Стотици се сбогуваха с Леда Милева

"Като че ли едва сега започвам да разбирам цената й", каза за нея Валери Петров
Обновена: 8 фев 2013 15:09 | 8 фев 2013 14:01, Петя Славова
40

Хората се сбогуваха с Леда Милева. Снимка: БТА

  "Като че ли едва сега започвам да разбирам цената й", каза Валери Петров на поклонението на Леда Милева. Писателят сподели, че двамата са били заедно почти през целия си живот. Той добави, че тя била изумителна и като поет, и като общественик, един много ценен човек.

Стотици близки, колеги и приятели се поклониха и сбогуваха с голямата българска писателка. Поклонението се състоя в столичната зала "София", пише БТА.

Всички ние знаем, че няколко поколения българи се възпитаваха от добротата, хармонията, таланта, чувството за дълг, вяра, чест и достойнство, които творчеството, а и житейският пример на Леда Милева проповядваха на българското общество, отбеляза на траурната церемония издателят Иван Гранитски. По думите му много малко са личностите, които помагат за хармонията, добротата, светлината, а Леда Милева е една от тях.

Той добави, че сред нейните приятели и колегите от писателските среди се е родила идеята да се създаде книга за примера на Леда Милева, за нейния принос в творчеството на детската литература, за огромната й културно-строителна дейност като председател на Съюза на преводачите в България, за ролята в ЮНЕСКО.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова припомни, че благодарение на креативността на Леда Милева, БНТ създаде легендарни предавания като "Панорама", "Атлас", "Бързи, смели, сръчни", "Мелодия на годината", както и сериала "На всеки километър". Когато тя беше генерален директор на телевизията, черно-белите програми станаха цветни, може би това беше и нейната мисия - да пръска цвят в иначе сивотата на всекидневието ни, отбеляза Анкова. Колегите на Леда Милева от БНТ я изпратиха със стихове, посветени на нея.

Сред хората, отишли да изпратят българската писателка бе и президентът Георги Първанов (2002 - 2012 г.).

Той сподели, че Леда Милева е била много благ, добър, изключителен човек, много обаятелна. "Мисля, че това ще й запази място в паметта на българското общество", коментира още той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще запомни писателката с невероятната й мъдрост и позитивизъм, с които винаги разказваше за живота, най-вече за децата. Това е една цяла епоха, но най-важното е, че ни оставя своето творчество и всъщност по този начин не си е отишла, добави Фандъкова.

Голямата българска писателка, преводачка, детска учителка, деятелка на културата, общественичка и дипломатка Леда Милева почина на 93-годишна възраст на рождения си ден на 5 февруари. Тя е родена през 1920 г. в София. Произхожда от забележителен род в българската история. Дъщеря е на големия български поет Гео Милев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Отиде в по-добър свя преди 11 години
Мир на праха на голямата поетеса и общественичка! Тя вече е в Пантеона на Българската култура. Прочетох внимателно всички постове до тук. Горе-долу показват съотношението между нормалното и уродливото.Слава Богу, *** са по-малко! И си личи простотията и злобата им.14, ти си един от тях!Гео Милев е една от стотиците жертви на белия терор през 1925 г.Едни удушени, други - изгорени, някои живи!От героя от войните Гео Милев е намерено само едно стъклено око.Предатели са други, жалки фелдфебеле!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е истина сред какви....*** живеем....наистина разделението сред българското общество е огромно, как можеш да плюеш една жена, която не познаваш, понеже си *** и си расал със супер измамни ценности,...Леда Милева е дала много на българската култура и българското самосъзнаие -говоря за истинското
30
0
 
8
 
! Отговори
Един преди 11 години
Отиде си един достоен човек, една изключително интелигентна и ерудирана личност. Нейните стихове винаги ме връщат към детството и хубавите детски години. Поклон.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стиховете на Леда Милева будят само умиление и събуждат детски спомени.Толкова омайващо действат на детските души."В една гора сред буки стари две зайчета добри другари живели дружно и честито и в дъжд и в слънце на открито...но ето ,че дошла тъдява лисица хитра и лукава,пристъпяла безшумно леко и в тъмно виждала далеко"Римите и се леят леко и свежо като планинско поточе.
28
1
 
9
 
! Отговори
До фелдфебела преди 11 години
***, творчеството на тази жена е превеждано на десетки езици, това на баща й също. А ти селяндурино, си копай компира и не се обаждай, *** павиане, когато става дума за големите в изкуството. Те имат право, както на своите убеждения, така и на място в историята. За разлика от теб, който си обречен на забвение.
27
0
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
Как можеш да намесваш политика , когато става въпрос за смъртта на човек допринесъл толкова много за културното развитие на страната ни ? Голям *** си!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимка преди 11 години
До DiscoveryЖалко, подобие на човек... как можа да се изцепиш да кажеш такова нещо? Никой не е сигурен кога ще умре. може да е днес, утре или след години. Така все едно пожелаваш смъртта на човека. *** си!
25
21
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
Червените *** убиха дядо! Сега съм щастлив че мога да напиша червен *** безплатно и свободно!!!
24
3
 
17
 
! Отговори
ГЕРИ преди 11 години
Без коментар за някои коментари по долу.Докато пеем на децата си Зайченцето бяло, винаги ще помним кой я е написал.Поклон пред невероятната писателка Леда Милева.
23
4
 
14
 
! Отговори
123 преди 11 години
До до 13 и до 18 Жената пишеше детски стихчета бе,! Няма значение човек с какви убеждения, ами какво е оставиш след себе си..
22
22
 
4
 
! Отговори
до 13 и до 18 преди 11 години
Отиде си още един червен ***!!!!!
21
5
 
20
 
! Отговори
някой преди 11 години
Вие сте ЗАВЪРШЕНИ ***!!! МАлко уважание имайте поне бе!!! Бог да я прости!! Не едно или 2 поколения са израстнали с нейните приказки! Кого го вълнува баща й какъв бил, тя каква била, но вие ще си останете с IQ на чехълче, това е по-стряскащото
20
27
 
3
 
! Отговори
фелдфебела преди 11 години
Интересно тая ако не беше дъщеря на предателя Гео дали щеше да стане нещо повече от продавачка в плод и зеленчук ?
19
3
 
8
 
! Отговори
20-ти преди 11 години
Тебе май не са те допуснали там и сега ревеш ли ревеш. Жалък си.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Светла и памет, а ние да му мислим с тази чалгария която възпитава българина. На младите хора никой не им показва какво всъщност е един достоен човек, а това несъмнено е Леда Милева.
17
1
 
25
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 11 години
Без колосите си България осиротява.Думите не стигат.....Поклон !!!
16
3
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 11 години
Бог да пази България от такива като тебе!
15
4
 
2
 
! Отговори
тангента19 преди 11 години
Много интересно изказване за цената и от автора на засекретената стихосбирка " Народен съд " Вениамин Меворах. Търсете тази стихосбирка , прочете я и ги проклинайте до гроб !
14
2
 
20
 
! Отговори
аз преди 11 години
Жалко, отиват си интелектуалците на България!
13
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гео Милев не беше ли сред терористите, взривили Света Неделя?