Започват 40-дневните Коледни пости

Наричат се още Малка четиридесетница
15 ное 2012 08:26, Петя Славова
42
Започват 40-дневните Коледни пости
Снимка: Булфото

От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница , което е Великденския пост, обяснява БТА. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.

През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино можеда се употребяват - без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино. Изключение се прави за деца, бременни жени, болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение. От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

40-дневният Рождественски пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднагаслед Деня на апостол Филип - 14 ноември. Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
2
 
! Отговори
joro преди 11 години
то ние последните 3 години доста постим няма пари за месо
38
3
 
2
 
! Отговори
Апхаха преди 11 години
До IVo_1При поста не се гладува. Ти си носи новите дрехи, яж, пий... след това ще се каеш.
37
10
 
1
 
! Отговори
IVo_1 преди 11 години
До МамантосА някой от тези които са го написали в библията да е присъствал на тези 40 дни? и как изчислиха че са точно 40 дни? И защо някой трябва да ни казва кога какво да ядем? да не сме Овце? Яжте пиите и си носете новите дрехи че утре може и да ни няма. И изобщо не се занимавайте с глупости като това с църквите и смирението и гладуването
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименЕй, тревопасния! Постът не е диета. Постът е физическо, но и ДУХОВНО пречистване! Въздържание от всякакви удоволствия - веселби, секс и т.н.Рупай си там ГМО-соята и не ни навирай философиите си! Всеки има личен избор.Между другото - вие, вегъните, сте по-големи чревоугодници! По цял ден сушите, пасирате, дехидратирате... А въглеродните емисии на самолети и кораби дето ви докарват водорасли и хималайска сол и шушляк-водорасли? Имаш ли хрансмилателна система на тревопасно, а?Не!
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 23 години се сме си на пости
34
2
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
"Понеже чухме,че някои,които са излезли от нас ви смутили с думите си ...... Защото се видя добре на Святия Дух и на нас да не ви се налага никоя друга тегота,освем следните необходими нища:да се въздържате от ядене идоложертвано,кръв и удавено,тоже и блудство;от които ако се пазите,добре ще ви бъде. Здравейте." - Деяния на Апостолите 15.24-29
33
3
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Лек и спасителен пост!
32
3
 
2
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
До IVo_1 (No 13)Пише! В Енагелията пише, че сам Господ 40 дни не е ял нищо в пустинята, и е бил изкушаван от сатаната, но безуспешно, защото Господ го е посрамил.Направи си труда да прочетеш, преди да правиш такива изказвания.
31
8
 
1
 
! Отговори
Рационалист преди 11 години
Фентъзито, гледам, още е на мода... Егати колко са зле тия религиозни ***!
30
2
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
"Който пази деня,за Господа го пази;/а който не пази деня,за Господа го не пази/;който яде за Господа яде,защото благодари на Бога и който не яде,за Господа не яде и благодари на Бога." - Послание към Римляните 14.6
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не започват, има още около две седмицио до постите.
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престанете да убивате животни за да се тъпчете, затлъстели сте и в мозъка! На вас ще ви харереса ли да ви заколят, одерат и изядат?!А?
27
7
 
6
 
! Отговори
om преди 11 години
Постите съществуват за да ни подсещат, че не е нужно да отглеждаме, избиваме и изяждаме живи същества. И съвсем скоро ще го разберем това и ще ще започнем да се оттърсваме от лошите навици, които сме си създали, еволюирайки. Но най-вече се радвам, че черти на характера като алчност, злоба, агресия, лека-полека ще се утаят и ще останат да дъното - там където винаги им е било мястото! Започва нова ера- на благоденствието и просперитета, цялата Вселена е с нас сега!
26
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВИ ПОСТИ БЕ? ТА НИЕ ПОСТИМЕ ОТ 23 ГОДИНИ БЕ. Я ПОГЛЕДНЕТЕ ЦЕНИТЕ В МУТРЕНСКИТЕ МАГАЗИНИ БЕ. СЪС 100 ЕВРА ПЕНСИЯ КОЕ ПО НАПРЕД? СМЕТКИТЕ НА МОНОПОЛИСТИТЕ ЛИ ДА СИ ПЛАТЯ ИЛИ МЕСО СИРЕНЕ ИЛИ КАШКАВАЛ ДА СИ КУПЯ? ДЕ.А И ДЪРЖАВАТА ДЕ.А СКАПАНА.
25
8
 
8
 
! Отговори
Светнал светец преди 11 години
Благодарение на св. св. Боко и ГЕРБ, постя вече 4-та година.
24
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не съм християнин и ще продъжа да си ям каквото си ям,китайски пържени меса и прочее.
23
8
 
4
 
! Отговори
ANI преди 11 години
Поп и пост = невъзможна комбинация !
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как не ви е срам, като не постите, не пишете коментари поне.
21
12
 
7
 
! Отговори
Йордан преди 11 години
Който си иска да си пости.Аз никога не съм постил.Още повече,че декември ще колим прасето,паржолки,сланинка.Весели празници!
20
2
 
5
 
! Отговори
Данаил преди 11 години
До ивоИво по стар стил те си почват на 27 Ноеври и свършват на 6 януари както е за всички Православни.Тези пости са за "новостилните" които искат да са заедно с католиците. Те и толкова постят! Следващата година даже нямат Петров пост.Сега в събота е Архангелова задушница !