Няма парно - топломерът цъка

Преглед на печата за 17 февруари 2013 г.
Обновена: 17 фев 2013 10:05 | 17 фев 2013 10:03,
209
Няма парно - топломерът цъка
Снимка: Bulphoto

Водещата тема на "Труд" оповестява: "Чудо - няма парно, топломерът цъка". "Топлофикация - София" е надвзела незаконно 22 577 лв. на блок 348 в столичния квартал "Младост 3". Това показва независима експертиза, изготвена по желание на съкооператорите в сградата от инж. Макари Новев Радев, специалист на Федерацията на потребителите и вещо лице към Софийския градски съд, с която "Труд" разполага. Освен това замерването на абонатната станция установило, че дори и при спиране на топлоподаването тя продължава да отчита потребление. Независимата експертиза на инж. Радев категорично показва, че "Топлофикация" е начислила мощност, която е по-висока от физическите възможности на радиаторите и системата в блока.

На вътрешните си страници ежедневникът продължава темата със статията : "Държавата плаши енергото". В навечерието на националния ден на протести срещу високите цени на тока, насрочен за днес, държавата се закани да провежда систематични щателни проверки в енергоразпределителните дружества (ЕРП). Всяка година всички държавни органи, като Сметна палата, държавните финансови ревизори, енергийният регулатор и Комисията за защита на потребителите, ще контролират не само ЕРП-тата, но и всички свързани с тях фирми, декларира министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в Свиленград вчера. Премиерът Бойко Борисов обеща да даде бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев на прокурор.

Социална вълна на недоволство, породена от количественото изражение на сметките и съмненията в отчетените в тях показатели, превзе страната тази седмица и бе водещ акцент за медиите и гражданите. Протестът срещу високите и неясни сметки придоби революционни размери. Хиляди хора в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и другаде демонстрираха своето възмущение. Викове: "Мафия", "Оставка" - и показно изгаряне на сметки белязаха навсякъде протестите.

В София министър Делян Добрев бе атакуван със снежни топки. В Пловдив бяха подпалени коли на енергото. Във Варна - окупирани кръстовища и се стигна до сблъсък с полицията.

Министър Добрев събра на спешна среща ръководствата на трите енергоразпределителни предприятия (ЕРП) - "ЧЕЗ България", EVN и "Енерго-Про". В опит да обясни високите сметки за декември енергийният министър изреди като причини: ниските температури, повечето почивни дни, по-дългия период на отчитане и т.н. ЕРП-тата пък призоваха гражданите да се оплакват, ако преценят, и да разсрочват сметките си.

В част от градовете вече текат подписки за свикване на референдум, свързан с енергийната политика на страната и работата на трите ЕРП-та. Прокуратурата, Сметната палата, Държавната финансова инспекция, Комисията за защита на потребителите - започнаха проверки на разходите, инвестициите, общите условия, ценовата политика и приватизационните договори на дружеството. Парламентарната комисия за корупцията по високите етажи на властта привика шефовете на ЕРП-тата, ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и прокуратурата. А "Атака" внесе в Народното събрание искане да бъдат отнети правата на ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН, макар че такава опция - да бъдат оставени безстопанствени електоразпределителните мрежи, на практика няма. Даже и църквата се активизира и възмути от високите сметки за ток и вчера варненският митрополит Кирил призова ЕРП-тата "да се вразумят".

Странно е, че трябваше половин България да пламне в митинги и протестни шествия, за да се събудят контролните органи. Лошото е, че едва ли ще има резултат. На фона на атаката срещу ЕРП-тата други виновници по веригата на цените за тока останаха в сянка. Реален факт е, че България е задължена да изкупува енергията от ТЕЦ "Марица 1" и ТЕЦ "Марица 3" в следващите 14 години на доста високи цени и ако се постави въпросът за прекратяване на дългосрочните договори с тези централи, те ще поискат неустойки за направените разходи и пропуснатите ползи.

