Плевнелиев вън от национален отбор по политика

В тима първи влизат Борисов и Кунева, казват социолози
Обновена: 9 мар 2013 10:06 | 8 мар 2013 21:00, Веселина Йорданова
332
Плевнелиев вън от национален отбор по политика
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА, архив

Президентът Росен Плевнелиев не попада в хипотетичен национален отбор по политика от шестима членове, сочи национално социологическо изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 18-26 февруари.

В свободен отговор на този въпрос 11.8% от анкетираните 980 българи включват в него Бойко Борисов, 8.1% Меглена Кунева, а 7.5% избират Волен Сидеров.

Четвърти, пети и шести член на „отбора“ по подобие на волейболен тим са съответно Сергей Станишев – 6.8%, Яне Янев – 6.3% и Иван Костов с 5.8 на сто. Плевнелиев остава седми с 2.8%.

Същевременно държавният глава е с най-висок рейтинг през февруари. Той се радва на 48.8% одобрение, следван от премиера в оставка Бойко Борисов с 37.35% и Сергей Станишев с 24.6%.

Още по темата
Хората не възприемат Росен Плевнелиев като политик,  коментира данните политологът Емил Георгиев. Според него по-интересно ще е измерването на рейтинга на държавния глава през март, защото в момента думата е негова във връзка със сформирането на служебен кабинет и всички властови лостове са концентрирани в президента като институция. Именно сега Плевнелиев има възможност да се докаже като политик, смята Георгиев.

Към президента се отчита обаче значително повишение в отрицателното отношение. Ако неодобрението към него през януари е 19.2%, през февруари то е малко под 30 на сто.

Ръст в отрицателното отношение има и при Станишев, и при Борисов. Ако през януари 48.8% не са одобрявали лидера на левицата, през февруари този процент е 51%. Борисов събира отрицателна оценка от 36.3 на сто през януари срещу 39.9 на сто през февруари.

Преобладаващо отрицателно отношение има към лидера на „Атака“ Волен Сидеров – 61.4%, на ДСБ Иван Костов – 67.3%, на ДПС Лютви Местан – 66.4%, на РЗС Яне Янев – 50.6%. Одобрението при тях е съответно 12.5 на сто за Сидеров, 7.8 на сто за Костов, 7.9 на сто за Местан и 9.2 на сто за Янев. 21.2 % одобряват Меглена Кунева, която събира 36.9% неодобрение.

Екипът на института е измерил положителното и отрицателното отношение към министрите.

Близки стойности на одобрение и неодобрение получава премиерът в оставка Бойко Борисов през февруари.  Все пак неодобрението е по-голямо – 40% срещу 37.3%.

Доста по-сериозна е разликата в процентите при вицепремиера и финансов министър в оставка Симеон Дянков – 66.6 на сто неодобрение срещу 11.2% одобрение. Към колегата му Цветан Цветанов има 25.6% подкрепа и 48.1% отрицателно отношение.

Правосъдният министър в оставка Диана Ковачева събира най-малко положително отношение през месеца – едва 7.3 % от респондентите я одобряват. На най-висок процент одобрение се радва регионалният министър Лиляна Павлова – 39.2%.

На въпрос кой от изброените лидери на основни политически сили е най-подходящ за премиер, ако изборите бяха през юли, а не предсрочни, 26 на сто от интервюираните посочват Бойко Борисов, 15.6 % смятат Сергей Станишев за най-подходящата политическа фигура за премиер. 3.9 % подкрепят за поста Меглена Кунева, а 2.9% - Иван Костов.

Близо 38 на сто обаче не могат да преценят коя от изброените политически фигури е подходяща за най-високия пост в изпълнителната власт.

Отбелязва се значителен спад в положителните нагласи към ГЕРБ през февруари. Партията събира 35% положително отношение, но предизвиква 40.7% отрицателни оценки. За сравнение положителното отношение през януари е 43.5 на сто.

Спад на положителните оценки има и при БСП. Столетницата е събрала 27.7% одобрение през януари срещу 23.9% през февруари.  Отрицателното отношение през февруари е 51.4%.

ДПС има 6.9% одобрение и 71.2% неодобрение. Партия „България на гражданите“ е с 16.6% позитивна оценка, но с по-сериозно неодобрение от 40.9%. „Атака“ одобряват 11.1 на сто, а 61.6 на сто - не. СДС и ДСБ са съответно с 4.9% и 6.8% положително отношение и 48.6% и 68.4% неодобрение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия *** българи не разбраха че крадеца си остава крадец за цял живот по добре диктатура пред тая крадлива демокрация разпродала националното богатство на България
294
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До абе Ти си ***, гнусен дърт, неграмотен милиционер. Какви ги дрънкаш. Да не би книжарниците да бяха пълни със Солженицин. СБП изрита Валери Петров, Марко Ганчев и още трима, защото не искаха да анатемосат Солженицин. Пред църквите на Великден имаше конна милиция, ББС и Свободна Европа минаваха през гигантските заглушители при Вакарел. Купи си буквар и се научи кога се пише главна буква. И не раздавай акъл, защото е стар и вмирисан!
293
0
 
2
 
! Отговори
Пубер преди 11 години
До Анонимен Ти явно си пубер, роден след 1997-***. Затова не помниш Луканов и Виденов. Стой си в даскалото и си учи уроците, че иначе те чака Орлов мост.
292
0
 
