Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах

Заблудени ли са християните, гневят се от Видинската митрополия
Обновена: 3 дек 2012 18:16 | 3 дек 2012 15:53,
273
Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах
Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Историята на свещеник, приел исляма, предизвика скандал между Видинската митрополия и районното мюфтийство.

Видинската света митрополия се оттегля от участието си в предстоящия на 5 декември мюсюлмански ден Ашура, става ясно от писмо на митрополията, изпратено до медиите.

Във Видин митрополията и джамията се намират една срещу друга от векове и са пример на добри взаимоотношения и съвместно празнуване и почитане на всички християнски и мюсюлмански празници.

Видинската света митрополия се оттегля поради "тенденциозното публикуване на официалния сайт на Главното
мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България от 28.11.2012 г. съобщение за приемането от православен свещеник на исляма“, се казва в писмото. 

Поводът за реакцията е съобщение на Главното мюфтийство, в което се разказва кратката история на свещеника Атанас Михайлов, който приема исляма и става Абдуллах:

„Атанас Михайлов завършва Софийската семинария, след това продължава и учи две години в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (днешният Богословски факултет към Софийския университет „Климент Охридски“), но поради лични проблеми напуска Академията и започва работа като свещеник в София. Работи няколко години като такъв, после и като църковен настоятел. В последствие оставя духовната работа и започва да работи друго. По време на обучението си един от състудентите му е днешният митрополит на гр. Пловдив дядо Николай. Г-н Михайлов се самоопределя като човек, който търси знанието и истината, и това търсене го довежда до вътрешно убеждение, че трябва да приеме исляма. Така на 27 Ноември 2012 г. след икиндинамаз (следобедната молитва) в Софийската джамия „Баня Башъ“ г-н Михайлов изрече шехадета (свидетелството) и избра за себе си името Абдуллах (раб на Аллах). Това събитие развълнува молещите се хора, като всички го поздравиха и го приеха с отворени сърца. Районният мюфтия на София г-н Мустафа Избищали лично му връчи Свидетелство за встъпване в Исляма.
Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“.

"От последното изречение се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда относно вярата и почитането на Бога", уточнява Величкият епископ Сионий.

Видинска света митрополия определя тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
24
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Онзи, който веднъж познае и приеме Господа Бога Иисуса Христа в сърцето. душата и ума си никога няма да търси нещо друго, камо ли да приеме исляма - няма нищо по-лошо да предадеш Христа, дано му прости.
7
20
 
20
 
! Отговори
Eric Cartman преди 11 години
Трябва да забранят религиите. Свършили са си работата в Средновековието, време е да навлезем в ерата на себепознанието, технологиите и прогреса.А не да се молим на картини или да си удряме главата в килим.
6
41
 
9
 
! Отговори
:) преди 11 години
Нормално ше се сети къде е истината ! Заблудените християни рано или късно ще приемат Алах :)
5
13
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
браво за думите ! но за жалост овцете затова са овце, за да верват в глупости, да ги манипулират, настроиват едни срещу други и да ги доят и стрижат ! Овце, осъзнайте се, овце !!!!
4
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер 1, къв сняг бе? Да не си забравил да си пиеш хапчетата?
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
veroostapnik ot tova po lo6o i to za sve6tennik zrave mu kaji ot takiva subekti trqbva da se pazite gospoda balgari
2
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
човека сменил фирмата и офиса, голема работа ... :)
1
8
 
55
 
! Отговори
фъсти преди 11 години
Абе на вънка снег вали, тия какви глупости пишат ???? Абе защо не кажете на хората, ЧЕСТИТ ПЪРВИ СНЯГ УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ, БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ !

Спонсорирани публикации