Хиляди поискаха цигареният дим да се върне в заведенията

"Поправка", а не "оставка", скандираха протестиращите
Обновена: 22 ное 2012 21:12 | 22 ное 2012 19:04,
884

Виж други галерии »
Под надслов „Бунтът на масите“ в София около 1000 хотелиери, ресторантьори, обикновени граждани – пушачи и непушачи, обявили се против забраната за тютюнопушене на обществени места, се събраха пред Народното събрание, за да изразят позицията си. По-късно подобни протести имаше и в останалите по-големи български градове.

Протестът започна около 15:40 часа. Преди това в оградено място на площада бяха поставени празни маси и столове, които олицетворяваха ситуацията по заведенията след приемането на поправките в закона.

„Мотивите на протеста са чисто икономически“, заяви пред протестиращите председателят на браншовата Асоциация на ресторантьорите в София Атанас Димитров и нарече закона „убиец на малкия и средния бизнес, убиец на бизнеса, който е гръбнак на българската икономика“. Според данни на НСИ заради новия закон вече са съкратени над 20 хил. души от бранша.

Димитров призова управляващите и всички депутати „да приложат здрава икономическа логика, каквото са приложили Швейцария, Австрия и други страни“ и да съхранят препитанието на хората, работещи в бранша. Забраната принудила хотелиери и ресторантьори да превърнат обектите си в „найлонови заведения“, добави още той.

В този момент от тълпата се чуха викове „Оставка! Оставка!“, но Димитров прикани скандиращите да не политизират протеста и да не се поддават на провокации. Вместо „Оставка!“ той ги прикани да скандират „Поправка!“.

„Създаваме кадри за години, а ги освобождаваме за часове“, допълни Димитров.

„Над 230 млн. лева по-малко ще влязат в държавната хазна вследствие на забраната за тютюнопушенето. А това значи по-малко пари за училища и детски градини“, заяви пред множеството и шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин и благодари на депутатите, внесли предложението за поправка на спорния закон.

Сред протестиращите не липсваха и популярни личности. Режисьорът Андрей Слабаков заяви, че му е омръзнало хората постоянно да бъдат разделяни – етнически, религиозно, сексуално, а сега и на пушачи и непушачи. Той бил уверен, че за политиците това е удобно, защото така те по-лесно могат да мачкат хората.

„Подкрепям протеста, въпреки че самият аз съм непушач“, заяви собственикът на заведение Божидар Радев пред Dnes.bg. По думите му забраната „смазва нашия бранш“. Оборотите в заведението му са паднали няколко пъти. Принудил се да намали работните часове, a оттам и възнаграждението на персонала и изрази надежда, че правителството ще отмени забраната.

Йонко Мавриков - друг потърпевш непушач, но пряко потърпевш от закона, тъй като е управител във верига столични ресторанти, също беше на протеста. По думите му оборотите са паднали с над 40% и вече се е наложило да се съкратят около 20% от персонала. Мавриков призова да има зони за пушачи и непушачи.

Дългогодишният пушач доцент Ефрем Ефремов, който също беше дошъл, за да подкрепи протеста, заяви, че забраната не го е накарала да намали цигарите. Той се обяви против разделението и лишаването от елементарното право на избор на хората. Доцентът направи паралел със страни като Австрия и Швейцария, където, за разлика от тук, хората имали право на избор.

Организаторите на протеста се зарекоха, че преди Коледа отново ще се съберат, за да изразят исканията си.

В Бургас в протестното шествие на собственици на заведения, управители, сервитьори, бармани, кухненски персонал, граждани срещу пълната забрана на пушенето се включиха около 1000 души. Шествието, подкрепено от местни музиканти, започна от площад "Тройката" и премина по централната улица "Александровска" до сградата на общината. 

