Ден на траур заради кончината на патриарх Максим

Днес Негово Светейшество ще бъде погребан в Троянския манастир
Обновена: 9 ное 2012 14:31 | 9 ное 2012 06:56,
111
Ден на траур заради кончината на патриарх Максим
Снимка: БТА

Днес е ден за национален траур заради кончината на българския патриарх Максим. Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.

В деня на опелото и погребението на патриарх Максим националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

От 9.00 ч. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 ч. ще бъде опелото на патриарх  Максим.

На тези траурни служби ще присъства Вселенският патриарх Вартоломей Първи, очаква се да дойдат също сръбският патриарх  Ириней, атинският архиепископ Йероним и други представители на поместните православни църкви.  

Пловдивският митрополит Николай, който временно бе определен и за митрополит на Софийската епархия, увери, че "всеки българин, който пожелае да се сбогува с Негово светейшество, ще бъде допуснат до патриаршеския катедрален храм "Свети Александър Невски".

Погребението на патриарх Максим е от 15.30 ч. в Троянския манастир.

Вчера близо две хиляди вярващи се простиха с патриарха. Тялото му беше изложено за поклонение в катедралния храм "Света Неделя" в София. Премиерът Бойко Борисов, министри, Вселенският патриарх Вертоломей също се простиха с патриарх Максим.

Още по темата
 Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извинявам се ,но повечето писали тук да не са някакви сектанти проповедници в религията на българския атеизмо-идиотизъм?
27
1
 
5
 
! Отговори
Сизлак преди 11 години
Цялото това нещо е титанична психологична пропаганда и храна за хорската суеверност.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета коментарите мога само да кажа БОЖЕ пази БЪЛГАРИЯ. То бива простотия ама в такова количество е плашещо.Мир на праха му.
25
2
 
5
 
! Отговори
do 28 преди 11 години
kakvo e napravil toi za Balgaria be dali e dal pomo6ti na bednite ili kakvo vij katoli4eskata carkva kvo pravi za xorata a tuk samo se razkarvat s laskavi limuzini daje i obiknovenite popove po selata,ot kade toq luks
24
2
 
9
 
! Отговори
циркаджийска показно преди 11 години
Цялата тази помпозност и циркаджийска показност при погребението е в пълно противоречие с живота и с делото на дядо Максим!
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
максим имаше задача от партията, да убие църквата, той добре се справи и гоце го награди
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мир на душата му!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто ви чета коментарите и глупостите и ви се вижда що за дребни душички сте.Един духовен човек кога умре дори враговете биха млъкнали ,а вие като стари *** кълнете дори и мощите на патриарха.Пълна бездуховна и антисоциялна отврат сте.Единия няма и на идея ,че Български Патриярх е титул които преминава скромните ни граници и го е избило на русофобия.Другия без и идея да си има какво е Държавна сигурност кълне и дяволеи.Преставители и на друга вяра се обаждат изобщо атеизъм и омраза!
20
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ot cqla Sofia samo 2000 sa se prostili s nego smqtaite kolko sa go obi4ali prejive
19
7
 
7
 
! Отговори
АТИЛА преди 11 години
Днес е Празник за всеки Истински Българин, сравним с Празненствата на Братята Кавказци след Беслан, Балшой Театър и Московското Метро"Докато не се освободим напълно от руския ботуш няма да сложа оръжие"- Доку Умаров пред "Свободна Европа====Беслан-300 Балшой театър 200 Метрото 100 Домодедово 50 Скоро.....Руската военноморска база на сирийското пристанище Тартус 50 000 Взрив в Руска Атомна централа 1 500 000 Атака с Химическо оръжие 1 000 000 ====КАЗАХ !!!bulgarya.co.cc
18
0
 
4
 
! Отговори
токо преди 11 години
до 9 българинПреди да коментираш е добре, да се ограмотиш малко,защото нормалните хора не биха ти обърнали внимание при такава неграмотност.Самия факт ,че се наричаш българин,а пишеш името на родината си с малка буква е жалко просто.
17
0
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 11 години
дано да е направил нещо добро и да е умрял с искрена вяра в бога... Смъртта няма подмине ДС-тата.
16
1
 
4
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 11 години
всички ще умрем един ден, смърта не подминава даже и комунистите, нито пък мръсните ДС-та....
15
2
 
14
 
! Отговори
tanja преди 11 години
. Единственото нещо, което отличава човека от другите животни, това е неговият ум.но в този форум има мнго на които"Единственото нещо" липсва.Поклон пред паметта на Патриарха български!
14
3
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
trqbva da ima nacionalen traur ama ne za tozi a za BALGARIA,,xarata sa na raba na ocelqvaneto a te oplakvat nqkakav si pop
13
1
 
13
 
! Отговори
Радул Мисирков 2 преди 11 години
...Патриарх Максим може да е всичко но все пак е бил 41 години начело на Българската Православна Църква и трябва да му засвидетелстваме нужното уважение и поклон в последният му земен път!!! За това какво е правил изобщо... И за Църквата в частност... Ако е бил "грешен" има Кой да го съди и ще го съди доста жестоко поне според мен... :( ! А какво да кажем за тия които ще го наследят а?!? Особено за бутащият се за нов Патриарх Николайчо със швейцарските часовници и далаверите ?!? ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ!!
12
1
 
9
 
! Отговори
Радул Мисирков преди 11 години
Бог да го прости дядо Максим!.... А мисля си има какво да му прощава...! Айде стига толкова БЕЗМИСЛЕНА ПОКАЗНОСТ бре хора... Имам предвид почти целият Парламент барабар със Правителството ПРЕД КАМЕРИТЕ разбира се "строено" там за да се "сбогува" със Патриарха! :(... Кой мислите,че ви вярва вече?!? Или това е поредната предизборна агитация да ви видим колко сте "хрисими" ?!? Смешници такива! 70-80 процента от народните представители и от Правителството ПЪЛНИ ДОНОСНИЦИ И *** и ги гледаме там?
11
5
 
19
 
! Отговори
Ели преди 11 години
Поклон пред паметта на Патриарха български!
10
9
 
6
 
! Отговори
Ozzy преди 11 години
Бог да го прости дядо Максим, ама някакси не е удачно денят на национален траур да е в точно в петък. Част от хората чакат цяла седмица в петък вечер за да разпуснат по клубове и заведения. В единия случай излиза, че денят на траур няма да се спази като такъв. Ако все пак се спази и се ограничат музикалните прояви по заведенията, то това ще доведе до недоволство и ще наруши петъчните стереотипи.
9
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече 4-ти ден го опяват! Дали не започнал да се разлага трупа му?!

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe