Погребаха патриарх Максим в Троянския манастир

Тялото беше положено до иконата на Света Богородица Троеручица
Обновена: 9 ное 2012 18:08 | 9 ное 2012 18:08, Елка Василева
120

Снимка: БТА

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим беше погребан в църквата „Света Богородица" на Троянската света обител.

Гробът на българския патриарх е в непосредствена близост до чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, предаде БНТ.

Отслужено беше опело, като церемонията се водеше от Негово Високо Преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, който е временен наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква.

В двора на Троянския манастир присъстваха стотици хора от цялата страна – миряни и духовници, дошли да изпратят патриарха в последния му земен път, предаде bTV.

Приживе Максим сам пожелал след смъртта си да бъде положен именно в тази обител в планината, откъдето започва и духовният му път. Преди 86 г. той прекрачва за първи път прага на манастира в Троян.

След като вчера хиляди хора се стекоха на поклонението пред тленните останки на патриарха в катедралата "Света Неделя" в София, днес отдаването на почит продължи до обяд.

В храма „Св. Александър Невски“ бяха отслужени заупокойна литургия и опело на патриарха.  В богослужението участваха Вселенският патриарх Вартоломей Първи, представители на Сръбската, Гръцката и Албанската православна църква.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Николай нали не отговаряше на едно от условията? Защо се бута? Има ли правила или няма?
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Az sam za principa ! Za martvite ili dobro ili ni6to !
5
17
 
75
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Имам чувството, че това е единственият човек, който се е молил за България..... Може би затова Бог го поживи толкова години.... Мир на душата му....
4
17
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, не спряхте да съдите Максим, дори и в *** му. Бог ще го съди и Историята. Кои сме ние да се изказваме за неща, за които си нямаме и понятие?
3
12
 
47
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Патриарха (лека му пръст),- Още не е погребан, а "РОЛЕКСА", от Пловдив, ВЕЧЕ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ПАТРИАРХ...
2
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И други хора получават заплати от по 7000 и повече лева и не правят нищо за дома на дядо Иван. Не знаете истината, за това не съдете. Запомнете патриарха с това, че отново събра църквата. Колкото и да отричате силата на вярата, когато животът ви притисне в ъгъла, започвате да се молите. Без значение как наричате този, чиято помощ молите. Бог да го прости и дай Боже всекиму толкова дълъг живот.
1
13
 
53
 
! Отговори
poklon!!!! преди 11 години
POКLON!!!!!