Няма парно - топломерът цъка

Преглед на печата за 17 февруари 2013 г.
Обновена: 17 фев 2013 10:05 | 17 фев 2013 10:03,
209
Няма парно - топломерът цъка
Снимка: Bulphoto

Водещата тема на "Труд" оповестява: "Чудо - няма парно, топломерът цъка". "Топлофикация - София" е надвзела незаконно 22 577 лв. на блок 348 в столичния квартал "Младост 3". Това показва независима експертиза, изготвена по желание на съкооператорите в сградата от инж. Макари Новев Радев, специалист на Федерацията на потребителите и вещо лице към Софийския градски съд, с която "Труд" разполага. Освен това замерването на абонатната станция установило, че дори и при спиране на топлоподаването тя продължава да отчита потребление. Независимата експертиза на инж. Радев категорично показва, че "Топлофикация" е начислила мощност, която е по-висока от физическите възможности на радиаторите и системата в блока.

На вътрешните си страници ежедневникът продължава темата със статията : "Държавата плаши енергото". В навечерието на националния ден на протести срещу високите цени на тока, насрочен за днес, държавата се закани да провежда систематични щателни проверки в енергоразпределителните дружества (ЕРП). Всяка година всички държавни органи, като Сметна палата, държавните финансови ревизори, енергийният регулатор и Комисията за защита на потребителите, ще контролират не само ЕРП-тата, но и всички свързани с тях фирми, декларира министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в Свиленград вчера. Премиерът Бойко Борисов обеща да даде бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев на прокурор.

Социална вълна на недоволство, породена от количественото изражение на сметките и съмненията в отчетените в тях показатели, превзе страната тази седмица и бе водещ акцент за медиите и гражданите. Протестът срещу високите и неясни сметки придоби революционни размери. Хиляди хора в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и другаде демонстрираха своето възмущение. Викове: "Мафия", "Оставка" - и показно изгаряне на сметки белязаха навсякъде протестите.

В София министър Делян Добрев бе атакуван със снежни топки. В Пловдив бяха подпалени коли на енергото. Във Варна - окупирани кръстовища и се стигна до сблъсък с полицията.

Министър Добрев събра на спешна среща ръководствата на трите енергоразпределителни предприятия (ЕРП) - "ЧЕЗ България", EVN и "Енерго-Про". В опит да обясни високите сметки за декември енергийният министър изреди като причини: ниските температури, повечето почивни дни, по-дългия период на отчитане и т.н. ЕРП-тата пък призоваха гражданите да се оплакват, ако преценят, и да разсрочват сметките си.

В част от градовете вече текат подписки за свикване на референдум, свързан с енергийната политика на страната и работата на трите ЕРП-та. Прокуратурата, Сметната палата, Държавната финансова инспекция, Комисията за защита на потребителите - започнаха проверки на разходите, инвестициите, общите условия, ценовата политика и приватизационните договори на дружеството. Парламентарната комисия за корупцията по високите етажи на властта привика шефовете на ЕРП-тата, ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и прокуратурата. А "Атака" внесе в Народното събрание искане да бъдат отнети правата на ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН, макар че такава опция - да бъдат оставени безстопанствени електоразпределителните мрежи, на практика няма. Даже и църквата се активизира и възмути от високите сметки за ток и вчера варненският митрополит Кирил призова ЕРП-тата "да се вразумят".

Странно е, че трябваше половин България да пламне в митинги и протестни шествия, за да се събудят контролните органи. Лошото е, че едва ли ще има резултат. На фона на атаката срещу ЕРП-тата други виновници по веригата на цените за тока останаха в сянка. Реален факт е, че България е задължена да изкупува енергията от ТЕЦ "Марица 1" и ТЕЦ "Марица 3" в следващите 14 години на доста високи цени и ако се постави въпросът за прекратяване на дългосрочните договори с тези централи, те ще поискат неустойки за направените разходи и пропуснатите ползи.

Гласуването на промените в Изборния кодекс в НС основателно прикова вниманието на обществото и журналистическата гилдия. Депутатът от БСП Георги Божинов заяви, че ГЕРБ се страхуват от предизборни дебати и разчитат на финансовото си присъствие в този момент, на купеното с публични и европейски пари медийно време, на институционализацията на своето предимство.

Управляващите отхвърлиха предложението на Коалиция за България за безплатно участие на извънпарламентарните партии в диспутите по обществените медии. "С Изборния кодекс се облагодетелства управляващата партия", коментира заместник-председателят на Движението за права и свободи Четин Казак. "Ако българите са решили да не гласуват за ГЕРБ, няма как да бъдат накарани насила да сторят това", смята той.

Възникна скандал между ГЕРБ и ДПС в парламентарната зала по повод вземането на решението предизборната агитация да се води само на български език. Остри реплики си размениха Яне Янев, председател на РЗС, и лидерът на ДПС - Лютви Местан. Парламентът прие идеята на вота за евродепутати догодина да се създаде възможност за електронно гласуване.

Времето за вот в изборния ден се измества с един час - от 7.00 до 20.00 часа, ако има чакащи, те ще могат да гласуват до 21.00 часа.

През седмицата делегация на палестинската организация "Хамас", която е смятана за терористична от Европейския съюз и САЩ, бе на посещение в България. Министерството на външните работи уточни, че не знае за пристигането на тази делегация, че визитата е неофициална и от ведомството ще потърсят информация по случая от посолството на Палестина в София.

