Енергийният регулатор е констатирал нарушения на лицензията на ЧЕЗ

От ЧЕЗ обещават финансови компенсации заради сгрешени по тяхна вина сметки
Обновена: 14 фев 2013 20:41 | 14 фев 2013 20:33, Миглена Иванова
104
Енергийният регулатор е констатирал нарушения на лицензията на ЧЕЗ
Главният оперативен директор на ЧЕЗ Петър Баран. Снимка: БТА

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е констатирала нарушения на лицензията на ЧЕЗ, съобщи Андон Роков от енергийния регулатор по време на изслушването му пред депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

През 2010 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, след извършен одит на дейността на ЧЕЗ, е констатирала 23 нарушения и е съставила също толкова административни актове на дружеството, но от тях само два са влезли в сила, а останалите са отменени от съда.

Със заповед от 4 февруари 2013 г. сме назначили проверка на ЧЕЗ, констатирали сме отново нарушения на лицензията“, съобщи още Роков, цитиран от БТА.

Роков обясни, че нарушенията не са свързани само със завишен период на отчитане на потребената електроенергия. „Не са връчвани констативни протоколи при подмяната на електромери. Има нарушения на общите условия”, каза той.

Роков обяси, че са постъпвали и сигнали за подавано по-ниско напрежение и в тази връзка регулаторът проверява дали електроразпределителното дружество подава напрежение по българския стандарт.

Още по темата

Подаването на по-ниско напрежение води и до по-високи сметки за ток, защото се ползват
по-дълго електроуредите, за да се постигне определена температура, каза Роков.

Върви ревизия на общите ни условия. Ще заложим срокът за отчитане да е 30 дни. Сега няма задължение срокът да е 30 дни”, заяви Зорница Генова от ЧЕЗ.

Главният оперативен директор на компанията Петър Баран пък обеща, че всички потребители, чиито сметки са били сгрешени по вина на ЧЕЗ, ще бъдат компенсирани финансово.

Всяка индивидуална жалба до ЧЕЗ ще бъде разгледана. Всяка една грешка, която е от наша страна, ще бъде коригирана. Хората ще бъдат компенсирани, включително и финансово“, каза той. 

Ситуацията въобще не е проста и ние напълно разбираме гражданите и неразбирането на сметките и фактурите за тяхното потребление“, посочи Баран.

Опитваме се да водим активен диалог с нашите клиенти. Правим срещи и с кметовете на общините. Държим се открито. Ние сме открита, прозрачна компания“, допълни той.

Що се отнася до цените, Баран коментира, че въпросът не трябва да бъде отнесен към ЧЕЗ, а към независимия регулаторен орган, който ги определя. Той посочи, че огромен процент от хората се отопляват с електроенергия, а това е най-скъпият начин на отопление.

Народният представител Мая Манолова от Коалиция за България заяви, че въпросите трябва да се отправят към ДКЕВР. „Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Всичко това се случи не без благословията на ДКЕВР и на правителството. Авторът на това действие е ДКЕВР”, каза Манолова.

Граждански организации настояват да бъдат разсекретени приватизационните договори на електроразпределителните дружества. Шефът на приватизационната агенция Емил Караниколов обаче посочи, че няма основания за разваляне на договора на ЧЕЗ, тъй като дружеството е изпълнило всички поставени изисквания, включително е платило пълната цена на сделката.

Същевременно и тази вечер продължават протестите в различни градове от страната заради високите сметки за електричество. В Пловдив хората излязоха пред сградата на електроразпределителното дружество с картонени брадви, а фактури за електрическа енергия бяха набучени на кол.

Хиляди хора във Варна и днес излязоха на улицата, като скандираха "Мафия" и "Долу" и носеха плакати с напис „Иван е с нас!“, след като снощи беше нападнат и намушкан с нож един от организаторите на протеста – Иван Петров. Демонстрации се проведоха още в Ямбол, Велико Търново и други градове.

Днес в София също се проведе протест заради високите сметки за ток, като този път хората скандираха под прозорците на енергийния регулатор, а в неделя планират да излязат пред икономическото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на вас да ви %%%% мамата :)
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
изгонете ги тия бе , стимулирайте нашата икономика
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕГА ДА ГИ ВИДИМ ГЕРБЕРИТЕ ЩО ЗА ДУПИТА СА И КАК ЩЕ ИМ СЕ НАГ.ЗЯТ НА ЧЕХИТЕ !!!
42
0
 
4
 
! Отговори
питам преди 11 години
Имам въпрос - защо се увеличават сметките при подаване на по-ниско напрежение? Откъде идва, че нещо не мога да разбера.Иначе - ВЪН, на тези сволачи от България!!!
41
1
 
11
 
! Отговори
Крепостник преди 11 години
Добре се живее в България,добре.За ток,вода,телефон-Интернет,кабел,GSM,осигуровки,лекарства-500-600 лева.Данъци,такси,кола,храна-600-700 лева.Скромна почивка,без ресторанти и пътувания в чужбина.Та като във вица -песимиста псувал на майка,а оптимиста казал,че живота е много хубав,...ама и много дълъг.
40
3
 
7
 
! Отговори
специалист преди 11 години
В България има море от излишък на ел-енергия и голям брой , производители!Необходими са само "преносители" на енергията !"Паралелните мрежи" ---ще решат проблема , разбият монопола и направят печалбата---СИГУРНА!СПЕЦИАЛИСТИ ИМА ДОСТАТЪЧНО!ПОСТАВЕТЕ "ЗАКОНА" , ПРЕД СВЪРШЕН ФАКТ!Ако тока е по-евтин....хората ще ви подкрепят!
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя чешки евреин е бил наясно,че тук ще бъде монополист,ще влезе в картел,услужливи бюрократи от властта ще помагат за няколко сребърника.
38
1
 
