Следващият патриарх да бъде достоен като Максим!

Росен Плевнелиев дойде на опелото на в "Св. Александър Невски"
Обновена: 9 ное 2012 14:32 | 9 ное 2012 11:06,
58
Следващият патриарх да бъде достоен като Максим!
Снимка: БТА

Под траурния звън на камбаните на катедралния храм "Св. Александър Невски" висши духовници от 13 поместни църкви участват в заупокойната Света литургия и опелото на патриарх Максим.

Сред чуждите духовници са вселенският патриарх Вартоломей Първи и сръбският патриарх Ириней.

На заупокойната Света литургия в храма "Св. Александър Невски" около ковчега на Патриарх Максим стоят четирима гвардейци - символ на държавната власт.

Пред ковчега, поставен на подиум, има голям портрет на Негово светейшество с черна лента.

Около гвардейците има големи вази, също обвити с черни ленти, в които са поставени бели цветя.

„С чисто сърце си пожелавам следващият патриарх да бъде толкова достоен, колкото беше и патриарх Максим“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Още по темата
Държавният глава каза, че Негово Светейшество е бил достоен патриарх, добър и благ човек.

„Нека всички заедно да скърбим, но нека и да се гордеем с това, което патриарх Максим направи за единството на църквата и за духовността на българите“, посочи Плевнелиев.

Председателят на НС Цецка Цачева каза, че ще запомни Патриарх Максим с неговия стоицизъм. За опелото в храма пристигнаха президентът Георги Първанов (2002-2012г.), лидерът на БСП Сергей Станишев, депутати, министри, главният мюфтия Мустафа Хаджи, дипломати и други.

Желаещите да се поклонят пред тялото на патриарха са подредени в редица пред входа на храма - от към парламента.

Около храма има заграждения и засилено полицейско присъствие.

Висшите духовници и представители на държавната власт влизат в храма през централния вход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Духът Максимов преди 11 години
Дядо Амвросий е болен човек...Ролекса..?! Абсурд е заради един човек да се променя целия църковен устав.Правилното решение е .. Гаврил Ловченски... Достолепен и достопочтен митрополит.АМИН!
47
1
 
3
 
! Отговори
православно вярваща преди 11 години
Трудно ще се намери такъв , като дядо Максим - бед спестовна книжка, без коли,апартаменти, вили ,авоари зад граница и без агентура в ДС. Не го виждам,... че и монашески живот да води.
46
1
 
2
 
! Отговори
мисията невъзможна преди 11 години
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:1) Николай Пловдивски специализира в Москва т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански e на 62 години и също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в Алтернативния синод и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми.# Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност. #1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
45
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Сергей Станишефф е помолил игумена да остане един месец в Троянския манастир, ако ще и като обикновен послушник.
44
1
 
3
 
! Отговори
циция преди 11 години
Хайдее, с това погребение дойде още един голям масраф за плащане, а и за какво ли е нужно да се харчат топкова много пари, вместо да се раздадат на бедните и нуждаещите се, за да се прави ШОУ и избира нов патриарх?
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РОСЕНЧО ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАПРИЛИЧВА НА ПЪРВАНОВ. ГОВОРИ ЛИЦЕМЕРНО, СМИРЕНО, БОГОУГОДНО, А ПРАВИ ГАДОСТИ. ЛИЧИ СИ, ЧЕ СА ОТ ЕДНА ШКОЛА- ДКМС.
42
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
достоен колкото теб ли или боко или цвъки.нали всички вярващи виждаме какви лицемери сте и вие и духовниците.сега ще си сложите николайчо с рролексите и баща милиционер от шесто.това ли е достоен християнин да тъне в лукс.но има господ той наисина вижда и наказва.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аха
40
1
 
2
 
! Отговори
Парадокс преди 11 години
Голямата битка в Църквата е да се сложи начело Патриарх-агент на ДС за да може ченгенца като В.Енчев,Г.Дражев,С.Солаков и останалата плеяда от ДС да получат реабилитация чрез църквата!Най-мъдрия избор са Гавраил или Амброзии
39
0
 
