Не ни чака режим на тока, успокоява ДКЕВР

Решението за намаляване на цените било "най-компромисното"
Обновена: 4 мар 2013 12:56 | 4 мар 2013 12:45, Веселина Йорданова
88
Не ни чака режим на тока, успокоява ДКЕВР
Снимка: архив, Булфото

Не сме заплашени от режим на тока заради намалението на цената, увериха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. ДКЕВР провежда днес обществено обсъждане, след като в петък излезе последователно с две предложения с колко да се понижат цените. Най-голям спад се предлага за битовите абонати на ЕВН – средно със 7.28%, след това за ЧЕЗ – със 7.17% и Енерго Про – с 6.22 %.

Няма опасения за баланса на енергийната система, нито за затруднения на която и да е от компаниите, посочи експертът в ДКЕВР Лили Младенова. От комисията увериха, че ще работят да няма последващо увеличение на цените на електроенергията от 1 юли.

Председателят на регулатора в оставка Юлиана Иванова заяви, че решението за намаление на цените от 5 март е „най-компромисното“.

По думите й нищо не се променя в енергийния микс за регулирания пазар .Промяната се изразява в намаление на признатите технологични разходи на самите електроразпределителни дружества от 15 на 12%, но е включено и приетото намаление на цената на природния газ от 1 януари 2013 година.

Представители на ЧЕЗ и Енерго Про заявиха по време на обсъждането, че ще претърпят загуби от намаляването на технологичните им разходи.

В отговор на въпрос защо не е бил променен миксът за регулирания пазар и не е била увеличена енергията от АЕЦ  "Козлодуй", Иванова отговори, че ДКЕВР е независим орган и макар че това е било посочено от министъра в оставка Делян Добрев, от регулатора не са дали такова прогноза.

Още по темата

 
Председателят на ДКЕВР в оставка  коментира и информацията, че е възможно да има стачка на миньорите, ако
производството бъде намалено заради по-ниското потребление на енергия и затварянето на въглищни централи. Според нея миньорите нямат основание да стачкуват.

По данни на Електроенергийния системен оператор в момента работят над 750 мегавата фотоволтаични централи, а и язовирите са пълни, което налага и използването на енергия от ВЕЦ. Всичко това води до понижено до минимум натоварване на термичните централи.

Ситуацията наистина е притеснителна, въведените в експлоатация мощности от ВЕИ са твърде много, посочиха от ДКЕВР.  В тази връзка регулаторът предложил на МИЕТ и Народното събрание промяна в Закона за енергетиката - спиране на плащанията към ВЕИ производители в рамките на една година, но тя не била приета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вън чуждестраните ЛЕШОЯДИ, експлоататори на българите, заедно с българските управници-еничери ! Защо БУДА ти продаде 34% (държавния дял ) в ЕРПетата ? За да се нагушите с пачки ли ? Защо продадохте ел.подстанциите 110 киловолта - ВИСОКОТО НАПРЕЖЕНИЕ на ЕВН, за да се нагушите ли ?Високоволтовата система значи НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ !Защо продадохте за 30 сребърника Българската национална сигурност?Не затвор а разстрел за ПРЕДАТЕЛИТЕ !
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не се национализра всичко, тепърва цената на тока ще поскъпне няколко пъти заради печалбата на частниците.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не изберете Борисов ще има режим на тока!
26
1
 
