Защо в България трябва да се разболееш в работен ден?

Поглед от Москва: Здравната система в България почти не работи
Обновена: 17 яну 2013 14:43 | 17 яну 2013 12:09, Елка Василева
118
Защо в България трябва да се разболееш в работен ден?
В България е по-добре да се разболяваш в работен ден. Снимка: архив, Reuters

В България е по-добре да се разболяваш и да ходиш на лекар в работен ден, защото през почивните дни е практически нереално да получиш качествена безплатна медицинска помощ. Това пише „Российская газета“ в материал за проблемите в здравеопазването в Русия, в който за сравнение се обяснява ситуацията в Белгия, Германия и България.

В България съществува системата на личните лекари, които се избират от пациента, пише изданието. По закон, след като го прегледа, лекарят е длъжен да даде на пациента направление за профилирана клиника, като за това се взима малко повече от 1 евро държавна такса. Болницата е длъжна да приеме болния и да го излекува. Лечението, включително и скъпо струващото, трябва да се заплаща от националната здравна каса, в която всеки работещ и неговият работодател внасят определена част от заплатата. В спешните случаи или през почивните дни болният трябва да бъде приет от дежурната болница и тя безплатно да му окаже първа помощ, пише руското издание.

То информира и за съществуването на здравните книжки у нас и че личният лекар може да бъде сменен два пъти в годината.

Така на хартия изглежда системата на здравеопазването в България, пише „Российская газета“, като обяснява обаче, че  практически тя не почти не работи, като по-голямата част от населението е принудено да плаща за медицинските услуги от джоба си.

„По-лесно ми е да платя на лекар в частен кабинет, отколкото да минавам по официалния път“, казва пред кореспондента на вестника негов български приятел, който е от средната класа. Това мнение се поддържа от мнозина, продължава изданието.

А и качеството на медицинските услуги пада, опитните лекари предпочитат да търсят работа в развитите страни от ЕС заради ниските заплати в България. Смята се за голям късмет да познаваш квалифициран специалист, коментира изданието.

Цените за стандартните лекарски услуги в България не са много високи, информира още „Российская газета“. Частен прием при терапевт или специалист струва 10-15 евро. Макар че в сложни ситуации, изискващи стационарно лечение, цените нарастват многократно, заключава вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До лекар - част 1Цялата политика е да се прогонят лекарите от България.В провинцията ненужно се фалират болници, а навлизат някакви частни Чайки фарма и други пирамиди, дето изкасапиха малко и голямо и никой не ги контролира и това не е случайно. В София има повече пациенти , но се строят също излишно нови болници. В същото време задължения на държвата към здравето на всички хора/имунизации,хемодиализи/ се прехвърля на касата , само и само да се поддържат ниски заплати и да се доплаща всичко
107
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До лекар - 5строят се болници в София, ама в провинцията се фалират умишленоминистърката не обелва нито думаима някаква игра и тя ще проличи по-късно.
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами вярно са го написали,така е в нашето "здравеопазване"!!!
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 110 ако ти живееш в провинцията
104
2
 
0
 
! Отговори
до 110 преди 11 години
Малко е взел този лекар. Къде е справедливостта безработният, който плаща 15 лв осуровка и онзи който плаща 80100 лв да са с равни права? Като са безработни или социално слаби от къде вземат пари за хляб? Да си плащат изцяло здраните услуги.Защо ние от големите градове трябва да поддържаме болниците на селяните от Видин, Ловеч, Стара Загора, Перник и др. Трябват ни болници само в 3 града София, Варна и Бургас. Криза е и трябва реформа да има. То и без това нямаме полза от болните.
103
1
 
2
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До лекар - част 2За оперирано КОЛЯНО, Старозагорски лекар, ни взе 1700лв. Операцията е неуспешна.
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ СА ВИСОКИ,А ЗАПЛАТИТЕ ВИСОКИ ЛИ СА,10-15 ЕВРО МИ СА ДВЕ НАДНИЦИ,ЛЕКАРСТВАТА СА НАЙ-ВИСОКИ,НОЩУВКАТА В БОЛНИЦАТА СЪЩО,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е НАЙ-НИСКО
101
1
 
0
 
! Отговори
лекар - 6 преди 11 години
Казвам Ви, нещата са за мен (лично мнение, извинете за което) ако не непоправими, то много трудно поправими.Аз не се сещам как...Ако някой има идея, различна от Калашников, моля, споделете.
100
1
 
0
 
! Отговори
лекар - 5 преди 11 години
И последната , набираща страшна скорост напоследък далавера, е строенето на нови болници познайте с какви пари, кой ги строи, кой ги лицензира, как се превъртат купища фантомни болни с измислени диагнози и процедури; кой стои за тези болници; кой ги пази от евентуални проверки от инспектори на Здравната Каса; дали спазват лимитите, наложени на общинските и държавни болници??
99
1
 
