Ново правило обезсмисля плащането на здравни вноски

Изискване принуждава пациенти да си плащат за скъпи медицински изделия
29 яну 2013 17:58,
126
Ново правило обезсмисля плащането на здравни вноски
Снимка: Creative Commons

Още една причина, която обезсмисля здравното осигуряване, предостави на пациентите нова методика на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От началото на тази година нови правила на касата предвиждат със здравните осигуровки да се заплащат само най-евтините, но остарели и не дотам качествени медицински изделия, а пациентът да няма право на никакъв избор, дори ако е съгласен да си доплати за изделието, каквато беше практиката досега.

Болните вече са притиснати да плащат, и то при възможност, цялата сума, ако искат да ползват най-съвременните консумативи - по-качествени изкуствени стави, стендове или протези.

Резонно, пациентски организации, съвместно с лекари и фирми за търговия с медицински консумативи, се обявиха против новите промени. Според тях тези консумативи трябва задължително да се поемат от здравната каса, но не и по тази методика, защото така наложените правила, обезсмислят здравното осигуряване. На практика болните не могат да се възползват от съвременно и качествено лечение с вноските, които правят, защото касата отказва да финансира, дори частично, тези по-скъпи изделия.

„По този начин се демотивира плащането на здравни осигуровки занапред, щом като пациентът сам трябва да си поема консумативите и лечението, което желае. А в повечето случаи става дума за скъпи медицински изделия, непосилни за повечето пациенти на стойност хиляди левове“, коментира за Investor.bg д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска асоциация.

Той посочи още, че методиката е създадена по начин, по който се нарушават правата на пациентите, ограничава се достъпът им до здравеопазване и правото им на избор като ги задължава да ползват най-евтиния и неподходящ за тях имплант.

В писмо, изпратено до премиера и здравния министър, се твърди още, че новите изисквания създават и условия за монопол и ограничават конкуренцията за доставка на даден вид медицинско изделие.

Експерти коментират, че методиката е незаконосъобразна и по друга причина - ограничава конкуренцията при избор на изпълнител за доставка на даден вид медицински консуматив, заплащан от НЗОК. По този начин се създават условия за монополизиране на пазара на тези продукти от едно или няколко дружества, а това противоречи на Закона за защита на конкуренцията и на Закона за обществените поръчки.

Аргументът на здравната каса е, че новата методика ще предотврати опитите за изнудване на болните да плащат за по-скъпи медицински изделия.
Според Българския лекарски съюз (БЛС) обаче започнатата процедура е противозаконна, технически и правно неиздържана и опасна за пациентите. От организацията предлагат тя да бъде отменена, реимбурсирането да продължи по досегашния ред, а при необходимост да се инициират и промени в Закона за медицинските изделия и след това да се направи ясна и издържана процедура за 2014 г.

От съсловието изтъкват и друга страна на проблема – медицинската, като посочват, че е по-добре евтините медицински консумативи изобщо да не се реимбурсират, защото голяма част от лекарите и болниците ще откажат да ги поставят.

„Когато един стенд, клапа, става, леща и друго подобно изделие се поставя в организма, добре е тя да бъде от последните постижения в тази област, дори ако пациентът си доплаща, това е негово право. В противен случай се получава преждевременно износване и т.н., и в крайна сметка – по-скъпо и по-некачествено лечение“, пише още в писмото на БЛС до управителя на касата Пламен Цеков.

Още здравни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: НЗОКздравни вноски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
dok преди 11 години
здравеите българи!!!
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
eet ova s evtenite lekarstva e pishman zdravopozvane aa s eftenite konsomativi e odbivane na nomer vishti nie mislim za vas :D smeshnicisa vsichkiti opravliavshti dosega
101
0
 
3
 
! Отговори
gandi.daow преди 11 години
Със здравето бизнес се не прави! Поредната простотия:(
100
1
 
3
 
! Отговори
Gandi преди 11 години
Ako iskate da ste zdravi, ne hodete po bolnici i stoite dalehe ot NZOK e moq syvet. Vmesto da plashtate izlishni zdravni taksi opitaite zdravosloven jivot, ne e lesno no se otplashta.
99
0
 
5
 
! Отговори
Косьо преди 11 години
"по-качествени изкуствени стави, стендове или протези"...стентове се казва, братлета, СТЕНД е там, където си водиш колата за реглаж!
98
0
 