3
 
! Отговори
Istina преди 11 години
Kak ne spriahte po dolu s prostotiite. Umria Balgarskia Patriarh AMA kakvo da kazvam na praznodumzi. Mir na dushata na Patriarh Maxim! Naroda ni soirotia! Bog da ni pazi!
38
1
 
4
 
! Отговори
Глас Божи преди 11 години
и Глас Народен трябва да посочат най-праведния! Да променят устава за избор на патриарх така, че да изберат отец Иван от Нови Хан. Праведен, милостив, човеколюбив, истински християнин - без алчност, помащат, устояващ, грижещ се за хората! ТОВА Е ПАТРИАРХ, А НЕ КАТО ТОЗИ, ПОСТОЯННО ВТЪКВАН КАТО ИДЕЯ СЛЕДВАЩ ПАТРИАРХ - НИКОЛЧО / РОЛЕКСА /
37
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TURSKI KENEF !!!!!
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак много простотия!!!!! Мир на храха му и ПОКЛОН!!
35
2
 
16
 
! Отговори
мен преди 11 години
Почивай в мир дядо Максим,ти ще останеш в сърцата на хората.Добрите хора никога не умират,техните звездички са на небето,и Ангелите им ни пазят
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз за Никито нямам коментар .... той е за въже не за престол ...Въпроса ми е дръг. Какво се меси дързавата в църквата ? То разбирам че старите навици лесно не се губят но 23 години по късно .... От форе на всичко по конституция дързавата е разделена от църквата !? Какво прави Плевнята там ?Като умре главния мюфтия пак ли ще иде да им дава акъл ? Ако питате хващаме БПЦ - ресет на машинката и на ново.... Преди време /доста/ в Фр е казано - убийте ги всички бог ще познае своите !!!!
33
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живея в Пловдив, молете се да не е Дядо Николай , той е просто психопат, вижте погледа му, да не ви казвам за джиповете и охраните, с които се движи......мутра за мин.председател, а сега и мутра за патриарх!!! Бог да пази тази държава!!!
32
3
 
8
 
! Отговори
Бени преди 11 години
Росене скрисе някъде и не се показвай знаем че говориш когато ти разрешат и ти наредят точно какво да кажеш . ГЕРБ и другите БКП сателити след като превзеха президенството , съдебната власт , прокуратурата сега окончателно искат да превземат и църквата като поставят на трона Николай Пловдивски . За който знаем че се гаври с костите на убитите в Батак , облепи църква с тапети и върши всякакви богохулства за пари , злато и слава ! На него дори да го разпопят ще му е малко . А че е гей педофил..
31
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
То туй с тамяна е да те омаят ха-ха да ти стане спокойно на душата и главата и като излезеш да си помислиш,че всичко е наред ха-ха.И след време пак да се завърнеш
30
1
 
15
 
! Отговори
Ники Зкатния преди 11 години
Бог да прости Патриярх Максим мир на прахът му . За съжаление новият най-вероятен патриярх ще е дядо Николай от Пловтвив .Малко история от пакустите на Николай за хората с деменция или забравили за какво зло иде реч . 1 Николай превърна половината манастири в пловдивската епархия в резиденции за разврат и почивка . За възпирането на отец Боян Саръев от Кърджали да се кандидатира за кмет на града от ДПС и коалиция бе награден с чисто нови БМВ и ауди А 8 . По заръка на ДПС и финансиран от ислиямски фондации Николай превърна мозеят костница в Батак в църква . Постави костите в кичозни боядисани в жълто сандъци за което костите започнаха да мухлясват и съвсем скоро ще трябва да бъдат изнесени от там и погребани ЗАЛИЧЕНИ . Нека не забравяме и това че Николай облепи църква в тапети което е ужасно . Николай е сребролюбец срещу пари раздава титли така и ще раздава разрешителни разни секти да вилнеят из страната ни и за капак този болен хомосексуалист марсува с малки момченца по резиденциите .
29
9
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Нека на днешния ден да си спомним думите на ВЕЛИКИЯ УЧИТЕЛ П.ДЪНОВ.Ще дойде време когато хората ще разберат много истини и ще се обеденят в една религия наречена ЛЮБОВ.Само така ще могат да оцелеят и да се развиват духовно и да вървят напред.

Спонсорирани публикации