Ден на траур заради кончината на патриарх Максим

Днес Негово Светейшество ще бъде погребан в Троянския манастир
Обновена: 9 ное 2012 14:31 | 9 ное 2012 06:56,
111
Ден на траур заради кончината на патриарх Максим
Снимка: БТА

Днес е ден за национален траур заради кончината на българския патриарх Максим. Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.

В деня на опелото и погребението на патриарх Максим националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

От 9.00 ч. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 ч. ще бъде опелото на патриарх  Максим.

На тези траурни служби ще присъства Вселенският патриарх Вартоломей Първи, очаква се да дойдат също сръбският патриарх  Ириней, атинският архиепископ Йероним и други представители на поместните православни църкви.  

Пловдивският митрополит Николай, който временно бе определен и за митрополит на Софийската епархия, увери, че "всеки българин, който пожелае да се сбогува с Негово светейшество, ще бъде допуснат до патриаршеския катедрален храм "Свети Александър Невски".

Погребението на патриарх Максим е от 15.30 ч. в Троянския манастир.

Вчера близо две хиляди вярващи се простиха с патриарха. Тялото му беше изложено за поклонение в катедралния храм "Света Неделя" в София. Премиерът Бойко Борисов, министри, Вселенският патриарх Вертоломей също се простиха с патриарх Максим.

Още по темата
 Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
5
 
! Отговори
b преди 11 години
Е с Богом дядо Максиме. Дано в небесните селения ти зачетат направеното, защото ние човеците на земята не го направихме!
87
0
 
3
 
! Отговори
мен преди 11 години
МИР НА ПРАХЪТ МУ!!!!!!!!!! Почивай в мир дядо Максим,ти ще останеш в сърцата на хората.Добрите хора никога не умират,техните звездички са на небето,и Ангелите им ни пазят!
86
0
 
2
 
! Отговори
Moi преди 11 години
Как не ви омръзна цял живот да се занимавате с тея досиета, кой бил агент и кой не! Направо не мога да повярвам,а и не искам. След всички коментари мога само да кажа, че сме изгубили най- човешкото у себе си, а имено да бъдем състрадателни! Ужасно, тежко на всички ни!
85
1
 
3
 
! Отговори
до Всички безбожни м преди 11 години
Много лесно е да се коментира зад монитора скрит зад профил анонимен.Хора които се подиграват със смъртта на човек ще се пържат в ада!Безбожници .....Мир на праха на този велик човек!
84
1
 
1
 
! Отговори
парадокс преди 11 години
До Петтер Божинов:<<<Всъшност денят на св.св.Петър и Павел най-официално се чества като празник на хомосексуалистите и никой на запад не вижда нищо лошо в това!Най-важното е да не се стига до талибански крайности!USA каза да на Обама,да на марихуаната,да на хомосексуализма и явно това е бъдещето.........
83
2
 
1
 
! Отговори
Парадокс преди 11 години
Ченгенца от ТВ СКАТ като В.Енчев,С.Солаков и прочие водят епична битка да наложат Патриарх-агент на държавна сигурност,нещо в което виждат личната си милиционерска реабилитация!Много е късно другарю милиционер В.Енчев тъй като синът ти Румен не е вече между живите пък и ти явно си фен на управлявалия при самоубииството му Станишев
82
1
 
6
 
! Отговори
ГЕРИ преди 11 години
Срам ме е като чета коментарите по-долу. Що за християни могат да пишат глупости точно в ден като днешния. Рядко ходя на църква, но винаги съм се определяла като вярваща християнка. Ще запаля една свещичка за всички вас невярващите. Лека му пръст на дядо Максим, той беше достоен човек и патриарх.
81
1
 
2
 
! Отговори
до abvlado преди 11 години
Сигурен ли сим, че баща ти също не е бил агент на ДС????Да не се окаже, че най големите антикомунисти сте жбили най-верни агенти на ДС и по форумите се правите на големи християни. Смешници жалки
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук хулещите Патриарха са или фенове на еретичния разколен синод-което ги прави вторас ръка или са от друга вяра и ги е яд. Спокойно- няма да сте вие патриарси , а на дадо максим само можете да си мечатете така да ви обичат всички, както народът обича него.
79
0
 
2
 
! Отговори
do 87 преди 11 години
не ти ли писна с това копи-пействане и все едно и също да пишеш? аман от ограничени типове и добре че не зависи от вас нищо, че съвсем ще я закъсаме с такива смешници като теб
78
2
 
5
 
! Отговори
misiqta mevazmojna преди 11 години
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:1) Николай Пловдивски специализира в Москва т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански e на 62 години и също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в Алтернативния синод и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми.# Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност. #1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
77
3
 
8
 
! Отговори
кики преди 11 години
ЦЪРКВАТА НАЙ ГОЛЯМАТА МАФИЯ
76
2
 
3
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
До до комисията досиета: Максим още млад е бил на служба като църковно лице в Москва. Където КГБ веднага ги е гепвала в редиците си. Затова Максим няма досие в нашата ДС.
75
1
 
4
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
До Анонимен: "какво прави агент Гоце в църквата рамо до рамо със сегашния президент?!?! "Напротив. Плевнелиев какво прави там? Защото Гоце е отишъл да изпрати един много верен другар.
74
1
 
4
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
"за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували". -Точно по комунистически. Избран е с решение на ЦК на БКП и по телевизията в началото на 90те години показаха, че бюлетините за Максим, които се пазят по протокол са ФАЛШИВИ, т.е. не са с които се е гласувало на Църковния събор.
73
4
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Просто е ужасно...Всички БГ сайтове са пълни със снимки на мъртвец! По радиото слушам през 2 песни "Ден на траур..." ОСЪЗНАЙТЕ СЕ БЕ!!!!
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво прави агент Гоце в църквата рамо до рамо със сегашния президент?!?! не му ли е време да залезе зад хоризонта?? гнусотия...
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не съм безгрешен, за това никога не съм казвал, че съм такъв!
70
5
 
8
 
! Отговори
Не съди! преди 11 години
Светла и чиста памет на дядо Максим! На тия, дето го хулят, ще кажа Христовите думи: "Който е безгрешен, пръв да хвърли камък". Осъзнайте, че молитвите на дядо Максим са били за целия български народ, тоест, и за вас, съдийстващи злобари. Който е най-яростен, той ще дойде на такъв хал, че всяка молитва, ако ще би и молитва от просяк и ***, да му е добре дошла. Който презира молитвите на патриарха, ще търси някой друг да се моли за него.
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог да прости Българския патриарх Максим! Поклон пред патриарха български и пред човека.