Митрополит Кирил: Рано е за решение на патриаршеския избирателен събор

Това може да стане в идните два месеца
17 ное 2012 10:04, Петя Славова
39
Митрополит Кирил: Рано е за решение на патриаршеския избирателен събор
Митрополит Кирил. Снимка: Булфото

Не може да се каже кога ще бъде взето решение за патриаршеския избирателен събор от Светия синод. Това може да стане през декември или през януари, коментира Варненският и Великопреславски митрополит Кирил - наместник председател на Българската православна църква до избирането на нов патриарх, пише БТА. Той беше помолен да коментира кога се очаква Светият синод да вземе решение за датата на събора.

Подготовката на патриаршеския избирателен събор е дълъг процес и затова срокът за организирането му е до четири месеца от кончината на патриарх Максим, уточни митрополит Кирил, който е и наместник председател на Българската православна църква до избирането на нов патриарх.

Светият синод на първото си заседание от зимната сесия на 14 ноември реши, че крайният срок за организирането на патриаршеския събор е до 6 март 2013 г. - четири месеца след кончината на Негово светейшество. Патриарх Максим почина на 6 ноември на 98 години. Според устава на Българската православна църква патриаршеският избирателен събор трябва да се организира само в неделен ден.

Богословът проф. Иван Желев коментира пред БТА, че теоретически патриаршеският избирателен събор може да бъде организиран от втората половина на януари до 24 февруари, в една от неделите в този период. Според него последната възможна неделя за свикването на събора е 24 февруари, тъй като следващата неделя е 3 март, когато е национален празник.

За свикването на събора, всичко ще зависи от това как ще се подготвят по епархиите за неговото организиране - как ще премине подготовката за излъчването на делегатите, смята проф. Желев. По думите му, когато се изпратят списъците с избирателите, Светият синод ще се събере и ще съобщи на коя дата ще бъде патриаршеският събор. По устава на БПЦ, седмица преди организирането на събора, но, тъй като той ще е в неделя, вероятно 9-10 дни преди него, Светият синод ще обяви на заседание каталога с имената на тримата кандидати за патриарх, предположи богословът.

Зимната сесия на Светия синод, която започна на 14 ноември обикновено продължава до Игнажден /20 декември/, но сега вероятно ще завърши няколко дни по-рано, а на 15 декември в Троянския манастир ще е панихидата за 40 дни от кончината на патриарх Максим, поясни проф. Иван Желев. Попитан очаква ли до 15 декември Светият синод да обяви кога ще е патриаршеският събор или това ще стане през януари 2013 г., богословът каза, че очаква решението за датата на събора да се вземе през януари.

На 16 декември се очаква Светият синод да отслужи и традиционната панихида за предстоятелите и архиереите на БПЦ, за видни клирици и дарители на църквата. Тя винаги е в неделен ден, в средата на декември в синодалния параклис "Св. Цар Борис", каза проф. Желев.

Той предположи, че през другата седмица няма да има заседания на Светия синод, тъй като на 21 ноември е празникът Въведение Богородично. Варненският митрополит Кирил потвърди, че през следващата седмица няма да има заседания на синода.

През зимната сесия на Светия синод вероятно ще бъде обсъден и въпросът за ректор на Софийската духовна семинария, защото тя сега има само заместник-ректор, смята проф.Иван Желев. Според него на 19 ноември се очаква в България да пристигне Американският и австралийски митрополит Йосиф, сочен от различни богослови за един от тримата възможни кандидати за патриарх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
ДО 21 преди 11 години
Църквата не трябва да учи хората да живеят добре а да БЪДАТ добри. За да живееш добре не ти е необходима църква, необходим е труд.
18
0
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
наистина, гениален ход - сменил си истинската фамилия, за да не го разкрият, че е работил под псевдоним ... и я е сменил със псевдонима ... а бе вие прости ли сте, или нямате навика да вниквате, преди да заповтаряте като папагали.
17
2
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Глупости, досието му го показваха даже по телевизора. Едно време Юда предал Учителя си и се самоубил, а сега Юдите предават народа си и стоят начело на Църквата. Пълен нравствен разпад и душевна деградация , които възторжено се приветстват от себеподобните им.
16
2
 
3
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 11 години
Положението в България е такова че биха избрали Йосиф Сталин за Патриарх само не и честен човек
15
4
 
4
 
! Отговори
Otnosno namestnika преди 11 години
Митрополит Кирил е професионален лъжец както пише в уикипедия а съвсем наскоро се разбра че през 1999 г. си е сменил истинското име с агентурното "ковачев" за да заблуди разследващите ДС че не е донасял под псевдоним за ДС......
14
2
 
3
 
! Отговори
Кирлив преди 11 години
"Рано е за решение на патриаршеския избирателен събор"Спокойно пичове от ДС от БПЦ към БКП. СЪБотната ОРгия ще се състои в по-късните часове. Още е рано.
13
2
 
1
 
! Отговори
фък офф преди 11 години
християни ,мюсюлмани и сяква друга религиозна заблудена *** умрете пълно разтуряне на човеконенавистните религиозни учения
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МНОГО УСЛОЖЛИВО ДАНОВ КОЙТО СЕ ЗАНИМАВА СЪС ТРАФИК НА НАРКОТИЦИ И ЖИВА ПЛЪТ Е ИЗРЯЗАН ОТ СНИМКАТА ,ДАНАОВ Е ЛЯВО ЗАД ПОПА
11
1
 
4
 
! Отговори
5897 преди 11 години
До ясенВсички разбрахме че имаш нещо с този Иван та му правиш агитация.. Смешници
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За портиер на американското посолство е във върла конкуренция с Ваньо черното!
9
3
 
4
 
! Отговори
Началник влак преди 11 години
В НъРъБъ България, първо трябва да положиш клетва за лична вярност до гроб пред пожарникаря, а след това можеш да станеш и министър, и главен прокурор, и конституционен съдия, и патриарх, и дори Началник влак!
8
5
 
7
 
! Отговори
Правилното решение преди 11 години
ЕТ "герб" ще намери решение! Правилното решение е, другарят Борисов да стане конституционен съдия, главен прокурор, патриарх, Генерален Секретар на Комунистическата партия "герб" и портиер на американското посолство! Много ще му отива!
7
1
 
11
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 11 години
-Цецо, ти кръстен ли си?-Не съм шефе, защо питаш?-Щото се освободи едно място за патриарх
6
2
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Искам някое селско попче - обикалящо с магарето миряните да стане патриарх...
5
2
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Добре че дядо Кирил,с твърда...ръка,хвана...юздите на осиротялата ни...църква.Иначе,както след 10-ти ноември,когато свалиха...тато и куцо и сакато тръгна да прави партии за да води...бащина дружина и тоз събор щяхме да го...чакаме с...години.
4
5
 
2
 
! Отговори
Метин преди 11 години
Соя го отпаряхме с брата в про гимназията . Клецахме го един път за едно шише боза и един пакет пластилин.
3
2
 
4
 
! Отговори
Do 2 преди 11 години
Като не членуваш, защо изобщо коментираш?Явно това не те засяга и не би трябвало изобщо да те вълнува щом си атеист.Аз съм вярващ и мога да кажа, че тези попчета жалки- мафиоти ще ме откажат дори и да вляза в църква.
2
4
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Агентчето иска да е наместник още две години...
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еее тия вече наистина станаха банални, направо ми лазят по нервичките, мафиоти грозни черни, много ме интересува кой какъв щял да стане. Не членувам в най големите секти като ислям християнство будизъм