24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи

Министър Десислава Атанасова против раждането в домашни условия
11 ное 2012 17:30,
180
24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи
Снимка: архив, Булфото

24-годишна бургазлийка е жената, която загуби бебето си при раждане в домашни условия, съобщи д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката. Тя е студентка и редовно е посещавала женска консултация.

Жената отрича раждането у дома да е нейно решение, а "просто така се е случило".

Пациентката е била с нередовен менструален цикъл и е трябвало да ражда по-късно.

"Била е съветвана от женската консултация заради това, че менструацията й е нередовна, най-вероятно терминът не е на 17 октомври, а е на 17 ноември, и тя е решила да изчака малко и най-накрая родила вкъщи. Причините за смъртта на новороденото ще уточняват съдебните лекари. Това, което знам, неофициално към момента е, че бебето не е дишало след раждането”, допълни д-р Душепеев.

По неговите думи опасностите от раждането в домашни условия са най-различни. „Няма нищо положително в раждането в домашни условия”, категоричен бе той. Аз съм за забрана за раждане в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение”, посочи още лекарят. 

Трагичното раждане започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Чак към 6 часа са позвънили на тел. 112, след като бебето се родило мъртво. В момента родилката е в тежко емоционално състояние, но няма опасност за живота й.

Междувременно здравният министър Десислава Атанасова се обави категорично против раждането в домашни условия.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министър Десислава Атанасова пред "Фокус".

Още по темата
 Според нея узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса.

„В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това”, отбеляза здравният министър.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
27
 
! Отговори
анонимен 70 преди 11 години
, а с какво в болницата гарантират оживяването на детето ми?!? Лежах там за задържане, с кръвоизливи и с един куп проблеми, наслушах се и се нагледах на "загрижеността" им, като накрая дори ми сервираха, че на такива като мене в Англия (?!) дори не им обръщали внимание?! Аз рева на леглото от страх за бебето, крепя си системата върху набодените ръце и се надявам някой да дойде да ми я спре навреме, а тя влиза вътре в стаята, "колкото да не е без хич", защото й нарушавам спокойствието!
61
0
 
25
 
! Отговори
dd преди 11 години
Интересно как "Просто така се случи" - целенасочено е искала да роди в къщи под влияние на нейни си убеждения или от немарливост/неопитност/безхаберие? При всички случаи ако майката е добре с акъла, а не е нещо сектантски промита ще се замисли дълбоко можело ли е да има и друго решение в нейния случай. Тук не коментирам бащата, но той явно е бил фигурант в "дихателната" драма на бебето им... Все пак за тяхното дете става дума, не за моето.
60
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Различното, е че тебе *** като те е хвърлила в контейнера те е метнала очевидно жив и дишащ та си изпълзял и оцелял , и имаш възможността да пишеш тоталитарни тъпотии във форумите.А ако недей Боже с моето дете се случи нещо или с мене , това си е мой проблем , и тебе не те засяга , защото нито е твое детето , нито тялото дето го носи е твое?
59
4
 
21
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
не капя защото не решаваш какво да правиш със себе си, а с друг живот..този на детето ти. То по тази твоя логика ти може да убиеш детето си след време защото си го създала ти и никой не може да ти каже нищо.
58
2
 
28
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Принципно съм съгласен за правото на избор на всеки човек,но примерно за раждането вкъщи или на връх Мусала да кажем,трябва да е позволено само ако семейството на новороденото може да осигури необходимите условия и медицински екип,защото все пак става въпрос за живота на някой(дори и това да е ТВОЕТО дете,а не детето на съседа,нямаш право да рискуваш живота му с прищявките си,така както нямаш право примерно да го убиеш от бой и след това да кажеш"Ми Иванчо си беше моето дете,така че...").
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес в интернет гледат на живо раждане в домашни условия, в басейн и къде ли не но риска си го има. Може и докторите да не са стока но когато човек е на зор се хваща като удавник за сламка и търси по сигурното макар и без пари
56
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Независимо от това, че вие сте майки на децата си нямате право да рискувате живота им от самото раждане! Мислите ограничено и глупаво, живота на вашето дете е негов а не ваш. Раждането извън болнично заведение е прекалено рисковано. Вие се превръщате в косвен убиец. Писнало ми е да гледам "загрижени родители" как возят децата си изправени на предната седалка, пресичащи неправилно големи булеварди и много други.
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както жените, така и мъжете, у нас, плащат осигуровки за всички осигурителни случаи и то десетки години. Но парите на майките и бащите, за майчинство и детски, както и за едно - две раждания, ги е хванала липсата. Или по точно, не са отишли по предназначение. Къде са парите за детски, майчинство и раждане?
54
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.ти дето казваш къде да раждаш....да те попитам ако родиш заради инатлъка си в домашни условия мъртво дете , не е ли същата работа да родиш живо дете и да го захвърлиш в контейнера???? Кое е различното? И в двата случая си убила живот!
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да не би и на тази "студентка" да и е измръзнало вече от деца ?
52
4
 
