Чалгата - или я танцуваш, или я мразиш

Европарите за "Пайнер" разделиха на две българското общество, пише "Икономист"
Обновена: 24 яну 2013 14:41 | 24 яну 2013 10:45,
175
Чалгата - или я танцуваш, или я мразиш
Фолкпевицата Анелия Снимка: архив, Булфото

„Европейските фондове няма да бъдат използвани за силиконови импланти за гърди“. Такова доста озадачаващо обещание едва ли сте очаквали да чуете от компания, която ще получи 1 милион евро европейско финансиране. И все пак именно по този начин президентът на "Пайнер" Митко Димитров трябваше да защити парите за фирмата си. 

Разкритието, че „Пайнер“ - българска музикална компания, собственик на три телевизионни канала, ще получи значителна сума европари по оперативна програма „Конкурентоспособност“, която трябва да подпомага малки и средни фирми в творческата сфера, предизвика широк отзвук в балканската страна, пише „Икономист“. 

Основната причина е чалгата – вид музика, която компанията продуцира. Чалгата е еклектичен микс от ориенталски, поп и денс стил, който се изпълнява от оскъдно облечени жени. Тя е една от най-спорните теми в България и разделя обществото по линията „Или я танцуваш, или я мразиш“. 

След новината миналата седмица частта с омразата беше по-гласовитата. Литературният критик Митко Новков попита „в чий чудовищен мозък се е родило това“, а театралният режисьор Теди Москов предложи държавата да въведе данък върху чалгата. 

Още по темата
След като към спора се присъединиха журналисти, политици и потребители на социални медии, които основно осъдиха факта, че европари се харчат за изпълнителки, които приличат на порнозвезди и пеят за гангстери и пари, Европейската комисия помоли България да разследва доколко са следвани правилата за отпускането на средствата. 

Българските власти побързаха да уверят, че „от формална гледна точка всичко е точно“, но когато става дума за правила и европейско финансиране, ЕК има основания за подозрения, особено във времена на криза на целия континент.  През 2008 г. ЕК замрази повече от половин милиард евро заради корупцията в България и лошото управление на еврофондовете. 

Все пак някои наблюдатели защитиха решението за „Пайнер“, като обясниха, че европейското финансиране се отпуска на базата на финансови и икономически критерии, а не на морални и културни заслуги.  Според президента на „Пайнер“ парите ще бъдат използвани за ново техническо оборудване, за да бъде засилена конкурентоспособността и така ще бъдат създадени 30 нови работни места. 

Все пак, казва Георги Иванов, филмов и телевизионен продуцент, става дума за успешен бизнес. „Ако предложат добър бизнес план, защо да не вземат парите“, казва той. 

Известният икономист Георги Ангелов пък вижда две причини защо „Пайнер“ не трябва да получи средствата.  Първо, българското правителство оценява усвояването на еврофондовете само по процента усвоени фондове, а не по тяхното качество. Въпреки това само добре инвестирани средства, които повишават конкурентоспособността на България, имат устойчив позитивен ефект върху икономическия ръст. Според Ангелов „Пайнер“ не е такъв проект.

Още повече, че еврофинансирането поставя компанията (която според публикации в медиите държи монопола върху музикалния пазар в страната) в по-благоприятна позиция в сравнение с други, които не са получили финансов стимул отвън.

Много по-добра инвестиция би била парите от ЕС да се използват за инфраструктура и за подобряване на условията за бизнеса в страната, смята Ангелов. 

Спорното морално послание на еврофинансирането и притесненията на Ангелов не са единствените причини, поради които мнозина се запитаха дали е логично одобряването на европарите (това е в прерогативите на българските власти и ЕК побърза да го уточни). 

Противоречието се премести на политическата сцена, защото президентът на компанията Митко Димитров е член на управляващата партия ГЕРБ и е бил канен да участва в депутатските листи.  Това повдигна въпроса дали парите ще бъдат ползвани за политически чалга концерти преди тазгодишните избори в България.  Това твърдение на опозиционния лидер Сергей Станишев, бивш премиер на страната, бързо беше отречено от Димитров. 

Напоследък обаче „Пайнер“ продуцира няколко чалга песни, които като че ли подкрепят ГЕРБ и настоящия премиер Бойко Борисов. Една от тях се казва „Гербер“, което хем е цвете, хем съвпада с названието за последовател на партията на Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чалгата е музика за простаци. Лесно възприемано "изкуство". Няма нужда да мислиш и се съпротивляваш. Също както престъпленията. Лесен начин за придобиване на нещо. Няма нужда да се съпротивляваш на желанията.Прости неща като за простаци. Биз мислене. Без загриженост. Без морал. Без ценности.
70
2
 
4
 
! Отговори
Деспина Ванди преди 11 години
Продължение от 77: Винаги пее на живо. Винаги й свирят музиката поне 6-7 музиканти. Прави невероятно шоу на концерт, даже пее по-добре на живо, отколкото в студиото. Всяка нейна песен звучи различно, въпреки, че 80% от песните й са писани от 1 композитор - Фивос. Е, има ли България изпълнител от подобен калибър последните 20 години? Гърция има. За мен ние - не.
69
1
 
3
 
! Отговори
Федор преди 11 години
65-и,не смей да сравняваш чалгата с групи като Контрол! Последните носят духа на откачените български посткомунистически 90-те години. Например в песента "Бий хлапето" ясно се долавя идеята за шуробаджанащината, безпътицата, липсата на перспектива за младия човек. Това бяха години, в които се появиха големи български групи. Години на духовен градеж, въпреки нищетата, защото имахме надежди и вяра. Тъжно ми е, че групи като Нова Генерация не оцеляха, а останаха чикибойци като Графа...
68
4
 
