Воденичаров, какво пак са недоволни долу, чуди се Борисов

Десетки учени отново протестираха пред МС
Обновена: 13 фев 2013 19:24 | 13 фев 2013 13:55, Веселина Йорданова
305
Воденичаров, какво пак са недоволни долу, чуди се Борисов
Учени протестират пред МС. Снимка: БТА

С викове "Мафия!" и "Оставка!" десетки учени протестираха под прозорците на Министерския съвет. Те поискаха за пореден път анулиране на цялата последна сесия във Фонд "Научни изследвания".

Учените очакват да се избере некорумпиран Изпълнителен съвет на фонда, който да подготви нов правилник с мерки. Събрани са 668 подписа в подкрепа на бившия управител на фонда проф. Емил Хорозов с искане той отново да го оглави.

През март 2011 година Хорозов подаде оставка, след като обяви, че проверка за дейността му в периода 2008-2009 г. е показала, че средствата в него са управлявани по съмнителен начин. При избухването на скандала в края на миналата година, той обвини бившия вече образователен министър Сергей Игнатов, че му оказвал натиск "по всякакъв начин" да бъдат класирани определени проекти.

Премиерът Бойко Борисов не подмина недоволството пред правителствената сграда и попита министъра на образованието на редовното заседание: „Воденичаров, какво пак са недоволни сега долу?“, имайки предвид протестите. Борисов дори покани снимащите протоколни кадри в началото на заседанието да останат да чуят акад. Стефан Воденичаров, "за да не ни гонят после".

"Дано да не стане практика тези, които биват класирани втори или трети, да стачкуват", заявява премиерът, според когото "тогава ще се обезсмисли смисълът на конкурса".

"Обикновено учените не стачкуват, учените си работят и искат да се работи по правилата", успокоява го новият образователен министър и коментира, че това е "рядка марка, а нещата трябва да влязат в рамките на научната етика“.  И аз така смятам, ама видно е, че не е така, въздъхва Борисов.

Вчера премиерът беше на срещата в образователното министерство, на която стана ясно, че младите учени не са се отказали от протестите.  Самият министър призова за време и търпение, а днес отново се наложи да успокоява страстите.

Борисов го препита набързо по темата пред министрите:  „Как ще отговорите на въпроса, че преди започването на конкурса има колективи или проекти, които са били отхвърлени и не са допуснати до участие поради някаква причина и не са участвали в състезанието?“

Министърът отговаря, че административно отхвърлените 625 проекта ще минат през нови рецензенти и ще бъде открит нов конкурс. Воденичаров смята, че по този начин нещата ще бъдат решени справедливо.

Сегашният правилник за работа с Фонд „Научни изследвания“ е ограничил влиянието на Министерство на образованието върху неговото управление. Трябва да има технологично време да създадем новото ръководство на този фонд, да направим ревизия на всичко, станало вътре, обяснява той.

Воденичаров напомня, че касира проекти в две направления за 6 млн. лева. Според него обаче другите сесии не трябва да бъдат закривани, докато не минат през рецензенти.

Причините за касирането са намерени „доста забележки“ при проверката на Инспектората на Министерския съвет. И пред министрите и впоследствие пред журналистите, министърът обясни подробно, че всички мерки, които могат да бъдат взети съгласно законодателството и правилата, които съществуват, са взети.

Шест от девет членове на Изпълнителния съвет на фонда вече са подали оставки. Поканени са научните институции да представят нови кандидати за членове и вече има предложения от Селскостопанска академия и Софийския университет.

Нужно е технологично време, за да има ново ръководство на фонда и да се предприемат необходимите мерки, отново коментира министърът, който даде една седмица за това. „Така умозрително да се закрие цяла сесия, научната практика според мен не позволява“, добави той.

Първо ще бъде направен преглед на всичките процедури, които са направени досега, и след ситуирането на новото ръководство ще бъде обявена нова сесия, в която ще участват и административно отхвърлените 625 проекта, и тези, които не са били класирани, обясни той.

По думите му има пари за извънредна сесия. Воденичаров изтъкна, че трябва да се спазят „всички нормативни документи и духа, който има в научната общност“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях,но видели ли сте ги да протестират?Не,няма и да ги видите защото не могат да си го позволят.Целенасочената политика по обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви.Забележете въпреки,че българите са признато най-бедни,голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средно европейските.За да оцеляват,те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд,при масово погазване на всякакви трудови норми,без да смеят да се оплакват,без да смеят да си потърсят права
229
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
след 9 IX 1944 комунистите изтребиха без съд и присъда цвета на нацията. днешните "учени" са децата на тия теротисти - убийци, наричаха ги "деца на активните борците против фашизма" , ако не си бил такова дете гледаш университета от другия тротоар , а за научна степен да не си помислил. Тия протестира там долу , те освен да протестират друго не могат.ЗАКРИВЙ!!!!!!!!!
228
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вени Марковски: Добро утро ГЕРБЕРИСТИ- БУДИСТИ Тайната на управляващите е, че не са тикви, а кухи кратуни
227
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Варна съм и искам да направя обръщение към вас. ВАРНА СЕ ТРЕСЕ, тресе се и въздухът трепери, народа е буден и никой не може да ни спре! Делничен ден, за някои хора работно време, а на улицата са 3000 души! Утре ще сме повече, в неделя ХИЛЯДИ. Няма кой да ни спре, ние сме БЪЛГАРИ! Медиите мълчат, но ние НЕ! Не бъдете солидарни с нас, защото ние сме ЕДНО ЦЯЛО!Ние сме народ, изстрадал и измъчен, но велик и славен! Спомнете си Батак! Спомнете си р.Ахелой! Спомнете си Върбишкия проход! СПОМНЕТЕ СИ ШИПКА! Спомнете си кои сме! Кан Кубрат завеща да бъдем винаги единни! Разлюлейте София, разтрес
226
1
 