По-скромно протече протестът в Пловдив, където малко над 200 души се събраха пред общината, съобщи БТА. Организаторите обявиха, че от 1 до 10 декември смятат да обявят гражданско неподчинение, по време на което ще бойкотират забраната и ще позволят на клиентите си да пушат по всяко време и навсякъде. Те обмислят и евентуално блокиране на магистралите и основни пътни артерии.

Ако имате снимки от протестите в страната, споделете ги в мРепортер на Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


884
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
766
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама много сте зле, само за цигарите отидохте на протест. Има толкова по-важни неща но ви мързи да ходите на протест тогава.
765
0
 
5
 
! Отговори
непушач преди 11 години
Каква е тази заблуда? Равни права на пушачи и непушачи? Когато си в затворено помещение с пушач, равни ли са с него правата ми на непушач? И как така насила ще ме кара някой да пуша от цигарата му!!!? Европа не си е измислила тези закони щот' няма за какво..
764
0
 
4
 
! Отговори
бунтът на тъпастите преди 11 години
Живея в Цюрих и ситуацията не е такава, каквато я изкарват.. Никой няма право да пуши в заведения, в зони, където има персонал. Тоест всеки един бар или дискотека... Има специални аквариуми в някои заведения, където можеш да си пренесеш питието и да пушиш, но там никой няма да ти сервира. Не знам за какво сравнение може да става между България и Швейцария и точно от цигарите ли трябва да започваме...
763
0
 
2
 
! Отговори
сони преди 11 години
ТОТАЛНАТА забрана за тютюнопушенето в затворени помещения трябва да остане! Нещо повече-да се засили.От години ходя на почивка в Турция и когато преди 2 години въведоха забраната имаше бунтове.Сега тя се спазва перфектно! Това е НАЦИЯ! Сега ходим там и се чувстваме отлично.
762
1
 
0
 
! Отговори
anjela преди 11 години
когато едно управление реши да въвежда някакви забрани трябва добре да прецени дали самото то може да ги спазва.дори и в най смелите си фантазии не мога да си представа Бойко Борисов и неговите министри наредени на тротоара пред някой елитен ресторант с цигари в ръка и то на адски студ през зимата.след като те не могат да го направят нека не заставят да се изпълнява от обикновенните граждани.
761
0
 
0
 
! Отговори
levski преди 11 години
a zasho ne stackuvat kogato prodavat konsko i magareshko licno az sam prodaval po rastoranti ite znaeki go kupuvaha
760
1
 
4
 
! Отговори
.. преди 11 години
До Ало,*** кръчмите се прелага храна, много хора излизат вечер в някоя кръчма или ресторантче, за да пият по нещо и да хапнат. Или непушачите да не ходят по кръчми и дискотеки... Направо да си стоят вкъщи, за да не нарушават "комфорта" на пушачите...
759
4
 
1
 
! Отговори
magi преди 11 години
Аз съм "за" пак да се обособят зали за пушачи и непушачи и всеки да седи където си иска. Така май беше най-добре. Като излизам отвън да пуша на студа и се разболея, искам госпожа министърката да ми плати лекарствата.
758
0
 
4
 
! Отговори
Lekar преди 11 години
Хиляди срещу милиони
757
0
 
4
 
! Отговори
Ало,ало преди 11 години
Пуша.И имам следното предложение-няма ли да е добре да се забрани пушенето в сладкарница,пицария,бързо хранене и т.н. места,на които човек влиза да хапне?И обратно-на кръчма,ресторант,дискотека,където се пие алкохол-да могат да си пушат хората?Логично е-аз,че съм пушач,не обичам да ми се дими и да смърди,докато се храня.Хората,които пият алкохол пък,да си пият ракията вечер с цигара в кръчмата.От мен,ако зависи,щях да започна със забрана на алкохола,че той прави повече поразии...
756
3
 
0
 
! Отговори
niki преди 11 години
Тоя господин комплекс по - долу , който казва на хората "смърдящи" има доста силни проблеми и последния му проблем е пушенето. Човече , комплексар си от малък ,а сега си станал вече изградено същество , наречено от хората мръсно комплексирано *** ! аха хаах ахах а
755
1
 