1
 
! Отговори
Правилно преди 11 години
До ха Бон шанс. Светът е голям - място има за всекиго. Тука е гьол, скоро ще стане блато. Ще успееш, стига да си умен и кадърен.
291
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента залогът е за оцеляването на България и противопоставянето не е комунизъм/антикомунизъм, а разум/безумие. От страната на разума са БСП, Кунева, ДСБ, НДСВ. От другата страна - всички останали воглаве с любимия ти ГЕРБ. Само ти ли още в тая държава не разбра, че има и много по-лошо от БСП и това са мутро-милиционерските комуноиди на Б. Б. и Цв. Цв. ?
290
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е застрашена от военно положение заради протестите, които са платени от мафията и водят до анархия. Това заяви от Брюксел министърът на културата в оставка Вежди Рашидов, цитиран от вестник Труд.Кои имат пари? Така наречените мафии. Те могат да бъдат енергийни, нарко, медицински и лекарствени. Където бръкнете, има схема за печелене на големи пари. На милиони и милиарди. И оттам идват някакви средства, обяснява културният министър.Министърът обвини електроразпределителните предприятия (ЕРП-та), че нарочно са повишили цената на тока, за да предизвикат недоволство срещу
289
0
 
4
 
! Отговори
34 преди 11 години
Nishto ne stava ot tazi strana i ot vas ADIOS.
288
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКАКЪВ СЪХРАНЕН !!! ПЛЕВНЯТА СЛЕД ТОЗИ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ ЩЕ БЪДЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП !!! И ДОРИ ВЕЧЕ Е ЗАЩОТО ИЗПЪЛНЯВА ПОРЪЧКИ НА МАФИЯТА (Т.Е БСП И ДПС) ЗА ДА МОЖЕ ТЕ ДА ПРАВЯТ ИЗБОРИТЕ !!!МАРИОНЕТКА НА МАФИЯТА !!!ТОВА Е ИСТИНАТА !!! И ВСИЧКО ТОВА СТАВА ЕДИНСТВЕНО ЗАЩОТО БОЙКО НЕ ОБИЧА ЗАДКУЛИСНИТЕ ИГРИ И ИГРАЕ САМО ЧЕСТНО И ОТКРИТО !!! БОЙКО ОПОМНИ СЕ, ТОЯ *** НЕ ДА ИГРАЕ ЗА ТЕБЕ, ТОЙ ИГРАЕ ПРОТИВ ТЕБЕ !!!
287
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, до един всички ги искаме да се разкарат от политиката,или поне да има наказание за тях,стига са се крили зад депутатския си имунитет и да ни съсипват държавата, Плевнелиев да излезе като мъж да назначи служебен кабинет,не да пита групировките,към които принадлежи!
286
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнелиев е голям виц, не може да няма мнение, ходи слуша жена си и приближените му приятели, скоро ще му искаме оставката!
285
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вън всички до един и Плевнелиев да поведе хорото и ако може преди да създал някой удобен за мафиотските му приятели парламент
284
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хей, 301, не ни пробутвай глупавите си умотворения! Една лъжа написана във форум няма как да стане истина! Почивай си в мир!
283
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 308 Разбира се, че никой не вярва! Чудя се каква им е ползата да лъжат? С Янев се издават колко е нагласено всичко. За другите по-става, хахахаха!
282
3
 
7
 
! Отговори
нимка преди 11 години
Продажните политолози се опитват пак да набутат Тиквата напред и Куневица. Пълна простотия. Така някога излъгаха сините....та Софиянски плака....
281
2
 
19
 
! Отговори
Аз - не! преди 11 години
Не мога да повярвам, че някой би гласувал за Яни Янев. Освен близките му!И не вярвам на приказките за "анкетирани"! Не съм срещала досега човек в последните 23 години, който да е анкетиран. Всичко е лъжа и измама!Вие дали си вярвате на написаното?Аз - не!
280
1
 
8
 
! Отговори
мими преди 11 години
До българинТози закон се пише вече няколко петилетки и все стои недописан и неприет. Нямат интерес управляващите да има образовани в тази страна.Древните китайски мислители са казали:"Ако мислиш за 1 година напред,посей ориз,ако мислиш за 10 години напред,засади дърво,а ако мислиш за 100 години напред-образовай населението!". В Бг за съжаление,нито ориз,нито дървета,нито образование!През XIXв децата са ходили в килийни училища за да се образоват, а сега са неграмотни!Закона едва ли ще помогне.
279
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 305 -ти си болен!
278
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено след ,като бутнаха правителството , следващата цел на кумунетата е президента.....целта е хаос и съставяне на нов Отечествен Фронт, където пионки ,като протестиращите и Волен ще го играят новите спасители.Целта е рестартиране на руските енергиини проекти у нас. Протестите са платени с руски пари, поне на организаторите........
277
0
 
11
 
! Отговори
аха преди 11 години
Това поредната манипулация ли е ? Ееее ,ама то будалите умряха,даже и в БГ.
276
0
 
5
 
! Отговори
жана дарк преди 11 години
Ако даваха пари, брат'чедите от махалата щяха да са на първа линия. Защо ли на мен никой не иска да даде пари? Толкова ли заможна изглеждам с палтенцето от моминско време? Господа раздавайте наред! Ама откъде ги вземате, за да ги раздавате тези пари? Това не са ли нашите пари? Това да не са парите дето уж спестяваме в разни фондове? Тя пенсията, дето уж я доближаваме, а тя все повече се отдалечава, може и да няма нужда от спестявания, но поне не върнете парите за да си купим по едно ново палто.