За разума на улицата и как да не си гътнем държавата

Коментар на експерти за протестите в страната
Обновена: 25 фев 2013 14:56 | 25 фев 2013 11:39,
211
За разума на улицата и как да не си гътнем държавата
Снимка: БТА

Хората, които са навън, имат много различни виждания и различни очаквания. Това е проблемът на техните лидери, които все още се страхуват да кажат, че са такива, коментира пред БНТ политическият психолог Антоанета Христова по повод протестите, залели цяла България. 

Много отдавна хората трябваше да упражняват гражданското си право, използвайки и средството "улица", а не да се случва на 16 години веднъж. Това трябва да се случва винаги когато са недоволни, добави експертът.

По думите й това е част от решението да „възпитаме политиците така, че да сме доволни от тях в бъдеще - да овладеем "пръчката и моркова", което до момента гражданското общество в България не го можеше“.

Важното е, че се вижда вече разум сред протестиращите, съзнание, че нещата трябва да се решават законно. Това пък отбеляза проф. Михаил Константинов.

Според него има известно неразбиране у хората, но това било естествено, защото те не са длъжни да познават конституционните процедури и точните възможности, които ситуацията предлага.

"Най-общо казано всичко е възможно. Възможно е да си гътнем държавата и после да се питаме какво стана", каза проф. Константинов и добави: "Искам отново да припомня, че ако в момента има нещо законово твърдо, което да държи като котва България, като документ - това е българската Конституция. Ако ние изградим нещо ново, газейки Конституцията, това ще бъде къща, изградена върху плаващи пясъци."

Едва ли протестиращите български граждани ще успеят да излъчат лидер, който да влезе в служебния кабинет, но е възможно да бъде излъчен обществен съвет, който не толкова да управлява, колкото да консултира, смята социологът Кольо Колев.

„Както виждате, все повече и повече блясва, че колкото са протестиращите, горе-долу толкова са и исканията. Всеки желае да представлява сам себе си, а не да представлява някаква общност с общи интереси“, коментира още социологът пред „Фокус“.

Той се съмнява във възможността на „така наречените хора, които в момента протестират, да излъчат както един лидер, така и единна политическа формация, така и някакви конкретни общностни искания”.

По думите на Кольо Колев недоверието в институциите може да доведе и до засилване на уличните протести. Той изрази надежда, че здравият разум ще надделее и ще се премине към решаване на въпросите стъпка по стъпка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
10
 
35
 
! Отговори
Социална Конституция преди 11 години
Конституцията е достатъчно социална, даже СДС я обявяваха за социалистическа, защото според нея на хората се гарантира достоен живот- достъп до здравеопазване, образование, право на труд. Когато Конституц. се приемаше, всеки ден СДС заплашваха, че ще напуснат Вел. нар.с-е, ако се запише,че България е СОЦИАЛНА държава,т.е, ако се гарантират социални права на хората. Даже 39 депутати напуснаха, защото "социална" държава било комунизъм, въпреки,че скандинавските страни, Франция, Германия са такива.
90
10
 
37
 
! Отговори
Дръндер до 113 преди 11 години
Виж кога се правят протестите след 17 часа и в събота и неделя и защо? Защото хората в тях ходят на работа. Не им е работата да драскат по форумите в услуга на герб като теб. Не е проблема във ваденето на хляба а дали можеш да си позволиш хляба със заплатата и сметките които получаваш. За това млъкни и не се обаждай повече. Надявам се разбра че говоря за хляб метафорично.
89
8
 
32
 
! Отговори
456 преди 11 години
До 114ЕЕЕЕ нема да ти пратя фиш!!))))))))
88
8
 
32
 
! Отговори
456 преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯА за отпуск чувал ли си!!!0))Или по ваше село я няма!!
87
10
 
35
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Михаил Константинов ми писна от него, постоянно като пчеличка обикаля медиите да обяснява как нещо не може да се направи писна ми от *** като него!
86
11
 
33
 
! Отговори
456 преди 11 години
До 107ЯЯЯЯ ама още ли ви плащат от централата на ГЕРБ за тези вече до болка познати постове- за мързеливия българин и добрия Бойко!!
85
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
99 ti AKO NE SI DOLEN KOMUNISTI4ESKI GLUPAK , SI PLATEN MANIPULATOR . V MOQ SLU4AI ZA DA SEDQ U DOMA I ZA DA BADA ZAD KOMPA E PLOD NA SA6TITE GLAMAVI POLITICI KATO TEB KOITO MI SAOB6TAVAT 4E V DARJAVATA E NARED I 4E VARHOVENSTVOTO NA ZAKONA BILO NAI VAJNOTO" DA AMA NE " KAKTO BE KAZAL NQKOI . TAKMO ZATUI 4E SA SATVORILI TAKAVA KA6A AZ SEDQ V KA6TI I 4AKAM UMNITE DA SE NAUMUVAT , LUDITE DA SE NALUDUVAT . PUSNAT PO* IM PROCEDURI . SIGUREN SAM 4E NE SAM PARVIA , NITO POSLEDEN V TAZI SITUAC
84
8
 
