За разума на улицата и как да не си гътнем държавата

Коментар на експерти за протестите в страната
Обновена: 25 фев 2013 14:56 | 25 фев 2013 11:39,
211
За разума на улицата и как да не си гътнем държавата
Снимка: БТА

Хората, които са навън, имат много различни виждания и различни очаквания. Това е проблемът на техните лидери, които все още се страхуват да кажат, че са такива, коментира пред БНТ политическият психолог Антоанета Христова по повод протестите, залели цяла България. 

Много отдавна хората трябваше да упражняват гражданското си право, използвайки и средството "улица", а не да се случва на 16 години веднъж. Това трябва да се случва винаги когато са недоволни, добави експертът.

По думите й това е част от решението да „възпитаме политиците така, че да сме доволни от тях в бъдеще - да овладеем "пръчката и моркова", което до момента гражданското общество в България не го можеше“.

Важното е, че се вижда вече разум сред протестиращите, съзнание, че нещата трябва да се решават законно. Това пък отбеляза проф. Михаил Константинов.

Според него има известно неразбиране у хората, но това било естествено, защото те не са длъжни да познават конституционните процедури и точните възможности, които ситуацията предлага.

"Най-общо казано всичко е възможно. Възможно е да си гътнем държавата и после да се питаме какво стана", каза проф. Константинов и добави: "Искам отново да припомня, че ако в момента има нещо законово твърдо, което да държи като котва България, като документ - това е българската Конституция. Ако ние изградим нещо ново, газейки Конституцията, това ще бъде къща, изградена върху плаващи пясъци."

Едва ли протестиращите български граждани ще успеят да излъчат лидер, който да влезе в служебния кабинет, но е възможно да бъде излъчен обществен съвет, който не толкова да управлява, колкото да консултира, смята социологът Кольо Колев.

„Както виждате, все повече и повече блясва, че колкото са протестиращите, горе-долу толкова са и исканията. Всеки желае да представлява сам себе си, а не да представлява някаква общност с общи интереси“, коментира още социологът пред „Фокус“.

Той се съмнява във възможността на „така наречените хора, които в момента протестират, да излъчат както един лидер, така и единна политическа формация, така и някакви конкретни общностни искания”.

По думите на Кольо Колев недоверието в институциите може да доведе и до засилване на уличните протести. Той изрази надежда, че здравият разум ще надделее и ще се премине към решаване на въпросите стъпка по стъпка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
15
 
38
 
! Отговори
До Дедо ви преди 11 години
Държавата е тук, но българите ги няма. В 1-ви клас над 50 % не са българчета, а малцинства. При Борисов раждаемостта спадна с 25 %, от 80000 при Станишев, на около 60000 при Герб. По смъртност сме на 9 място в света при ББ. Емиграцията от 2000/год. при Станишев, се увеличи на 30 000/год. при Борисов- по цял един град се изнася от Бълг.при Герб. 500 000 българи станаха безработни при Герб. Доходите 4-а година са замразени, цените растат. Герб ни класира на 1 място по най-бързо изчезваща нация.
130
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
будно гражданско общество е това което протестира ,било заради повишаване на еди коя си цена ,било срещу еди кой си закон или закононарушение и т.н. Важното е , че между "глупавите идеи има и разумни и конструктивни ,а вярвам , че чрез протести ще се намери и интелигентни хора които да ги приложат! Контрол от народа, поне според мен е да се настоява за прозраччност и гласност, така по - трудно може да стават зделки на тъмно или всякакви други кофти схеми . Дайте вие предложение , стига мрънкане
129
13
 
42
 
! Отговори
Някой преди 11 години
Тоя па, да не сме си гътнели държавата - от това накъде повече?! Аман от специалисти и социолози!!
128
13
 
35
 
! Отговори
! преди 11 години
Време е да сменим конституцията и да не пускаме котви, а да строим кули!
127
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KVA " ANARHIA " E TOVA DA OBQSNI6 NA DETETO SI RAZGLRZENO 4E V DJOBA SI NQMA6 PARI ZA HLQB UTRE KAK DA MU KUPI6 I TOI DA TI REVE I DA SI ISKA " NEGOVITE BONBONI I BALONI " TVA LI E " ANARHIZMA " NA BALGARSKIA NAROD KOITO OT 1944 god POVTARQ NA UPRAVLQVA6TITE EDNO I SA6TO , 4E KATO NQMA ZA NARODA , NQMA DA IMA I ZA UPRAVLQVA6TITE
126
9
 
34
 
! Отговори
156 преди 11 години
159, къде ги тези интелигентни и честни българи, които са застанали зад смешни /повечето/ искания?Дори и с тези си въпроси помагам, ама щом сами не стигат до тях...
125
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ѝейтър , ако тръгне по пътя на разруха , първо ще даде повод да размажат протеста и второ , и без това слабата ни държава да рухне .С мирни протести повярвай ми стига се надалеч - първо , международния отзвук не е малък , второ това е патова ситуация и в един момент искат или не ще трябва да гласуват закони гарантиращи работата на институциите , ще трябва да си свършат работата . помисли дали пък ти не манипулираш хората ?
124
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Будно Гражданско Общество!? Всеки ще се изрежда да контролира администрацията ли? ...
123
11
 
