51% от избирателите ще гласуват на референдума

64 на сто от тях казват "да" на ядрената енергетика
27 дек 2012 15:28,
374
51% от избирателите ще гласуват на референдума
По-голяма част от избирателите подкрепят АЕЦ "Белене". Снимка: архив Reuters

51% от българите ще участват в предстоящия референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се проведе на 27 януари 2013 година, показва социологическо проучване на Института за модерна политика.

22.8 на сто са заявили, че по-скоро няма да участват в допитването, а 19.1% не са решили дали ще участват, 7.2 на сто не могат да преценят.

От тези, които ще участват в референдума, близо две трети  - 64,6 %, ще гласуват със „за” развитието на ядрената енергетика. С „не” биха гласували 17 %. 18,4%  не са решили каква е тяхната позиция по въпроса на този етап.

За развитието на ядрената енергетика са близо 54 %, като 25.1% напълно подкрепят и 28,7 % по-скоро подкрепят. Не подкрепят нейното развитие в една или друга степен почти всеки четвърти българин – (по-скоро не подкрепям – 12 %) и напълно против – 9,1 %. Всеки четвърти не може да прецени.

Подкрепа за АЕЦ „Белене” изразяват 46,8 %, против са 26,5 на сто, докато 26.7%  не могат да преценят. По-голяма част от запитаните смятат, че при решение АЕЦ “Белене“ да се строи финансирането трябва да бъде поето от държавата – 20.5 на сто, 18% пък смятат, че Европейският съюз трябва да поеме разходите. Вариантът с частен инвеститор среща доста по-малка подкрепа.

Въпреки че 50 % изразяват готовност за  участие в предстоящия референдум и 64,6 % от тях ще гласуват с “да“ на допитването, има възможност вотът да не бъде легитимен.

Законовото изискване „в гласуването да са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание” е основна пречка. На последните избори активността е 60 %. Разбира се, до референдума има време и начинът на кампанията за неговото провеждане безспорно ще повлияе в една или друга посока върху активността на гражданите.

За да бъде валиден референдумът, до урните трябва да отидат  4 345 450 души, а проучването показва, че бюлетина засега биха пуснали  3 536 211 избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
4
 
4
 
! Отговори
NE преди 11 години
ste glasuvam PROTIV
284
1
 
1
 
! Отговори
bsp ayt преди 11 години
Ako bese normalen referendum,ok,mai ne e. Bsp profanizira vsi4ko,do koeto se dokosne
283
1
 
1
 
! Отговори
До 306 преди 11 години
Я по-добре си изпии хапчето и *** да си легнеш.Явно съвсем не си наясно с ползите и вредите по казуса който коментираме.
282
5
 
4
 
! Отговори
Rori преди 11 години
Малко ли ви беше Чернобил другари и другарки
281
5
 
2
 
! Отговори
ne na bsp преди 11 години
Ne na belene,ne na Bsp i DS ,ste glasyvam NE
280
5
 
4
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 11 години
Моля ви Българи въпреки студената дата 27/1 и усилията на правителството на провалят референдума.Отидете да гласувате това ще предопредели бъдещето на България като независима сила в енергетиката.Не позволявайте на фото-волтаиците със скъпия си ток, и близки отношения с Б.Б,да спечелят войната
279
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ето малко критичен коментар за едно друго явлениеjabog.blog.bg/zabavlenie/2012/12/27/.1035805
278
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не трябва да се строи централа на площадката в Белене.Това е сеизмичен район.Не си играйте с живота ни.Достатъчен ще бъде още един реактор в Козлодуй.А на тези които ви лъжат,че цената ще бъде 3-4 стотинки ще кажа,че и сега цената на която тока излиза от АЕЦ е толкова,но колко плащаме ние?Лъжат ви,уважаеми сънародници,че цената ще бъде около 4 милиарда долара.По груби сметки строежа ще възлезе на 20 милиарда $.Но който е строил къща знае,че началната сума винаги се умножава по две.Помислете си.
277
2
 
