Пловдивски свещеници пращат писмо в подкрепа на Николай

Те изразяват "радостта си, че Бог го е запазил за тях"
25 ное 2012 17:28,
77
Пловдивски свещеници пращат писмо в подкрепа на Николай
Митрополит Николай. Снимка: архив Булфото

Пловдивски свещеници се обявиха в подкрепа на митрополит Николай с отворено писмо до Светия Синод и медиите.

В него осем представители на духовенството изразяват радостта си, че Бог не е допуснал митрополит Николай да поеме отговорността за Софийската епархия и го е запазил за тях. Същевременно те изказват огорчението си от продължаващите нападки и от упражнявания натиск върху него.

Намеците, че той и други митрополити биха могли да бъдат подложени на църковни наказания за неизвестни техни провинения приемаме като инсинуация и опит за намеса на външни за Църквата кръгове в нейните дела, пишат свещениците.

Още по темата

Те не допускат, че източник на такива идеи могат да са членове на Светия Синод. Не приемаме, че църквата може да се ръководи с унижения, заплахи и диктат, се пише в откритото писмо.

Духовниците определят тези методи, като "присъщи на известни от близкото минало светски репресивни органи на Държавна сигурност, но дълбоко чужди и неприемливи за православния християнски морал", съобщава БТА.

Духовниците заявяват, че следват призива на митрополит Николай за спазването на 40-дневен траур и призовават Светия Синод и медиите да уважат християнският им дълг като се въздържат от въпроси и спорове, оскърбителни за паметта на Патриарх Максим.

Знаем, че след изтичането на 40-дневния срок на молитвен траур, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще се отдаде отново, със сърце и всеотдайност на текущите дела на Светия Синод и ще съдейства за укрепването и за единството на Българската православна църква, завършват в писмото си свещениците.

Раздорът в Светия синод започна след смъртта на Патрирах Максим и избирането на митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) и за Софийски митрополит.

Под това решение подписите си сложиха 8 митрополити.На митрополитите Григорий, Игнатий и Николай, които не са се подписали, Светият синод изпрати писма с призив да участват в следващите заседания на синода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уверихте ли се сега защо си наложи Николай,40 дни мълчание-не иска да му задават въпроси,не иска да се разговаря,иска или веднага и безпрекословно да го направят Патриарх,или да се мълчи.Друга опера е колко и пред кого спазва обета си за мълчание,тоя отпреди това още си прелива от злоба,да не говорим и че не отговаря на едно основно условие за да е Патриарх-на 42 години е,а трябва да има навършени 50!Ники,ще слагам тапети батка,идвай,избора е твой,ти им разбираш на тези работи.
36
6
 
2
 
! Отговори
РАБ БОЖИ преди 11 години
До имигрантНАЛИ ЗАТОВА КАЗВАМ РОДЕНОТО ДА ПЪЛЗИ НЕ МОЖЕ ДА ЛЕТИ ПРАВИЛНАТА РАВНОСМЕТКА ЗА ВЛАДИЦИТЕ Е :ЕДИНАДЕСЕТ СА АГЕНТИ НА МВР И ДС И ДВАМА СА НА ЦРУ !!!ЗАТОВА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ НАСТОЯВАТ ДА СЕ МАХНАТ ТЕЗИ НА ДС - ЗАЩОТО НОВИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ ОТ ЗАПАД НЕ ИСКАТ ДА МАХНАТ ТЕЗИ НА ЦРУ - ЗАТОВА ПО - ДОБРЕ ДА НЕ РАЗЛАЙВАТ КУЧЕТАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!НО ТРИМА И НИКОЛАЙ Е ДИН ОТ ТЯХ НЕ СА АГЕНТИ ЗАТОВА СЕГА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОМЪРСЕНИ ЗА ДА НЯМАТ ПО ГОЛЯМИ ШАНСОВЕ ОТ АГЕНТ ПРОВОКАТОРИТЕ !!!!!!!!СЪЩОТО СЕ ОПИТАХА ДА НАПРАВЯТ И С ПАТРИАР МАКСИМ, НО НОМЕРЪТ ИМ НЕ МИНА !!!НЯМА ДА МИНЕ И СЕГА !!!!!!!!!!!!ЗАЩО ЛИ ТАЗИ ТАКТИКА МИ НАМИРИСВА НА ДЖАНДАРСКА ГЕРБАДЖИИСКА А КОЙТО НЯМА ВЯРА, А ЛАМТИ САМО ЗА ПАРИ И ВЛАСТ Е ЖАЛЪК *** !!!!!БОГ ДА ПРОСТИ МАКСИМ
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
цитат - "ЗАТОВА В РЪЦЕТЕ НА СВЕЩЕННИЦИТЕ СЕ ОЗОВАВАТ ТАКИВА НЕЩА КАТО СКЪПИ КОЛИ, ЧАСОВНИЦИ И ДР. , НО ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ТЕ СА КОРУМПИРАНИ РАЗБРАХТЕ ЛИ *** ??????????2"---------По моето скромно мнение кръст на гърдите и Ролекс на ръката е нещо несъвместимо. Духовниците трябва да са тези хора, които знаят, че ролексите и колите ще изгният един ден, а безценно е нещо съвсем различно.В този ред на мисли, ако мутрата дари ролекс или кола, то църквата би могла най-вежливо но категорично да откаже този дар.Да не коменирам, че един архитект и вярващ (от поста, който цитирах) не би трябвало да обижда хората, а да обяснява спокойно и смирено.В заключение, ние по-простите хора се опасяваме, че в ръцете на такива хора като ролекса, ще се завърти яка търговия, църковните имоти ще се харижат на мутрите, а това на практика ще ликвидира нашата църква.
34
1
 