36
 
! Отговори
Б незаконно приватиз преди 11 години
В момента по БНР от Организация за екологичен релсов транспорт искат спиране на приватизацията на Товарни превози на БДЖ, която приватизация НАРУШАВА закона!! По закон, БДЖ е в забранителен списък за приватизация, както са и военните заводи, но Герб извади ВМЗ Сопот от забранителния списък, а сега е в процес на приватизация и на печелившите Товарни превози. Кой е виновен- законът ли, който е добър и забранява приватизиране на стратегически отрасли или Герб, който го нарушава? Трябват наказания
122
8
 
36
 
! Отговори
до 156 преди 11 години
и какво предлагаш , след като ти омръзна ? Или просто да напишеш нещо тук ?Прояви разбиране - да има провокатори , да има * , да има и *** , но народа не е само това - има и интелигентни ,честни и достойни хора , които искат да изправят България на крака . Ако можеш Помогни , ако ли не , просто не пречи !
121
8
 
45
 
! Отговори
дедо Ви преди 11 години
Основният проблем са ниските доходи на българите - там трябва да се оправят нещата - инвестиции, трудова заетост, производство с висока добавена стойност... И разбира се - съд, затвор и конфискация на имуществото на комисионерите, разпродали икономиката за жълти стотинки и докарали ни до тук. И не ни плашете с разпада на държавата. Тя е тук на това географско място и ще бъде. Колкото до конституцията първо правистите да се научат да я спазват. Взимат заплатките от държаната хазна а не работят...
120
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най - важното сега е да заработят институциите , да се изчистят *** , да се осигури благоприятна среда за развиване на селскостопанство , животновъдство , туризъм ,да се стимулира дребния и среден бизнес ! Но най - важното е да заработят институциите - Праламент , Президенство , Правителство в полза на България ! Иначе всичко ще бъде краткосрочно и обречено на провал ! И постоянен контрол от Будно Гражданско Общество !
119
15
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Омръзна ми да слушам как шепа неориентирани същества, истерично вряскайки, посягат и към Конституцията. Дори и тълпата трябва да се стреми към някаква доза здрав разум и разумни искания, ако държи да се нарича "гражданско общество".... В момента си е точно сбирщина лесно направляеми абдали.
118
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"За разума на улицата и как да не си гътнем държавата".С нивата на емиграция и смъртност,ни трябват точно 70г. преди да изчезне последния българин в България!
117
10
 
49
 
! Отговори
Без анархия преди 11 години
С анархия нищо няма да се реши, а ще рухне държавата. Който призовава към анархия е враг на България. Трябва да се спазват правилата и законите, които на хартия са много добри, но просто не се спазват. Трябва да се изисква спазването им и да се търси наказателна отговорност когато се нарушават. В уредените държави е така.
116
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AKO PRIEMEM 4E BALGARIA E ANALOG NA EDNA FIRMA VAV VREME NA KRIZA . KAKVO PRAVI SOBSTVENIKA UVOLNQVA RABOTNICITE TOTAL I OSTAVQ S4ETOVODSTVOTO , KONTROLA , PODRAJKATA I SEKRETARKATA OKOLO SEBE SI ILI REDUCIRA ( NAMALQVA DO SANITARNIA MINIMUM RAKOVODNIA SASTAV ) I OSTAVQ RABOTNICITE PRQKO ZAETI V PROIZVODSTVOTO . KAKVA E POLITIKATA NA NA6ITE RAKOVODITELI . PRI ABSOLUTNO NERABOTE6TA IKONOMIKA I OT TAM PRIHODI - RAZ6IRQVANE NA ADMINISTRATIVNIA APARAT . LAPANETO SVAR6I - TOVA E ISTINATA KRAVATA UMR
115
8
 
37
 
! Отговори
поля преди 11 години
На политиците сме им плащали през целия си живот за да бъдат политици и да придобиват опит. Не сме ги контролирали, това трябва да приключи. Сега е време да си седнат на местата, заради инвестицията и кредита на доверие който сме им дали и да си изплатят отговорно, вече под контрола на гражданите да си свършат работата. И да не забравят че са българи и че български майка ги е родила! И съдебната власт да не забравя, че престъпленията на политици от които зависи залъка на народа е убийство
114
14
 
34
 
! Отговори
За подоходно облаган преди 11 години
Плоският данък беше въведен, когато икономиката на България работеше, имаше 6% растеж, 26 млрд.чужди инвестициии, на всеки 6 месеца се увеличаваха пенсии и заплати, като до края на мандата на Тройн.коал. доходите се увеличиха двойно,коледни добавки. Тогава много от сивата икономика излязоха на светло заради ниския данък и в хазната влязоха нови приходи. Сега, когато Герб фалира близо 70 % от държ. предприятия и икономиката е в колапс, плоският данък вече е ненужен и БСП са за подоходно облагане.
113
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той се съмнява във възможността на така наречените хора, които в момента протестират, да излъчат както един лидер, така и единна политическа формация, така и някакви конкретни общностни искания. Исканията ги има написани черно на бяло. Престанете да говорите глупости, че хората не знаят какво искат. Знаят и то много добре, само че на вас не ви изнася, затова се правите на ощипани.
112
10
 
33
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
Ама разбира се, АПЕЛ ... от кого и за какво? Докато сте на улицата и протестите са мирни, нищо, ама нищичко не се променя!Също така, #149, говориш ми за мирен подход и чистене на *** едновременно. Единственото отърване от паразита е като го убиеш, манипулаторче!