Българчетата стават все по-неграмотни

Падаме от 10-о на 22-ро място в изследването PIRLS 2011
Обновена: 12 дек 2012 14:36 | 12 дек 2012 06:56,
316
Българчетата стават все по-неграмотни
Снимка: архив, Impact Pree Group

"Сривът в знанията вече започва в четвърти клас", алармира "Сега". Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега.

Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011. От  2006 г. до сега българчетата падат с цели 12 места - от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност.

Макар и да е далеч от най-слабите, България отстъпва сериозно и по дял на учениците, които са постигнали най-високи резултати. Вчера българското Министерство на образованието не коментира изследването - на сайта на МОМН не се появи никаква информация.

"Децата ни рязко изпростяват", констатира "Труд". Българчетата стават все по-неграмотни - както сочат данните от последното международно проучване.

То се проведе м.г. в 48 държави, а у нас на тестовете се явиха 5261 малчугани.

Страната ни обаче е доста над средното ниво - на 22-ра позиция. Но тъй като има държави с еднакъв брой точки, реално сме на 16-а.

Една от причините е, че за много от децата майчиният език е различен от българския и те не се справят. Знам, че 15-годишните едва кретат на дъното на грамотните, а на националните изпити винаги има дъжд от двойки. Според зам.-министъра на образованиеето Милена Дамянова учителите не преподават ефективно. 

"Тенденцията за спад в постиженията и на четвъртокласниците се доказва и в нашите анализи, които започнахме да правим още преди 2 г. В резултат на констатациите предприехме редица мерки като задължителната детска градина за 5-годишните, целодневната организация, осъвременяването на учебните програми, а след тях и на учебниците, за което МОМН беше критикувано не веднъж, но за съжаление те ще дадат своя резултат едва на следващото изследване през 2016 г. Все пак обаче се радвам, че България изпреварва дори държави като Франция и Австрия", коментира тя.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още по темата: ученициграмотностPIRLS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, 204.Похвално е, че имаш желание да се занимаваш с детето си, само не го учи на пунктуация и правопис. Пропуснал си доста запетаи. И не го пращай на олимпиЯда, на олимпиАда - може
204
2
 
0
 
! Отговори
Факт до 213 преди 11 години
както казах, се всеки ще ме разбере. Относно коментара ти, всеки сам решава как да отглежда децата си.
203
10
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
На мен образовани работници НЕ МИ ТРЯБВАТ..... да ми се правят на важни и да ми философстват колко са незаменими. Имам си администрация с няколко висшиста на тях давам някой лев отгоре но постоянно ги държа изкъсо а долу в производството трябва да цари страх и пълно подчинение.Иначе отпуснеш ли му края на българския работник ти се качва на главата.
202
1
 
15
 
! Отговори
Открихме топлата Н2О преди 11 години
Ето до какво доведе " НАШАТА " демокрация. Какво се чудим, като приоритет имат наглостта и мошеничеството. Образованите хора в наши дни са черни овце. Та простака се манипулира по-лесно. Та нали с мошеничество и ИЗМАМА ни управляват.Кой ги поддържа? ***, мошениците, наркопласьорите.Та нали децата на бързо забогателите, показват отношението си към образованието: Ще уча, ами, тати има пари защо ще се мъча! Е така неграмотните хитреци ни управляват.
201
1
 
8
 
! Отговори
Факт до 216 преди 11 години
Аз не работя държавна работа, наистина работя от 9 до 18, но и не съм самотен родител. А оправдания всеки може да си намери. Да не говориме че възпитанието което е дело на родителите, го няма никакво. Не може ценостната система на дете 5- клас да е последния модел мобилен телефон, най "яките" колони, и "супер, мега, гига звездата" на пайнер. Или и тук греша? Но както се казава всеки сам си възпитава децата си.
200
1
 
6
 
! Отговори
узи преди 11 години
та в главата им е само поп-фолк и....мътеница...
199
0
 
9
 
! Отговори
777 преди 11 години
Децата не са виновни !Учебниците са неграмотно написани с излишно много на брой помагала и безумно шарени . Който и да учи по тези учебници ще е неграмотен .
198
0
 
8
 
! Отговори
777 преди 11 години
Децата не са виновни !Учебниците са неграмотно написани с излишно много на брой помагала и безумно шарени . Който и да учи по тези учебници ще е неграмотен .
197
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2016 ще изпитват повече ***.Не ми е ясно как зам.-министъра на образованиеето Милена Дамянова очаква по-добри резултатиАз очаквам да изпаднем от класацията...
196
2
 
