Фандъкова почете паметта на жертвите на Холокоста

Днес е честването на спасяването на българските евреи
Обновена: 10 мар 2013 18:15 | 10 мар 2013 17:28, Петя Славова
275
Фандъкова почете паметта на жертвите на Холокоста
Снимка: БТА

Фандъкова, депутати и общественици присъстваха на откриването на Мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста, вкл. 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия, съобщи БТА

Паметната плоча е до сградата на Народното събрание. Десети март е паметен ден на българската история, той е символ на непреходните ценности на смелост и единство, проявени преди 70 години от българия народ, от политици и свещеници от Българскатаправославна църква.

Много от техните имена днес не са известни, но са живи в сърцата на спасените близо 50 хиляди български евреи, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Преди 70 година нашите сънародници са проявили хуманизъм и кураж и са изградили една от най-достойните глави в националната ни история.

Тогава нашият народ пое отговорност по опазване живота не само на 50 хиляди български граждани, но и по опазванена една от най-големите ни достойнства - толерантността, допълни Фандъкова.

Българският народ трябва да се чувства особено горд, защото това не е просто спасяване на отделен човешки живот, а спасяване на една цяла еврейска общност, каза председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти.

Такъв случай в Европа няма, заяви той и изтъкна ролята на българските политици и общественици отпреди 70 години като Димитър Пешев, които не са се побояли да рискуват и живота си, за да оглавят протеста срещу депортирането на евреите от България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е, че вече 70 години всички повтарят след евреите като папагали - антисемитизъм...газови камери... холокост....А всъщност истината е изопачена и подменена в техен интерес.
89
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма данни за инструкции за масови избивания, но има запазени инструкции от Химлер до комендантите на някои лагери да намалят смъртността на лагерниците и да повишат производителността им.Тезата, че има решение за политика за изтребление е просто недоказуема.
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
- Никога в Германия не се е говорило за изтребление на евреите. Винаги, когато се говори за `Окончателно решение` на еврейския въпрос се има предвид ИЗСЕЛВАНЕ на евреите от Европа - включително и в документи и на заседания и в частни изказвания на Хитлер.
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тази функция са и крематориумите - епидемии винаги се появяват при много хора на едно място. За да се овладеят по-бързо труповете трябва да се изгарят.Висока смъртност в лагерите е имало, на първо място от епидемии.
86
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕВРЕИТЕ И *** СА СМЕСИЦА ОТ НАЙ ГНУСНИТЕ И ДОЛНИ КАСТИ И НАРОДИ ОТ ИНДИЯ И АФРИКА ТАКА ЧЕ ЕВРЕИТЕ И *** ИМАТ ЕДИН КОРЕН И ИЗГЛЕЖДАТ ЕДНАКВО.... ЧЕРНИ,ГУРЛИВИ,МРЪСНИ,ПОДЛИ КЪРЛЕЖИ ВЗИМАЩИ НА ГОТОВО ОТ ПОЧТЕННИТЕ РАБОТЕЩИ ХОРА... И ПОСЛЕ НЕ СЕ ЧУДЕТЕ КОИ СПОНСОРИРА *** ПО СВЕТА.... Е КАК КОЙ? ЕВРЕИТЕ ПОНЕЖЕ ТЕ СА ***... ЕВРЕИТЕ НАЛАГАТ *** РАСА(СРЕД КОИТО СА И ТЕ) И ПОДПОМАГАТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ *** ОТ ТАЗИ РАСА.. ТА ТЕ *** ЗНАЕТЕ СЕ ПОДКРЕПЯТ ВЗАИМНО!!!!
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Циклон Б се използва в такива дози, че да трови хора, неизбежно остават наслоения по стените на камерата, които могат да се открият и след години. Ревизионистите са изследвали някои концлагери със съответната апаратура и не са открили такива наслоения по стените на камерите. Изводът им е, че в немските концлагери Циклон Б е бил използван за това, за което се използва по предназначение - за обезпаразитяване на лагерниците.
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 154Тъпак си ти, защото това са думи на Наум Голдман, многогодишен председател на Световния еврейски конгрес.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се избиват хора с "Циклон Б" е ... трудно. Той може да отрови човек, ако е в големи дози. Но ако се използва в такива смъртоносни дози, камерите трябва да са херметизирани, за да не се изтровят и надзирателите. Камерите за обезпаразитяване в концлагерите не са херметизирани за такива количества газ, твърдят ревизионистите, след проучвания.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Газът "Циклон Б"е с подобно предназвачение - срещу инсекти и ***. Дори не е боен отровен газ. Той е по-подходящ за селското стопанство, отколкото за убиване на хора.
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Газовите камериИма нещо, което официалните информации пропускат да ни кажат и ето какво е то:По цял свят има газови камери - по затвори и военопленнически лагери. Имало ги е и още през св. война в Щатите.Функцията им е за обезпаразитяване и срещу разпространение на епидемии и заразни болести.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Наскоро мой познат ми разказа негово преживяване. Преди години е ходил на лечение в санаториум, някъде в югозападна България, изтръпнал от ужас когато при инхалация прочел на кутията, която монтирали в инхалатора -"Циклон-Б". Притеснен попитал лекаря "Вие ще ни тровите ли?". Отговорили му, че този газ се използва за дезинфекция на дихателните пътища. При последвалия разговор разбрал, че газът, с който уж избивали хора в концлагерите, се използва за повърхностна дезинфекция на дихателните пътища
79
1
 
13
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Българският народ не е спасявал никакви евреи. Спасил ги царя евреин, и неговото правителство, и то след като се е облагодетелствал от съюза с Германия - типично еврейско. Те са правили в България това зло, което правят и сега и винаги, и народа ги е мразил както винаги. а влиянието му върху власта е било каквото и сега. Ако тогава народът е спасявал евреите, защо сега не ги избива?!
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
na kolene pred gospodarq...
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германия е изплатила на Израел и на различни еврейски организации /само по официална статистика и без да се смятат безплатните масови доставки на различни стоки/ 85,4 милиарда марки.
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
- Наум Голдман, многогодишен председател на Световния еврейски конгрес, в своята книга Еврейският парадокс пише: Без германските компенсации, изплатени през първите 10 години след основаването на Израел, държавата ни не би могла да развие и половината от съществуващата инфраструктура: целият железопътен парк, всички кораби, всички електростанции, голяма част от промишлеността всичко това имаше германски произход.
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига сте се клаланяли на тези евреи,те изтриха надписите на мадарския коник ,евреина Иречек ни измисли нова история ,а днес ни изкопуват земята ,това е народ хитрината и лицемерието
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото Палестина е истинският център на изградената световна политическа система и стратегически център за световен контрол. Наум Голдман, президент на World Jewish Congress
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евреите можеха да имат Уганда, Мадагаскар и други места за установяване на еврейско Отечество, но те не искат нищо друго освен Палестина. Не защото водата на Мъртво море, като се изпари, ще произведе пет трилиона долара от металоиди и метали на прах; не защото под земята на Палестина има петрол двадесет пъти повече, отколкото резервите на двете Америки заедно, а защото Палестина е кръстопътя между Европа, Азия и Африка.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо не споменават поне Цар Борис , ил аз пропускам нещо?
71
1
 
1
 
! Отговори
до неизвестен преди 11 години
историята за теб е неизвестна- тера инкогнита ! Десант на Крит въобще не е имало !!! Това са гръцки измишльотини !!!