Съдът в Страсбург ни осъди заради МВР акция от 2003 г.

Операцията заради Тодор Тодоров-Чакъра е ръководена лично от Борисов
Обновена: 6 ное 2012 22:10 | 6 ное 2012 22:09,
396
Съдът в Страсбург ни осъди заради МВР акция от 2003 г.
Бойко Борисов Снимка: БТА

Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди страната ни за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при операция на полицията през 2003 г., предаде bTV.

Чакъра се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде в операцията срещу него се включиха близо 100 полицаи, сред които и около 30 барети.

След първоначалните неуспешни опити на полицията да изведе Чакъра от къщата, операцията бе оглавена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов, който замина на мястото по заповед на вътрешния министър Георги Петканов.

След продължилата часове наред обсада, полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

Следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров, ефективността на последвалото разследване и предполагаемата липса на ефективни мерки в тази посока.

Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че „правото на живот” (според дефиницията на член втори от Конвенцията за човешките права) на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема със 6 срещу 1 гласа, че е имало нарушение в тази област също на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила, освен когато е абсолютно необходимо.

Споменавайки поименно Бойко Борисов като човекa, ръководил операцията, съдът постановява България да плати 50 000 евро на двамата синове на Чакъра и на съпругата му. Освен това държавата трябва да плати и 4 684 евро на адвокатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Излиза, че престъпниците трябва с вита баница и греено вино да се молят да се предадат. Затова в Русия е демокрацията. Тоя нямаше да има възможност и да стигне до къщата и да се барикадира.
238
1
 
3
 
! Отговори
Dalinov преди 11 години
hm...tasi globa e kolkoto za nepravilno parkirane na avtomobil v tzentralnata chast na Strastburg za izvestno vreme. imate nyakakva pechatna greshka ili greshka v prevoda ?!
237
6
 
15
 
! Отговори
до 268 преди 11 години
Абсолюттно вярно! Хора, правили ви впечатление, че КАТО ДОЙДАТ ЕВРОПЕЙСКИ ЧИНОВНИЦИ В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ СПОМЕНАВАТ ДУМИЧКИТЕ "ЗАПЛАТИ" И "ПЕНСИИ"??? Пазят се като дявол от тамян! Лицемерите му с лицемери! Ще защитават правото на живот на престъпниците! И никога няма да защитят правото на живот на обикновените хора! ИСКАМЕ ДА СЕ МАХАМЕ ОТ ТОЗИ ЕВРОСЪЮЗ!!! НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ СИ ПРАВИ ИЛЮЗИИ ЧЕ ЩЕ ИМАМЕ НЯКАКВА ПОЛЗА!!! САМО ВРЕДИ!!!
236
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е според каноните на страсбург, почтеният гражданин ще трябва да бъде мачкан, унижаван, да търпи произвола на бандитите, а айдуците да си живеят необезпокоявани.
235
10
 
22
 
! Отговори
ябадабаадууу преди 11 години
Истината е следната Боко води акцията !Народа плаща поразията другото е чешене на езици клавиатура и подобни
234
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да вземат тия пари от бюджета на МВР.
233
8
 
8
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Така ще е винаги дереджето, докато управляват комунисти. С това комунистическо законодателство, което е вързало ръцете на полицията, а е дало неограничени права на бандитизма друго не може да се очаква. Затова и БГ последната дупка на кавала в целия ЕС и нормален човешки свят.
232
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно е, какво право на живот може да има такъв ***. Явно критериите в Страсбупг към всяка нация са абсолютно различни и се мери с различен аршин. Интересно е, ако случаят беше в страна като Германия или Италия, дали щеше да я има тая санкция.
231
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля си за момчетата в полицията-всеки бандит може да ги гърми,а всеки *** да ги снима,защото имали високи заплати?!Майка на полицай да не си!
230
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиква,или друг зеленчук-това е най доброто сред БГ действителност.Днес Слави Бинев ще протестира-е за него и мензисът ли да гласувам,за Доган 1 500 000,а може и за 1 000 000 на Станишев и неговата Моника,за Тиквата-аз обичам Тикви.
229
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странна птица е този ЕСЧП. Далечко и височко съди наред за всяко докладвано малоумие. Що не вземе да се самосезира и произнесе и за тормоза, на който е подложено населението от братя роми, барони, дупетати, бивши и настоящи ченгета, мутри и управници, и вся остальная ***...Европата все го играе ощипана булка и ни вади очите как това си било национален проблем и тя не се бъркала. Но ни връща без да се замисли обратно травелинг пийпълите и берящите боровинки. Нищо, че правата им били нарушени
228
5
 
31
 
! Отговори
а преди 11 години
Хайде сега Пожарникаря да ги плати парите от собствения си джоб.
227
9
 
38
 
! Отговори
надяваща се преди 11 години
От толкова много шамари от Европа , главата на Борисов трябва да фръкне !
226
1
 
25
 
! Отговори
до 257 Избирател преди 11 години
За подхвърлената ти реплика"това е друга бира",може би имаш предвид Мишо бирата.И там нещата са мътни и кървави
225
4
 
25
 
! Отговори
правото на живот преди 11 години
След като пожарникарят, според съда в Страсбург, е нарушил правото на живот (според дефиницията на член втори от Конвенцията за човешките права) на Тодоров-Чакъра, следователно пожарникарят ще наруши това право на всички останали българи.
224
1
 
22
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Многократно задавах въпроса за убийството на Стоил Славов / 2004 г. / , но , за съжаление , не чух отговор на този въпрос от Б.Б., Г. Петканов, Гоце и Н. Филчев, които тогава са заемали съответните високи постове в държавата , свързани по един или друг начин с разкриването на престъпления !Може би отговор на този въпрос ще получим от ' жълтата ' преса на американските посланици у нас или от съда в Страсбург ?
223
3
 
41
 
! Отговори
човек преди 11 години
Виновникът е известен и той трябва да си понесе последствията . Аз не желая да нося отговорност и да плащам за престъпленията на друг !
222
4
 
40
 
! Отговори
Hotelier преди 11 години
И понеже Бойко няма да плати тези пари, а трябва, ще ги платим пак ние данъкоплатците. Заради безобразията на НАП например държавата ни плаща милиони на граждани и фирми осъдили България в международни съдилища. Това на никой не му пука защото за безобразията си никой не носи персонална отговорност.
221
4
 
33
 
! Отговори
СОБТ защо така??? преди 11 години
"полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата" - ръководител на оперативно-тактическите действия е пряко отговорен за тази глупост, тиквата петни името на пожарникарите.... а 'самоубил' се с граната е още по-голяма глупост, колко гранати намериха в дома му? тази акция е срам за служителите и органите. да ги плащат от техните джобове тия пари... аз съм разочарован, имах хората в СОБТ за професионалисти.
220
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто селска комбинация,виртуозно изпълнена :1 След,като са знаели от МВР,че Чакъра е шантав,защо не са взели мерки за поставянето му в състояние или ситуация,при които няма възможност до окаже съпротива ?2 Господин Черкеза е психически неуравновесен,опасен бандит, на практика притежава въоръжение на атакуващ кашик от времето на соца ! На кому оная работа са държали ченгетата,ако не са имали информация за арсенала му?Обаче,ако си ***- бам с гранатомета и проблема е рещен!