство,за да може докладът за банката да бъде одобрен.

Новият посланик на САЩ у нас - Марси Б. Рийс - е имала среща с министър-председателя Бойко Борисов във вторник, съобщава "Труд". Срещата е била на четири очи (плюс преводач) и на нея не е присъствал никой друг от правителството. "Нормално е след пристигането си посланик Рийс да се види с различни представители на държавата", казаха от посолството на САЩ в София. В коментара си по темата за изданието Антоний Гълъбов, доц. по политически науки в НБУ, обощава: "Нов посланик и стари наши проблеми".

Външно министерство ще предпазва българите зад граница от неволни грешки и груби нарушения на чуждите закони чрез нова услуга, наречена онлайн консул, съобщава "Монитор". Мярката се въвежда, след като наш сънародник прекара 18 дена в хърватски затвор заради прибрана от плаж черупка от защитен в страната вид мида.

"Управляващите се готвят да махнат "Белене" от въпроса на референдума", коментира "Сега". Сергей Станишев се закани БСП да се противопостави на намеренията на мнозинството да промени съдържанието на въпроса за всенародното допитване. ГЕРБ ще предложат нова формулировка на въпроса за референдума за "Белене", се разбра от вчерашните изказвания по темата.

Окончателната редакция ще бъде изготвена от правната комисия, която ще се занимае още тази седмица с проблема. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че въпросът трябва да е принципен - за бъдещето на ядрената енергетика изобщо, а не за конкретен проект. За промяна намекна и депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, член на комисията по енергетика.

"Референдумът за АЕЦ "Белене" ще се проведе до три месеца, уточни в Сандански икономическият министър Делян Добрев, информира "Новинар". Депутатите умуват над въпроса, не трябва да е двусмислен. Това означава, че допитването ще се проведе до края на годината или най-късно през януари 2013 г."Дума" отразява позицията на БСП: "Електронен референдум е невъзможен". Лидерът на социалистите Сергей Станишев заяви, че подобна алтернатива е недопустима, защото 40% от българите нямат достъп до интернет. Това е "подигравка", възмути се той. Станишев бе категоричен, че партията няма да допусне промяна на въпроса в референдума.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков, заявява пред "Капитал Daily": "Няма да се занимаваме с газоразпределение. "Булгартрансгаз" има много интензивна програма в следващите 5-10 години, която изисква концентрация и добра организация. Развиването на газоразпределителни мрежи би ни разсеяло от основната идея. Ние искаме да бъдем двигателят на газопотреблението в България, да стимулираме и да подкрепяме този процес, като създаваме условия за инвестиции в газоразпределителния сектор, които да бъдат реализирани от частния сектор", очерта приоритетите на компанията г-н Темелков.

За "Стандарт" г-н Темелков, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз", обобщава: "Ще зависим от чужд газ все по-малко. До 3 г. една трета от потреблението ще е местен добив.Догодина ще черпим синьо гориво и от Девенци. За 10 г. ще инвестираме около 650 млн. евро, а до май 2013 г. ще свържем Русе с Гюргево".

Пред "24 часа" проф. д-р Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен, казва: "Обвиниха ме в плагиатство заради конкурса за нови академици и член-кореспонденти на БАН, а аз не съм спирал да се боря срещу плагиатите. Държавата трябва да плаща лекарствата за социалнозначимите заболявания: диабет, рак, хипертония и др., както и лечението на тежкоболните бедни деца и пенсионери. А колко жени с рак не се доверяват на нашата медицина и се лекуватв Турция? Само в Истанбул провеждат лечение 1100 българки с такава диагноза", посочва проф. Горчев.

Тих бунт заради размера на заплатите избухна в столичната Александровска болница. Напрежение между лекарите и администрацията в университетското лечебно заведение тлее от месеци, но сега достигна своя пик. "Страхуваме се от уволнения, затова не излизаме с имената си. Но не може да продължава така -секретарката на директора да се разписва срещу 780 лв., а лекар с 2 специалности, който е учил повече от 10 г., да взема 650 лв. заплата." Такъв сигнал е постъпил в "Труд" от доктори, пожелали анонимност. Според тях персоналът в болницата реално е разделен на "господари" и "роби", съответно - администрацията и лекарите.

