Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС

75-и сме по корупция в света от 176 държави
Обновена: 5 дек 2012 10:52 | 5 дек 2012 10:52,
145
Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС
Снимка: Прозрачност без граници

България е на 75-о място по корупция в публичния сектор, показва Индексът за възприятие на корупцията, който се измерва всяка година от "Прозрачност без граници".

Страната ни се намира по средата на класацията, включваща 176 държави.  Индексът за възприятие на корупцията у нас е 41, нивата се измерват по скалата от 0 до 100, като 0 е най-високото ниво на корупция.

България дели 75-ото място с Либерия, Черна гора и Тунис. Единствената по-корумпирана страна в Европейския съюз от България е Гърция, която заема 94-то място. Румъния се намира на 66-то място

Най-некорумпираната страна в света е Дания, следвана от Финландия и Нова Зеландия. Индексът за възприятие на корупцията показва, че най-корумпираните страни са Сомалия, Северна Корея и Афганистан.

В новия доклад две трети от 176-те страни, обхванaти от проучването на организацията, са с индекси под 50. Това показва, че държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност, се казва в доклада, поместен на сайта на "Прозрачност без граници".

От организацията призовават правителствата да интегрират антикорупционни мерки във всички фази на вземания на решения.

От “Прозрачност без граници“ алармират още, че трябва да се изработят по-добри правила за лобирането и финансирането на политическите партии. Според тях трябва да се вземат мерки и за постигането на по-голяма прозрачност в публичните разходи и сключването на договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС...........Значи Дянков вярно казва, че ги настигаме гърците.
100
1
 
1
 
! Отговори
orce преди 11 години
Kolku za vasa informacija MAKEDONIJA e na 69 mesto na skalata za korupcija a BUGARIJA na 75 mesto.Mene toa malku me iznenadi zasto mislev deka kaj nas go preteraa vece so tie korupcii a nikoj ne odgovara,a sega koga site oci ni se svrteni kon EVROPA pa konkretno Bugarija ispada deka kaj vas korupcijata e uste pogolema.Vece nisto ne mi e jasno kako taa ebena EVROPSK UNIJA se kolne vo cesnost a ispaga lopov do lopov
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този голЕм успех е със ----СЪДЕЙСТВИЕТО ,НА Бг-СЪД. СИСТЕМА -----!КОРУПЦИЯТА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА ,ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖ. ИНСТИТУЦИИ ,ПОЛИТИЦИ И *** !ИДВА ВРЕМЕ ,......"С техните камъни ,...по техните глави ",...има и такава Бг-поговорка !ЧЕСТИТА НИ ----***----- ,ФЪФ Бе-ГЕТОТО!
98
1
 
1
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ... С
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази класация е само за Европа ,.....ИНАЧЕ В СВЕТА ,СМЕ СИ НА ----1-во място !Още 23г.,няма да си развалим ---УСПЕХА,с такива Бг-политици ,и ДЪРЖ. ИНСТИТУЦИИ -----ВЕРВАЙТЕ МИ!
96
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
114ти,че си черноглед - черноглез си,че плюеш - плюеш,ама всичко което си цитирал е вярно.
95
1
 
22
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
Да видим дали съм разбрал правилно:- няма коледна добавка към пенсийте.- няма увеличение на майчинските.- заемаме първо място във всички възможни негативни класаций на ЕС.- няма увеличение на доходите.- безработицата нараства.- престъпността нараства.- непрекъснато има скандали в съдебната система., а какво има:- данък лихва.- висока инфлация.. висока безработица.- всеки следващ доклад на ЕС е повече негативен.Всичко това са факти и не ми казвайте, че съм черноглед и само плюя.
94
1
 
2
 
! Отговори
До109 преди 11 години
ВЪЗПИТАНИЕТО НЕ МИ ПОЗВОЛЯВА ДА ТИ ОТГОВОРЯ.А ПО НАПИСАНОТО ТИ ГОВОРИ ЧЕ ТО ТИ ЛИПСВА
93
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно как са проучили корупцията в Северна Корея.
92
1
 
2
 
! Отговори
До155 преди 11 години
Колко е инфлацията в България от 2009 до сега ?(11%) А колко е компенсацията ?(9%) Ако всяко едно правителство спестява 2% то кога ще бъде преодоляна инфлацията ?
91
4
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Не това не може да е истина.Ние трябва да сме на първо място в Европа.Я Цецко да си купи още 6 апартамента,за да сме одличници.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
90
5
 
1
 
! Отговори
до 107 преди 11 години
Аз пък предпочитам *** като теб дето само искат,ама на среща нищо не дават да се бяха изнесли от България,вместо кадърните и работливите.
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе-гетото е "НЕЗАВИСИМА "държава ,..........................................от Русия ,щото е със САЩ,а преди беше обратното ,.....НО ,...отново "НЕЗАВИСИМА "!Даже има и такъв празник в Бг,....на независимостта !?!?!?!?!?!?
88
6
 
14
 
! Отговори
555 преди 11 години
Я ново 20-предпочитам кризата в Гърция от колкото в България ( СПРАВКА- най ниската пенсия в Гърция е колкото най високата в България) Повече коментари са излишни .
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МОТОТО ,на 23годишният преход :"БЪДИ ***"!
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-голямата корупция е в народното събрание, партиите и съдебната власт, където който има повече пари успява да вкара свои хора и да спечели дела. Така е и в цял ЕС и САЩ, които уж са "демократични", но в същото време нали фирми от ЕС и САЩ завладяха цялата българска икономика.
85
1
 
0
 
! Отговори
van glock преди 11 години
davaneto i iskaneto na podkup ne edinstvenata, nito osnovnata forma na korupciqa toq deto samo 2 pyti dal podkup 6toto sprql da si kupi sandvi4 moje da ide da se zastrelq nqkyde da ne se my4i :D
84
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-голямата корупция е в народното събрание, партиите и съдебната власт, където който има повече партии успява да вкара свои хора и да спечели дела. Така е и в цял ЕС и САЩ, които уж са "демократични", но в същото време нали фирми от ЕС и САЩ завладяха цялата българска икономика.
83
1
 
4
 
! Отговори
С.М. преди 11 години
Аз не виждам как точно може да е ПО-корумпирана една държава, отколкото е БГ в момента. При нас самата идея на властта е свързана с правене на пари. От премиера и президента, през министри, депутати, шефове на агенции, регионални кметове, та дори до директори на училища и детски градини - ВСЕКИ краде, влачи и трупа колкото може. Горе правят милиарди, долу обикновено милиони или стотици и десетки хиляди... но ВСИЧКИ крадат, без изключение. Какво по-корумпирано общество от това?
82
2
 
4
 
! Отговори
До 98 преди 11 години
Аз мога да заявя същото. През целия си живот (на 32 съм) съм дал 4 пъти подкуп. Два пъти в България - тъкмо ми слагаха скоба на синя зона, че спрях за 5 мин да си взема сандвич и веднъж за превишена скорост - защото много бързах. И другите два са в Сърбия - превишена скорост с 5 км/ч и липса на печат къде съм бил спал като се прибирах с влак. И аз контактувам с министерства и институции! Такива класации са на базата на допитвания. Това не е класация за корупцията, а за песимизма ни!