51% от избирателите ще гласуват на референдума

64 на сто от тях казват "да" на ядрената енергетика
27 дек 2012 15:28,
374
51% от избирателите ще гласуват на референдума
По-голяма част от избирателите подкрепят АЕЦ "Белене". Снимка: архив Reuters

51% от българите ще участват в предстоящия референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се проведе на 27 януари 2013 година, показва социологическо проучване на Института за модерна политика.

22.8 на сто са заявили, че по-скоро няма да участват в допитването, а 19.1% не са решили дали ще участват, 7.2 на сто не могат да преценят.

От тези, които ще участват в референдума, близо две трети  - 64,6 %, ще гласуват със „за” развитието на ядрената енергетика. С „не” биха гласували 17 %. 18,4%  не са решили каква е тяхната позиция по въпроса на този етап.

За развитието на ядрената енергетика са близо 54 %, като 25.1% напълно подкрепят и 28,7 % по-скоро подкрепят. Не подкрепят нейното развитие в една или друга степен почти всеки четвърти българин – (по-скоро не подкрепям – 12 %) и напълно против – 9,1 %. Всеки четвърти не може да прецени.

Подкрепа за АЕЦ „Белене” изразяват 46,8 %, против са 26,5 на сто, докато 26.7%  не могат да преценят. По-голяма част от запитаните смятат, че при решение АЕЦ “Белене“ да се строи финансирането трябва да бъде поето от държавата – 20.5 на сто, 18% пък смятат, че Европейският съюз трябва да поеме разходите. Вариантът с частен инвеститор среща доста по-малка подкрепа.

Въпреки че 50 % изразяват готовност за  участие в предстоящия референдум и 64,6 % от тях ще гласуват с “да“ на допитването, има възможност вотът да не бъде легитимен.

Законовото изискване „в гласуването да са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание” е основна пречка. На последните избори активността е 60 %. Разбира се, до референдума има време и начинът на кампанията за неговото провеждане безспорно ще повлияе в една или друга посока върху активността на гражданите.

За да бъде валиден референдумът, до урните трябва да отидат  4 345 450 души, а проучването показва, че бюлетина засега биха пуснали  3 536 211 избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
6
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Ако сте "за" или "против" развитието на ядрена енергия в България,гласувайте на 27-ми!!!!Не спете!!
224
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 254: Мното си прав ! Но факта, че се прави референдум означава, че политиците желаят подпис на бял лист !
223
2
 
8
 
! Отговори
Ариана преди 11 години
Поредната комунистическа манипулация, няма да гласуват повече от 30%.
222
3
 
1
 
! Отговори
Man United преди 11 години
До До 245Грам не разбираш.Липсата на инвеститор може и да показва, че някох хора искат да лапнат прекалено много пари без да правят нищо.Няма губеща АЕЦ.
221
1
 
5
 
! Отговори
Жорж! преди 11 години
Гербавите окончателно паднаха в капана, който им скрои дългия инкасатор. Със тази своя формулировка освободиха БСП от отговорността за провала на референдума. Сега вече референдума е на ГЕРБ, а БСП ще имат трибуна и тема да лаят и да ги отразяват. Хитро.Даже гейбърите могат и да си го платят от субсидиите, както искаха ......а може от контрабандните..... даже и от тиквовите спестявания от 3-те МИЛИАРДИ спестени по време на упралението му
220
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предложение въпрос за референдум от БСП задължаваше строежа на Белене. Тоест при мнозинство гласували ЗА - България се задължава да строи Белене. Това е направо престъпление, защото Русия като разбере, че сме задължени по закон да строим АЕЦ-а щеше да ни отреже главите с цена, която 100 години да плащаме. Още един пример, че БСП работи против България!
219
4
 
10
 
! Отговори
коко преди 11 години
е като я построим ,на кой ще даваме ток.в момента имаме 20 процента спад на износа на ел енергия.
218
1
 
16
 
! Отговори
Debora преди 11 години
Бъдещето е в соларната енергия. Днес Италия, Германия залагат най много на нови технологични разработки за производство на соларна енергия. Зработи ли ще е както мобифоните.-всеки ще има няколко в дома си. Ние Българите както винаги така и сега последни ще усетим на къде духа вятъра.Всеки си пати от главата
217
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да питам привържениците на АЕЦ-защо Германия затваря своите ядрени централи?Защо Германия със своите девет реактора изнася ток за Франция с 54 реактора?И то при двойно по-голяма икономика?Ама за това никой не говори!И че в самата Германия ако не са субсидиите за АЕЦ и ТЕЦ тока от тях ще струва с 10 Евроцента по-скъпо.Лошото у нас е че ВЕИ-тата се узурпираха от същите,които искат да поодкраднат още от Белене!Докато в Германия хората са производители на ток!Когато не потребяват естествено.
216
0
 
4
 
! Отговори
гацо преди 11 години
добре де,ако референдума мине и болшенството са ЗА строежа на АЕЦ,това задължава ли правителството да започне да строи.Те още един мандат ще увъртат че няма пари-и то сигурно е така- и пак нищо няма да стане.Колкото до до външното финансиране на проекта,това няма как да се случи.
215
2
 
8
 
! Отговори
se преди 11 години
Да-нови работни места.Допълнително поръчки за фирми от БГНЕ-в тази криза само това ни липсваше.А колко ще е тока никой не казва.При 5 милионна БГ не е необходима.Толкова ще останем когато е завършат.Така ,че по скоро не!
214
0
 
