Електромерите са си наред, не помпат дебели сметки

Един показал леко отклонение, прокуратурата погва ДКЕВР
Обновена: 13 фев 2013 16:13 | 13 фев 2013 16:13, Веселина Йорданова
373
Електромерите са си наред, не помпат дебели сметки
Делян Добрев на проверката вчера. Снимка: БТА

Върховната административна прокуратура започва проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, съобщиха от прокуратурата.

Проверката е във връзка с публикации в медиите за нарастващото недоволство на граждани от цялата страна срещу високите цени на тока и топлинната енергия.

В хода й прокуратурата ще изиска цялата информация за действията на регулатора и за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формиране на цената, отчитане и заплащане на потребената енергия.

Още по темата
Проверката ще обхване дейността на Агенцията за приватизация както и следприватизационния контрол за осъществения надзор при изпълнение на приватизационните договори от електроразпределителните дружества.

Междувременно стана ясно, че от трите проверени електромера, които вчера бяха демонтирани в присъствието на енергийния министър Делян Добрев заради постъпили жалби от граждани, само един е показал отклонение и то в рамките на един процент.

Според експерти от Българския институт по метрология (БИМ) и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, то е в рамките на допустимото според действащата наредба, но електромерът ще бъде сменен. Отклонението е в „плюс“, но е незначително, уточниха те.

Димка Иванова, изпълняващ длъжността директор на БИМ, съобщи, че за 2012 година има подадени заявки за около 6700 експертизи на електромери. През 2011 г. експертизите са били около 8000.

Едва при около пет процента от експертизите, които институтът извършва по подадени заявки от клиенти на енергодружествата, се отчитат отклонения в измерването. Институтът извършва служебни експертизи по заявка на електроразпределителните дружества при съмнения, че електромерите не измерват точно или че по тях е извършена манипулация, както и експертизи по заявки на клиенти на енергодружествата. Заявките от граждани също биват подавани от електроразпределителните дружества.

При служебните експертизи процентът на електромерите, които имат отклонения в измерването, е над 25 на сто, каза Иванова. Резултатите обаче не са представителни изобщо за точността на електромерите, защото извършваните от БИМ проверки се правят на електромери, за които така или иначе има възникнало съмнение, че са манипулирани.

Последната проверка на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор в ЧЕЗ е от ноември 2012 г. Проверени са били 2000 обекта с табла електромери и 8000 електромера. Съставени са 440 акта за установени нарушения - предимно за електромери, на които не са извършени последващи проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
0
 
! Отговори
Много съм ТЪП преди 11 години
Искам да попитам експерти от Българския институт по метрология (БИМ).ГОСПОДА ВИЕ КАК ПРОВЕРИХТЕ ИЗРЯДНОСТТА НА ТЕЗИ ИЗМЕРВАТЕЛНИ УРЕДИ. ПОДЛОЖИХТЕ ЛИ ГИ НА СТРЕСОВИ НАТОВАРВАНИЯ И НА РАЗЛИЧНИ ЧЕСТОТИ ИЗВЪН ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА ТЕЗИ ЕЛЕКТРОМЕРИ. ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ В СОФИЯ ИМА ТОКОВИ УДАРИ /ИЗКЛЮЧВАНИЯ/ ОТ ПОРЯДЪКА НА ЧАСТИ ОТ СЕКУНДАТА , ВСЕКИ ДЕН. ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ВЕЧЕР ПОЛУЧАВАМЕ В ЧЕПИНЦИ НАПРЕЖЕНИЕ НАД 290 ВОЛТА. ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ПРИ НАПРЕЖЕНИЕ 240 ВОЛТА ОСВЕТИТЕЛНИТЕ ТЕЛА ПРЕМИГАТ ЗАРАДИ НИСКА ЧЕСТОТА .
276
0
 
0
 
! Отговори
b80 преди 11 години
Този, със жълтото около устата защо мисли, че народа е ***. Цената е висока не защото се плаща много на производителите на ел.енергия, а защото са позволили на ЕРП-тата да плюскат като ***. Не може по веригата от производството до клиента най-големия процент да е за тези които ни доставят наистина некачествена енергия - множество прекъсвания за кратко и за продължително време. Лошото качество на енергията е заложено в документите за приватизация като компенсация на потребителите, но дали......
275
0
 
1
 
! Отговори
Пишман Будала преди 11 години
Абе нямам висшо, ама не съм ***. Гавра с народа си е това. Исакм да ги видя тия засекретени договори, кой на кого какво е обещал. Пълен одит на ЕРПтата, да видим с каква печалба работят и колко инвестират за подобряване ефективността на ел. мрежата.Не искам да им плащам за луксозни коли и високи заплати, след като не работят за намаляване на загубите по преноса на ток.
274
0
 