33
 
! Отговори
nqkoi_si преди 11 години
Това момиче с такива оправдания може да лъже само някой тинейджър, който си няма и идея от бременност. Бременността и не е била цветна, термина и се описва от самото начало във всички документи. Контракциите и не са били на 5 минути примерно изведнъж, а това с ее проточило минимум поне ден. Освен това ако раждането е започнало в 2, те защо са се обадили чак в 6 сутринта. И какво разкритие е имало изобщо в 2 часа? Много въпроси има без отговор, а момичето прикрива нещо.
51
3
 
27
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
преди около 40г откраднаха близначката ми от родилното в ЛОВЕЧ казвайки че е мъртва и я осиновяват *ловешки медици* детски лекар и к**ва от хирургията,после същите крадат друго дете пак по същия начин и го осиновяват.................ГОСПОД ДА ГИ НАКАЖЕ ДАНО ЗА ЗЛОТО което причиниха на семейството ми
50
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 57 Да ама не си в 17 век комуноиде гнусен и не мпжеш да решаваш за другите и да ги принуждаваш да правят каквото на тебе ти харесва.Всеки има право да си прецени рисковете и да си избере това което иска за себе си , разни неудачници с мания за величие нямат работа да решават вместо хората . На тебе може да не ти харесва моя избор , ама той си е мой и ти нямаш думата , капиш ?
49
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако жената можеше да си вземе акушерка или лекар за домашно раждане, рисковете щяха да са много по-малко! И въпреки това, нещастни случаи има винаги, в болниците също, в България този процентът е доста висок! Много ми е интересно, откъде знаете, че бебето щеше да е добре ако е в болница? А здравният министър да не говори глупости, какъв избор е това да избираш между лекари?!? Трябва да се позволи на компетентните лица да асистират на домашно раждане!
48
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атанасова, каква е смъртността, при раждане в болнично заведение, у нас? И каква е отговорноста, на медицинския екип, при смърт на новородено и/или майката? Никаква. Но когато "бяга" клиента и не може да го доите, рев голям,а? Монопола си пазите вие.
47
2
 
28
 
! Отговори
леля на 50 преди 11 години
Ах какви малки човечета сладурчета. Умирам за малко бебе но времето ми мина. Българки, раждайте докато можете за да не съжалявате.Няма нищо по свято от това да дадеш живот и да чуеш думичката - мамо ! Децата са цветята на Земята ! Закичете си живота ! Не се отказвайте от тях
46
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Една МайкаИменно , мои са и вас не ви бърка, затова ,ако нещо се случи си остава за мене , не за вас , така че млъквайте и ходете да си правите собствени деца като толкова държите да решавате къде ще се ражда.
45
9
 
36
 
! Отговори
Престанете преди 11 години
да сочите с пръст жената, решила да роди вкъщи! Един Господ знае какво са й причинили в болницата, за да се реши на това! Нито е работа на читателите на тази статия, нито на журналистите, нито на здравния министър да решава кой и къде ще ражда, още повече предвид отвратителните условия за раждане, когато не си си платил! (А това се знае от всички, включително и от здравния министър, сигурна съм). Аз лично след като имах злополучен престой в болница повече нямам намерение да влизам там!
44
10
 
20
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Овца скапана, това да си раждаш където си искаш нали се сещаш че не е като да се разхождаш където си искаш? Ти създаваш живот и заради твоята прищявка да раждаш където и да е убиваш в случая един живот??? Овца смотана, демокрацията от запада ви направи *** и с голямото смотано самочувствие. Щяла да ражда където си иска...ОВЦА! Ми и аз ако бях в 17-ти век нямаше да плащам данъци за колибата си....
43
4
 
26
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
Най-смещшни са храат, които твърдят, че след като някога хората са раждали на нивата, трябва и сега да го правят. Само че същите хора не си дават сметка за статистиката по смъртността на бебета и родилки вследствие на ражданията на нивата. Не си дават сметка, че една майка е парвила по 10-15 раждания, за да има накрая 3-4 здрави деца.