Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах

Заблудени ли са християните, гневят се от Видинската митрополия
Обновена: 3 дек 2012 18:16 | 3 дек 2012 15:53,
273
Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах
Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Историята на свещеник, приел исляма, предизвика скандал между Видинската митрополия и районното мюфтийство.

Видинската света митрополия се оттегля от участието си в предстоящия на 5 декември мюсюлмански ден Ашура, става ясно от писмо на митрополията, изпратено до медиите.

Във Видин митрополията и джамията се намират една срещу друга от векове и са пример на добри взаимоотношения и съвместно празнуване и почитане на всички християнски и мюсюлмански празници.

Видинската света митрополия се оттегля поради "тенденциозното публикуване на официалния сайт на Главното
мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България от 28.11.2012 г. съобщение за приемането от православен свещеник на исляма“, се казва в писмото. 

Поводът за реакцията е съобщение на Главното мюфтийство, в което се разказва кратката история на свещеника Атанас Михайлов, който приема исляма и става Абдуллах:

„Атанас Михайлов завършва Софийската семинария, след това продължава и учи две години в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (днешният Богословски факултет към Софийския университет „Климент Охридски“), но поради лични проблеми напуска Академията и започва работа като свещеник в София. Работи няколко години като такъв, после и като църковен настоятел. В последствие оставя духовната работа и започва да работи друго. По време на обучението си един от състудентите му е днешният митрополит на гр. Пловдив дядо Николай. Г-н Михайлов се самоопределя като човек, който търси знанието и истината, и това търсене го довежда до вътрешно убеждение, че трябва да приеме исляма. Така на 27 Ноември 2012 г. след икиндинамаз (следобедната молитва) в Софийската джамия „Баня Башъ“ г-н Михайлов изрече шехадета (свидетелството) и избра за себе си името Абдуллах (раб на Аллах). Това събитие развълнува молещите се хора, като всички го поздравиха и го приеха с отворени сърца. Районният мюфтия на София г-н Мустафа Избищали лично му връчи Свидетелство за встъпване в Исляма.
Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“.

"От последното изречение се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда относно вярата и почитането на Бога", уточнява Величкият епископ Сионий.

Видинска света митрополия определя тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
7
 
! Отговори
gtf преди 11 години
абе то и митьо пищова беше приел исляма по едно време, нема да е сам я...всеки има право на избор и си носи последствията.. ейтва си е заложебно в православието - аз си искам това право и ще си го отстоявам .. !
127
3
 
8
 
! Отговори
Ислямофоб преди 11 години
В младежкия театър ще бъде поставена постановката НЕВИНОСТТА НА МЮСЮЛМАНИТЕ, където пророка Мохамед ще бъде изигран от Мариус Куркински.
126
9
 
17
 
! Отговори
Суната казва ... преди 11 години
След като пророка Мохамед е загубил игра на шах-мат от млада китайка (дъщеря на търговец на коприна), Мохамед казва следното: - Който докосне тази сатанистка игра все-едно е омърсил ръката си със свинска плът и със свинска кръв. Горното е пример колко са достойни мюслимите, когато губят.
125
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABDAL AH SI E EDIN ABDAL
124
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма работа - един откачен свещеник по-малко.
123
4
 
2
 
! Отговори
Мутрополит Ники преди 11 години
След тоя гей, очаквайте и Кърджалийския поп Шабан Гарена да приеме исляма.
122
7
 
11
 
! Отговори
До 127 преди 11 години
*** е *** овча картуно. Събирайте си шалварите и фесовете и марш обратно в анадолските сокаци. Европа не е за *** и фереджета.
121
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смяна на името, официализиране на смяна на религията, честа смяна на местонахождение, на приятели и т.н. сериозни неща, когато са комбинирани (т.е. повече от едно) говорят за ЛАБИЛНА ПСИХИКА. Не в въпроса какъв е бил и какъв е станал, но цялата картина картина така изглежда - учил, прекъснал, свещеник в София, после друго?, смяна на религия (във Видин) и кой ли знае колко още има. Е?А Видинската митрополия прави огромна ГРЕШКА!!! Нима не пише Блажени са смирените, Блажени са миротворците...
120
0
 
