Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС

75-и сме по корупция в света от 176 държави
Обновена: 5 дек 2012 10:52 | 5 дек 2012 10:52,
145
Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС
Снимка: Прозрачност без граници

България е на 75-о място по корупция в публичния сектор, показва Индексът за възприятие на корупцията, който се измерва всяка година от "Прозрачност без граници".

Страната ни се намира по средата на класацията, включваща 176 държави.  Индексът за възприятие на корупцията у нас е 41, нивата се измерват по скалата от 0 до 100, като 0 е най-високото ниво на корупция.

България дели 75-ото място с Либерия, Черна гора и Тунис. Единствената по-корумпирана страна в Европейския съюз от България е Гърция, която заема 94-то място. Румъния се намира на 66-то място

Най-некорумпираната страна в света е Дания, следвана от Финландия и Нова Зеландия. Индексът за възприятие на корупцията показва, че най-корумпираните страни са Сомалия, Северна Корея и Афганистан.

В новия доклад две трети от 176-те страни, обхванaти от проучването на организацията, са с индекси под 50. Това показва, че държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност, се казва в доклада, поместен на сайта на "Прозрачност без граници".

От организацията призовават правителствата да интегрират антикорупционни мерки във всички фази на вземания на решения.

От “Прозрачност без граници“ алармират още, че трябва да се изработят по-добри правила за лобирането и финансирането на политическите партии. Според тях трябва да се вземат мерки и за постигането на по-голяма прозрачност в публичните разходи и сключването на договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
3
 
! Отговори
мдаааа преди 11 години
Че котупцията е проблем, проблем е, но най-страшното е демографската катастрофа съчетана с бясна ***, пред това само война и някакъв природен катаклизъм е по-страшен. Ужас!!!
80
4
 
7
 
! Отговори
мнение преди 11 години
7 години контактувам с различни институции - РЗИ, РИОСВ, ИТ, пожарна, министерства и прочие. Отговорно мога да заявя, че никога не са ми искали подкуп, а и аз никога не съм предлагал. Ако има предписание изпълняваме го и точка.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Италия с близка до тази в България корупция вижте каква икономика има! Корупцията сама по себе си не е най-големият проблем на България стига корумпираните покрай собствения си интерес да движат и обществения интерес.
78
1
 
4
 
! Отговори
Лъжа е преди 11 години
Ние си имаме БОР-Чвор (Боркор).
77
1
 
4
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Спомняте ли си как др. Филчев преди няколко месеца се опитваше да вади компромати , свързани с ' Лъвов мост ' ?Ето с това са се занимавали др. Филчев и Трактора, които ' случайно ' се оказват и съседи .А уж др. Филчев имал амнезия ...
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мисля, 4е това е истината за корупцята в БГ.Аз не съм 4увал някои познат в последните 3 години да е давал подкуп...Някой от вас 4увал ли е ??По-скоро мазните англи4ани ползват някоя статистика от стани6евото управление, за6тото да плюят по България е национален спорт за тях.
75
9
 
3
 
! Отговори
Гербер преди 11 години
Мразя герб !
74
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички дето ревете тук давате подкупи. После плачкате по форумите. СПРЕТЕ ДА ДАВАТЕ и ще спрат да ви искат, *** негодни.
73
4
 
9
 
! Отговори
мъка,мъкааааааа! преди 11 години
А по времето на Станишев си бяхме на първо място,та за това казвам да си избереме пак Серьогата та да си върнем първото място по корупция,крадене и далавери и заменки!
72
3
 
7
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
ИМА НЯКАКВА ГРЕШКА!!! НИЕ СМЕ НОМЕР-1!!!!!!
71
6
 
7
 
! Отговори
robeen преди 11 години
С ТАЗИ КЛАСАЦИЯ ОБИЖДАТ ЛИЧНО ПРЕМИЕРА БОКО ТИКВАТА !!!!!!!!!! АЗ НАСТОЯВАМ, ТВЪРДЯ, ЧЕ ТОЙ Е НАЙ КОРУМПИРАНИЯ, НАЙ ТЪПИЯ И НАЙ КРАДЛИВ ЧОВЕК НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ, ТАКА, ЧЕ НИ ВЪРНЕТЕ ПЪРВОТО МЯСТО ПО КОРУПЦИЯ , ЗАЩОТО ГЛУПОВАТИЯ БОКО ЩЕ СЕ РАЗСЪРДИ...
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аааа да си имаме уважението
69
2
 
1
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Както и да го смятаме, въпросната манекенка е забременяла когато е била на 14 г., сиреч преди 12 г. , а др. Филчев тогава ' правораздаваше ' . Въпросът е : Къде беше др. Филчев и защо не си свърши работата, след като е повече от очевидно какво престъпление е било извършено ? А др. Гоце след това за ' добре свършена работа ' го прати като посланик в Казахстан ...А чии момчета бяха Маргините и чий бивш съветник беше Пешо сумиста ? Логично е Чолата да е бил покровителстван от същите хора, които са разтваряли чадъри над Маргините и Пешо сумиста !?
68
3
 
7
 
! Отговори
3УМА преди 11 години
Бедността кара хората да прибягват до корупция за да свържат двата края. Когато, обаче кризата създаде условия за корупция, от корупцията се възползват и богатите. Загнезден в съзнанието на хората, този тип мислене е трудно да се изкорени. Тук не е виновен Бойко, нито Костов. Аз съм виновен, че като трябва да платя глоба, че съм без колан, първо си правя устата да се отърва с някой лев. Виновен е полицая, че си ги приема и не ме наказва. Аз и той сме на дъното на пирамидата, а над нас е същото.
67
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Мога много да споря по този въпрос!!!
66
4
 
2
 
! Отговори
Бахахаха преди 11 години
Е такива са всички гласували за гроб като тоя под мен с "ромъния"!
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dnes.bg винаги черногледа дават всяка новина за да са доволни мрънкащите тука. в другите сайтове пише "вече не сме на дъното, вървим на горе . Гърците са по зле. Италия и ромъния са на нашето ниво" А тука само гърция е по зле от нас
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС"Не можем да стоим безучастни, трябва да направим нещо и да си върнем лидерството!
63
3
 
5
 
! Отговори
? преди 11 години
е Боце и Мончи нали викат че сме навсекъде пръвенци
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците Евреите на Балканския полуостров!