Раждане в домашни условия завърши с фатален край

Бебе се родило мъртво, след като родителите не извикали медицинска помощ
11 ное 2012 12:14,
167
Раждане в домашни условия завърши с фатален край
Снимка: архив, Impact Press Group

Бебе се е родило мъртво при опит за на майката за раждане в домашни условия в Бургаско, съобщи Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас, цитиран от „Фокус”.

Раждането е започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Раждането е продължило около четири часа, като първият сигнал на тел. 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч.

Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение. Засега не се съобщават подробности за причините за смъртта на новороденото.

„Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула”, заяви Георги Паздеров.

"Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами процентът. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции”, отбеляза още той.

"Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Когато не притежаваш компетенции, няма как да поемеш отговорност и няма смисъл да се играе на ролетка”, категоричен беше директорът РЗИ Бургас и посъветва майките да не го правят.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
8
 
32
 
! Отговори
Логика преди 11 години
Не разбирам напълно логиката на всички, които са против домашното раждане. Ако една жена роди вкъщи, вие считате, че тя неправомерно излага на риск чужд живот, освен своя собствен. А ако същата жена няколко месеца по-рано направи аборт, това се счита за нормално, нищо че животът на бебето заминава на кино. Бих препоръчала на медицинските специалисти да използват своята компетентност, за да помогнат на бременните жени да родят благополучно, независимо дали това е вкъщи или в болница.
126
9
 
32
 
! Отговори
към 102 и др. преди 11 години
А и кой ще каже кое е естествено и неестествено, когато днес дори ядем изкуствена храна, пълна с ГМО. И защо трябва да се ражда само естествено, след като медицината е достатъчно развита, за да ти предостави избор как да родиш, а понякога нямаш и избор, защото бебето трябва да се спаси. Тук ти и твоите естествени пориви не са важни, важно е само детето, което би трябвало да си направил с любов и ако е необходимо и пари ще даваш в болницата. Ако нямаш, не прави дете и не го износвай!
125
9
 
33
 
! Отговори
az преди 11 години
За съжаление е пълно с неграмотни семейства, решили раждането да бъде съвсем естествено. За това в 21-ви век си има болници. Като правят демонстрации за смелост, що не вземат да раждат в гората. Едно време така са се раждали - "съвсем естествено".Не мога да разбера подобни хора. Според мен те мислят само и единствено за себе си, тотално безотговорно за живота на детето си, което всъщност категорично не заслужават. Такива "родители" трябва дори да бъдат съдени.
124
8
 
33
 
! Отговори
nepoznat преди 11 години
kato ima takiva tapanarki,tiy shte e skoro nyama da si misli za bebe sled vsichko koeto e iztirpyala vkishti.Koya si ti da otnemash nechiy jivot!Dori jivotnite imat nujda ot pomosht.Za sijalenie vsyako stado si ima i mirshi.
123
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ви ли се струва странно че са звъняли на 112 чак в 6 сутринта а раждането е почнало в 2 ? Да не би да е била нежелана бременност. Какво ли ще покаже аутопсията? Не казвам че точно така е станало, ама малко ми се струва съмнително да не се обадиш на първа помощ особено ако има усложнения. Ама *** народ колкото искаш де
122
8
 
32
 
! Отговори
до 102 преди 11 години
Напиши в Гугъл-"Signature Genomic laboratories" и ще видиш колко генетични причини за аутизъм има.По въпроса има и монография-"Autism and Pervasive Developmental Disorders",която можеш да си прочетеш, па да не пишеш неверни работи!
121
8
 
37
 
! Отговори
до 150-ти преди 11 години
Всеки може да ни агитира както си пожелае.Но нали затова всеки има глава,за да мисли и взема решения.Разбира се след това си носи и отговорност.Определено ражданията в домашни условия не са за препоръчване.Къде са сега агитаторите да се ражда у дома?Ще им потърси ли някой отговорност за техните словоизлияния по радия и телевизии?Ще излезе ли поне един от тях и някакво извинение да съчини за това дето агитират жените да раждат сами у дома.Или затях закон няма?
120
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе ква е тая простащина-по време на раждането могат да настъпят услождения.освен това в домашни условия няма необхходимата стерилност за която в болнична обстановка се грижат много компетентни хора.тва не е като да правиш хамбургери в мръсотията.бащата и свекървата имат вина за смъртта на детето.ако не са искали бебето-това е друг въпрос.
119
8
 
39
 
! Отговори
до 131 преди 11 години
а да ви плащаме тока и водата по десет години по етнически признак става, нали?! а за вашите престъпления няма ли да се намесят най-сетне компетентните органи, или така ще си ходите с по 30-40 регистрации за кражби, изнасилвания и побои. щото сте от етноса на унгарския ***, дето в духа на традициите ви се ожени за братовчедка си
118
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а раждане в Бълхарска болница с пияна акушерка щеше да е с щастлив край- бременната просто имала газове, а бащата е водородна молекула
117
13
 
37
 
! Отговори
червенофенско преди 11 години
Най-голямата мъка е, че няма как да е виновен Борисов
116
11
 
45
 
! Отговори
двоен аршин! преди 11 години
Ако се спазват законите, сега бащата, който не е потърсил лекарска помощ за бебето си своевременно ще лежи по бързата процедура за детеубийствоПреди време Цветанов много държеше за абортите, а тук си е детеубийствоХари кришните може да си раждат в къщи без медицинска помощ , ако си отидат в родната Индия
115
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, можеше и да е по-зле - само да го осакатят и после да увисне на гърба на обществото, защото "просто така се случи"... Сега поне ще почне отново начисто, па следващия път може и да се размисли.
114
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В домашни условия, с фатален край, а колко са случаите, с летален край, в болнични заведения? Но там, в болницата, проверките показват, че е спазена доктрината им, и смърта на родилка или новородено - понякога и на двете, е била неизбежна.
113
8
 
35
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
до 99 да осиновена е от тази дето я е откраднала
112
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хич не е смешно и добре, че е нетът.
111
16
 
48
 
! Отговори
Кати преди 11 години
"Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен абсолютно категорично нямат право" Докато има такова мислене, много български жени ще избират да раждат в чужбина. Българската майка е подложена на унижение преди и по време на раждането. Българската майка е човек, а не животно за разплод, което няма права!
110
13
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато дъщеря ми раждаше въпреки ,че зетя не искаше да присъства на раждането му поискаха 500 лв. ислед като ги даде я приеха в родилното.Това се случи по време на управлението на СтаниШеф.
109
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До тоталната глупост Голям си *** а и си личи че мозъка ти е промит с червена вода.
108
12
 
48
 
! Отговори
nona преди 11 години
До vivianНай ми е любимо като влезе пациент в кабинета и каже " в нета четох...."