Павлова иска пълна забрана за строежи по Черноморието

Гражданите, бизнесът и властта търсят баланс за строителството в защитени зони
Обновена: 17 яну 2013 21:27 | 17 яну 2013 21:26,
41
Павлова иска пълна забрана за строежи по Черноморието
Снимка: архив, Булфото

Обжалването на градоустройствените планове и строителните разрешителни се оказа ябълката на раздора между гражданите, неправителствения сектор, инвеститорите и законодателната и изпълнителната власт.

Законодателите, общините, съсловните организации в сектора на строителството и представителните работодателски организации се обявиха против да се разшири кръгът от заинтересовани лица, които да могат да атакуват в съдилищата решенията за териториално и градско планиране.

По време на обществена дискусия на промени в строителното законодателство, касаещи строителството в защитени зони, те се обединиха около мнението, че граждани и неправителствени организации може да злоупотребят с правото за обжалване и да спънат важни за общините актове и инвестиционни планове заради частни интереси.

Това обаче противоречи на европейското общностно законодателство, част от което е и Орхуската конвенция. Тя регламентира правото на гражданите и на неправителствения сектор на достъп до информация и правосъдие при вземането на решения за териториалното планиране.

Предложенията за законодателни промени

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ресорното й ведомство предлага пълна забрана на строителството в определената в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) зона „А”, която отстои на 100 м от морето, както и забрана на строителството върху дюни, без значение дали попадат в тази 100-метрова зона или в следващата зона „Б”, която обхваща 2 км зад зона „А”.

Павлова подчерта, че се предлага да се забрани промяната на предназначението на земеделски земи и територии от горския фонд, върху които има дюни, за да се предотврати тяхното застрояване. Предлага се също така да се забрани и строителството върху урбанизирани територии, ако върху тях има дюни.

Министърът посочи, че до края на месеца трябва да бъдат готови кадастралните карти за Черноморското крайбрежие. На тази база ще може да се актуализират актовете за държавна собственост на всички плажове, които не са коригирани от 90-те години, а екоминистерството ще може да нанесе всички дюни.

Що се отнася до обжалването на градоустройствени планове, Павлова посочи, че гражданите и неправителствения сектор и сега имат тази възможност, по линия на екологичното законодателство.

Още по темата
Дадена е възможност да се атакува в съда процедурата по екологичните оценки, тъй като градоустройствени планове принципно не могат да влязат в сила без действаща екооценка. Ако обаче съдът постанови, че тези оценки са законосъобразни, последващо обжалване на подробни или общи устройствени планове би представлявало двоен съдебен контрол, тъй като на практика се атакува едно и също нещо, коментира Павлова.

Подобна позиция изказаха и председателите на Съюза на архитектите и на Камарата на строителите в България Георги Бакалов и Светослав Глосов.

Главният архитект на София Петър Диков и депутатът от левицата Димчо Михалевски предложиха да се регламентира с наредба ясна процедура, по която да се провеждат обществени обсъждания на всички решения за териториално планиране, както и да се създадат достъпни регистри на всички градоустройствени планове и на съпътстващата документация, включително докладите за екооценките.

Петър Диков поиска също така да се създадат нови градоустройствени планове, с които да се отменят всички създадени „малки, престъпни планчета”, както и да се даде публичност на кадастралните карти, за да е ясно кой, къде каква собственост има.

Валентин Симов от Партията на Зелените предложи да се въведе и наказателна отговорност на авторските колективи, които подготвят докладите по оценките за въздействието върху околната среда.

Представителите на екоорганизациите се обединиха около мнението, че направените законодателни предложения не отразяват нито постановките на европейското законодателство по отношение на градоустройството и участието на обществеността във взимането на решения за териториално планиране, нито интересите на гражданите. Те настояват за въвеждането на максимална прозрачност на процеса по териториално и градско планиране чрез пълното участие на гражданското общество. 
 

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
До НаблюдаващГЕРБЕРЮРГЕН ДАЙТЕ СИ МАЛКО ПОЧИВКА ДЕ !!!
30
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 11 години
Нещо не схващам...Все сме недоволни и плюем политиците и правителствата. ОК, и аз съм така. От време на време някой министър натиска или свършва нещо добро и полезно за България. Ние обаче реагираме "сетила се Мара"; "след дъжд - качулка"; "замазват очите на народа". Много рядко се появява и такъв, който го прави ПОСТОЯННО. Тогава пък той става "шут, свирещ на китара", "луд", "дебел" и какъв ли не. Ще рече човек, брей - взискателен народ!Идват избори, и народът пак си иска големия... камшик.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре бе псевдо еколог ти къде живееш? Като си против къщите-хващай гората. Кой те спира? ама да ми казваш на мен аз къде ще живея си е *** диктатура. Писна ми през ден да ви чета простотиите. Не искал да има къщи -ами прави си землянка или отивай в някоя пещера .
28
0
 
