Воденичаров, какво пак са недоволни долу, чуди се Борисов

Десетки учени отново протестираха пред МС
Обновена: 13 фев 2013 19:24 | 13 фев 2013 13:55, Веселина Йорданова
305
Воденичаров, какво пак са недоволни долу, чуди се Борисов
Учени протестират пред МС. Снимка: БТА

С викове "Мафия!" и "Оставка!" десетки учени протестираха под прозорците на Министерския съвет. Те поискаха за пореден път анулиране на цялата последна сесия във Фонд "Научни изследвания".

Учените очакват да се избере некорумпиран Изпълнителен съвет на фонда, който да подготви нов правилник с мерки. Събрани са 668 подписа в подкрепа на бившия управител на фонда проф. Емил Хорозов с искане той отново да го оглави.

През март 2011 година Хорозов подаде оставка, след като обяви, че проверка за дейността му в периода 2008-2009 г. е показала, че средствата в него са управлявани по съмнителен начин. При избухването на скандала в края на миналата година, той обвини бившия вече образователен министър Сергей Игнатов, че му оказвал натиск "по всякакъв начин" да бъдат класирани определени проекти.

Премиерът Бойко Борисов не подмина недоволството пред правителствената сграда и попита министъра на образованието на редовното заседание: „Воденичаров, какво пак са недоволни сега долу?“, имайки предвид протестите. Борисов дори покани снимащите протоколни кадри в началото на заседанието да останат да чуят акад. Стефан Воденичаров, "за да не ни гонят после".

"Дано да не стане практика тези, които биват класирани втори или трети, да стачкуват", заявява премиерът, според когото "тогава ще се обезсмисли смисълът на конкурса".

"Обикновено учените не стачкуват, учените си работят и искат да се работи по правилата", успокоява го новият образователен министър и коментира, че това е "рядка марка, а нещата трябва да влязат в рамките на научната етика“.  И аз така смятам, ама видно е, че не е така, въздъхва Борисов.

Вчера премиерът беше на срещата в образователното министерство, на която стана ясно, че младите учени не са се отказали от протестите.  Самият министър призова за време и търпение, а днес отново се наложи да успокоява страстите.

Борисов го препита набързо по темата пред министрите:  „Как ще отговорите на въпроса, че преди започването на конкурса има колективи или проекти, които са били отхвърлени и не са допуснати до участие поради някаква причина и не са участвали в състезанието?“

Министърът отговаря, че административно отхвърлените 625 проекта ще минат през нови рецензенти и ще бъде открит нов конкурс. Воденичаров смята, че по този начин нещата ще бъдат решени справедливо.

Сегашният правилник за работа с Фонд „Научни изследвания“ е ограничил влиянието на Министерство на образованието върху неговото управление. Трябва да има технологично време да създадем новото ръководство на този фонд, да направим ревизия на всичко, станало вътре, обяснява той.

Воденичаров напомня, че касира проекти в две направления за 6 млн. лева. Според него обаче другите сесии не трябва да бъдат закривани, докато не минат през рецензенти.

Причините за касирането са намерени „доста забележки“ при проверката на Инспектората на Министерския съвет. И пред министрите и впоследствие пред журналистите, министърът обясни подробно, че всички мерки, които могат да бъдат взети съгласно законодателството и правилата, които съществуват, са взети.

Шест от девет членове на Изпълнителния съвет на фонда вече са подали оставки. Поканени са научните институции да представят нови кандидати за членове и вече има предложения от Селскостопанска академия и Софийския университет.

Нужно е технологично време, за да има ново ръководство на фонда и да се предприемат необходимите мерки, отново коментира министърът, който даде една седмица за това. „Така умозрително да се закрие цяла сесия, научната практика според мен не позволява“, добави той.

Първо ще бъде направен преглед на всичките процедури, които са направени досега, и след ситуирането на новото ръководство ще бъде обявена нова сесия, в която ще участват и административно отхвърлените 625 проекта, и тези, които не са били класирани, обясни той.

По думите му има пари за извънредна сесия. Воденичаров изтъкна, че трябва да се спазят „всички нормативни документи и духа, който има в научната общност“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
10
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Абе, кога ще дадат на Бати Нобеловата награда?
149
4
 
30
 
! Отговори
aibou преди 11 години
Стига с тия глупости,че който протестира е комунист,на който му е скъп тока ,комунист,който не харесва буда комунист
148
3
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
A vidqhte li dneska kak se stroqt i magistralkite.
147
13
 
7
 
! Отговори
Криско преди 11 години
Всеки ден ли ще гледаме соц-театър? Хайде стига вече, моля ви. Станишката да си губи изборите с чест и да не всява смут сред народа, ние не го искаме в парламента!
146
2
 
3
 
! Отговори
До 162 преди 11 години
Ти си уникален бе! Удари глупомера та чак го потроши!
145
5
 