"Частна болница "краде" инфаркти", пише на първа страница "Преса". Според доц. Божидар Финков от "Св. Анна", от август месец е в сила заповед на здравния министър, с която се намаляват дежурствата на държавните болници в столицата, за да се осигури работа на "Софиямед". Според него става дума за нелоялна конкуренция, защото изведнъж линейките спират да карат спешни случаи в другите лечебни заведения.

"Цигани си правят жп прелез на международна линия", информира "Новинар". Такъв е направен на релсите на влаковата линия Димитровград - Свиленград, която е част от международното трасе за Турция. На почти същото място заради наводненията от 6 февруари от пътя излезe влакът за Турция. Поводът тогава бил дърво, рухнало върху линията след свличане на подронената от дъждовете земна маса.

Между 2000 и 6000 евро е тарифата за сириец, иракчанин или друг незаконен имигрант от Азия и Африка, за да бъде прехвърлен от Турция през България до Западна Европа, конкретизира сумата "24 часа" в своята тема днес. Турските ръководители на черните канали печелят до 10 млн. евро годишно от прехвърляне на нелегални през нашата граница, според оперативните данни на Главна дирекция на Гранична полиция. По двама бегълци средно атакуват границата ни всеки ден през 2012 г. "Досега не сме залавяли чужденец, свързан с терористи", уточнява комисар Милен Пенев, зам.-директор на Гранична полиция.

Марио Николов не е единственият оправдан за злоупотреби с пари от САПАРД, установи проверка на "24 часа". Той има доста братя по съдба в цялата страна, които след първоначалните обвинения в присвоявания на милиони, днес са чисти пред закона. Най-тежката присъда за злоупотреби с пари от САПАРД получава бизнесменът от Сунгурларе Иван Караиванов - 2 години условно, и то след негови самопризнания. Прокуратурата се препъва в тези дела за кражби по европрограмата.

"Труд" публикува препоръката на МВФ, отправена към съда: "Оправете съдебната система". Лошото правораздаване е в основатана неблагоприятната бизнес среда в България - то гони инвеститорите и спъва растежа на икономиката. Това е посланието на приключилата вчера есенна мисия за консултации на Международния валутен фонд у нас, водена от Катрина Пърфийлд.

Мира Радева, от Института за социални изследвания и маркетинг, прави за "24 часа" сравнителен анализ във времето на съотношението на силите власт-опозиция при правителствата на Костов, Сакскобургготски, Станишев и това сега на Борисов.

Изводът е: "Бойко Борисов е с по-висок рейтинг от предшествениците си през четвъртата година от мандата си, която е най-трудна, защото е година на равносметка." Имената на Димитровград и Благоевград да бъдат сменени - няколко писма от отделни граждани са постъпили в Комисията по преименуване към президента с това искане, информира "Труд".

Председател на тази комисия е секретарят по вътрешна политика на Росен Плевнелиев - Милен Любенов. Тези искания едва ли ще бъдат разгледани. Защото е необходимо да има инициатива, подписка, аргументи и обществен дебат за подобен акт. "За да има преименуване на едно населено място, най-малко гражданите му трябва да го поискат", обясни г-н Любенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
8 преди 11 години
Който се възползва от "евтината коледа"да се запаси с лекарства срещу коремни болки за да не стигне по коледа до някоя болница..Всичко що е застояло, некачествено и т.н. ще се пробута на бедните с "призива" че всичко това се прави за народа от "обич".
113
0
 
1
 
! Отговори
пипи преди 11 години
със 20 стотинки ще е намалението
112
0
 
4
 
! Отговори
Мама ви преди 11 години
Ограбихте държавата. Вече няма икономика, защото няма и производство. Няма и земеделие и животоновъдство.... То и няма кой да работи... ниската раждаемост при българите и все по-наглата *** *** доведе до това. Няма законност и няма общество. Настанихте се удобно в кожени кресла, светли офиси, луксозни автомобили и просторни жилища, а децата ви учат в чужбина, защото тук образованието не струва... А вие продължавате да манипулирате баламите с празни думи..
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе некадърнико *** ти като обещаваш евтини храни имаш предвид такива 10 качество нали.Ама на хората им писна да се хранят с *** и да ги тровят зорлем.Като ви гледа човек охранените, и загладени физиономии, кой знае човек с какви висококачествени храни се храните, а на напода евтино, но ***:(((
110
0
 
