ВАС върна наказанието на Мирослава Тодорова

Не е налице нарушено право на защита, смята 5-членният съдебен състав
18 дек 2012 22:15,
48
ВАС върна наказанието на Мирослава Тодорова
Мирослава Тодорова. Снимка: Bulphoto

5-членен състав на Върховния административен съд върна наказанието на бившия съдия от Софийски градски съд Мирослава Тодорова. ВАС остави в сила решението на Висшия съдебен съвет да намали заплатата на Тодорова с "15% за 2 години" заради забавени мотиви към водени от нея дела.

Днешното решение на съда дойде само 5 месеца, след като негов 3-членен състав отмени това на ВСС като незаконно. Сред основните им аргументи тогава бяха обстоятелствата, че по време на дисциплинарното производство срещу съдията във ВСС е било нарушено правото ѝ на защита, както и правото ѝ на справедлив процес. Посочено бе още, че от всички общо 57 дела, забавени от Тодорова, само 14 не са били с изтекла давност, към момента на налагането на наказанието й.

Според втората инстанция не е налице нарушено право на защита. „В това отношение съображенията на съда са незаконосъборазни и необосновани. Посоченото нарушение на чл. 56 от Конституцията на РБ не е налице. Сочената разпоредба има пряко действие при липса на предвидена защита. Правото на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице не се нарушава нито от законово предвидено участие, след като е валидно упражнено с оспорването на индивидуалния административен акт, което е достатъчна гаранция за защитата на накърнени права", посочват магистратите.

Не следва да се приеме в случая, че правото на защита е накърнено с неизслушването на лицето, привлечено към дисциплинарна отговорност от административния орган, в случая - ВСС, добавят те. "Такава правна възможност в закона няма, поради което разширителното тълкуване от първоинстанционния съд стига до степен да допълни закона и подмени нормотворческата воля на закононодателя", изтъкват още петимата върховни съдии.

Те отхвърлят и доводите на колегите си, свързани с факта, че давността на три четвърти от забавените от Тодорова дела е била изтекла към момента, в който ВСС я е наказал с намаляване на заплатата.

Мигистратите не се съгласиха и с довода на Тодорова, възприет от съдебния състав на първа инстанция, че дисциплинарният състав на съвета, предложил я за наказание, всъщност е незаконен. Мотивът на съдийката бе, че той е бил съставен от двама прокурори и един следовател, което директно нарушава философията на новия Закона за съдебната власт кадровата политика по отношение на съдиите да бъде фактически отделена от тази, засягаща прокурорите и следователите.

Решението не подлежи на обжалване. Мирослава Тодорова води още едно дело пред ВАС, свързано с уволнението й по същество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
15
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Тя тази,че не е цвете за мирисане-не е,но след прокуратурата не ви ли се струва,че шестака подчини и съда.А това е недопустимо.
16
6
 
15
 
! Отговори
,`--`, преди 11 години
Вярно ли министър Цветанов иска да смаже госпожата на снимката чрез инфарктиране?
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименАбе,човечее,какви ги дрънкаш..или ти си част от тях,няма друг начин.Поради УМИШЛЕНО разсипаната съдебна система , България вече я нямяяяма!Останало е само името!И друго- виж като проценти - проблемите по делата и броя на населението на отделните страни. НЯМА СЪДЕБНА СИСТЕМА,НЯМА ПАРЛАМЕНТ,НЯМА ПОЛИТИЦИ,НЯМА ГРИЖА- ЗДРАВНА И КАКВАТО И ДА Е, ЗА ОБИКНОВЕНИЯ БЬЛГАРИН - ИМА САМО ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА...а ти си отговори как се нарича..ДА И НА ЗАПАД ИМА ,НО такава безкруполност..
14
4
 
16
 
! Отговори
Уво преди 11 години
Тия за дисциплинарно уволнение не са ли чували. Какво трябва да направи един съдия дето не си гледа работата за да бъде уволнен, да го хванат с куфарчето с рушвета ли? В Частният сектор като не си вършиш работата си уволнен на следващият ден. Така ако беше и в съдебната ни система, да сме с много години напред.Ама мечтиии, само се пляскат през ръчичките че са сгрешили и пак старата песен си пеят. Пълни лицемери. Реформа ще правят, ама друг път.
13
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във Върховна касационна прокуратура бачкат над 150 прокурори и техните помощници .И разглеждат годишно една папка дела а ядат пари като за 3 болници Това е върха на наглоста
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мале смешковци КОЙ ви каза ,че в Западба Европа има правораздаване В Страсбург висят над 120 000 хиляди дела срещу липса на правораздаване От тях около 7500 са български а другите на кого са ? И това при положение ,че дания изплаща по над 1000 евро на ден за незаконно задържане .А и другите плащат по същия начин .И въпреки това стотици хиляди хора съдят държавите си .Например Италия я осъждат на всеки 48 часа в Страсбург.
11
0
 
9
 
! Отговори
Зидан преди 11 години
Е такива финтове и аз не съм виждал.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 9 Според асоцияцията на адвокатите на САЩ ТАМ в затворите има над 100 000 НЕВИННИ И ОСЪДЕНИ ПОРАДИ СЪДЕБНИ ГРЕШКИ .така ,че не знам кое е по добре 50 престъпника на свобода или 100 000 невинни в затвора .А и какви прокурори и съдии има не ми се пише .Педофили ,секс маниаци и т.н Ако си добре с английския пиши из нета ще ги намериш И не искам да защитавам тази ,дразни ме и дори не знам защо
9
6
 
16
 
! Отговори
малко я наказаха преди 11 години
та малко ли дела е забавила, що съдби е опропастила.
8
10
 
17
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Ако в САЩ има такава съдийка досега или да проси на някой площат или да е в затвора
7
0
 
8
 
! Отговори
Тошо преди 11 години
До Гошо *** хич не си ***,виждаш ги нещата....
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахахах От 57 дела само 14 не са изтекли по давност щото тая ги е забавила.......Ако не отида 57 пъти на работа,кво ше стане ?????Бегайте от тоя ***.......Тва значи всичко що е имало кинти и е платило да се бавят делата....и да не бъдат осъдени( да изтекат по давност)....ква друга пчина може да има да бавиш толкова дела ??
5
0
 
6
 
! Отговори
Fen преди 11 години
Ха ха ха ха ха!!!!!!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия магистрати, тия добри хора защо така ги наказват
3
10
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Докато Цецко е МВР Министър,Съдия М.Тодорова просто няма Шансове,ВСС е подопечен на Боко и Цецко
2
9
 
19
 
! Отговори
читател преди 11 години
Ама тая дърта нагла *** още ли не е бракувана??
1
2
 
23
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Дела,дела и пак...дела;забавени,скрити и...укрити по папки,кюшета и...архиви.Ако НАП можеше да събере...данъка върху подкупите за тези...дела,щяхме да сме Швейцария на...Балканите.