10
 
! Отговори
ввв преди 11 години
НАРОДА ТРЯБВА ДА ПРОВЕДЕ ТОТАЛНА ЧИСТКА ДА ПРОТЕСТИРА ДО ДУПКА АКО СЕ НАЛОЖИ И ОЛОВИН ГОДИНА НО ТАЯ МАФИОТСКА СТРУКТУРА ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗБИТА И СЛОЖЕН КРАЙ НА 23 ГОДИШНИЯ ПРЕХОД РАЗСТЪРСТАЩА РЕФОРМА ОСТЪР ЗАВОЙ КЪМ ПО ДОБРО ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО ИЗБРАНО И ПРЕДЛОЖЕНО ОТ НАРОДА В НЕДЕЛЯ ЧЕ Е НАЧАЛОТО 17.02.2013 ЕЛА И ТИ
144
3
 
0
 
! Отговори
до 157 преди 11 години
щот той си е елементарен
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
HORATA V SOFIA I GOLEMITE GRADOVE MASOVO IZLIZAT DA IZRAZAT SVOIATA PODKREPA I BLAGODARNOST KAM PARTIATA GERB I NEINIA PRAV I NAI PRAV RAKOVODITEL DRUGARA BOKO BOKLUKOV ZA 6TASLIVIA SI JIVOT S VASGLASI " VODI NI PARTIO LQBIMA KADETO ISKA6 TAM NI ZAVEDI " I DALGO I PRODALJITELNO "URAAAAAAAAAAA " MALKO PO DALGO OT SMETKATA ZA TOK OT DEKEVR
142
1
 
21
 
! Отговори
de4o преди 11 години
Обичай българия и българския народ!Всички до един срещу тази мизерия и тирания!
141
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Усещате ли как само комунистите протестират? Щото Бойко ги мачка. Ще поквичат още малко, после вече няма...
140
2
 
7
 
! Отговори
БУДА преди 11 години
АЗ СЪМ В НИРВАНА, НАД ТИЯ НЕЩА!
139
1
 
20
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ТОЗИ БИЛ ГОЛЯМ ГЯВОЛ, БЕ...Според министър Добрев новият тип умни" електромери ще помогне и за либерализирането на пазара на електроенергия у нас. "КАЗВА НИ...:" - КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА БЕЛИЯ ПРЕЗЕРВАТИВ..., ЩЕ СИ СЛОЖА ЧЕРВЕН..., АМА ОТЪРВАНЕ НЯМА ЩЕ ВИ ЕБ@, ДО ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ...."А В ГЕРМАНИЯ:- В Германия електромерите не отчитат ток с по-ниско напрежение от 210 волта...! А иначе ток си имаш, ама в България те не можело да се въведат...- ЯВНО И ТОЗИ НЕРЕЗ ЩЕ ГО СКОПЯВАМЕ....!!!
138
8
 
2
 
! Отговори
До 162 преди 11 години
Е те точно за това сега реват като бити магарета,щото дойде време да започнат да работят!Нали помните фразата по татово време,учи мама да не работиш!
137
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Воденичаров, какво пак са недоволни сега долу? мутро, взимаш се много насериозно, чуй се какви ги говориш, държавата не са ти служителите на фирмичка някоя, тея може да са някви *** протестиращите, но с това отношение, и с това назначенийце на Воденичаров нз къде точно отиваш?
136
3
 
27
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
"Какво са недоволни тия долу"?А от какво да сме доволни ние долу? Заплати, които не стигат да си плтим парното и тока,храни пълни с гмо,децата ни прокудени в чужбина,защото държавата ная е грижа за тях,кормпирани политици дошли на власт само да си купят по6 и повече апартаменти!
135
4
 
32
 
! Отговори
123 преди 11 години
Бойко към Цецо:- Цветане, какви са тия *** долу бе!?-Миии, де да знам някакви учени били.- Да се махат веднага, че нищо не чувам.. вдигат много шум, точно гледам един мач по диема...
134
1
 
20
 
! Отговори
не-учен преди 11 години
ЕЕЕЕ, ами протестират,защото новия министър не иска да накара лежперите, които преди това са взели парите, да ги върнат. Той самия го каза - нямало начин да накара фирмите с фиктивни проекти да върнат парите, не можело да се анулират процедурите...... Ако е за вземане, веднага ще спретнат някое законче, но за връщане - не можело да се направи нищо.....Дърт феодал гаден !!!
133
1
 
23
 
! Отговори
de4o преди 11 години
Всички на масов протест срещу мафията!
132
6
 
7
 
! Отговори
revlio преди 11 години
поредните протести срещу комунистите и техните деца некъдърникойто водят само до един голям протест който рано или късно ще дойдеа именно РАЗФОРМИРОВАНЕ НА ТОЗИ ВИД ДЪРЖАВАзащото голи и боси ще ходите и по чужбина ще робуватена политиците не им пука за държаватацелта е само една ВЛАСТАако трябва и народ ще си вкарат ,роби от третия свят колкото искаштурците и руснаците им текат лигите за териториятаа българите са излишни и ще ги дерат докато ги има щото търпят циркащот са простииии
131
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички учени са комунисти - факт. По времето на комунизма, само комунисти можеха да учат, всички други ни пращаха да храним прасета и да сеем картофи.Като видите някой учен - това е комунист и трябва да се МАЧКА! Бойко знае най-добре!