5
 
! Отговори
Михайлова преди 11 години
горкото свещенство, то е в тежко и свръх подчинено положение..., къде да отиде ще подкрепя, а обществото знае колко им е мил архиереят, но какво да се прави.Пет века под робство България и народът ни са оцелели благодарение на мярата и на силния дух, а тежката задача да изведат паството се е паднало на обикновеното свещеснство и на обикновеното монашество в тотално отсъствие на архиерейски клир. Днес този народ ще оцелее благодарение ПАК на същото обикновено свещенство и въпреки архиереите ни
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този поп има погледа на Станишев
32
3
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
по твоята логика сутеньорите да подаряват на църквата *** и те да си ги запазят за употреба.
31
4
 
7
 
! Отговори
кико преди 11 години
тия попове са полудели.каква подкрепа за поп Колю бе.тоя трябва да го отлъчат от църквата и да отиде да мете улиците на града.
30
3
 
6
 
! Отговори
Бог гледа преди 11 години
Църквата убива вярата, с действията на "свещениците" си, с самозабравилите се висши духовници, с таксите си. Никой не може да таксува вярата на хората и след това да проповядва аскетизъм. БПЦ трябва да се прекръсти на БПЦ АД и да се регистрира по търговския закон. Тези хора забравиха каква е основната цел на християнството. Кой ще спаси техните невярващи души? Действията на подчинените на Николай са слагачество от най-долен тип. Защо точно пловдивски? Защо не търновски или видински?
29
2
 
3
 
! Отговори
естествен подбор преди 11 години
Да се раздаде на свещенниците оръжие,за да остане най-добрият!
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво бе, Раб Божи 27, много умно обяснение за скъпите коли и часовници на божиите служители. От тях се очаква да са скромни и да служат преди всичко на вярата, а не на суетата! Ако ги блазни лъскотията, мястото им е другаде. Като им подарят скъпа кола, да я предоставят на търг и с парите да подпомогнат бедните деца и старци. И как имат лице да слязат пред вярващите от лъскавото возило и да размахват ръка с прескъп часовник? Къде е смирението им?
27
5
 
8
 
! Отговори
мммм да ! преди 11 години
Един евреин притеснен отишъл при свещенника и му казал да се моли за него.Служителят на Бога го попитал:- Защо, какъв е проблема ти?- Синът ми е станал християнин...- Добре. Ще отнеса проблема ти до Господ. Ела след седмица.След една седмица:- Какво стана? Какво ти каза Господ за моя проблем?- Каза ми да не се притесняваш! И Неговият Син станал християнин преди около 2000 години
26
2
 
8
 
! Отговори
муткуров преди 11 години
този пловдивския п,,,,,л да не се гласи много...че май вече е... свирено...
25
1
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 27 (РАБ БОЖИ)"АЗ НАПРИМЕР КАТО АРХИТЕКТ СЪМ ПРОЕКТИРАЛ ДВА ПАРАКЛИСА И СЪМ ПОСТРОИЛ ЕДИНИЯ БЕЗВЪЗМЕЗДНО И БЕЗПЛАТНО ЗА СЛАВА НА ГОСПОДА !!!"Длъжен ли съм по някакъв начин да бъда "набожен човек"???Не, не съм длъжен. Уважавам тези които са набожни, но нека и те ме уважават.Аз пък съм електроинженер и съм правил проекти и на църкви и на джамии.Само на публичен дом не съм правил проект, но ако плащат добре, защо не?А това безвъзмездното ... то е друга тема.
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този от снимката с безумния поглед успешно може да бъде Патриарх....., но само на ГРАБ! Ще им подхожда на интелекта, вярването и възпитаването с помощта на бухалка. А за свещениците, които подкрепят това ЧУДО, коментар нямам, Господ да ги съди.
23
16
 
