Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах

Заблудени ли са християните, гневят се от Видинската митрополия
Обновена: 3 дек 2012 18:16 | 3 дек 2012 15:53,
273
Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах
Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Историята на свещеник, приел исляма, предизвика скандал между Видинската митрополия и районното мюфтийство.

Видинската света митрополия се оттегля от участието си в предстоящия на 5 декември мюсюлмански ден Ашура, става ясно от писмо на митрополията, изпратено до медиите.

Във Видин митрополията и джамията се намират една срещу друга от векове и са пример на добри взаимоотношения и съвместно празнуване и почитане на всички християнски и мюсюлмански празници.

Видинската света митрополия се оттегля поради "тенденциозното публикуване на официалния сайт на Главното
мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България от 28.11.2012 г. съобщение за приемането от православен свещеник на исляма“, се казва в писмото. 

Поводът за реакцията е съобщение на Главното мюфтийство, в което се разказва кратката история на свещеника Атанас Михайлов, който приема исляма и става Абдуллах:

„Атанас Михайлов завършва Софийската семинария, след това продължава и учи две години в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (днешният Богословски факултет към Софийския университет „Климент Охридски“), но поради лични проблеми напуска Академията и започва работа като свещеник в София. Работи няколко години като такъв, после и като църковен настоятел. В последствие оставя духовната работа и започва да работи друго. По време на обучението си един от състудентите му е днешният митрополит на гр. Пловдив дядо Николай. Г-н Михайлов се самоопределя като човек, който търси знанието и истината, и това търсене го довежда до вътрешно убеждение, че трябва да приеме исляма. Така на 27 Ноември 2012 г. след икиндинамаз (следобедната молитва) в Софийската джамия „Баня Башъ“ г-н Михайлов изрече шехадета (свидетелството) и избра за себе си името Абдуллах (раб на Аллах). Това събитие развълнува молещите се хора, като всички го поздравиха и го приеха с отворени сърца. Районният мюфтия на София г-н Мустафа Избищали лично му връчи Свидетелство за встъпване в Исляма.
Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“.

"От последното изречение се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда относно вярата и почитането на Бога", уточнява Величкият епископ Сионий.

Видинска света митрополия определя тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
11
 
! Отговори
Адалберт Мальчика преди 11 години
Тая грамота, след сюнета ли за му я връчили? Сюнета oтговаря ли на стандартите ISO, TUV и DIN? Спазени ли са всички евродирективи? Тези въпроси трябва час по- скоро да получат своите отговори.
27
12
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Да така ще стане ако случая е инцидент....500 години мислиш ли че е ставало така? :) хахахах всеки знае, че сме ГМО-турско...тогава аборти не е имало, а никоя майка няма да си убие детето просто защото е турско, африканско или каквото и да е
26
2
 
17
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
"Защото ако се срамува някой от думите Ми ,то и Човешкият Син ще се страмува от него,когато дойде в Своята слава и в славата на Отца и на Своите ангели." Еванг. от Лука 9.26
25
4
 
14
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
идвам в блока ти - превземам ви, поробвам ви, паля ви, крада ви, налагам ви изостанал начин на живот с изостанала култура... и според теб дъщеря ти ще се изч*ка добровлно с мен? дори да я изнасиля, ако има поне капка достойнство ще убие детето си и евентуално себе си. пиша ти го с пример защото в часовете по литература и история явно си спал, а разсъдъка ако си го имал вече си го изгубил.
24
0
 
5
 
! Отговори
ОТГОВАРЯНЕ преди 11 години
Mi ZNACHI, TI SI KIURD,MAROKANEC,EVREIN,ARABIN I T.N. PO TVOITA LOGIKA...
23
3
 
6
 
! Отговори
до 29 Монти преди 11 години
От АТАКА.Ти в какво вярваш? Искаш да кажеш, че всички сме само торба с карантии, кокали и л***а ли ?Или вярваш само в това, което можеш да видиш.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nema sna4enie kakva religia ispalnqva6 vajno e da si 4ovak sas drugite stigate sas tezi religii
21
3
 
4
 
! Отговори
к к преди 11 години
ми то и аз се замислям нещо
20
8
 
27
 
! Отговори
ATAKA преди 11 години
Исляма настъпва неудържимо. Днес не се интересувате, защото ви пука само за пари, жени, къщи и коли. Пиене и дрога е само в главите ви. Утре като наложат шериата ще е късно и ще ви спрат пиенето *** деградирали. ДА ЖИВЕЕ ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ !!
19
15
 
12
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
Християните са точно толкова заблудени, колкото и мюсюлмание. Колкото и будистите. Колкото юдаистите...и прочие. Всички религии са суеверия. Митологии. А основните големи религии са узаконени и институциализирани суеверия. Форма на психическо изкривяване за вярващите и форма на търговска дейност за духовниците. А като се има предвид примитивната, противоречива на всички рационални науки и категорично лъжлива основа на вярванията, религиозните институции практически се занимават с измама.
18
3
 
15
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
АТАНАС Е ОБЪРНАЛ РЕЗБАТА ЗА В ЧАС ,КАТО Е ВИДЯЛ ГОЛИЯТ ПРАЗ!!! .ТАКИВА НЯМАТ ПРАВО И ВЪЗДУХ ДА ДИШАТ!!!
17
4
 
23
 
! Отговори
tomahawk преди 11 години
Диагноза Мюсли :)))Успех в по-голямата заблуда, защото по-заблудени от мюслитата няма !
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A podariha li mu disc na Miss Dynamite?
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как да кажа "браво" на такава новина,но и правото на свободен избор е свещенно право на всеки от нас,включително и на свещенниците.Явно са му дошли в повече скандалите в църквата и демонстрационната битка между "ролекси" и "линкълни".
14
33
 
8
 
! Отговори
ПИТАНЕ преди 11 години
Абе отворените тука да ви питам само ...5 века кой ви оплождаше майките, дъщерите, бабите и тн. а? Според вас какви гени носите в себеси? Я помислете логично и кажете ? Ми турски....кво се праите на отворени тогава?
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подобно на него някой от работещите в арабски страни приемат исляма като своя религия като получават за това 30 000 долара.Така,че най вероятно се е спазарил,а не се е чалнал както предполагат долнопишещите.
12
0
 
8
 
! Отговори
8-ми преди 11 години
снег ве брат, бел и пухкав, вече стига и за снежен човек да си направиш
11
4
 
21
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
"Исус му каза;АЗ съм пътят и истината и живота;никой не дохожда при Отца,освем чрез мене." Еванг от Йоан 14.6
10
2
 
8
 
! Отговори
работещия беден преди 11 години
между религиозното разделение и политическите пристрастия/и двете Ви баламосват/ - 49% от българите са пред прага на бедността/данни на Евростат/ - вест от друг сайт. "Реалната работна заплата у нас е с около 22 на сто по-ниска от тази от времето на прехода, докато брутният вътрешен продукт е нарастнал с около 35 на сто... Компенсацията на наемния труд у нас продължава да е далеч от тази в другите страни от ЕС, т.е. несправедливо разпределение на дохода в полза на капитала за сметка на труда"
9
3
 
10
 
! Отговори
Хм преди 11 години
види се Наско от църковните имотчета и далавери не е намазал, пък докато арабеските имат петролец - ше има далавера у мюслимството... :) :)