Църквата почита Св. Андрей Първозвани, народът – Мечкин ден

Вярва се, че от този ден започва нарастването на деня
Обновена: 3 дек 2012 14:51 | 30 ное 2012 07:27, Елка Василева
59
Църквата почита Св. Андрей Първозвани, народът – Мечкин ден
Празнуваме Андреевден или Мечкин ден. Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на Свети Петър. Името на Свети Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба.

От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня.

Българската поговорка гласи: "На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено /житно, маково или синапено/ зърно".

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Андреевден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
христянин преди 11 години
Как да разбирам това целомъдрено заглавие на журналиста. Искате да кажете, че ние вярващи православни славяни почитаме Св. Андреа, а вие атеистичния невярващ пра-български народе мечкин ден. Много взехте да ни делите. Нарочно ли го правите или...???
56
4
 
2
 
! Отговори
Християнин преди 11 години
Баси глупавите атеисти. Всеки знае, че Бог живее на Юпитер. Прочетох го в една книга, значи няма начин да не е вярно.А чудеса има. Случват се постоянно Моята жена веднъж изака ако, което приличаше на Богородица. И почти не миришеше.
55
1
 
1
 
! Отговори
андрей преди 11 години
"Народът" също почита празника на св. Андрей Първозвани! Що за глупаво заглавие, съвсем атеистическо, от някое посткомунистче или от такова семейство!Защо се разделя "народът и "Църквата"` все пак тя е създала този "народ" като български и християнски т.е. европейски! Честито на всички, които носят името Андрей!Да пребъде името им, много здраве, хубаво настроение, благополучие!
54
0
 
3
 
! Отговори
Човек от народа преди 11 години
Честито на всички Мечовци!
53
1
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
52,христианството тръгва от Блиския исток,а не от Костантинопол. Първите христиани са учениците на Христос,а не император Константин и Майка му Елена. Никъде в Библията не пише - "Стани православен и ще бъдеш спасен" . Прочети поне евангелията и Деяния на апостолите и ще видиш как са се образували първите църкви,защото не мога да ти го разкажа с 500те знака,които мога да използвам тук.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До !!!!!!!!!!!Ти ми посочи къде в библията е написано че са останали толкова много различни хр.църкви. Явно си много на ясно и затова няма да ти разказвам свободни съчинения.
51
4
 
2
 
! Отговори
Йешуа преди 11 години
Няма друго проявление на Твореца, освен огромен белокос дядо, който живее на облаците.От там той пуснал Библията. Също пуска и светкавици, с които паразява омразните неверници.
50
2
 
1
 
! Отговори
куку преди 11 години
Не, Йешуа, не вярвам във вечните адски мъки и гъзарската райска благодат, което не означава, че не съм проумял постулатите на християнството и проявленията на Твореца. Тези, дето си кинат главите с мускули са само тук на тази земя, в този свят. Струва ми се, че съзнанието ти е помрачено и освен черно и бяло друго не виждаш. Много хора като теб имат нужда от помощ, така че, съвети като "мълчи и се страхувай" от умопомрачени не приемам.
49
1
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
47,Посочи ми къде в Библията го пише това. Не ми разказвай свободни съчинения.
48
0
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
46,остави Бог да раздава правосъдието,а ти ако знаеш и можеш помогни на другите да познаят истината.
47
2
 
2
 
! Отговори
ls преди 11 години
До !!!!!!!!!!!Поинтересувай се по добре. В началото църквата е била една за всички. 1054 г. Рим се отцепва от църквата сама. Остава единсвенно в църквата във Византия. Православна, защото няма изменения и я пази непроменена във вековете. След това всеки тарикат си прави ново разклонение и така.
46
3
 
3
 
! Отговори
Йешуа преди 11 години
Куку, ти като не вярваш във вечните адски мъки и гъзарската райска благодат, по-добре си мълчи, за да не те сполети и теб грозната, мъртвешка и гниеща участ на отвратителните неверници.Мълчи и се страхувай! Покай се и се сниши доземи. Преклони глава и се смачкай раболепно пред благородното могъщество на Господа Бога наш всемогъщ и преблаг. Само си представи какви мускули има, щом ни е създал само за шест дена. Ако реши да ти зашие справедлив шамар, ще ти откине главата.
45
3
 
5
 
! Отговори
куку преди 11 години
Йешуа, това беше абсолютно тъпо изказване, несполучлив опит за някаква елементарна оригиналност, което обижда темата на статията. Като не можеш да кажеш нещо съществено - по-добре си трай
44
4
 
7
 
! Отговори
Йешуа преди 11 години
Такива като Монти Бърнс, нашият преблаг, всеобичащ и всепрощаващ Бог ще ги обеси на собствените им черва, ще ги задуши със собствените им гениталии и ще пържи вечно гниещите им меса на бавен огън, за да се давят в огън, жупел и непоносими мъки цяла вечност. Докато ние, безропотно вярващите в Неговите чудеса и в Божията светла добродетел, ще се наливаме с шербет и ще се тъпчем с амброзия в Рая.
43
0
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
41,от къде я имаш тази секретна информация? В Библията това нещо го няма.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярата не е утопия,не е опиум,тя е по истинска от всичко що виждат очите ни.За св Андрей Първозвани знаех само ,че е първия ученик на Исус.Обещавам си,да прочета повече за светците и пророците.Отчитам го като свой пропуск.При толкова прочетени книги е недостойно да не отделиш време за подобен род литература.
41
5
 
3
 
! Отговори
ls преди 11 години
До 40,Единствената християнска църква е била, е и ще бъде Православната. Друга църква Господ Иисус Христос не е оставял след себе си!
40
2
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
38,никоя църква,включително и Провославната,няма натурален акт за собственост на Христовата вяра. Човек е христианин,защото вярва и следва учението на Христос,а не защото принадлежи към етническа група или църковна организация.
39
3
 
6
 
! Отговори
преди преди 11 години
преди някой да седне да пише против православието ,против църквата да се попита ,а аз приел ли съм светото кръщение и ако съм живея ли като християнин и защо с такива хули трябва да късам дрехата дадена ми от светото кръщение
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз като част от народа на България,не мога да се съглася с опитите на автора да отделя Православието от нас(народа).Разбирам ,че има силно ограничени хора, които не знаят,че Християнството и България са взаимно свързани от повече от 11 века,но не бива да натрапват своето невежество на народа.За другите чедата на комунизма и съвременния материализъм,нека си кажат своето.А на именниците честито!