БХК отново съди държавата за зловеща смърт на дете в „дом“

Николина починала от недохранване, но прокуратурата не намира вина
Обновена: 4 окт 2012 12:25 | 4 окт 2012 12:25,
50
БХК отново съди държавата за зловеща смърт на дете в „дом“
Снимка: архив, Булфото

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда второ дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на дете с ментални увреждания от “дом”.

19-годишната Николина, която страдала от ментални увреждания, е починала от недохранване, сочи аутопсията на тялото на момичето.

Според властите смъртта е настъпила заради маразъм - крайната степен на патологично недохранване. Прокуратурата обаче не намира престъпление и прекратява досъдебното дело.

Според разследващите недохранването се дължи на умствената изостаналост на Николина.
С други думи, за тях то е естествено, няма нищо нередно и никой не е виновен, отбелязват природозащитниците.

Според тях прокуратурата напълно игнорира това, че служителите на “дома” и болницата, в която умира Николина, са бездействали да положат каквато и да е грижа да предотвратят или лекуват болестното недохранване на детето.

Николина е хоспитализирана с инфекция на целия организъм и тежка дисфункция на кръвосъсирването, след като два месеца не се храни и страда от кръвоизливи по цялото тяло и безсилие да се движи.

Прокуратурата игнорира този период на бездействие на персонала на дома, както и симптоматичния факт, че всичко започва с една рана на ухото, от която тръгва инфекцията, обзела цялото тяло на детето.

Още по темата
Прокуратурата не съобразява, че от рана на ухото не следва да се умира и дори не се интересува как е причинена тази рана, нито какво е довело детето до такова отслабено състояние, че организмът му напълно да се срине от нея, посочват още от БХК.

“Домът” и болницата са същите, в които умира Анета Йорданова – детето, погълнало килограми боклуци, без прокуратурата да види нечия вина за това, чието дело БХК заведе по-рано тази година. Това са домът в с. Стража, Търговищко и болницата на Търговище.

Българският хелзинкски комитет поддържа пред ЕСПЧ, че държавата отговаря за причиняване на смъртта на детето Николина и за нечовешко отнасяне с него приживе. Според правозащитниците
има проявена  дискриминация срещу детето заради менталните му увреждания и институционализацията му, т.е. лишеността му от семейство и близки, които да стоят зад него.

Институциите, а не умствената изостаналост, убиват. Държавата отговаря за отказа си да даде закрила на жертвите на институциите. БХК ще я съди още редица пъти за това, категорични са природозащитниците.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко за децата на България!!! крайно време е някой да ни каже обаче за едно гладуващо дете колко безотговорно чиновници и обслужващи има!?!?! и защо т.нар. държава, комитети и инститиции не предприемат мерки такива ,,домове'' да няма!!! и всяко дете да бъде осиновено преди да са да го направили МЕНТАЛАЕН, ФИЗИЧЕСКИ и АСОЦИАЛЕН ***!!!!
15
3
 
24
 
! Отговори
Анти преди 11 години
Уважаеми съчувстващи, я се огледайте! Защо *** раждат на конвейер, а след това оставят държавата (разбирай ние, които плащаме данъци) да им гледа чаветата? Не може да се поддържат институции за деца на безотговорни родители! После този и онзи били виновни ПИСНА МИ ОТ ТОЗИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ - да си прибират *** и да заминават в друга, по-добре уредена държава!
14
1
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Прав си, но да се умира от ГЛАД, това не трябва да се допуска, ако е неспособно да се храни само, трябва да го храни персонала
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До онбашията В случая БХК са прави. Не можеш да оставиш болен човек да умре от глад.За какво им плащат там на ония повлекани? Нагледала съм се на отвратителни гледки в такива заведения ,където повечето хора са бездушни като камък.
12
3
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
тия няма ли кой да им взриви офиса
11
0
 
8
 
! Отговори
:)) преди 11 години
до 7ми Много ме разсмя с този виц ! мерси, не бях го чувал досега!:))
10
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
някой ще се осмели ли да каже, че в тези домове държават гледа деца с тежки присихичски и здравословни проблеми, с множество други заболявания. Самите родители са се отказали да гледат децата си точно поради това. Много често те са напълно неподвижни, неадекватни ит.н. Естествено е че ще има и смъртни случаи, колкото и да искат от хелзинския комитет да съдят някого. Защо не вземат те да гледат едно такова дете?
9
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БХК отдавна водят антидържавна политика.Те застанаха на страната на Рашкови в катуница,защото според тях било дискриминация.Сега са на страната на ислямистите в пазарджик..... и още много случаи мога да изброя.Изобщо по правило те са на страната на всички антидържавни елементи.Нтях им се плаща за тази дейност.
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 4Ти защитаваш убийците ли ????????Тези, които не са помогнали на беззащитен човек ли ?!Тъ*ак си ти.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм чул някой, да загуби заведено срещу държавата дело. Просто в Чалгария на всеки ъгъл ти се нарушават правата.
6
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз смятам да съдя БХК за това, че ме дискриминира в собствената ми държава за сметка на ***, на които ме задължава да плащам пари, които заработвам на 8 часов работен ден, за да могат те да пият бира по цял, ден, да секат незаконно горите и да се множат.Между другото какво стаан с ония младеж, който щеше да съди държавата за това, че него го задължават да си дупчи билет вградския транспорт, а *** ги пускат да се возят безплатно?
5
2
 
21
 
! Отговори
нервна преди 11 години
Колка от вас се сещат,че осъдената "държава" плаща обещетенията от държавния бюджет,сиреч от ВАШИТЕ пари.А не плащат виновните за нарушенията лица.Не знам какво ви кефи,че ви обират като банатски гъски,да плащате чужди престъпления.
4
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уж виц:Неизвестен луд напръскал пари с отрова и ги дарил на дом за деца. Загинаха 10 депутати, 2 *** кметове и един министър. Децата не са пострадали...
3
1
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 11 години
а ако спечелят делото какво? БХК ще вземе парите и какво? айде в техния джоб? Нещо не разбрах защо са страна по делото. Това че държавата е виновна е ясно но защо пък БХК? със същия успех мога и аз да заведа това дело....
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой ще съди този комитет???
1
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съд до дупка таз помийна дупка България. Избива децата и бъдещето си.

Спонсорирани публикации