2
 
! Отговори
РАБ БОЖИ преди 11 години
До имигрантА БЕ *** И НЕАЩАСТНИ БЪЛГАРЧЕТА В ТАКИВА МОМЕНТИ МЕ Е СРАМ, ЧЕ ИМАМ НЕЩО ОБЩО С НЕЩАСТНОТО ВИ ПЛЕМЕ !ВСЕКИ ИСТИНСКИ НАБОЖЕН ЧОВЕК БИ ТРЯБВАЛО ДА МИСЛИ С КАКВО И КАК ДА ПОМОГНЕ НА ЦЪРКВАТА !ДА ГЛЕДА С НЕЩО ДА ДОПРИНЕСЕ ЗА РАЗЦВЕТА И ВЕЛИЧИЕТО И !!!!ТОВА РАЗБИРА СЕ АКО Е ИСТИНСКИ ВЯРВАЩ А НЕ САМО КОМЕРСИАЛНО ЗАИНТЕРЕСУВАН !!1ВСЕКИ РАБ БОЖИ ТРЯБВА ИМА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ДАРИ ЦЪРКВАТА С КАКВОТО МОЖЕ !!!АЗ НАПРИМЕР КАТО АРХИТЕКТ СЪМ ПРОЕКТИРАЛ ДВА ПАРАКЛИСА И СЪМ ПОСТРОИЛ ЕДИНИЯ БЕЗВЪЗМЕЗДНО И БЕЗПЛАТНО ЗА СЛАВА НА ГОСПОДА !!!МУТРИТЕ ОБАЧЕ НЯМАТ АКЪЛ С КОЙТО ДА ПОДПОМОГНАТ ЦЪРКВАТА ЗАТОВА ДАРЯВАТ КОЛИ, ЗЛАТО, ПАРИ, ЧАСОВНИЦИ, ........................ И ДР. МАТЕРИАЛНИ НЕЩА !!1 ТОВА ЗА ДЯХ СА СИМВОЛИТЕ НА БЛАГОПОЛУЧИЕТО ВЪПРОС НА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА ?!?!?!?ЗАТОВА В РЪЦЕТЕ НА СВЕЩЕННИЦИТЕ СЕ ОЗОВАВАТ ТАКИВА НЕЩА КАТО СКЪПИ КОЛИ, ЧАСОВНИЦИ И ДР. , НО ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ТЕ СА КОРУМПИРАНИ РАЗБРАХТЕ ЛИ *** ??????????2НО ПОНЕЖЕ И ВАШАТА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА Е КАТО НА ТЪПИТЕ МУТРИ ЗАТОВА ВЪЗПРИЕМАТЕ ТЕЗИ НЕЩА НЕ КАТО ДАРЕНИЯ НА ГУЗНИ ДУШИ, А КАТО ЦЕННИ ВЕЩИ КОИТО ДРУГ ИМА А ВИЕ НЕ !!1!КАКВО ДА СЕ ПРАВИ РОДЕНОТО ДА ПЪЛЗИ НЕ МОЖЕ ДА ЛЕТИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
22
1
 
13
 
! Отговори
a преди 11 години
НАГЛАСЕНА РАБОТА!
21
1
 
15
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Защо не вземеш да сметнеш цената на колите на лудия Колю ?
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има си ред, правила и църковни закони. Само меракът на отчето Николай не е достатъчен. Ще си чака реда...Виж, министър да беше поискал да стане - за това даже е и престарял, там и на 30 години може, важното е да си човек на бащицата.
19
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Тук има много прости хора дето в църква не са влзали а пишат кометари. Николай не е поп и няма нико общо с поповете, а е владика. А истината е , че по негова заповед свещениците са извикани и са накарани да подпишат декларацията.
18
4
 
13
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: Номер 14Ами тези които си пускат такива бради като този на снимката са същите, като афганистанските талибани и лидери на Ал Кайда като Осама Бин Ладен - вижте че брадата му е в същия стил като на Бин Ладен!!!Тоя същия анатемоса Мадона още преди да е дошла в България (не че съм и фен, напротив).А Мадона докато беше в Истанбул и си показа даже гърдите а не чух никой имам да протестира.