1
 
! Отговори
Р. Овчаров, ДПС и Ко преди 11 години
Ще си плащате, няма къде да ходите. Ние си имаме обещан % от приватизацията. Кокото повече ви дерат, толкова по-добре за нас. И пак за нас ще гласувате, няма къде да ходите. Ех, веднъж да тръгне Белене, та да се пенсионирам на о. Мали от "евтиния" ток дето ще го плащате още 50г.
273
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ha:-) da ne pompat - zaplatite izdishat
272
0
 
2
 
! Отговори
фен преди 11 години
Тоя *** какво се прави на невменяем, много добре знае, че проблема не е в електромерите.
271
0
 
3
 
! Отговори
Тпрутпрун преди 11 години
А ТАМ КЪДЕТО НЯМА ЕЛЕКТРОМЕРИ КОЙ ПЛАЩА?????
270
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 11 години
Електромерите "не помпат големи сметки", но крадците ги помпат!
269
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква икономика искате, какво развитие??? Когато малкия и среден бизнес изправен пред бариера от 6000 лв. само за откриване на партида за отчитане в ЕРП-то, и тази такса е при наличие на фирмите със собствен трафопост!!!!
268
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Електромерите са си добре, ама и *** са си добре - ползват без да плащат...
267
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До пак гошо С В и К контактувам по пощата и с длъжни до 1 месец да ми отговорят писмено- вярно е пращам в поата, но е по надежно. Като куриоз ще спомена, че за расрочване на сметки за мен един от служителите в центъра за обслужване на клиенти трябваше да гарантира със собствената си заплата.
266
0
 
2
 
! Отговори
беден речник преди 11 години
Списвачите, заглавието е писано от някой много елементарен. Изказа ви е, като на тарикат от кварталното кафе.
265
0
 
1
 
! Отговори
до 313 преди 11 години
Ами ,братле, плащай си високите сметки и си ги прибери в къщи да ги храниш и проблемати е решен.Аз не искам.
264
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 11 години
Не съм специалист, но и часовниците на електромерите работят на ток , при липса на захранване, не са точнии не отчитат времево нощната тарифа- включваме бойлери след 23 часа, а на сметките ни се отразява дневна тарифа. Засяох една лампа-енергоспестяваща, телевизор и лаптоп за 20 дни -25лева
263
0
 
1
 
! Отговори
Istina преди 11 години
Abe ministered kato imash 500 leva dohod na mesez I smetkata ti za tok e 200 leva kakvo govorim. Ima neschto mnogo sbarkano v rakovodstvoto na tazi darzava. Da ne govorim Che ako si pensioner triabva da vzemesh zaem za da ia platish. Napravihte zial narod robi I iskate da I'm vzemete I poslednia zalak. Ami ne mozete da upravliavate. Bezrabotizata e 50%. Taka Che tova ne e kapitalism vasheto ami krazba I pladneshki obir. Sazdadohte zakoni s koito ubihte vsiaka iniziativa.
262
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ СА В РЕД НЕ Е В РЕД ТОВА ЧЕ НИ НАБУТВАТ СЪС ДОБАВКИ. ИЗГОРИЛ СЪМ РЕАЛНА ЕНЕРГИЯ ЗА 10 ЛЕВА А ПЛАЩАМ 26 ЛЕВЧЕТА.16 ЛЕВА ОТГОРЕ ЗА ПРЕНОЗ И ПРЕВОЗ. НАПРАВЕТЕ СМЕТКА КАКВИ АЙДУЦИ СА.
261
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно, големите сметки ги правят хората във върха на управлението на ЕРП-тата. И аз искам да си купя джип и ти да ми го плащаш.
260
1
 
2
 
! Отговори
минаващ преди 11 години
До Анонимен 304Според теб на колко херца работи българската енергийната система? Ти въобще имаш ли предтава какво ще стане ако честотата не е 50, а 49 Hz?Личи си кой е некомпетентния....
259
0
 
1
 
! Отговори
+'#)@+*#)++__@@ преди 11 години
До 313 ти да не смяташ че тези S.M.A.R.T. електромери сами се подменят,обслужват и проверяват. А?
258
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишеф, Царя и Доган разпродадоха ЕРП-тата сега Бойко е виновен. Станишев дори иска да си ги изкупим /продадените от него предприятия за без пари/ обратно. Българи правят ви на смешни.