Гласуването на промените в Изборния кодекс в НС основателно прикова вниманието на обществото и журналистическата гилдия. Депутатът от БСП Георги Божинов заяви, че ГЕРБ се страхуват от предизборни дебати и разчитат на финансовото си присъствие в този момент, на купеното с публични и европейски пари медийно време, на институционализацията на своето предимство.

Управляващите отхвърлиха предложението на Коалиция за България за безплатно участие на извънпарламентарните партии в диспутите по обществените медии. "С Изборния кодекс се облагодетелства управляващата партия", коментира заместник-председателят на Движението за права и свободи Четин Казак. "Ако българите са решили да не гласуват за ГЕРБ, няма как да бъдат накарани насила да сторят това", смята той.

Възникна скандал между ГЕРБ и ДПС в парламентарната зала по повод вземането на решението предизборната агитация да се води само на български език. Остри реплики си размениха Яне Янев, председател на РЗС, и лидерът на ДПС - Лютви Местан. Парламентът прие идеята на вота за евродепутати догодина да се създаде възможност за електронно гласуване.

Времето за вот в изборния ден се измества с един час - от 7.00 до 20.00 часа, ако има чакащи, те ще могат да гласуват до 21.00 часа.

През седмицата делегация на палестинската организация "Хамас", която е смятана за терористична от Европейския съюз и САЩ, бе на посещение в България. Министерството на външните работи уточни, че не знае за пристигането на тази делегация, че визитата е неофициална и от ведомството ще потърсят информация по случая от посолството на Палестина в София.

В петък сутринта служители на ДАНС са извели от хотелските им стаи депутатите от "Хамас" и са ги откарали на летището, за да напуснат страната. От агенцията разясниха, че това е било направено с мотива, че групата застрашава националната сигурност на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още по темата: прегред на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
16
 
! Отговори
писна ни! преди 11 години
Топломерите цъкат,електромерите въртят,соцкомунистите ни ЦАКАТ,вече 23 години!Няма партии в България,има слуги на черените кукловоди!Стига!!!
63
0
 
1
 
! Отговори
КОИ КАДРИ ,БЕВАСИЛЕВ преди 11 години
....НА БКП ,ЛИ..ХО,ХА,ХА,ХАААААААААААА...???!!!
62
3
 
8
 
! Отговори
агент Буда преди 11 години
Електорате-бегом марш и теглете кредити, за да си платите! Ако не ви дадат кредит, от мен да мине-ще ви вземем парите на разсрочено плащане с лихва! И да не забравите да гласувате пак за мене-бъдете БУДАли!Хайде чао, че отивам да резна една лентичка!
61
0
 
8
 
! Отговори
дедо пич преди 11 години
Много важно,и какво от това?Режете тръбите и проблем никакъв!За тока проблема се решава по същия начин!Като ще е гарга нека поне да е рошава,след като червените фашисти са толкова хитри!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до86Нищо не подменям но трябва да знаеш че и бебетата знаят че има сценарий за контролиран преход в Б-я.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"до 75Аз ти казах каква е реалността а ти си доказателство защо нищо не се случва в Б-я."Не! Ти заменяш действителността с конспиративна измислица, именно защото не искаш промени.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 75Аз ти казах каква е реалността а ти си доказателство защо нищо не се случва в Б-я.Първосигналната реакция е най-елементарната форма на действие.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В капиталистическото общество няма безплатни услуги, всичко се заплаща,..."Но можеш да плащаш за 10% печалба, може за 100% печалба а може и за 1000% печалба. Работа на държавата е да контролира пазара и се намесва там където частника е решил, че е хванал потребителя за топките и може да прави каквото си поиска.И ако държавата не иска да си изпълнява задълженията, следват протести и счупени министерски глави - като пресен пример, пострадалата кратуна на гръцки министър.
56
1
 
