Съдът в Страсбург ни осъди заради МВР акция от 2003 г.

Операцията заради Тодор Тодоров-Чакъра е ръководена лично от Борисов
Обновена: 6 ное 2012 22:10 | 6 ное 2012 22:09,
396
Съдът в Страсбург ни осъди заради МВР акция от 2003 г.
Бойко Борисов Снимка: БТА

Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди страната ни за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при операция на полицията през 2003 г., предаде bTV.

Чакъра се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде в операцията срещу него се включиха близо 100 полицаи, сред които и около 30 барети.

След първоначалните неуспешни опити на полицията да изведе Чакъра от къщата, операцията бе оглавена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов, който замина на мястото по заповед на вътрешния министър Георги Петканов.

След продължилата часове наред обсада, полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

Следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров, ефективността на последвалото разследване и предполагаемата липса на ефективни мерки в тази посока.

Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че „правото на живот” (според дефиницията на член втори от Конвенцията за човешките права) на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема със 6 срещу 1 гласа, че е имало нарушение в тази област също на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила, освен когато е абсолютно необходимо.

Споменавайки поименно Бойко Борисов като човекa, ръководил операцията, съдът постановява България да плати 50 000 евро на двамата синове на Чакъра и на съпругата му. Освен това държавата трябва да плати и 4 684 евро на адвокатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
8
 
24
 
! Отговори
съдия преди 11 години
Името на виновният е известно . Да плаща !
258
13
 
9
 
! Отговори
Marto преди 11 години
Доста излишно политизиране на криминален случай. Тоя беше абсолютен бандит и откачалник- с оръжеен склад в къщи. Ако с такива спъват полицията да се оправи, как изобщо може да се въведе някакъв ред ?
257
17
 
13
 
! Отговори
Старшина Ушев преди 11 години
Въпреки,че не харесвам Б.Б. това решение тогава беше правилно,с оглед на това,че лицето барикадирало се в къщата само е избрало този летален за него завършек.Голям късмет са имали всички полицаи,които са отишли да си свършат работата ,а не да умрат.При такава яростна съпротива и огнева мощ няма какво друго да се направи за да няма жертви от страна на полицията.Нима във Франция не застреляха в главата арабина ,който убиваше евреи и се барикадира в дома си.
256
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
HAIDE SEGA TOZI NA SNIMKATA DA DADE 50 000 EVRA OT NEGOVIQ DJOB I BEZ TOVA E MILQRDER .ZASHTO VSI4KI NIE TRQBVA ZA POREDEN PAT DA PLASHTAME ZARADI NQKOI SI KATO TOZI .NE STIGA 4E PLASHTAME VSI4KO NA *** I DEPUTATITE AMI SEGA I TOVA .SEGA KOI TI E VINOVEN ????? STANISHEV ???CARQ A MOJE BI ONIQ GADEN POMAK DOGAN OPA *** PO TO4NO KAZANO KOI TI E VINOVEN SEGA ??????????????
255
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не се е бил появил Боко да води акцията момчетата от СОБТ щяха да си свършат работата перфектно и сега нямаше да плащаме за грешките на Батман.
254
23
 
13
 
! Отговори
полицай преди 11 години
Когато Б.Борисов беше Гл.секретар на МВР имаше двама министри Р.Петков и Петканов, защо никой от тях не спря акцията и да остави Чакъра да си лежи в къщата. Само, че те и двамата са от червената мафия и не се споменават в този сайт. Защо сега за всичко обвинявате министър Цветанов а не Гл.секретар. Така ви е удобно, но не можете да прикриете злобата си към Б.Борисов, защото ще го изберат втори мандат.
253
4
 
18
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Нали в БГ нямаше проституция ? Убеден съм, че и др. Корнезов ще потвърди това !Защо беше убит Чакъра и защо трябваше там да пращат повече от 100 полицаи ? Дали всъщност не са замитали следи ?Дали Чакъра не си е отворил устата и да е казал кои хора от най - високо ниво контролират проституцията у нас ? Дали Чакъра не се е готвил да говори за това в съдебна зала ?Дайте да видим кои открито се противопоставяха срещу легализацията на проституцията у нас ! Гоце, Филчев и Запалката неколкократно се противопоставяха срещу легализацията на проституцията у нас . А какво мислят по този въпрос Г. Петканов и др. Корнезов ?
252
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В деня на изборите в Оклахома екзекутираха осъден на смърт
251
4
 
