Митрополит Кирил иска единство

Да не разкъсваме хитона на църквата, зове наместник-председателят на БПЦ
18 ное 2012 15:14,
68
Митрополит Кирил иска  единство
Митрополит Кирил. Снимка: БТА

Варненският митрополит Кирил призова християните за единство по време на първата си неделна литургия в катедралата "Света Неделя" в София, съобщи Дарик.

Митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) от Светия синод и за Софийски митрополит, докато бъде определен новият патриарх на страната след кончината на дядо Максим. Под това решение подписите си сложиха 8 митрополити.

На митрополитите Григорий, Игнатий и Николай, които не са се подписали, Светият синод изпрати писма с призив да участват в следващите заседания на синода. Според чл. 54 от Устава митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на Синода по причини, които не са признати за уважителни. При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание.

Митрополит Кирил не пожела да коментира какво ще бъде наказанието, ако тримата отново не присъстват на заседанията. Той посочи, че очаква да получи отговор от Пловдивския митрополит Николай, който обяви в писмо, че няма да присъства на заседания на Светия синод в следващите 40 дни. По този начин митрополит Николай изрази несъгласието си с избора на наместник-председател на българската църква.

"Когато има различно мнение, то трябва да бъде обосновано, защото е много важно единството на църквата, то е в основата ѝ. Не трябва да разкъсваме хитона на църквата. Някои трябва да се съобразят с това нещо, защото не става въпрос за обикновени неща, а за важни събития в живота на БПЦ", отбеляза митрополит Кирил.

"При епископската харитония всеки архиерей е дал клетва на светейшия патриарх и на Светия синод, че той винаги ще откликва на поканите и призива на Светия синод по каквито и да е въпроси, особено за заседания, и даже там архиереят казва, че ако по някаква причина той бъде принуден да не постъпва според призива на църквата, той сам се обрича на низвержение. Това е клетвата на епископа", подчерта митрополит Кирил. Той отбеляза, че служението в църквата трябва да се върши с голямо смирение и послушание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
6
 
! Отговори
РАБ БОЖИ преди 11 години
До ramboПРАВИЛНАТА РАВНОСМЕТКА Е :ЕДИНАДЕСЕТ СА НА ДС И ДВАМА СА НА ЦРУ !!!ЗАТОВА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ НАСТОЯВАТ ДА СЕ МАХНАТ ТЕЗИ НА ДС - ЗАЩОТО НОВИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ ОТ ЗАПАД НЕ ИСКАТ ДА МАХНАТ ТЕЗИ НА ЦРУ - ПО ДОБРЕ ДА НЕ РАЗЛАЙВАТ КУЧЕТАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!
48
0
 
2
 
! Отговори
rambo преди 11 години
s 13 policeiski donosnici kakva carkva 6te imame neznam.*** absurda
47
0
 
1
 
! Отговори
rambo преди 11 години
za vladicite sitroen zx
46
0
 
2
 
! Отговори
не ги искат преди 11 години
миряните тези ДС владици, явно на църковен събор ще се избере правилен патриарх.
45
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Кирчо Кадилака иска обединение за да стане ПАПА хахахахахахахаха--Господи това е обикновенна кола която всеки може да имааааааа)))))
44
0
 
0
 
! Отговори
вяра преди 11 години
Горко на света поради съблазните, защото е неизбежно да дойдат съблазните; но горко на онзи човек, чрез когото съблазънта дохожда! (Мат. 18:7).Истинската вяра променя живота (Евр. 6:9-10). Истинските вярващи се покоряват на Божието Слово (1. Йн. 2:4-5), обичат своите братя и сестри във вярата (1. Йн. 3:14), вършат добри дела (Ефес. 2:10), практикуват правда (1. Йн. 3:7,10; Ефес. 4:22-24), избягват греха (1. Йн. 3:9-10; Гал. 5:19-21). А що им пречи да си живеят братски, да си помагат, да се обичат? Пречи им завистта, своещината, лошото сърце, пречи им дяволът. Той ги държи в ръцете си. Отворил е в душите им бакалница, и търгува с доброто и злото.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"При епископската харитония всеки архиерей е дал клетва на светейшия патриарх и на Светия синод, че той винаги ще откликва на поканите и призива на Светия синод по каквито и да е въпроси, особено за заседания"Отивайте да проповядвате в Родопите бе! Не ви ли е срам, какви са тия приказки?! Оядени ***! Кирил, Игнатий и тн. Ако сте истински християни, камо ли духовни водачи мястото ви е в Родопите сега! А не да се карате кой да кара влака! Срам!
42
0
 
4
 
! Отговори
2/2 преди 11 години
Кой допусна всички тези джамии да бъдат построени в Родопите в последните 23 години?! За бесило е който е! Има села в които има голяма лъсната джамия, ама никой не я посещава на практика. Попчетата скапани да отиват и да научат местните хора на хиристиянски ценности! Какво се ръчкат помежду си?! Всеки си се окопал на топло в неговия си район и нехаят. Това не са духовници, това са ***! Истински християнин съм и всичките тези бих ги разпопил! ***!
41
0
 
