Хиляди поискаха цигареният дим да се върне в заведенията

"Поправка", а не "оставка", скандираха протестиращите
Обновена: 22 ное 2012 21:12 | 22 ное 2012 19:04,
884

Снимки: Dnes.bg
Под надслов „Бунтът на масите“ в София около 1000 хотелиери, ресторантьори, обикновени граждани – пушачи и непушачи, обявили се против забраната за тютюнопушене на обществени места, се събраха пред Народното събрание, за да изразят позицията си. По-късно подобни протести имаше и в останалите по-големи български градове.

Протестът започна около 15:40 часа. Преди това в оградено място на площада бяха поставени празни маси и столове, които олицетворяваха ситуацията по заведенията след приемането на поправките в закона.

„Мотивите на протеста са чисто икономически“, заяви пред протестиращите председателят на браншовата Асоциация на ресторантьорите в София Атанас Димитров и нарече закона „убиец на малкия и средния бизнес, убиец на бизнеса, който е гръбнак на българската икономика“. Според данни на НСИ заради новия закон вече са съкратени над 20 хил. души от бранша.

Димитров призова управляващите и всички депутати „да приложат здрава икономическа логика, каквото са приложили Швейцария, Австрия и други страни“ и да съхранят препитанието на хората, работещи в бранша. Забраната принудила хотелиери и ресторантьори да превърнат обектите си в „найлонови заведения“, добави още той.

В този момент от тълпата се чуха викове „Оставка! Оставка!“, но Димитров прикани скандиращите да не политизират протеста и да не се поддават на провокации. Вместо „Оставка!“ той ги прикани да скандират „Поправка!“.

„Създаваме кадри за години, а ги освобождаваме за часове“, допълни Димитров.

„Над 230 млн. лева по-малко ще влязат в държавната хазна вследствие на забраната за тютюнопушенето. А това значи по-малко пари за училища и детски градини“, заяви пред множеството и шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин и благодари на депутатите, внесли предложението за поправка на спорния закон.

Сред протестиращите не липсваха и популярни личности. Режисьорът Андрей Слабаков заяви, че му е омръзнало хората постоянно да бъдат разделяни – етнически, религиозно, сексуално, а сега и на пушачи и непушачи. Той бил уверен, че за политиците това е удобно, защото така те по-лесно могат да мачкат хората.

„Подкрепям протеста, въпреки че самият аз съм непушач“, заяви собственикът на заведение Божидар Радев пред Dnes.bg. По думите му забраната „смазва нашия бранш“. Оборотите в заведението му са паднали няколко пъти. Принудил се да намали работните часове, a оттам и възнаграждението на персонала и изрази надежда, че правителството ще отмени забраната.

Йонко Мавриков - друг потърпевш непушач, но пряко потърпевш от закона, тъй като е управител във верига столични ресторанти, също беше на протеста. По думите му оборотите са паднали с над 40% и вече се е наложило да се съкратят около 20% от персонала. Мавриков призова да има зони за пушачи и непушачи.

Дългогодишният пушач доцент Ефрем Ефремов, който също беше дошъл, за да подкрепи протеста, заяви, че забраната не го е накарала да намали цигарите. Той се обяви против разделението и лишаването от елементарното право на избор на хората. Доцентът направи паралел със страни като Австрия и Швейцария, където, за разлика от тук, хората имали право на избор.

Организаторите на протеста се зарекоха, че преди Коледа отново ще се съберат, за да изразят исканията си.

В Бургас в протестното шествие на собственици на заведения, управители, сервитьори, бармани, кухненски персонал, граждани срещу пълната забрана на пушенето се включиха около 1000 души. Шествието, подкрепено от местни музиканти, започна от площад "Тройката" и премина по централната улица "Александровска" до сградата на общината. 

По-скромно протече протестът в Пловдив, където малко над 200 души се събраха пред общината, съобщи БТА. Организаторите обявиха, че от 1 до 10 декември смятат да обявят гражданско неподчинение, по време на което ще бойкотират забраната и ще позволят на клиентите си да пушат по всяко време и навсякъде. Те обмислят и евентуално блокиране на магистралите и основни пътни артерии.