10
 
! Отговори
ЗАКОНА НА РОКФЕЛЕР: преди 11 години
"....КУПУВАЙ ----КОГАТО ПО УЛИЦИТЕ ТЕКАТ РЕКИ ОТ КРЪВ"ИЗГРАДЕТЕ си " ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ" ЗА РЕГИОНИТЕ /частни ЕРП-та/....СЕГА-- ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ И ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!УТРЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО -----ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ,ЩЕ ГУШНЕ ТЛЪСТИЯ КОКЪЛ!
37
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще видите след като затворим Козлодуй и ТЕЦ-овете (защото те за разлика от АЕЦ наистина са вредни) какъв цирк ще настане. Ще робуваме на Цветелина и Бойко, и на зелените обирджии. Дано народа се събуди и измете тая ***! Първата стъпка е незабавна национализация на електропреносната система на България, след това - възобновяване на проекта Белене със 51% държавно участие, успоредно увеличаваме живота на АЕЦ Козлодуй и ставаме енергийно независими. Има ли някой на който не му харесва?
36
1
 
10
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 11 години
До Анонимен100% те подкрепям!Има си измервателен уред и той показва изразходваното , ако имаш съмнения - жалба и проверка,но така и не чух на някой от вдигащите джангър да им е повреден и да е отчел повече.
35
0
 
4
 
! Отговори
КМЕТОВЕТЕ .... преди 11 години
....НЯМА КАКВО ДА СЕ ОСЛУШВАТ----ДА ОТКРИВАТ ТЪРГОВЕ ЗА "доставчици и пренос на енергия" за регионите!СЕГА Е МОМЕНТА ---ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!ДОКАТО ПОЛИТИЦИТЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ПРОСТОТИЙ ----ДА СИ ОПЕЧЕМ НЕЩАТА БЪЛГАРИ!ДА ОБЯВИМ ----"енергийна независимост"!ИМА , ДОСТАТЪЧНО ДОСТАВЧИЦИ НА ТОК!Сега се правят парите----в "големите бози" по улиците!!!!!!!!!!!!!!!!
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали ви беше все тая ще има ли АЕЦ или не.Сега депърва ще видите къде сте и какво ви чака.Иначе изхода е тук в далечна чужбина.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв е този гений който въобще си няма понятие какво е това ток и как се измерва мощност?И така P(мощноста )=U.I Сега нека гения каже къде е проблема,като всички знаят ,че за повишиш температурата например на литър вода с един градус е нужна еднакво количество енергия........Подаването на по-ниско напрежение води и до по-високи сметки за ток, защото се ползватпо-дълго електроуредите, за да се постигне определена температура, каза Роков.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
значи светците се оказаха лъжциако не престане натиска ще излезнат още мушингиино явно са плащали на мафията щом почнаха да нападат протестиращитипичен американски моделпускаш мафията и няма виновни а полицията си трае
31
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шестимата млади варненци, които бяха арестувани през първите два дни на протестите в морската столица, са били изправени пред съд по бързата процедура. Обвинението срещу тях е било СМЕХОТВОРНО че са хвърляли пиратки. Очевидно по тази прокурорско-ченгеджийска логика всички, които хвърлят пиратки от балконите си и по улиците трябва да лежат в арестите.Съдът обаче е ОНЕВИНИЛ обвиняемите протестиращи.Докато са били арестувани, разкри АФЕРА, те са били разпитвани настойчиво от ченгетата Кой стои зад бунта? Кой е организатора? Кажете кой дирижира протестите!.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ерп-тата трябва да бъдат съдени на само за/маниполирани показания на електромерите/ сметките,но и за създаване на картел.Как така и тримата монополисти за декември са с високи /крадени/сметки?
29
2
 
7
 
! Отговори
ОТКРИЙТЕ ТЪРГ ЗА .. преди 11 години
...НОВИ 40-бр.,ЕРП-та.....за български фирми!СТИГА СТЕ ПРАВИЛИ МОЛОВЕ......ПРАВЕТЕ ЕРП-та ----там са парите за българските фирми!КОЙТО СЕ ХВАНЕ С "ПРЕНОС НА ТОК"----ЩЕ НАПРАВИ ГОЛЕМИ ПАРИ!!!!НАПРАВЕТЕ ОБЩИНСКИ И ЧАСТНИ ФИРМИ ЗА ЕРП-та ....!!!!ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!!!!
28
1
 
5
 
! Отговори
gost преди 11 години
4удя се докога ли6тее това.А дано да има изгледи топли6 се на парно на дарва пла6та6 луд ток това какво е при4ина вав фактура зелена енергия пренос на мрежа и нам какво си ами тоя пренос на енергия ние ползваме ли го питам аз ваоб6те или.Ами даите и ваздуха да пла6таме сигорно и за него 6те има такса ваздух
27
1
 
8
 
! Отговори
21 преди 11 години
До 27Да заменим едни експлоататори с други.Така ли искаш.Да така.Това показва че и ти искаш да си господар на другите.Това показва,че и ти искаш печалба от 20-сет и повече процента за сметка на експлоатирания народ.Много ви се живее на гърба на народа
26
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страната на абсурдите - България... Топлил се на корем и после не иска да си плати за кефа... Скъпо му се виждало... Ами, като си скъсан *** що не си правиш сметката отрано, ами сега се репчиш по площадите?