2
 
! Отговори
AZ преди 11 години
POREDNATA PLATENA JYRNALISTIKA .I DOSEGA KATO V BG SME SAMO S AEC KOZLODYI ,KAKAV VI E PROBLEMA ?NA MALKA BALGARIA I TRIABVA SILNO ZEMEDELIE I LEKA PROMI6LENOST.TAZI CENTRALA E VSA6NOST SAMO ZA IZTO4VANE NA PARI.POKRAI STROITELSTVOTO SE KRADAT MNOGO AMA MNOGO PARI .IA VIJTE KMETOVETE NA BG .OT EDNI MIJITYRKI ,KVI HORA STANAHA I KOLKO OBI4AT DA STROQT TYK TAM PO MALKO ,A PO DOKYMENTI VSE EDNO SA POSTROILI NOVI GRADOVE .TA ZATOVA BEDNI MI BALGARINO E BORBATA DA SE STROI BELENE ,A NE 4E BSP VIMISLI
276
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отново лъжливо социологическо проучване.Със сигурност повече от 30 % няма да излязат да гласуват.А хората трябва да знаят,че щом има такъв разнобой между защитници и противници на проекта,значи "има нещо гнило в Дания".Най-вероятно тези които яростно защитават строежа на нова ядрена централа са мотивирани от големи икономически интереси.Но трябва да обяснят на народа кой ще плаща сметката.Защото никой няма да ни я построи безплатно.И възвръщането на средствата ще бъде единствено на наш гръб.
275
3
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
АЕЦ ЩЕ ИМА И ТО ОЩЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ГАРАНЦИЯ 100% АЗ СЪМ ТВЪРДО ЗА СЕМЕЙСТВОТО МИ СЪЩО
274
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NOV AEC = NA NOVI RABOTNI MESTA. TVARDO ZA NOVA CENTALA.
273
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Белене !...без мене !
272
3
 
6
 
! Отговори
МАНГО ФАКУЛТЕТСКИ преди 11 години
ЩЕ УЧАСТВАТ много повече от тези 51%. Това проучване е правено в периода 6 - 13 декември, когато актуални бяха съвсем други въпроси -- за избор на член на Конституционния Съд, за избор на нов Главен Прокурор. А темата за АЕЦ "Белене" беше позабравена, и беше тогава загубила много от актуалността си. Сега със започването на кампанията и разгарянето на страстите положението коренно ще се промени. Не по-малко от 70% ще излязат да гласуват. А от гласувалите, със сигурност 80% ще кажат ДА.
271
8
 
5
 
! Отговори
акуд преди 11 години
пълни глупости, нямам един познат който да отиде на този референдум, аз лично няма да правя евала на станишев и да му гаделичкам селското САМОЧУВСТВИЕ . с тези похарчени милиони за референдума, можеше да се дадат коледни надбавки или надбавки към пенсиите
270
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хем плачат че държавата не давала пари за пенсии майчински и заплати хем искат да и нахлузят един воденичен камък на врата да плаща 20 милярда за АЕЦ. Еегати тъпите българи. После да не плачите пак че няма пари. Все едно да няма какво да ям но да си купя порше със заем.
269
0
 
3
 
! Отговори
OSAMA OBAMA преди 11 години
KOLKO % NI TRQBVAT , TOLKOVA SHTE SI NATAKMIM
268
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"За" или "Против" бахура, колеги? Това ни питат на тоя референдум. Вятър и мъгла, не се хабете...
267
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
убеден съм че гласувалите на референдума ще имат ср.обр.ценз - 2 клас незавършен
266
6
 
6
 
! Отговори
Нас преди 11 години
Ако това е истина ми е много интересно какви са доводите на тези 64 процента?!?! Ще има по евтин ток-съвсем не , ще профитира обикновенният гражданин под някаква форма от това - съвсем ен ... тогава с какъв акъл искаме да строим потенциален източиник на радиация в и без това обременената ни страна. Немеците почнаха да затварят поетапно всички ядрени централи ние барабар петко с незнам кой обаче нови искаме да строим.. за пореден път се убеждавам че сме странно племе ние българите...