18
 
! Отговори
една преди 11 години
До Анонимен: Европейския съд ли ни е виновен пък сега /защото до сега беше Станишев/? Виновна ни е нашенската некадърност!! Ако имаме знаещи управленци ЕСПЧ няма за какво да ни съди. Наште си мислят, че всичко знаят и не искат да се учат и променят. Европа съди наши вагабонти и убийци, които ние оневиняваме и нямат шанс да спечелят дела в Страстбург нали?
250
4
 
16
 
! Отговори
българка преди 11 години
Който не желае да живее в Европа и да спазва европейските закони , моля да напусне България ! Нашата страна е била и ще бъде цивилизована !
249
2
 
11
 
! Отговори
NERON преди 11 години
BOKO DA SI PONESE OTGOVORNOSTA I DA PLATI OT DJOBA SI TEZI 50 000 ? TOI E RAKOVODIL AKCIATA TOI E SBURKLA ZASHTO NIE DANUKOPLATCITE DA PLASTAME ZA GRESHKITE NA DRYGITE !!!
248
12
 
6
 
! Отговори
Deko преди 11 години
284/Прав си напълно-Бугаристанеца едва ли знае какво иска, затова и такова е дереджето му. Като *** и престъпниците вилнеят защо правозащитната система бездействала, като се прави нещо и действа твърдо с бандюгите-защо ги тормозели. Злобата, омразата и ненавистта ще го унищожат бугаристанеца-друго не му трябва.
247
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам усещането, че тоя ЕСЧП е с функции да защитава престъпниците, едва ли има случай да няма оправдан *** или да е помислил за обикновения гражданин, подложен на терора на престъпниците.
246
1
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
boko,boko tikva takava vih se 4e ne stryvah,are begai da si iadeh filiite s mas na selo,stiga si karal naroda da ti plahta bakiite ti,plazmodi takav
245
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ти имам и Европата и демокрацията. Това е анархията. Само китайски закони иначе спасение няма от бандитизма. Крадци, наркотрафиканти, убийци..трудно ще виреят.
244
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тия ***, където плюят Бойко, че е утепал престъпник са толкова жалки, че неам думи. Първо хранят по форуми, че престъпниците ги пускали, после хранят по форуми, че престъпниците ги стреляли, после реват, че са долни *** и животеца им е мизерен. Евалата на Бойко за това че некъв джамбаз е дал фира и плюя на Европата за самоизяждащата й се политика. СМЪРТ НА ЕВРОПАТА
243
4
 
26
 
! Отговори
комунист преди 11 години
Когато сме били в СИВ и ВД, 45 години сме имали водещи технологии на икономиката в много области/електроника, химия, машиностроене../ стабилно законодателство и почти нулева престъпност, непознати престъпления- наркомания, проституция и какви ли не още. Откакто сме в ЕС тотална разсипия, анархия и неконтролируем бандитизъм. Такива *** като тоя, отдавна да са били забравени по Белене. Но това е "демокрацията"-свободия, никаква защита на обикновения човек и произвол на престъпниците.
242
5
 
10
 
! Отговори
vd преди 11 години
e,xora vihte kolko stryva boko tikvata.pak bedniat narodets he my plahta me bakiite,a toi he si reje ,reje lenti4ki.bezsramnik,lajets,pisna mi ot teb,kato kradneh pone vih i bedniat narod.podlets,varvi si omrazna ni.
241
16
 
10
 
! Отговори
Хайл преди 11 години
Да ти пикам на Европата и на Страсбурга. Пускат трафиканти на кокаин, щото немало преводач, съдят ни щото сме си свършили работата. Язе сакам сичките араби да поебцат мамата на толерантните европейци и всички манекенки да се забулат като афганки и да ги пребиват новите им мъже на лягане и на ставане а чат пат и с камъни ако не слушат. Нищо добро не я чака тая Европа с тези меки китки, които я ръководят
240
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изобщо не харесвам тиквата, но в случая е постъпил правилно. Не може някакъв психясал селянин да стреля по хората и цялата полиция да му се моли да спре.