В петък сутринта служители на ДАНС са извели от хотелските им стаи депутатите от "Хамас" и са ги откарали на летището, за да напуснат страната. От агенцията разясниха, че това е било направено с мотива, че групата застрашава националната сигурност на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още по темата: прегред на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, льольовците от днес.бг? Защо не отразявате протеста на хората? Вие Българи ли сте?
83
2
 
3
 
! Отговори
ВИЕ СТЕ ЛИВАДИ ,БЕ.. преди 11 години
ТОВА ,ЧЕ ИМАШ "СОБСТВЕНОСТ"---НЕ Е ИЗВИНЕНИЕ!РАЗВЕДИ СЕ С "ЕЛИКТРИФИКАЦИЯ И ТОПЛОФИКАЦИЯ"!...ИМА ДОСТАТЪЧНО АЛТЕРНАТИВНИ НАЧИНИ ЗА ТЕЗИ ДОСТАВЧИЦИ НА ЕНЕРГИЯ!
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"*** НЕ ПЛАЩАТ ОТ ГОДИНИ -----НЕКОЙ ДА Е ВИДЯЛ ОСЪДЕН *** ОТ МАААЛАТА..."И какво ще му вземат на *** като го осъдят? Ще покрие ли разходите за делото?А виж на българина може да му вземат. Все нещо е останало от комунизма - я жилище, я мебели, я някой пръстен дето жената не е все още продала за храна.
81
2
 
9
 
! Отговори
отивайте преди 11 години
Всички пред народното събрание!Сега е момента!Или ги сваляме или ще ни мачкат!
80
1
 
4
 
! Отговори
изроди преди 11 години
Топлофикация е на Герб, да не се правят на умрели а Фандъкова да си върши работата!
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог и Бойко да ви пази бедни ми протестиращ народее
78
2
 
6
 
! Отговори
CrossFire преди 11 години
Кое е по-смислено. Да се бориш за по-ниски сметки за да ти стига мижавата заплата или да се бориш за по-висока заплата?
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевен спи Монтана спи събудете сеее....
76
5
 
3
 
! Отговори
Обама Бараков преди 11 години
А стига бе... Значи можете да оставяте за една срка на Околовръстното 15 лева и за 1 час 60 лева, ама нямате пари да си платите парното?
75
1
 
6
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Заглавието е добро:Парно няма-топломерът цъка. Просто някакъв български феномен и какво от това. Нищо , че там сметките да много по високи от тези на останалите ЕРП.Само , че : С колко са били по ниски темпвратурите от миналите години?С колко повече са били празничичните дни в сравнение с миналата година. Колко са софиянците , изключили винтилите и хукнали да празнуват по родните места, но общият топломер ОЧЧИТА разход за празни апартаменти и спряно парно и нщо чудно топлата вода, върнала се
74
2
 
6
 
! Отговори
дедо пич преди 11 години
За Бога, братя, не купувайте!-Това е решението ,а не някакви си псевдо протести по схемата:Другарю началник кога ще Ви е удобно да протестираме против Вас? Зарежете "парите" и се върнете в натурално стоковото стопанство и държавните *** да *** от глад!
73
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТИВАМ НА ПРОТЕСТ, А ТИ ?
72
0
 
6
 
! Отговори
смях преди 11 години
ЕРП-тата излязоха с обща декларация по повод не преставащите протести срещу тях в цялата страна:Граждани на Република България,Ние, от ЧЕЗ, ЕVN и Енерго-про, заявяваме, че не носим никаква вина, затова че не можете да си платите сметките. Ние сме частни компании, чиято цел е да печелят пари. Държим да подчертаем и дано да успеете да го разберете, ние не сме благотворителни дружества, ние работим за печалба. Вие твърдите, че живеете в демократична страна и желаете да развивате пазарна икономика. Ако това е така, то молим ви приемете факта, че всеки бизнес търси печалба. Крайно врем
71
6
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 11 години
Кво ревете бре??? При демокрацията всичко се плаща!!!!
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не, драги! От партията на мизерията и търпението сме! не сме от твоето БСП и Герб
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВИЕ СТЕ ЛИВАДИ,БЕ...НЕ СМЕ ЛИВАДИ, А *** НЯМАТ СОБСТВЕНОСТ И ДА ГИ ОСЪДЯТ, НЯМА КАКВО ДА ИМ ВЗЕМАТ. КЪЩИТЕ ИМ СА НЕЗАКОННИ, НЯМА УЛИЦИ, НЯМА АДРЕСИ. *** Е ИЗВЪНЗЕМЕН.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не допускайте партийни функционери до митингите да си пишат актив за изборите! пребивайте ги, защото техните партии ни докараха до тук! бой!!!
67
2
 
6
 
! Отговори
. преди 11 години
Излизайте навън хора, днес е неделя зарежете всичко друго и идете да покажете недоволството си, това е начина заедно , а не един срещу друг , оставете споровете тук и излезте да бъдем народ.
66
0
 
12
 
! Отговори
ВИЕ СТЕ ЛИВАДИ,БЕ... преди 11 години
*** НЕ ПЛАЩАТ ОТ ГОДИНИ -----НЕКОЙ ДА Е ВИДЯЛ ОСЪДЕН *** ОТ МАААЛАТА.... ????нема ,такива!!!ЯВНО *** ,СА ПО-УМНИ ОТ ВАС ----затова всички правителства на БКП ,ги обичат....и пари им дават!ПЛАЩАЙТЕ ,БЪЛГАРИ!!!!
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всички реват, че имат големи сметки за ток, само партии и депутати си мълчат! незабавно да покажат фактурите си за платен ток, вода и парно, да видим те колко харчат!!!!