Българчетата стават все по-неграмотни

Падаме от 10-о на 22-ро място в изследването PIRLS 2011
Обновена: 12 дек 2012 14:36 | 12 дек 2012 06:56,
316
Българчетата стават все по-неграмотни
Снимка: архив, Impact Pree Group

"Сривът в знанията вече започва в четвърти клас", алармира "Сега". Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега.

Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011. От  2006 г. до сега българчетата падат с цели 12 места - от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност.

Макар и да е далеч от най-слабите, България отстъпва сериозно и по дял на учениците, които са постигнали най-високи резултати. Вчера българското Министерство на образованието не коментира изследването - на сайта на МОМН не се появи никаква информация.

"Децата ни рязко изпростяват", констатира "Труд". Българчетата стават все по-неграмотни - както сочат данните от последното международно проучване.

То се проведе м.г. в 48 държави, а у нас на тестовете се явиха 5261 малчугани.

Страната ни обаче е доста над средното ниво - на 22-ра позиция. Но тъй като има държави с еднакъв брой точки, реално сме на 16-а.

Една от причините е, че за много от децата майчиният език е различен от българския и те не се справят. Знам, че 15-годишните едва кретат на дъното на грамотните, а на националните изпити винаги има дъжд от двойки. Според зам.-министъра на образованиеето Милена Дамянова учителите не преподават ефективно. 

"Тенденцията за спад в постиженията и на четвъртокласниците се доказва и в нашите анализи, които започнахме да правим още преди 2 г. В резултат на констатациите предприехме редица мерки като задължителната детска градина за 5-годишните, целодневната организация, осъвременяването на учебните програми, а след тях и на учебниците, за което МОМН беше критикувано не веднъж, но за съжаление те ще дадат своя резултат едва на следващото изследване през 2016 г. Все пак обаче се радвам, че България изпреварва дори държави като Франция и Австрия", коментира тя.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още по темата: ученициграмотностPIRLS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
3
 
7
 
! Отговори
Премиерът преди 11 години
АЗ казах ли ви че сте ЛОШ МАТЕРИАЛ....а...?Ама вие ми се обиждахте тогава и се правехте на ощипани кукони.....В България има единствено политически елит, бизнес кръгове около него другото е рая , ако ме разбирате какво искам да ви кажа но се съмнявам.......Аз казах ХАУ....... това е от Винету...!!!
184
4
 
15
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Аз не мисля че образованието е виновно. При положение че на всички олимпияди по математика, информатика, астрономия, че дори и езици, обираме медалите. Виж, обаче ролята на семейството отиде на мнооого заден план. Родителите си мислят че като пращат децата си на училище, нямат повече задължения към тях. Не е така, аз непрекъснато следя домашните на децата си и им помагам с уроците. По около 1 час на дете се занимавам. Но съдейки по коментарите, някои тук няма да го разберат!
183
4
 
9
 
! Отговори
Kupo преди 11 години
Броят на неграмотните се увеличава, за това пък компенсират със все по-големи претенции за по-високи заплати! Както се вижда - без покритие!
182
4
 
20
 
! Отговори
Виц преди 11 години
Мутра отива при друга мутра.-Искам да науча сина си на труд. Намери му там някаква работа.-Ми, добре. Ще работи 1 ден за 10 000 лева.-А, не! Искам да работи!-2 дни за 5 000. Става ли?-Нееее! Искам да работи 6 дни седмично за 400 лева на месец!-А, не мога да ти помогна. За такова нещо хората учат висше!Извод: За какво ти да учиш и да знаеш езици като ще работиш за 400 лева при неграмотна мутра! Тъжно, но факт. И после как да имат стимул децата да учат като знаят какво ги чака.
181
2
 
19
 
! Отговори
Б1 преди 11 години
"Неграмотен народ по-лесо се управлява (манипулира)!" - Древно неписано правило на влстимащите!
180
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ееее, така ще е, нали за това се борихте.Но нищо де, нали си имаме магистрали, по които да се трепем. Да бе, и метрото да не забравя, друго к`во имаме, чакайте да се сетя..... к`во, к`во, ами не се сещам.
179
2
 
30
 
! Отговори
Защо е така? преди 11 години
Така ще е докато медиите превръщат в "звезди" полуголи фолк певици, неграмотници и неграмотнички като черната Златка и тризначките. Не са виновни децата, а тия от когото се учат. Ония *** с портретите, в 9-ти клас, а не знаят чии портрети държат в ръцете си. Какви учители са това, че да стигнат до 9-ти клас? Цялата система е сгрешена.
178
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А дали да коментираме, че начина на изпитване е в стил "Стани богат"
177
2
 
22
 
! Отговори
даскал Тричко преди 11 години
До АнонименЗнаем, колега! Диктовка, преразказ, преразказ по картина, съчинение...тези неща са "отживелица"!?!Сега се прави ЛИС! литературно-интерпретативно съчинение - дрън-дрън ярина! Нещо средно между разпопен поп и покръстен евреин ;)Кухи методики, които не се интересуват от изказа, богатството на речника и т.н.А знаете ли, че има случаи, когато учител по литература в 9 клас изпитва и поставя оценки на четене на непознат текст? - "гладко четене", както му казваха едно време!Лоша работа!
176
2
 
6
 
! Отговори
до189 преди 11 години
Значи че образованието ни е добро?Така ли да разбирам? Ти не си добре!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
175
2
 
15
 
! Отговори
акуд преди 11 години
така е докато братя галеви и други като картофа, плъха, винкела , коча .............са кумири и евтините *** станаха ЕЛИТА НА България ще е така. Но дали само децата са виновни???? нима техните родители не носят най-голямата вина????
174
1
 
8
 
! Отговори
DASKAL PANDO преди 11 години
PREZ 1964 G. SE DARJAHA MATURI PO BG EZIK; MATEMATIKA; V 8 KLAS. NQMASH LI MN.DOBAR /5/ DARJISH MATURA !!!! TOVA E ISTINATA...
173
3
 
8
 
! Отговори
до 179 преди 11 години
"Знаеш ли кой е комунист, човек който е прочел КапиталаА анти-комунист, човек който е прочел Капитала и го е разбрал...."Сега разбирам защо американците са антикомунисти. В техните университети се изучава формулата на Маркс за принадената стойност. Значи, чели са "Капиталът". Разбрали са го и най-важното - разбрали са, че формулата е вярна.Колко ли от пишешите "капацитети" наистина са чели Маркс. Че той за съвсем други комунизъм пише. Истината е, че Ленин изопъчава всичко, за да го приложи.
172
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е целта на управляващите, но после какво чудо ги чака, бедна им е фантазията.
171
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТРябва да ги изринем ***
170
2
 
4
 
! Отговори
до 197 преди 11 години
Не е глобална политиката! Местна е!
169
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мисля че е вярно написаното. Живея в чужбина от 6 м, децата ми също и противно на очакванията ми се оказа че са супер нижо с англииския а местния език вече го говорят, катореално преди началото на учебната година не обелваха и дума. Освен това познават световната география, на ти са с информатиката, математиката и т.н. , за разлика от европейските деца.Накарайте децата си да вярват в себе си защото БГ децата са образовани и мн интелигентни
168
5
 
17
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Честито, българи! Изпростяването ви е документирано! Продължавайте да гласувате за тикви и ходете да берете гъби в деня на изборите - има още места надолу в класациите!
167
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България и българите са в процес на заличаване. Образованието е щрих от този процес. Процесите са необратими. Глобална политика...........
166
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А знаете ли, че когато децата правят съчинения, не ползват чернова?!? Така е по изискване???!!