4
 
! Отговори
Към заглавието: преди 11 години
Милиони искат то да не се връша!
754
3
 
2
 
! Отговори
Прангата преди 11 години
Няма ли за какво да протестира тия вонещи на *** наркомани, та се борят за замърсяване на въздуха на нормалните клиенти. Кой им платил надниците на "секс" куклички , ***, селско барманче си губят времето. Я протестирайте за нещо разумно..Вижте хората в Гърция за какво и как протестират. Затова имат в пъти повече пари, по-евтини стоки, по-рахат живот. Имат си читачки българки, общи работници - българи и - Ето затова протестирайте за гръцки ***, берачи на домати, чистачки, родилки и
753
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
смръдливи,намерили за какво да стачкуват,като че ли няма за какво,да ва таковам по задниците,
752
0
 
3
 
! Отговори
Kolov преди 11 години
hahahahaha..... bedni li sa ?!marzelivi li sa?!nestastni li sa?!niski zaplati li imali , ta izgaryat vseki boji den po 10-20 leva da se drusat s tzigari?! a po sveta e palno s bedni gladni , jadni , goli, bosi, bolni hora....nagli , agresivni , terorizirat , maltretirat bg narod , bg obstestvo s otroven smradliv dim pred vratite na magazinite sa debeli magli ot dim,palni kutii s dimyasti fasove, po spirkite, po peikite v parka, po kantzelariite, po zavedeniata,uuu - grosyat i marsyat BG!
751
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** сватба замалко да прерасне в масово меле заради забраната за тютюнопушене на обществените места.Случката се е разиграла през уикенда в Ямбол, научи BNews от очевидци.Въпреки че има забрана, нетърпелив и пийнал пушач запалил към полунощ цигара, разказа пред BNews собственикът на заведението.Като по сигнал по същото време пристигнали и инспектори от Регионалната здравна инспекция, заедно с полицаи.Те обаче намекнали, че глобата трябва да се плати от собственика на кръчмата и изобщо не посмели да влязат вътре, където пеели и танцували 300 ***.В крайна сметка охраната на заведението спряла пушача, а пък кръчмарят се отървал и без да плаща глоба.Инспекторите обаче признали под сурдинка, че никога няма да прекрачат прага на заведение и да глобяват, когато там се вихрят празнуващи ***.
750
1
 
3
 
! Отговори
?? преди 11 години
До омгЗа заведенията, проблемът идва от това, че все се съобразяваме с приятелите си непушачи, които държат да седнат там. И кои заведения фалират, това е абсурдно, заведенията са си точно толкова пълни, колкото и миналата година. Никой не се отказва да излиза, защото когато във всички не се пуши, няма алтернатива. Не ме убеждавайте, че фалират или че си стоите вкъщи.
749
0
 
0
 
! Отговори
?? преди 11 години
До АнонименЗабравих да се представя
748
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До омгДа, ама не. Защото когато сте една компания от 6 човека и един или двама пушат къде ще седнете. Или оттук нататък трябва да си избирам приятелите по това пушачи ли са или не. И вие говорите за Австрия, защото е удачна за позицията Ви. За моята пък е Англия. Така че брътвежите на всички пушачи идват от чиста доза егоизъм, съжалявам ако обиждам някой. По подразбиране непушачите трябва да се "жертват" и да седят в опушени места, защото никой не си избира приятелите по това дали пушат или не
747
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко от тези дето сега протестират за цигарите отидоха на какъвто и да е друг протест? Например за по- високи детски ,съобразени с трудов стаж или за ниските пенсии? За каквото и да е ,нещо смисленно! Да ,ама не нали? Цигарите са най- важни ,а дали тровиш детето си или други хора ,няма значение... Гледам лицата на хората от този протест и не мога да проумея ,нормални ли са ,болни ли са или наркомани...