1
 
! Отговори
СимеонС преди 11 години
до 65: Какво им е на шансоните?
67
1
 
3
 
! Отговори
Деспина Ванди преди 11 години
Истината е, че България през последните 20 години няма нито един певец или певица на добро световно ниво. Никой не става, защото и чалгата просперира. Гърция например има Деспина Ванди. Невероятен глас, невероятно присъствие, настроение, невероятни композиции. Музиката и е невероятна смес от поп, рок, денс, балади, етно мотиви, гръцки мотиви, елементи на поп-фолк също. Звучи невероятно. Стигала е до 1 в Топ20 на UK. Продала е 200000албума само от 1 нейн албум в 10-милионна Гърция през 2004.
66
2
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей *** чалгарска! Да изсъхнете ку*ви смотани!
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно как така се финансира компания производител на *** и ***...си .Който не правят нищо друго освен да пеят уж, ама на плейбек , и да се показват почти чисто голи или полу пред малолетни и деца, който след това вземат пример. А иначе няма пари за деца болни от различни болести, който искат просто да живеят нормално.
64
0
 
2
 
! Отговори
Morski преди 11 години
До 54 Е ти как разбра какво слушам сладур? Уверявам те кръгозора ми е много по широк от твоя, това първо и второ разберете хора няма стилове има хубава и лоша музика. Това важи и за композиторите аз ако съм майстор ще взема да направя музика която да се пласира не само на 7 000 000 пазар ами ще си пробия в европа и по света, няма да пиша песни за мазни губеци щото в България ми плащат. АААААА и още нещо колкото и комерсиална да е Евровизия вижте не кой печели а каква музика се пише
63
1
 
7
 
! Отговори
Chikatilo преди 11 години
Не делете хората на прости и сложни по това каква музика слушат...тия дето слушат рок не са умни само защото слушат рок...има си прости хора и чалгари и рапери и всякакви, А НАЙ-ПРОСТИ СА ТИЯ ДЕТО СЕ ДЕЛЯТ СПОРЕД МУЗИКАТА !!! *** са единни , а ние на музика сме седнали се делиме ...е заслужаваме си тоягата !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЖЕ, ДЪЩЕРИТЕ НИ ПАЗИ!! Момичетата, които бяха обучавани в Широка лъка да пеят БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ, бяха изпратени от родителите си там заради българщината, но някой реши да провали всички етнически признаци на нашият народ и ги направи ЧАЛГАДЖИЙКИ, които вие наричате пачаври. ПРОСТИЙ БУЛГАРСКИЙ НАРОДЕ, ЗАЩО МИСЛИШ САМО ТОВА< КОЕТО ТИ КАЗВАТ ДА МИСЛИШ И НИКОГА СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ УМ????
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наливайте се с алкохол направо с фунии в устата. Разврат, оргии, поквара, гнус, точене на лиги... да е.ва вашата м..а.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слушат арабска музика,турска а чалгата била лоша.Осъзнай се,пишеш глупости.
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздрав за чалгарите: Vennu Mallesh - It's My Life. Дано не е много над нивото ви.
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дуди,цицки и понякога музика ,а сега ще си направя трудът да смажа чалгата тотално ,че ми хрумна и как!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не слушаш чалга а слушаш Контрол.И какво е качественото в музиката на Контрол.Аре стига сте се правили на по....... от папата.А защо си мислите че поп изпълнителите не копират техните песни. Аре стига сте плюли.Чалгата сама си заявява че е евтина музика за забавление,а БГ поп музиката уж е класика а и тя е евтина,копирана и измислена. Или се прави нещо както трябва или го зарязваш.Малко ми е странно като ми кажат че хубавата музика била музиката от осемдесетте години.Баба ми харесва шансони.
56
1
 
2
 
! Отговори
БОЖЕ, ДЪЩЕРИТЕ НИ ПА преди 11 години
Момичетата, които бяха обучавани в Широка лука да пеят БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ, бяха изпратени от родителите си там заради българщината, но някой реши да провали всички етнически признаци на нашият народ и ги направи ЧАЛГАДЖИЙКИ, които вие наричате пачаври. ПРОСТИЙ БУЛГАРСКИЙ НАРОДЕ, ЗАЩО МИСЛИШ САМО ТОВА< КОЕТО ТИ КАЗВАТ ДА МИСЛИШ И НИКОГА СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ УМ????
55
1
 
4
 
! Отговори
Веско еи преди 11 години
Народна музика се слуша ,а поп-арабско-плагиятския фолк де ми пее за хабиби да си го слушат в Иемен.
54
1
 
2
 
! Отговори
Vesso преди 11 години
Жена ми я слуша,но аз не понасям чалгата.Но сега влязох в сайта на"Планета" и погледнах програмата им.Едната програма е само българска НАРОДНА музика!Другата е чалга.Третата смесена.Какъв е тоя рев на некадърници, които вместо да си напънат задниците и да свършат нещо полезно,само ги вирят пред всяко правителство да получават субсидии?Начело с културтрегера и"дисидента"Мишо Шамара.Даже оплюха и Графа,че и той си направил труда да направи такъв проект.Първото чалга радио в България е на Кеворкян.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Софт порно отвсякаде!
52
2
 
4
 
! Отговори
веско тубата преди 11 години
та има ли нещо по хубаво от тва вечер кат се прибереш от бачкане да извадиш ботилката с ракията женатата ти да ти напраи една салата и да надуйш попфолка ! убряяяяяя !