Църквата почита Св. Архангел Михаил

Това е вторият по значимост есенен празник след Димитровден
8 ное 2012 07:00, Петя Славова
13
Църквата почита Св. Архангел Михаил
Снимка: Булфото

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.

Според православната църква Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Денят на Св. Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: "Св. Архангеле, Св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Ангелин преди 11 години
До Михаил:Чувствам се поздравен... да ти се връща и при теб!Пожелавам на всички, крепко здраве, повече поводи за радости и да бъдем по-човечни един към друг!
11
0
 
16
 
! Отговори
Михаил преди 11 години
Честит празник на всички съименници,да сте живи и здрави и всяко ваше начинание да се увенчава с успех.И не забравяйте,че да носиш това име е и отговорност.
10
0
 
23
 
! Отговори
dl преди 11 години
Честит празник на всички именници и техните близки!Да са живи и здрави!
9
0
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Явно за да си журналист трябва да си много ***. Този, който се изобразява с копието е Свети Георги, а Арахангел Михаил се изобразява с меч в ръка. Моля не заблуждавайте хората.
8
0
 
22
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
Честит празник на всички именници и на всички християни като цяло!!
7
2
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Думата курбан означава дар,жертвоприношение за бог или светец.Не е задължително да е животно,може да е риба,мед или някаква друга храна.Важното е да е посветена на светец и да се спази религиозния ритуал.
6
0
 
21
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Св.Архангел Михаил предвожда небесното...войнство.Дано там да няма...съкращения и небесната войска да...бди и пази България,че тук на земята,нашата я...попиляха.Честит празник,Бог да пази целокупният български народ.
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коли се животно за (да се направи) курбан - журналята пак проститии нацвъкали...Честит празник, здраве и успех на всички
4
0
 
50
 
! Отговори
ами преди 11 години
Честит празник на всички!Живот и здраве!!!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
arxangel mixail ypravliava i slanceto velik angel s voinstvo pred boga .
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
arxangel mixail ypravliava i slanceto velik angel s voinstvo pred boga .
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kak se koli kurban be?!Ne pravim kuRban, a ne go kolim..