4
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 11 години
ТРЯБВА НЕ САМО ДА СЕ СПРАТ СТРОЕЖИТЕ, АМИ И ДА СЕ СЪБОРЯТ НЕЗАКОННИТЕ
27
0
 
4
 
! Отговори
:-) преди 11 години
Най- после! Поздравления Павлова!
26
0
 
3
 
! Отговори
Незаконно е преди 11 години
И построените хотели са незаконни - нямат зелени площи, каквито се изискват по закона за устройство на територията. И преди ЗУЧК трябваше да има над 30% зелени площи във всеки парцел.
25
2
 
2
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
До За ПавловаЗАЩО БЕ БРАТО ТЯХНИЯ МАНДАТ ПОЧТИ СВЪРШИ И ЗНАЯТ, ЧЕ НЯМА ДА ГИ ПОВТОРИ - ТЕ СИ ПОСТРОИХА КАКВОТО МОЖАХА !!!СЕГА Е МОМЕНТА ДА СПРАТ КОНКУРЕНЦИЯТА СЛЕД ТЯХ И ДА СЕ ПИШАТ "ГЕРОИ"БРАВО ПРЕМИЕРЕ СЛЪЦЕ !БРАВО *** !А КАКВО СТАНА С ДЕКЛАРАЦИЯТА-ИНИЦИАТИВА НА СЕДЕМДЕСЕТТЕ ОТ ГРОБ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ !НЕ СЪМ ЧУЛ ЗА КОНТРА ДЕКЛАРАЦИЯ СЛЕД ЗАПОВЕДТА НА СЛЪЦЕТО !НЕЩАСТНИ МАРИОНЕТКИ !КОМУНИСТИ,ЦИОНИСТИ,ФАШИСТИ В ЕДИНЕН СТРОЙ = ГРОБ
24
4
 
0
 
! Отговори
За Павлова преди 11 години
Я вместо да правиш глупости само отиди изяш някое кебапче и млъкни !
23
3
 
1
 
! Отговори
0 преди 11 години
Сетила са Мара да са.... И пак всичко е парлама за пред народа.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Га ша бутаме ?Мутробарока е отживелица трее се гъта. Пък и празни си седят хотелчетата. То но туристите било не им трябвало легла. То на туристите им трябвало да идат някъде и да видят нещо интересно. Сфанафте ли вече ? За толкоз години и най-бавноразвиващия ще сфане. То от сезон на сезон явно някак си не върви а ?
21
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
slaba darjava no pak s debeli politici heheheh
20
2
 
1
 
! Отговори
Жоре преди 11 години
а така - забранете строежите, за които вече сте издали разрешителни за да ви осъдят и да спечелят още повече.междувременно сегашните мутрокомуноиди-хотелиери да гушат без конкуренция.с един куршум - 5 заека
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Pokri se pokrai Koleda, no sega se pokaza i po4na pak da gruhti komunisti4eskata vnu4ka. Хей Лили, в гъ*за боли ли...?
18
3
 
2
 
! Отговори
чук-пук преди 11 години
Сетила се Мара да се побара. Да покърти малко бетон - за отслабване. *** прости лицемери.
17
0
 
4
 
! Отговори
Сад преди 11 години
Подкрепям напълно това ! Стига с тези бетони и строежи.Искаме хубави пътища, зелени пространства и градини около морето.Стига сгради набутани една до друга!
16
0
 
3
 
! Отговори
Мад преди 11 години
Кой ще спре сроежите на плаж Хармани в Созопол? От няколко години незабележимо си растат няколко сгради на самите пясъци.Кмета сляп ли е ? Или вижда само това което влиза в джоба му?
15
0
 
1
 
! Отговори
do 1 преди 11 години
Който не може да покаже мисъл, показва си онази работа.Ама от тук нещо мижава ми се вижда:)
14
1
 
0
 
! Отговори
pradlio преди 11 години
sled dajd kachylka
13
0
 
3
 
! Отговори
Киро преди 11 години
Интересно, досега Лилето се хвърляше на амбразурата в защита на застрояването на Морската градина във Варна. Ако промени тази позиция ще призная, че са си сменили чипа.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще имаме новина, когато пълната забрана за строеж на черноморието стане факт, дотогава с искане строежите няма да секнат.