3
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
До Маузер275 Ние ,които протестираме смеБЕЗПАРТИЙНИ! Не сме нито от БСП нито от СДС нито от НДСВ нито от ДПС нито от ССД! Искаме ред и справедливост в БГ!
225
1
 
12
 
! Отговори
Каменица преди 11 години
Тоз дравник тиквата е супер нагло парче.... а министъра нов се стреми да докаже, че никога не е късно да станеш за резил... оставка на всичките ***!!!
224
1
 
9
 
! Отговори
Протестират отдавна преди 11 години
Игнатов и Дянков искаха да ликвидират БАН и да вземат апетитните и имоти, обиждаха и унижаваха учените, а на протестите им срещу корупцията във Фонда за науч. изследвания Игнатов и Борисов отговаряха, че няма нарушения и чак когато самият Барозу щеше да се занимава с този въпрос, Борисов, който трепери пред чуждите си господари, защото си знае кирливите ризи, се уплаши и махна Игнатов, с цел да потуши недоволството. Но учените виждат, че целта на Борисов е да се замаже, а не да се реши въпросът.
223
3
 
10
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Протест;Само луди могат да гласуват за ЛУДИЯ ВОЛЕН.
222
9
 
4
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До стефанова;Поголям отврат от комунистите няма. Комунист значи; КРАДЕЦ , РАЗБОЙНИК, ТЕРОРИСТ.
221
11
 
8
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Анонимен;Като беше толкова хубаво при бай Тошо , защо сменихте систсмата. Самия бай Тошо каза че социализма е едно недоносче. Оставихте 12 милиарда $ външен и25 милиарда вътрешен дългА,Луканов обяви фалит на държавата. Бяхме по зле от Гърция.Цените се сменяха по2 пъти на ден.Забравихте го. Ние не сме. Никога БКП/БСП на власт
220
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не биваше вождът да изрича думичката долу, нишo, чe сигуpнo e имал предвид ларгото гледано от третия етаж. Щото много се връзва с Приказка за стълбата на гениалния младеж Смирненски. Звучи като аз съм принц по рождение и всички принцове са мои братя. Но на каква цена извадени уши, очи, сърце и заменени c дявoлckи ... Ех, избраници наши, какви ни се представяхте докато стигнете ГОРЕ, до третия етаж, а какви сте били...
219
2
 
3
 
! Отговори
lainomet преди 11 години
ауе айде даги закриват вече че ми писна от тия
218
1
 
12
 
! Отговори
американец from USA преди 11 години
Това от снимката протест пред Белия дом ли е, или в центъра на София? До там ли се американизирахте бе български учени и не дотам учени? Или може би искате с този транспарант да ви разбере самия сър Саймън Дянкофф?
217
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От тебе Буда, от тебе!
216
9
 
10
 
! Отговори
Стефан д-р Чолаков преди 11 години
Тези протестиращи учени са неграмотни като консервни кутии. Пише се "syndrome" а не "sindrom", както е написано на плаката, освен това самото "изречение" е граматически неправилно. Каквито "учените" - такива и крадците в "науката". Мразя този цитат, но е верен: "*** народ - слаба държава !"
215
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми Тиква що не слезеш ти да видиш от какво са недоволни долу
214
1
 
5
 
! Отговори
anonimen,izvan Bg преди 11 години
alo,drugaryu "BUDA"!Oniya,tam dolu,te izdignaha TAM GORE", no za da gi UPRAVLYAVASCH, a NE DA GI UNISCHTOJAVASCH!Zaschtoto TE, kato se kachat GORE, ti schte si izritan,TAM DOLU!!!!!!!
213
3
 
21
 
! Отговори
---- преди 11 години
ДДС за хазарта от 15% е намален на 9%
212
1
 
38
 
! Отговори
vanko преди 11 години
Не забравяйте !!!1.ДДС ЗА ТОКА ----------20 % !!!2.ДДС ЗА ХАЗАРТА------12 % !!!Открйите разликата ???
211
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 11 години
Да де, ама уловката в случая е, че в "обяснението" си акедемикът не е уточнил кога ще е тази нова сесия. Вероятно си мисли за края на тази година (я камилата, я камиларя), а защо не и за 2020 г.... Ами ако след юли друг министър се появи, с други революционни идеи? Или пък Дянков утре каже, че парите вече са свършили?Затова трябва моментално да се приключи с този конкурс, да се отмени цялата сесия 2012, и да се рецензират всичк подадени проекти отново (но не от БГ-"учени")!