1
 
! Отговори
г преди 11 години
тоя квото обещае точно обратното става,евтина коледа щото има още 3месеца, последруги ще ги разтяга пак номера със сушата ще изкара, няма ли кои да стигне до него както стигна онова момче до чешкия президент, ама пистолета да е истински
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До навътре-навън Ами защо пазарувате от хипермаркетите:метро,кауфланд,лидл и т.н.?Защо пазарувате от големите вериги,които най-вероятно обслужват групови интереси?Пазарувайте си в кварталните магазини.Те общо взето не са обвързани с никой и цените в тях са или същите или дори по-ниски.Освен това се снабдяват по-малко и винаги прясно.Аз моите пари не искам да ги давам на чужди компании и групировки.купувам от кварталния и то местни стоки.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До стара баба Някои вече са милиардери!
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като видя Миро мръвката ми се отщява и Коледа.
106
0
 
16
 
! Отговори
БЕЗДАРЕН МИНИСТЪР преди 11 години
Тоя луд ли е бе ? Тоя за НИЩО не става. Тва ли е работата на един министър да обикаля хранителните магазини ? Тоя ако ми влезе в магазина ими каже какво на каква цена да продавам с шут ще бъде изхвърлен.ТОЯ НАЙ МНОГО ЛЪЖЕ НАРОДА и хората които не са се занимавали никога с търговия му вярват.Е ,НЕДЕЙТЕ.
105
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не искам евтина коледа - искам нормална европийска заплата !
104
0
 
15
 
! Отговори
X6 преди 11 години
Идат изборивсички почват да обещават и лъжат народа!
103
0
 
12
 
! Отговори
стара баба преди 11 години
На снимката виждате най-крадливия и най-големия лъжец от министрите на земеделието на т. н. преход. далаверите и кражбите му са без брой, но той се е вързал където трябва и се държи нагло и безпардонно, а иначе вече стана милионер, а до края на мандата ще стане мултимилионер
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе бойко кво го чакаш тоа *** земи го изгони
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а комунизъм не обещават ли, баси ненормалщината, нещо за пазарна икономика да си чувал или насила правиш картелиране на пазара за да убиеш производителите и дребните търговци в името на печеленето на изборите догодина, а бе мозък догодина кой ще плаща данъци скви пари ще плащаш на безработните дет насила ги гониш на улицата е тва са от герб умници, големи при това
100
0
 
7
 
! Отговори
г преди 11 години
тоя обещава ,обещава и накрая вземе че излъже нещо
99
1
 
20
 
! Отговори
навътре-навън преди 11 години
Хранителните вериги казаха:Евтино ще ви излезе тази КоледаПосле скъпо ще ви влиза 364 дниДогодина пак казахаЕвтино ще ви излезе тази КоледаПосле скъпо ще ви влиза 364 дниДогодина пак казаха.Евтино ще ви излезе тази КоледаПосле скъпо ще ви влиза 364 дниИ така.
98
0
 
17
 
! Отговори
азе преди 11 години
Гусин Мирославе Найденов ,...за 3.5 години ни съсипс от намаляване на цени на стоки,от евтиния ,----------- ОБЕЩАНИЯ ДО НЕБЕТО!Айде заминавай си ,по живо по здраво ,...не мъчи и нас и себе си?
97
0
 
13
 
! Отговори
безпартиен преди 11 години
Като видя този накалинчен ветеринар, шефа на поръчковата агенция БАБХ ми става ясно , че първо храните ще са с изтекъл срок/той е майстор на отлежалото месо/. Такова правителство с такива торба акълий и през тошовото време е нямало.Всеки ден се дънят. Примери бол. Крадците се смениха с тъпоъгълници -типични образи на бай ***.
96
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ей че тарикати бе братче..министъра доволен ..а веригите още повече..сигурни гарантирани печалби ..както мобилните оператори са на такса..гарантирана печалба..че и тук сега..и 2 те страни са доволни..а прецаканият е Българина както винаги..евтини предизборни номера на управляващите
95
0
 
10
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Това, че ще да е евтина, и ние си го знаем. Ама се надявахме да отпразнуваме по-богато и не с второкачествени и почти подлежащи на изхвърляне ***.Щеше да е новина, ако бяхте отпуснали малко парички за празниците както това е в бедстващата Гърция например.