7
 
! Отговори
до 204 Факт преди 11 години
Няма да разберат ,защото не всеки има държавна работа от осем до пет. Има хора ,които работят до късно вечер и е непосилно за тях да преглеждат домашни нощес ,когато детето трябва да спи. Аз не работя и мога да помагам на децата си ,но виждам ,че болшинството не могат и не опира до желание ,а до възможност. Често се случва аз да проподавам отново урок ,необяснен в училище. Тук не става дума за помощ ,а за несвършена работа от учителя ,които вместо по урока работи по дисциплината...
195
3
 
13
 
! Отговори
зз преди 11 години
Проблемът е в начина на преподаване. Не може в 21 век да се преподава като в килийните училища. Учителя диктува, децата пишат. Доказано е, че човек научава най-много при дискусии, при монотонно диктуване или разказване след 20 минути всеки губи интерес и престава да слуша. Уроците трябва да се подготвят, четат в къщи, а в клас да има дискусии, разискване и пр. Така се развиват мислещи хора. Да не споменавам, че това е и начина на преподаване в някои университети, като УНСС например.....
194
0
 
3
 
! Отговори
По-добре учителя преди 11 години
Силно препоръчвам на всички родители по въпросите на образованието да се обръщат първо към учителя, а после - ало желаят - към журналистите. За да не остане впечатление, че заобикалям даденото изследване: то се извършва на 5 години в избрани училища. България е участвала в него през 2001, 2006 и 2011, като последното е извършено през пролетта на 2011 в 150 български училища с 4800 ученика. Защо чак сега новините съобщават резултатите и то не точно и подробно, а твърде общо - нямам понятие.
193
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По около 1 час на дете се занимавам. Но съдейки по коментарите, някои тук няма да го разберат! --виж кво бе пич! детето се прибира от училище в 4 следобед, ако има и едно извънучилищно занимание - като спорт или изкуство, стана вече 18 часа! Отишло на даскало в 8 сутринта! И след 18 часа вечерта ще го караш да учи още един час! Психопатия някаква! Къде му е детството, къде са му мечтите?
192
1
 
6
 
! Отговори
Един от всички преди 11 години
Това е резултат на калпавото поколение преди тия деца. Калпавото поколение Бай ***. Ей затова децата ни стават все по неграмотни. Та да не би поколението *** разиграващи си коня последните 20-30 години да са много начетени ? Това е резултата драги ми хора, нещата са объркани отдавна, а сега децата ни ще го отнесат. Крушата не пада по далеч от дървото, и каквото са си посяли поколението преди нас, това ще сърбат !
191
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние имаме много умни и начетени журналисти ... ама реално са тъпички.Как ще ми обясните че сме на 22 място ама реално сме на 16, а преди сме били на 11 (на реално 11 или не толкова реално)?Факт децата изпростяват масово.
190
5
 
7
 
! Отговори
да преди 11 години
Учителите реват само за заплати ,а резултатите от работата им са плачевни.
189
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Претенции за по-високи заплати" - ами естествено - хората на които не се вдигат заплатите обедняват защото всички цени се вдигат - нормално е да искат да се компенсира за това - 20 години си работил за да не можеш накрая да си платиш храната и сметките. А за младите хора, като ти предложат 700 лв след 4 години учене дори и да искаш нямаш финансовата възможност да плащаш за допълнителни квалификации.
188
1
 
9
 
! Отговори
До 204 преди 11 години
Образователната система също е виновна,или поне тези които я представляват.Не може да се дава диплома за висше образование на хора,които нямат елементарна обща култура и не само.Магистъра по икономика черната Златка не знае какво е "овърдрафт".Едни тризначки,които имат средно образование не знаят кой е Левски.Безхаберието е повсеместно и тотално.Министъра нехае за авторитета на образованието,преподаватели нахаят за собствения си авторитет и този на учебното заведение,родители нехаят за децата си
187
1
 
3
 
! Отговори
аа преди 11 години
Ти първо се научи да пишеш на кирилица и после обяснявай, кой какво е развалил.До Анонимен: "Pyrwo razwaliha wis6eto obrazowanie. Posle gimnaziite gi priniziha na niwoto na edin ora4 na niwata, sega e red na osnownoto obrazowanie. W edna dyrjawa, w koqto mnistyra e POJARNIKAR, POLICAI, NASLEDSTWEN KOMUNIST i pro4ie, kakwo o4akwate? Сигнализирахте за неуместен коментар"
186
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е като се кара само на чалга и космополитан!!!