35
 
! Отговори
До 100. преди 11 години
Господи боже , колко си умен !Трябва да си най- малко , милионер през всички времена .При социализма още , американското консулство беше налепило списъци на милионерите в България ..
83
10
 
33
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До 456Абе предател!!Аз вземам 2000 лв заплата че и отгоре,имам имот и образование!Не искам безплатен ток ,но искам реални сметки и възможност с доходите си за си покривам разходите!Не искам като теб да обвиняват народа че бил *** и мързелив ,само защото такива като теб са се намърдали на службица/ на партиен принцип/ и са заели мястото на достоен човек! НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИТЕ ЗАЩОТО ХОРА КАТО ТЕБЕ ПОЛУЧАВАТ 2000 ЛВ. ЗАПЛАТА,А ПИШАТ КОМЕНТАРИ ВМЕСТО ДА РАБОТЯТ !
82
10
 
36
 
! Отговори
456 преди 11 години
До 88Абе предател!!Аз вземам 2000 лв заплата че и отгоре,имам имот и образование!Не искам безплатен ток ,но искам реални сметки и възможност с доходите си за си покривам разходите!Не искам като теб да обвиняват народа че бил *** и мързелив ,само защото такива като теб са се намърдали на службица/ на партиен принцип/ и са заели мястото на достоен човек!
81
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до протестиращитеКой точно ти попречи да идеш на работа, тази сутрин?! Кой ти пречи да затвори Днес.бг и да си вършиш, каквото имаш да вършиш?! Кой дойде да протестира под твоите прозорци, ти къде живееш и работиш, на жълтите павета ли?!
80
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 95ХОЛАНДСКИ ЦВЕТЯ СЪМ ВИЖДАЛ ! ХОРАТА РАБОТЯТ !
79
8
 
41
 
! Отговори
до 100 преди 11 години
Мойто момче, я се успокой малко с обидите. Първо - имам много добро образование, второ - имам страхотна работа и взимам повече пари, отколкото мога да изхарча за 1 месец /нямам семейство или кредити/ и трето - ИЗЛИЗМ НА ПРОТЕСТИТЕ. Не ме е страх да загубя каквото имам, предпочитам всички да са добре, а в момента това не е така - огромно мнозинство от хора са МНОГО ЗЛЕ, аз съм в София, но мой близкиприятели работят за 200 лв на месец в родния ни град. ЗАТОВА - ПРОТЕСТИРАМ !!
78
9
 
36
 
! Отговори
До Хейтър преди 11 години
Не се връщат в плантацията, а бягат в чужбина, където хората с протести, стачки и изисквания са си извоювали правото на адекватно заплатен труд и където никой бабаит не може да стане политик и от сутрин до вечер да се пъчи:"Аз плащам, аз, аз, аз..", да спира митническа проверка на Мишо Бирата, да вземе търговията с винетки от държавните Бълг. пощи и да ги даде на частната банка на жена си, като отнеме 50 млн. печалба от държ. хазна, да назначи шофьора на Пашата в Надзорния съвет на ЧЕЗ, Котараци
77
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашата ниша е една дупка миша. Хората в развитите страни произвеждат всичко - от джапанки и тоалетна хартия до мобилни телефони и плазмени телевизори.
76
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 100Не е тяхна работа да казват как, а само да кажат какво искат!За това "как" да стане гражданите плащат заплати на стотици хиляди "експерти"!Не тук, нито мястото, нито времето да ти давам идеи как да управляваш!Иначе и ти би могъл да бъдеш наречен "***" и да бъдеш подканен да се обясняваш, че не си!
75
9
 
33
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Човече толкова си жалък с твоите разсъждения, че чак не знам как имаш акъл очите да си измиеш сутрин! Жалкото е че повечето хора в тази държава си мислят че са прекалено умни да произвеждат, трябва да са шефове и само да въртят далавери .... и на много им се отдава ...далавери, далавери и после ще сме на този хал? За да им пари в тази държава трябва да се произвежда и изнася!Домати и месо не излизат от USB на компа ти и докато внасяме всичко ще сме без пари!
74
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия експерти къде бяха 20 години докъто "политиците" окрадоха държавата и народа. Май не им се чуваше гласеца изобщо.Сега обаче станаха първи експерти по защита на системата която ги хрантути.
73
11
 
41
 
! Отговори
sostin преди 11 години
Aбе какво ЦРУ и какъв Мусад бе , вие луди ли сте , *** ли сте , прости ли сте , всичко е щот Руснячетата им беха пререзани големите проектчета от където да си лапат милиярдите , пък вие ходете като гламави по улиците , без цел и посока , *** народ слаба държава е тва е
72
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Промяна на законите в полза на потребителя и национализацията ще се окаже абсолютно ненужна