Ако имате снимки от протестите в страната, споделете ги в мРепортер на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


884
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
726
8
 
23
 
! Отговори
Баджанак преди 11 години
Ех мама му стара. Аз съм пушач от доста време и забраната за пушене на обществени места не ми пречи. Като толкова ме яде от вътре, ставам, излизам навън, подхранвам си зависимостта и влизам обратно. Хем не се притесняваш дали пречиш на околните, хем по-малко пушиш. Мен повече ме притеснява как е възможно на такъв протест да се излезе?!? Това ли ви е най-големият проблем бе ***?! Мълчите като мишки, като политиците ви *** ежедневно, а протестирате срещу забраната за пушене. Глупав народ!
725
3
 
6
 
! Отговори
az преди 11 години
ei ei towa e maika.Shte pushite otwyn kato iskate ravni prawa be gospoda pushachi. Ne sym dlyjen kakto az taka i mnogo drugi hora, da se trovim i da vi disham dima, syshto taka da mi mirishat drehite na *** wsqka sutrin. Kato iskate ravni prawa se syobrazqwaite i s ostanalite hora nepushachite. Ne mislq che zawedeniqta w Bg sa po prazni s zabranata, prosto ste swiknali powecheto nepushachi da ne se syobrazqwate s ostanalite i vi myrzi da izpushite edna cigara na chist wyzduh.
724
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За простотии дейни, за нещо важно недейни! От къде пари за цигари?! По 5 лв, за да се тровиш?! Б*х мааму! Че даже протестираш, за да се убиваш в комфорт. Ужас! Иначе за избори, за социални проблеми, за заплати, за човешки права, за важни национални въпроси, за активност и в европейски дела - спим като овце! Пази Боже от такъв народ, който най- големия му проблем, е че не може да пуши!
723
2
 
6
 
! Отговори
Мира преди 11 години
До Nobi Да, точно така, искам всички непушачи да излизат, ако трябва и през 2 минути. Не знам защо си мислите, че пушачите сте толкова много, че има много малко непушачи, с които да се съобразявате. Това, че не се натрапвате на масата на никой пушач изобщо не значи, че димът не му пречи, макар да е през три маси разстояние. А къде ще отидат редовните клиенти на въпросните заведения, за които говорите, като навсякъде е едно и също и не се пуши. Не ме убеждавайте, че няма да ходите по кръчми...
722
14
 
17
 
! Отговори
m3 преди 11 години
Ще си пушите у вас, достатъчно ви дишахме смръдливите цигари...
721
13
 
25
 
! Отговори
само в БГ преди 11 години
Браво,сънародници!За цигарките сте на площада,а като секат горите или като ви крадат половината от заплатите не ви дреме
720
1
 
2
 
! Отговори
jiko преди 11 години
NE E LI JALKO, CHE TOVA E PROBLEMA KOITO IMA NAI-MNOGO KOMENTARI I YAVNO E "JIZNENO" VAJEN ZA NIAKOI. OKOLO UVELICHENIETO NA TOKA ILI INFLACIATA NEMA TOLKO KOMENTARI I PROTESTI..SMESHNO I JALKO
719
0
 
3
 
! Отговори
werti преди 11 години
До Анонимен 813Споделеното от мен е в същата посока, но не го уточних с подробности. Не засягам по никакъв начин хората, занимаващи се с този бизнес (Уважение към тях!). Ако прочетеш внимателно: онези, които съсипаха България - тези, които измислят правила, въвеждат ги, а после ги отменят за да утвърдят други, без да се съобразяват с хората, а заради себе си и своите интереси. :)
718
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До redordeadТочно така всичко е въпрос на култура :) когато виждаш табелка "пушачи" значи вътре се пуши, и е крайно некултруно да влезеш вътре и да ревеш защо аджеба се пуши :)Но рабира се има некултурни хора, които немогат да четат или пък си мислят, че всички трябва да се съобразяват с тях
717
0
 