4
 
! Отговори
Блааа преди 11 години
Бла бла бла а бе вие няма ли да излизате какво ми пишете тук.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо си мислите, че станишев , като дойде на власт, ще оправи всичко? откъде ще вземе пари? да не би да върнат откраднатото и да го дадат на вас?
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе, къде е тоя ДаГоЕъР?
53
14
 
4
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 11 години
Бойкооооооо бойчееее жив да си ни бойчееее здрав да си ни бойчееее и мандата да земеш лятоска бойчееееее с тебе сме бойчееееее само гееерррббб бойчеееееее
52
1
 
13
 
! Отговори
. преди 11 години
Днес Варна ще избухне много , революцията няма да я видите по телевизията :)
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Най-накрая не разбрахте ли че всички бомби които гърмят сега са заложени преди години.И това е с единствена цел да се обезпечи победа на изборите на сегашната опозиция."Дрънчи на кух дървен философ. Дори и да се приеме смешната ти конспиративна теория, ГЕРБ имаха 4 (четри) години от живота ни да подредят обществото така че да заработи правилно. Те подредиха само собствените си финанси. И то така, че да цоцат пари от нас с десетилетия.Та не ми разправяй за девствеността на герберите.
50
0
 
16
 
! Отговори
Мавродиев преди 11 години
Масово неплащане и обжалване на измислените дела на Топлофикация! Държавата им направи закон, сега чакат лятото да те няма и ти лепват призовката на вратата. Така горят хиляди хора. Това е престъпление, закриляно от държавата! Протести, неплащане и линч!
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за67ЗАВОДИТЕ ГИ ГЕПИХА ТАКИВА КАТО ТЕБ *** ПО ВРЕМЕТО НА *** КОСТОВ....*** СИ ТИ И НИЩО ПОВЕЧЕ..ГЕЙБЕРАСКО ПСЕ!!!БОКО И ЦВЕТЕЛИНКА НАБИВАТ ПЪРЖОЛКИ И ЧЕР ХАЙВЕР А НА ВАС КОКАЛЧЕТАТА ДА ЛАЕТЕ...ХОХООООООО
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво чудно има? на мой близък с 27-литрова газова бутилка, колонката отчете, че е заредила 42 литра газ! а на изборите гласувайте за някоя нова партия, която до сега не е била на власт! никакви станишевци, догановци, р.овчовци! и митинги до дупка! пък ако дойдат някои партийни функционери да политизират митинга, БОЙ, защото техните партии ни доведоха до това положение!
47
6
 
9
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 11 години
НЯМА ДА ХОДЯ, МРЪЗНА И ДА СКАЧАМА ПО УЛИЦИТЕ КАТО ***!!!АМАН ОТ ПРОСТОТИЙ И ТЪПОТИЙ!!!ПРОСТО --ПРЕСТАВАМ ДА ПЛАЩАМ!ТОВА Е МОЯ ПРОТЕСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КОЙТО ИСКА ---ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ МЕН!
46
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-накрая не разбрахте ли че всички бомби които гърмят сега са заложени преди години.И това е с единствена цел да се обезпечи победа на изборите на сегашната опозиция.Но по-интересен е въпроса:Какво ще правят те като дойдат на власт,защото проблемите са създадени така че единственото решение е повишаване на доходите,а това как ще станеникой не знае.
45
2
 
5
 
! Отговори
....ЗА 57 преди 11 години
...И ПРИ Т.ЖИВКОВ СЕ ЖИВЕЕШЕ ДОБРЕ ---АМА И ТОЙ ОБЯВИ "ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА" ОТ ДАВАНЕ, ДРУГАРЮ...ХА,ХА,ХАААААААА!НЕМА ВЕЧЕ ---КОЙ ДА ДАВА ,*** !НАРОДА --ВЕЧЕ НЕ ДАВА!!!ПРЕСТАВАМ ДА ПЛАЩАМ НА МОНОПОЛИСТИТЕ !!!ДА ПЛАЩАТ ,ДРУГАРИТЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА....У ТЯХ СА ПАРИТЕ!