0
 
! Отговори
лекар - част 4 преди 11 години
Другата безумна далавера е с лекарствата, ценообразуването, кои се покриват от ЗК, кои не, списъци с приоритетни лекарства и прочее законови начини за точене (буквално да се разбирта) на парите на ЗК.
98
1
 
0
 
! Отговори
лекар - час 3 преди 11 години
Дори обратното те имат силен финансоф такъв. Вносителите се отчитат където трябва и реката си тече. И защото на клона са много маймуните, включително и лекари, този клон е адски дебел. Познайте кой плаща накрая всички пациенти. Спомнете си какво стана с напъните на Валя Ахчиева, която лееекичко открехна завесата над далаверите в Неврохирургията на Св. Иван Рилски нищо не стана, разбира се. Керванът си върви.
97
1
 
1
 
! Отговори
лекар - част 2 преди 11 години
цените на консумативите, които пациентите доплащат са поне 3, до 4 пъти над европейските, каквото и да говорят и да се кълнат от всевъзможни комисии и комисийки. Основно това са в Ортопедия и Травматология, в Хирургия коремна, гръдна, неврохирургия, очна, ушна...навсякъде. Вносителите са единици фирми, ако не абсолютни монополисти, то са 2, 3 фирми, които си делят пазара. Хората, които евентуално биха могли да променят статуквото, просто няма интерес.
96
1
 
2
 
! Отговори
лекар - част 1 преди 11 години
Аз съм лекар и искам да Ви кажа, че здравеопазването в нашата страна е опасно за здравето на човека. Готов съм да споря с всеки. В България се поддържа изкуствено ниското заплащане на Клиничните Пътеки (КП), от страна на Здравната Каса (ЗК). ЦЕЛ - регламентирано доплащане на ред скъпи консумативи от пациентите. Това доплащане, само по себе си, е шизофренно - хем плащаш осигуровки, хем доплащаш. Зад това доплащане стоят (простете за израза) корпоративни интереси.
95
1
 
2
 
! Отговори
коментар преди 11 години
И звинявам се за грешките в правописа , но са от технически характер.Избор на екип.Отивам с направление ,плащам си за консултация и го питам , дали той може да направи операцията.Да , разбира се, но трябва да си платя , някъде около 1000 лв. , за това , че съм го предпочел.За вас , това сигурно е бълха сума, но за мен са примерно три месечни пенсии.Преди това са ми правени две операции,едната без избор на екип , другата си платих, всичко било ОК, но явно не.Трябва и следваща и докога???
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
95, *** то и тук е така, само имай предвид, че застраховка и осигуровка нямат нищо общо и второто е в пъти по-евтино. Истината е, че и да ревем и да не ревем за 20 кинта на месец, които даваме за осигуровки, няма как да очакваме кой знае какво, нито като материална база, нито като квалифицирани и конкуриращи се един друг лекари.
92
1
 
1
 
! Отговори
До 87. преди 11 години
Писах ви за операцията ми на жлъчката в Америка .Вие пишете че българската министерка на здравеопазването е казала , це не е решила въпроса с ЕКИПИТЕ ?За какеи екипи.?Аз като влязох с непоносими болки , даже не си знаех диагнозата и през ноща ме оперираха , не можех да зная кой екип ще ме оперира и те си го формитат в момента . Според случаите . Даже доктора ми каза ако дойде линейка с някой с кървене , ще вземе случая веднага,а за мен ще дойде друг доктор.
91
1
 
0
 
! Отговори
m00n40 преди 11 години
Да допълня само че това са цени за най-простото възможно раждане. Отидохме до болницата и след няма и 2 часа малкият беше навънка даже не успяха да дадат на жена ми упойки и тн. никакви усложнения никакви драми след 36 часа вече си бяхме вкъщи. иначе сметките за цезарово и по дълъг престой стигат до $50000-70000
90
1
 
0
 
! Отговори
m00n40 преди 11 години
един от парадоксите за мен е, че за раждането на детето ни през миналата година получих сметки от болницата и личния гинеколог за около 25 000$ по цени за мен, но по цени за застрахователната компания това бяха около 7 000 тоест има различни цени ако имаш застраховка или ако нямаш като при втория сучай е около 4 пъти по скъпо .В случая застрахователната компания плати около $6000 и аз около $1000 но ако нямах застраховка щях да си дължа всичките тези $25 000.
89
1
 
0
 
! Отговори
I 62 преди 11 години
Ако внезапно се разболееш през нощта има такива болести / инсулт, инфаркт и др./ моли се да ти се размине. Има спешни центрове на книга. Ако някой въобще ти отвори на настойчивото звънене на звънеца на заключената врата то ще е да ти обясни, че имат правила и ...... търси други.Ако ти се размине на следващия работен ден може и да се добереш до здравна помощ от по - слаб специалист/ добрите нямат часове/. Боже пази ни в такива случаи да не поръчваме ковчези. Изпитах го на гърба си изминалата нощ.