7
 
! Отговори
hoho преди 11 години
искам да знам защо плащам потребителска такса от 3 лв ??? все едно като вляза в магазин и да плащам същата такса от 3 лв, щото ще пазарувам там ? и 5 лв , ако болничния е от ЛКК ? значи 3 +5 = 8 лв ? за един болничен лист!!! това си грабеж !
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
здрани осигуровки се събират даже от работещи пенсионери, като че ли ще им вадят по 64 зъба
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не само монопол на някои фирми, а монопол на фирми, които са във фалит и никой не купува изделията им, нищо че са евтини
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
здравната ни система е копирана от немскатасамо че там, ако не си вземаш лекарствата - идват да ти вземат кръв и ако в кръвта ти няма следа от медикамента - не си осигурен повече. , ако пушиш - не си осигурен
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До неразбирам- в германия не е по-добрепросто човекът е здрав и тук да си здрав и да нямаш нужда от лекар - ще си добре
93
1
 
3
 
! Отговори
до 107 преди 11 години
Защото това е най- скапаната здравна система в света. Отделно е пълна с недостатъци и пак крадат лекарите като ти правят ненужни манипулации, ако имаш добро осигуряване.
92
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Защо не го направите по американски. Безплатно се лекуват само *** и мексиканци араби и китайци. Бедните бяли получават купища документи, които не се приемат от болниците, евреите се лекуват в специални за тях болници.
91
1
 
1
 
! Отговори
Румяна Грюндел преди 11 години
До 99 Не държавата е монополист, а здравната каса.Ако има повече здравни каси,както е тук,в Германия, ще има конкуренция и всяка здр.каса ще се стреми да има повече клиенти. И до 90. Тук, в Германия не е възможно да предостъпваш правата си на член от семейството.Но може би по простата причина,че по закон всеки е здравно осигурен (няма такива няма да плащам)
90
0
 
8
 
! Отговори
Защо преди 11 години
Защо трябва да плащам на личния си лекар за направление, напр. травматолог-например. Той не прави нищо, а плащам 3лв. Всеки месец той получава процент от моите осигуровки, които плащам.Така се формира неговата ЗАПЛАТА.
89
0
 
1
 
! Отговори
до 101 102 преди 11 години
Ако искаш не просто да си пишеш, но и да те четат, пиши на кирилица.
88
0
 
6
 
! Отговори
неразбирам преди 11 години
Плащам си здравни осигуровки, а незнам къде потъват. Имам братовчед, от 25г. живее в Германия, с немски паспорт е. "Срещу всеки евро цент, който внасям, знам какво ще получа в Германия" ми казва той. Също, като в БГ. Да не дава Господ, да ходя на лекар... само неразбирам защо плащам всеки месец. Пълним каца без дъно!
87
0
 
1
 
! Отговори
istina преди 11 години
sabudete se vsichki balgari. veche ne e samo za vas ami dezata vi niama da mogat da ziveiat v rodinata si. izmetete tezi mutri po varhovete. dokato ne go paravite samo s vaikaneto schte si ostanete. ne gi li vizdate che sa kradzi to niama sini chervenio zeleni. napalno nenormalna administrativna uredba ima navsiakade v BG. kak schte iskash na bezraboten da plaschta na zdravna kasa? palen idiotism i kretenizm e tova. Bezrabotizata v BG e 50 % na mladite. sabudete se ne moze poveche taka.
86
0
 
1
 
! Отговори
istina преди 11 години
abe hora vmesto da pishete po komputrite zaschto ne izlezete pred narodnoto sabranie i da poiskate ostavkata na vsichki nekadarni upravliavaschti. nali vzeha zakon sega che danazite sa naedno v kupa i te reshavat nakade vi varviat parite. vie i da ne iskate da platite za zdravno osiguriavane koeto i az ne bih platil no sled kato imate imot v BG kato idete da platitte imota si bez da vi kazat schte otidat parite za zdrave i schte igubite imota si zaschtoto schte izleze che neste platili danaka mu
85
1
 
5
 
! Отговори
историк преди 11 години
Българина е най нервен и най силен пред компа с клавиатура в ръце.Вие по този начин протестирате само в мислите си.Нямате достатъчно смелост и кураж да излезете и да отстоявате своите права,както гърците.500-те години турско робство си казват думата.През1989г.БГ е с население 9700000 сега е 7000000 и намалява от некадърно управление за което имате вина и вие понеже го търпите.От българин и от дупе нищо хубаво не очаквай да излезе.
84
0
 
9
 
! Отговори
пепи преди 11 години
Към момента държавата е монополист относно осигуровките. Смятам, че това трябва да се промени и всеки българин да е наясно за какво и колко плаща - не сме толкова богати за да плащаме и да не знаем за какво точно. От това страдаме всички !!!