Разкритикуваха новото туристическо лого на България

То е неясно, объркано и тромаво, смятат от Съюза на българските художници
31 яну 2013 17:43,
75
Разкритикуваха новото туристическо лого на България
Снимка: МИЕТ

Съюзът на българските художници /СБХ/ не одобрява новото туристическо лого на България. Това се посочва в изпратено до медиите отворено писмо на председателя на организацията Любен Генов, адресирано до президента Росен Плевнелиев и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

В документа се изразява недоволство на творческата организация и от факта, че в СБХ не е постъпила информация за провеждане на конкурс за създаването на това лого при положение, че "едни от най-добрите художници специалисти в сферата на графичния дизайн в България почти без изключение са членове именно на СБХ".

Любен Генов посочва, че по повод представеното ново туристическо лого до ръководството на съюза са били изпратени писма от секциите "Графичен дизайн", "Рекламен дизайн" и "Дизайн".

И в двата документа е изразено отрицателното отношение на професионалната художествена общност към новия знак на България.

„Самият графичен подход при направата на логото е доста посредствен. Силуетът е объркан и неясен. А всички елементи в логото са характерни поне за половината туристически държави в света. Шрифтът е претензиоцен и тромав“, се казва в становище на секция „Графичен дизайн“, цитирано в отвореното писмо.

И от трите секции заявяват, че налагането на новото туристическо лого е в ущърб на националната графична идентичност, както и на културните, естетическите и академичните норми и ценности, завещани от традицията на българската приложна графика и дизайн.

„За съжаление огромният ресурс на истинския български талант отново остава неизползван, и то за сметка на качеството“, обобщава Любен Генов в отвореното писмо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Вежди преди 11 години
WTF е тоя шит?
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мене си е добро :)
64
2
 
1
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
Дрън дрън дрън, не успяхме да вземем парите...
63
0
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
До Батето на каката. Приятел затвори си устата говориш простотии за разлика от теб аз познавам талантливи и млади български художници, които благодарение на мутрясалото правителство не могат да пробият тук. Колкото до логото то прилича на яйце на очи омесено с чушка, магданоз и боя за великденски яйца.
62
1
 
5
 
! Отговори
valek преди 11 години
България разполага с художници от световна величина в областта на лого дизайна. Това не е от вчера, а може да се говори за школа. В същото време тихомълком се провеждат конкурси за символи, които ни Нпредставят по света и то по начин, който е далеч дори от посредствеността. Нямам представа какви са били другите идеи, които рекламната фирма е предложила за допитване в други държави - поне така твърди техен представител пред телевизиите - но това не винаги може да бъде меродавно.
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слънце,море и БСП
60
2
 
5
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Пак прилича на ПОВЪРНАТО... Само че, този път явно не е стояло много време в стомаха... ;)
59
2
 
7
 
! Отговори
шестоъгълник преди 11 години
Случайна ли е това, че логото се побира в шестоъгълник? Както и герба? Ще ни се каже ли кой е автора на тая творба?Защо няма национални конкурси, на които хората да гласуват и да си дадат мнението?Логото не е грозно, но е тромаво, липсва му финес, а иначе са се опитали да съберат на едно малко място много информация. Според мен чадъра е излишен.
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хей, прави са хората, грозно е, нито, цветовете създават някъкъв синхрон, нито фигурите, ис шрифта е ***, в крайна сметка ще представя б/я, кой е бил в комисията по избирането
57
3
 
2
 
! Отговори
Батето преди 11 години
И най-доброто в този процес е решението да НЕ се обръщат към тях, най-малкото понеже не са специалисти в дадената област. Съответно не стават ясни подбудите за претенциите им, освен горепосочените.ае баста.
56
7
 
4
 
! Отговори
Батето преди 11 години
СБХ са банда некадърници, фрашкани с комплекси. Заради стари кадри, като тях в България в момента се преподават масово идиотизми и учрежденията бълват необразовани кадри, допринасящи за "красотата, която ни заобикаля". Всеки здравомислещ човек, трябва да се посвети на борбата против подобни, архаични организации, дърпащи ни назад във времето, когато членуването в партията определяше дали ще бъдеш зачитан като човек или не.
55
6
 
5
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Ясно. Обидени творци. С доказан артистичен талант и способности. :) Ама леко непризнати. А и парите явно са минали покрай техния джобец. Баси трагедията. Мечтата за новия Голф пак се прецака. Ами дайте да напишем едно писмо до медиите и министъра, барем ни влезне в положението. Ама дайте да нахакаме писмото яко с "художествена терминология" та да "седи по-тежко", тъкмо никой няма да схване какво точно казваме.:)
54
4
 
1
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Странно е точно в Съюза на българските художници да не постъпи информация за провеждане на конкурс за създаването на това лого, при положение че едни от най-добрите художници специалисти в сферата на графичния дизайн в България почти без изключение са членове именно на СБХ."
53
3
 
2
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Цитат: "Това, което буди тревога и недоволство в нашата творческа организация, е, че за пореден път ставаме свидетели на неуважение, подценяване и пренебрежение към професионалния авторитет на една значима художествена общност, категорично доказала своя артистичен талант и способности.
52
4
 
2
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Ама какво ви даде увереността, че след толкова "живописни скулптурни творби и инсталации" сте взели да разбирате и от брандинг? Станахте експерт? Говорите смело за шрифт и композиция? Не схващам, макар че се опитвам ...Опа, момент...почвам да разбирам....
51
5
 
0
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Цитат: "Творчеството му се състои от живописни и скулптурни творби и инсталации. Всичките му самостоятелни изложби са с определено мото, на което се подчиняват и изразните средства - инсталация, релефи, абстрактна живопис, импресионистични пейзажи". Ами цъкайте си релефите, бе брат, плякайте си импресионистичните пеизажи и си живейте живота, разхождайте се из Родпоските поляни, посещавайте си селата, на никой не му пука за вас.
50
3
 
2
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Антон Стайков неуспял, и световно неизвестен художник от Смолян. Какво точно имате вие да кажете за корпоративната идентичност, като цяло? Защо някой трябва да го вълнува вашето мнение? Колко проекта имате в тази област? Колко награди? Вие сте признат експерт в тази област?
49
4
 
1
 
! Отговори
Батето преди 11 години
На ваше място бих си подал оставката веднага, вие сте некомпетентен, некадърен и най-вече истински опасен за всяка аудитория. Заради такива като вас, ние сме обкръжени от грозен дизайн на всяка стъпка в България. Вие сте национално Зло.
48
3
 
2
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Господин професора Христо Кафтанджиев. Който преподава на студенти. Дизайн. Ама сериозно ли, след като това тука hralupa/index.php?act=viewProd&productId=19668 е обложка на ваша книга, мислите, че имате моралното право някога повече в този живот да говорите за шрифт и за дизайн? Ама сериозно? И сериозно имате студенти? Който ви слушат? И, не дай боже, си плащат?
47
5
 
1
 
! Отговори
Батето преди 11 години
Обучението в ХА е толкова изостанлао от времето и толкова трагично, че по-скоро уврежда неукрепналите умове, от колкото да им помага. НБУ? Това майтап ли е? Кой е точно там е "полезния" курс, който дава знания по предмета?И нека господа обвинителите също излезнат за малко на сцената, под прожекторите, а не подмятат язвителни реплики от задните редове, като анонимни плъхове.