6
 
! Отговори
1/2 преди 11 години
Егати психарите! Срам за Българската църква са всичките тези дребни душици! Сега бях в Родопите. Там е пълно с объркани хора. Не знаят Българи ли са, мюсулмани ли са, християни ли са, защо не ядат свинско не знаят, защо са така не знаят. Тия тъпаси поповете, дето се возят в нови Audi A8, S Klasse и тн да вземат да слязат на земята! И да отиват да проповядват в Родопите! И да спрат да се карат като ***, че ги чака МНОГО работа! И да си припомнят каква е тяхната роля в обществото! Пу!!!
40
0
 
11
 
! Отговори
ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВЕН преди 11 години
ДА СЪГЛАСЕН СЪМ ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, ЧЕ ВСИЧКИ ВЛАДИЦИ СА СЕ КЛЕЛИ ДА СЛУЖАТ САМО НА ГОСПОД И СВЕТАТА ЦЪРКВА И АКО НЕ ГО ИЗПЪЛНЯВАТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ !!НО ХАЙДЕ ДА КАРАМЕ ПО РЕДА НА НАРУШЕНИЯТА ?!ПРЕДИ ДА НАКАЖЕМ ТРИМАТА "ОТЛЪЧИЛИ СЕ" С ДНЕШНА ДАТА ВЛАДИЦИ ДА НАКАЖЕМ ЕДИНАДЕСЕТТЕ ВЛАДИЦИ КОИТО ОТ ДОСТА ГОДИНИ СЛУЖАТ НА МВР И ДС ВМЕСТО НА ГОСПОД И ЧАК ТОГАВА ДА ТЪРСИМ ПО- НОВИТЕ НАРУШЕНИЯ !НЕ СИ МИСЛЕТЕ, ЧЕ ЩЕ ДОПУСНЕМ АГЕН ПРОВОКАТОР КАТО ВАС ДА СТАНЕ ПАТРИАРХ !БОГ ДА ПРОСТИ МАКСИМ !
39
0
 
0
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
На същото място където пише, че дядо Кирил е дал лични или църковни пари за линкълн!!!
38
1
 
1
 
! Отговори
do 37 преди 11 години
А тази информация къде можем да прочетем.То днес се навъдиха всякакви фалшификати и клевети. Особено по форумите.
37
1
 
1
 
! Отговори
продължение Nто преди 11 години
И ако бяхте толкова голям разбирач от автомобили щеше да знаете, че BMW е най - скъпата марка автомобили и най - неизгодната. Но на Вас работата Ви е да хулите и да хвърляте тонове помия, така че ви разбирам...
36
1
 
0
 
! Отговори
продължение Nто преди 11 години
До МутроБандит КирилА, като Ви е толкова голям проблема с линкълна на дядо Кирил, какво ще кажете за патриаршеското BMW (7ма серия) което е много по - скъпо и харчи много повече гориво? Защо не спамехте така докато беше жив (Светла му памет)?
35
0
 
1
 
! Отговори
продължение Nто преди 11 години
Или както са казали римляните (да си дойдем на думата) "Разделяй и владей"!!!
34
0
 
0
 
! Отговори
продължение Nто преди 11 години
изповядваш*
33
0
 
1
 
! Отговори
продължение Nто преди 11 години
Или е лошо това да защитаваш държавата или вярата, която изпълняваш?
32
1
 
1
 
! Отговори
продължение Nто преди 11 години
До Отец НафарфорийПак ли ти? Или както е казал Юлий Цезар "И ти ли Бруте, и ти ли?" Да не би Юда да е видял бял ден с 30те сребърника? Защо го правиш? И пак заявявам не защитавам никой от тези с досиетата, но да не би Николай да е по - праведен? Баща му, както по - долу прочетох е бил щатен агент на ДС, а за другите агенти от висшия клир никъде не пише, че са били доносници (освен Симеон, койте се е кълнял, че е атеист и който и до ден днешен не е взел отношение по темата)!!!
31
2
 
0
 
! Отговори
продължение Nто преди 11 години
До МутроБандит КирилТи го правиш защото ти плащат, а аз защото няма какво друго да правя, заради мутрите, които ти плащат. Вместо да ми игнорираш коментарите и да пишеш едно и също за пореден път, и да се хващаш, като удавник за сламка, за някаква си кола, която икономически и екологически е оправдано да бъде ползвана, защо не ми отговориш на поне 1 коментар? И защо, след като направих проблем, че ми слагаш минуси на коментарите, спря? Срам ли те е?
30
1
 
1
 
! Отговори
а преди 11 години
Бай Киро, защо не ни обясниш, защо в Шесто управление са ти дали два псевдонима? Един не ти ли стига? Вземи да ни пообясниш вашите ченгесарки работи. Да ни повишиш културата.