4
 
! Отговори
аСАН кУНЧЕВ преди 11 години
кат няа ток жицата са сваля безопасно.
25
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 11 години
еми те си дигат само за тях останалите ку4ета ги яли такива саим и програмите от намкаква си институция само за техни хора останалите фирми гледаме ама ина4е за пари са се парви е това е недопустино как може да са6тествуваСмятаме ли 4е тези програми са предназна4ени за вси4ки и докога наистина 6те продалжават само за някои в определени градове 6тото наистистина не смятам 4ее коректно и то4но това води до о6тетяване на малкия и среден бизнес
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не? Откога не сме имали вечери на свещи. Такава романтика изпускаме с този ток.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, което се очаква и се чува е ЧЕЗ да бъдат изритани от пазара на енергетиката в България и на тяхно място да се наместят ***, които вече владеят Енерго-Про. Тогава от 3 *** монополиста ще станат 2 монополиста, единия от които владее държавата. Не бива да се позволява на *** да купува дялове на ЧЕЗ.
22
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Аз ли съм зле с ума? В предна статия пишеше за ИЗЛИШЪК и СПАДНАЛО ПОТРЕБЛЕНИЕ на ел. енергия. Сега чета за опасност от режим на тока поради намалението на цената на тока.Ха де! Значи ако има режим на тока, ще следва, че ще има още по-голямо намаление на потреблението. Тогава излишъкът ще бъде още по-голям! Поради което ще следват по-големи загуби.Направиха ни шизофренични.
21
0
 
9
 
! Отговори
не е само тока преди 11 години
Още миналата година от Евросъюза определиха минимална работна заплата за БГ равна на 359 евро, спрямо тогавашната конкурентоспособност и производителност на българския труд, сравнен с останалите страни в Еврозоната и спрямо най-ниската такава, всичко това е по-техни данни и както виждате става въпрос за 720 лева минимална работна заплата за миналата година, но това не изнася на някои и всичко беше покрито и заглушено, но има документи от европейски анализи и проучвания, които бяха укрити.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При 13% увеличение намаляват при почти предреволюционно недоволство с 5%????!!!!!!!! Ами това значи увеличение с 8 % както и да го погледнеш. И защо ЧЕЗ намалява доста повече от Енерго-Про?
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
12 а бе като не ви разбира главата защо се изказвате неподготвени , не мога да разбера
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде още малко и да се хванем за зелено!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласят ни някакви гадости, ама де да видим.
16
1
 
4
 
! Отговори
gost преди 11 години
ми да са мислили с тоя ток 6тели да претарпят загуби ние не претарпяваме ли загуби като пла6таме тия сметки троино а кво е това
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При тия цени?При излишни мощности?Режим на тока?
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА СЕ ПРЕМАХНАТ АЙДУШКИТЕ ДОБАВКИ ПРЕНОЗ ПРЕВОЗ НЕВЪЗВРАЩАЕМИ РАЗХОДИ И ТЕМ ПОДОБНИ ЩУРОТИЙ ЗАЩОТО МИ СТАВА МЪКА. ГОЛЕМА МЪКА МИ СТАВА ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ ИМ НА МОНОПОЛИСТИТЕ. ВЕЧЕ СЪМ СМЕНИЛ БРАВАТА НА ТАБЛОТО И ЧАКАМ ДА ДОЙДАТ ДА МИ ОТЧЕТАТ ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА. ГОЛЕМА МЪКА МЕ Е НАЛЕГНАЛА. ДА ЗНАЯТ ДРУГАРИТЕ МОНОПОЛИСТИ. ДА НЕ КАЖАТ ПОСЛЕ АМА НИЕ НЕ ЗНАЕХМЕ ЧЕ ИСКАТЕ ДА ВИ ПРЕМАХНЕМЕ АЙДУШКИТЕ ДОБАВКИ.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия си мислят че сме ***,които ще залъжат с подхвърлените трохи.Цялата тази крадлива пасмина трябва да я изхвърлим навън
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въведените в експлоатация мощности на ВЕИ били твърде много... Ами защото срока за въвеждане на тези мощности беше до 2020 г. но Герб решиха ударно да приключат до 2012 г. - 8 г. по-рано, за да гуши най-вече Цветелинка.
11
0
 
7
 
! Отговори
МАНИПУЛАЦИЯ преди 11 години
Затвор за източниците на такива слухове. Бедната половинка на тиквата, остана вдовица без доходи.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Режим ли ? Само посмейте!