13
 
! Отговори
akud преди 11 години
дали някой от тези собственици на дискотеки и нощи заведения където най мрънкат и се правят на най-губещи СА И НАЙ-добросъвестните данъкоплатци? за мен те са едни от доста големите данък-укриватели, ЗАЩО??? коя дискотека пуска ФИСКАЛЕН бон, коя дискотека плаща социални и здравни данъци, промоциите за 5о лв. дали не са с наливен алкохол купен от ромските махали за 5,7 лв за литър
716
0
 
14
 
! Отговори
Пушач,но не глупак преди 11 години
Имам си любими заведения.Ходя там заради доброто обслужване,добрата кухня,добрите цени или защото там ще срещна хора,които харесвам.Не ходя там,за да пуша,отивам за да ям и пия.И преди забраната и след нея заплатата ми е същата-значи не харча по заведения по-малко или повече.Пуша.Няма заведение,което да ме привлече,само,защото се пуши вътре.Ако обслужването е скапано,персонала надменен,цените убийствени,а храната ***-цигарите може и запалени на входа да ми ги подават и пак няма да вляза!!!
715
0
 
0
 
! Отговори
мими преди 11 години
до 803, проследи кореспонденцията между коментаторите, говорим за други протести
714
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До wertiЕстествено че причините са икономически, но не от хората които съсипаха България, от тези които въпреки всичко се опитват да се справят с живота сами.Погледни хората от снимките, 90 % са собственици на малки кафенета и кръчми, които са си намерили своята пазарна нисша за оцеляване, и сега някакви киаци, дето първо ги накараха да похарчат сумати пари за вентилации, им сложиха по една бариера пред кръчмите за 70 % от клиентите
713
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До NobiМиналия петък вечер едвам намерихме място. Дори чакахме да се освободи маса. В хубавите заведения е така. В скапаните кръчми може и да има места. Не знам за какви празни маси говориш.
712
0
 
7
 
! Отговори
werti преди 11 години
До redordead 807Мн си прав! :) ... Наслагването на Катран, просмукването на Никотин и опушването на *** не си ги поръчвам и не ги искам!Ползвайте си тези продукти и си плащайте за тях, без да издевателствате над другите.
711
2
 
8
 
! Отговори
redordead преди 11 години
Ноби, въпросът не е в това дали ще се къпеш или не, а в това че твърдите, че не пречите на другите, а ги осмърдявате...на теб щи е комфортно ли ако си седиш в някоя кръма и си лафиш и аз да дойда и да ти изрежа една мазна смрадлива пръдня и да ти осмърдя животеца? всичко е въпрос на култура пич - дали ще се съобразиш и ще излезеш и ще се изпърдиш и изпушиш фаса навън, или ще цивириш, че са ти нарушили правата - това, който има и малко мозък - ще го разбере...
710
4
 
0
 
! Отговори
Ноби преди 11 години
До redordead - Ми къпи се бе, кво я пестиш тая вода
709
2
 
6
 
! Отговори
Пра Се преди 11 години
На българите явно повече им се пуши отколкото им се яде...
708
2
 
7
 
! Отговори
redordead преди 11 години
Ми дайте да разрешим и употребата на дрога в кръчмите, що да не мога да си извадя джойнтеца и да си го резна в кръчма, ами трябва да излзиам вън? що за мариханените наркомани да има забрана, а за никотиновите да няма? и понеже говорите за пречене, и това, че като пушите не прречите - ми разберете, че пречите, където и да има раздление, то не работи, защото димът се просмуква, и на мен ми пречи да смърдя на ла*на като се прибера, това, че вие сте клошари и ви кефи да смърдите на ла*на...
707
8
 
4
 
! Отговори
Nobi преди 11 години
" Спада на оборота не е от пушенето!!!! " - айде бе. Не било заради това :-) Що не се разходиш да видиш празните маси и да ги сравниш с миналата година по това време. Само не знам наистина сте прости или само се правите