10
 
! Отговори
До 146 преди 11 години
Аз пък съм останал с друго впечатление ... преди гей-парада тази година един поп го гонеха от полицията да го гърбят, защото беше си позволил да каже какво пише в Светото Писание за педофилите и содомистите ... А Джими Уорлик, до половин час преди да отиде на гей-парада беше на среща с Мустафа Алиш Хаджи ...
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атанас Михайлов работи под прикритие като мюсюлманин за дядо Николай, който е дядо колкото аз съм ***. Все пак трябва да се уважава свободния духовен избор на човека. И в Русия има няколко попа които са приели мюсюлманската вяра, както има и обратните случаи, когато духовници мюсюлмани стават християни.
118
0
 
11
 
! Отговори
breneke преди 11 години
"Всичко е пари приятелю" е текста на една песен.Отчето по примера на" Политическата проституция" е импровизирал "Духовна проституция",което е новаторство.
117
2
 
10
 
! Отговори
РАЗПОПИЦА преди 11 години
На такива в нашия край им казваме РАЗПОПИЦА.Та да не се радват толкова мюсюлманите, че една разпопица християнска е станал ислямист.Този празноглавец за пари, утре може и будист да стане.
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя поп-учил-недоучил и "поради лични проблеми"напуснал.После напуснал духовната работа и почнал да работи друго/какво не е ясно/.То само тома като прочетеш ти става ясно,че пише за един несретник.Иначе-от криворазбрана толерантност към тия талибани дотам стигаме.Ако си мисли някой,че те са мирни,кротки и толерантни-значи още е ***.Защо трябва да сме толерантни към нетоларантните?Защо трябва да приемаме тези,които не ни приемат?Тези ,които избиват и днес християни в Турция,Нигерияи горят църкв
115
0
 
6
 
! Отговори
До 142 преди 11 години
Тя е ДЪЩЕРЯ на Абу Бакр, приятелю. Вземи да си преговориш пак единствената книжка която си чел, защото явно и нея не си я разбрал.
114
1
 
14
 
! Отговори
Ислямофоб преди 11 години
Когато християнин приеме исляма, на хората им е гадно защото виждат поредния продал се за пари на брадатите козли. А когато мюсюлманин приеме християнството, то мюсюлманите обикновенно ГО УБИВАТ.Смятайте кое е религия на мира и кое е сатанистки култ.
113
0
 
8
 
! Отговори
Me преди 11 години
Заблудена и объркана душа.. както личи от кратката му автобиография.Дано господ му даде сили да намери истината.. която сигурен съм дълбоко в себе си не е сигурен че е открил...
112
1
 
9
 
! Отговори
До 136 преди 11 години
Сюргюне, ти пък какво разбираш от християнство и от ракия? Айде не приказвай за материи от които не разбираш, а кажи за сватбата на Пророка мохамед с 9-годишната Аиша и как точно педофилията е станала част от религията по този начин!
111
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човека е имал хемероиди.Приел е исляма заради ибрика....
110
3
 
11
 
! Отговори
Ислямофоб преди 11 години
Ей мюфтаци, какво се радвате, че сте си купили един ***, като го срещнат Свидетелите на Йехова с по-голяма пачка ще стане и Йеховист!
109
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТ ИСЛЯМСКАТА РЕЛИГИЕЯ ПО СИЛНА НЯМА. НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ АМА ТЕ СЕ САМОВЗРИВЯВАТ. ДА АМА ТОВА СА НА ХАМЕРИКАНЦИТЕ ЧЕДАТА ОБУЧЕНИ СРЕЩУ СССР ИЛИ СТЕ ЗАБРАВИЛИ? ЗА ИСУС ХРИСТОС СЕ СЕЩАТЕ САМО АКО НЕЩО ВИ ВЛЕЗЕ В НЯКОЯ ДУПКА. А МЮСУЛМАНИТЕ ПО 5 ПЪТИ НА ДЕН СЕ МОЛЯТ НА СВОЯТ БОГ. ЩЕ КАЖЕТЕ АМА ТЕ ЖИВЕЯТ В ДРУГ ВЕК. НЕ ЖИВЕЯТ В ДРУГ ВЕК В ТОЗИ ВЕК СА АМА МОРАЛА И ВЯРАТА Е НАД ВСИЧКО. СЕГА СТЕ СЕДНАЛИ И СЕ НАЛИВАТЕ СЪС РАКИЯ НАЛИ? Е В КАКВО ВЯРВАТЕ В РАКИЯТА ИЛИ В ИСУС ХРИСТОС? МАЙ В РАКИЯТА ВИЕ ВЯРАТА.

Спонсорирани публикации