12
 
! Отговори
тодор преди 11 години
За какво ще гласуваме бе аланкоолу ? Някой да извади верни данни и да ги представи на народа колко ще струва това удоволствие , за колко години ще се изплати и каква ще ни е цената на тока ??? Никой да не гласува на сляпо преди да представят тези данни ,защото се заформя отново поредното ограбване на данъкоплатеца!!!
213
4
 
1
 
! Отговори
До 245 преди 11 години
Първо, резервът е 8 Млрд. в момента, Второ. "НО, ТЕЗИ ПАРИ или НЕ СЕ ИЗИСКВАТ СЕГА, или ЩЕ ДОЙДАТ ОТ ПЕЧАЛБАТА или НЕ СА РАЗХОД..." Как да не е разход, това ще се изплаща за години напред, колкото е живота на централата почти. Липсата на инвеститор показва,че проектът е губещ.
212
1
 
4
 
! Отговори
Гатанка преди 11 години
Доматите му македонски, бельото турско, автомобила му европейски, компютъра му китайски, манталитета му ...ки, но енергетиката му ядрена ! Що е то ?
211
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този сайт пак дезинформира никакъв шанс няма 51% да гласуват. Не само защото е тежка зима но и заради това, че хората гласуващи против няма да отидат да гласуват, защото липсата на глас ще провали референдума, което и трябва да стане. Германия и Япония спират АЕЦ-ите до 2020, Франция започва намаляване на ядрената си енергетика, а ние гледаме Турция. Бъдещето е в зелената енергия макар и скъпа сега до 5-6 години ще е и падне цената до цената на произвежданата енергия от ТЕЦ.
210
0
 
6
 
! Отговори
Man United преди 11 години
АЗ КАТЕГОРИЧНО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ! И ТО НЕ ЗАРАДИ ДРУГО АМИ ЗАЩОТО СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ИЗМАМЯТ СЪС ВЪПРОСА!!!!! И НИКОЙ ПО МЕДИЙТЕ НЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА. КАКВО ВИ ПРЕЧЕШЕ ДА ФИГУРИРА ДУМИЧКАТА "БЕЛЕНЕ" ВЪВ ВЪПРОСА? НАЛИ ГЛАСУВАМЕ ЗА ИЛИ ПРОТИВ БЕЛЕНЕ ? ИЛИ АЗ НЕЩО СЪМ ОБЪРКАЛ ? ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА Е МНОГО ШИРОКО ПОНЯТИЕ.
209
2
 
8
 
! Отговори
КИРИЛ преди 11 години
в тази цена от 10 млрд евро,не включени над 1млрд за хранилище за ядрени отпадъци...доста от форумците споменават ..Турция..Сърбия..Македония..които ще си строят АЕЦ...АЗ ПИТАМ...на кой ще продаваме тогава..това са страните които сега купуват от нас..
208
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Румен221БОКО,ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА НА БЪЛГАРИТЕАНАЛИЗА НА HSBC СОЧИ - 100 МИЛИАРДА ЕВРО ПЕЧАЛБАСтойност на проекта е равна на 4.53 милиарда евро - 3,995 ЦЕНА и 0,535 милиарда ОСКЪПЯВАНЕ ОТ ЗАБАВЯНЕТО! До сега е построено за 1,39 милиарда евро или:- ЗА 4 ГОДИНИ СТРОЕЖ, ОСТАВАТ ЗА ДОПЛАЩАНЕ САМО 3,14 милиарда ЕВРО. АМА ОКРАДОХТЕ ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ И СЕГА НИ ЛЪЖЕТЕ, ЧЕ ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛОКак обаче, според HSBC, всички разходи за АЕЦ-Белене за 60 ГОДИНИ (включително извеждане от експлоатация), влизат на 10,3 милиарда евро, а себестойността на тока, СРЕДНО ЗА 60 години е изчислена на 1,21 евроцента = 2,42 стотинки:Според HSBC, цената става 10,3 милиарда, като се включат:- Цената на ремонтите за 60 години,- Горивото за 60 години,- неутрализацията на горивото за 60 години,- Банковите лихви (заложени бомбастични 8,3% в доклада)...- Строителството около централата, нямащо отношение към централата..., за 2 милиарда евро (все едно в цената на гара София да включат и зената на релсите до Варна и Бургаз)- Банкова гаранция от 225 милиона, (но тя е само за времето на строежа...)- Всички консултантски милиони (От ГЕРБ сега се опитват да раздуят това перо)- Прогнозна инфлация за 26 години- Цената за ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ... (до зелена поляна)НО, ТЕЗИ ПАРИ или НЕ СЕ ИЗИСКВАТ СЕГА, или ЩЕ ДОЙДАТ ОТ ПЕЧАЛБАТА или НЕ СА РАЗХОД...Същото е когато си купуваш лека кола да платиш всички разходи, включително основни ремонти, резервни части и горивото за 20 години напред!!!- Ако някой ми каже каква ще е инфлацията до завършване ЩЕ МУ КАЖА И КРАЙНАТА ЦЕНА.
207
1
 
4
 
! Отговори
мина преди 11 години
Тиквата:АЕЦ - ГьОЛСтанишев:ЯЕЦ - АВТОГьОЛ
206
1
 
3
 
! Отговори
sas преди 11 години
до 224Ш ад призовавам хората ДА ГЛАСУВАТ, няма значение дали ще кажат да или не. Важното е да покажем, че не сме стадо овце.