Фандъкова почете паметта на жертвите на Холокоста

Днес е честването на спасяването на българските евреи
Обновена: 10 мар 2013 18:15 | 10 мар 2013 17:28, Петя Славова
275
Фандъкова почете паметта на жертвите на Холокоста
Снимка: БТА

Фандъкова, депутати и общественици присъстваха на откриването на Мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста, вкл. 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия, съобщи БТА

Паметната плоча е до сградата на Народното събрание. Десети март е паметен ден на българската история, той е символ на непреходните ценности на смелост и единство, проявени преди 70 години от българия народ, от политици и свещеници от Българскатаправославна църква.

Много от техните имена днес не са известни, но са живи в сърцата на спасените близо 50 хиляди български евреи, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Преди 70 година нашите сънародници са проявили хуманизъм и кураж и са изградили една от най-достойните глави в националната ни история.

Тогава нашият народ пое отговорност по опазване живота не само на 50 хиляди български граждани, но и по опазванена една от най-големите ни достойнства - толерантността, допълни Фандъкова.

Българският народ трябва да се чувства особено горд, защото това не е просто спасяване на отделен човешки живот, а спасяване на една цяла еврейска общност, каза председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти.

Такъв случай в Европа няма, заяви той и изтъкна ролята на българските политици и общественици отпреди 70 години като Димитър Пешев, които не са се побояли да рискуват и живота си, за да оглавят протеста срещу депортирането на евреите от България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
0
 
! Отговори
неизвестен преди 11 години
Умишлено не се споменава напоследък за за заповедта от Най високо място за спиране на депортацията и скъсване на заповедтан. Германците са дали 18000 жертви само при десанта на Крит дали са жертви във войната с Югославия и Гърция и ще позволят ли България да се разпорежда в новите земи?А какво направи останалия свят когато най високото място е направило предложение да се изтеглят евреите с кораби което е напълно възможно?
69
1
 
6
 
! Отговори
ЦАР БОРИС III преди 11 години
Това е човекът запазил евреите тук, под предлог, че ще работят !!! Излъгал е Фюрерът и себе си !!! Много жалко !!!
68
2
 
9
 
! Отговори
ХОЛОКОСТ преди 11 години
- да приеме, че въобще е съществувал, в което цял Свят дълбоко се съмнява, кой и по каква причина и защо го е ПРЕДИЗВИКАЛ !!! Евреите са били и си остават катрана на световния мир !!!
67
1
 
13
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 11 години
По - добре да бе почела паметта на жертвите от кметуването и ! Мир на праха им!
66
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Фандъкова е права - едно време е имало управници, а сега бандити и тя в това число. Ако по времето на Хитлер имахме същите алчни и безморални управници щяха да дадат българските евреи да бъдат убити за жълти стотинки, в това съм убеден на 100%!
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И КАК НИ СЕ ОТБЛАГОДАРИХА ТЕХНИТЕ ПОТОМЦИ...ХАЙДЕ ДА ПОМИСЛИМ..КАКВО НАПРАВИХА ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ...КОЛКОТО ДО ТЕЗИ В СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ И ЮГОСЛАВИЯ---ТОВА СЕ ТЕРИТОРИИ ВОЕННИ ТРОФЕЙ НА ДОЙЧОВЦИТЕ И ТАМ СА ВАЖЕЛИ НАЦИСТКИТЕ ЗАКОНИ..СТИГА СТЕ МЕ КАРАЛИ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЗА НЕЩО КОЕТО МОИТЕ ДЕДИ НЕ СА ИЗВЪРШИЛИ---ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!СЛАВА!!!!
64
2
 
8
 
! Отговори
Гаргамел преди 11 години
Адвокатчето на Еврейте направи си една ч**ия и ще ти мини. Урока ти по история не струва. Явно люаимата ти книга е Талмуда
63
2
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 122Защо, не съм казал че трябва да го махнем? Това е паметник и за спасените евреи (наистина са спасени), но и за холокоста и за загиналите, не разбирам въпроса ти.До: номер 127Няма значение всъщност дали ще го приемеш или не, фактите си остават. В твой интерес е да ги приемеш. Ако ги отхвърлиш - толкова по-зле за теб, ще си останеш необразован.
62
12
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
И в заключение искам да кажа, че освен че съвсем не сме единствената държава в Европа която е спасила своите евреи, имаме причина и да се срамуваме заради въведения Закон за Защита на Държавата и заради мерките срещу евреите.Трябва да се срамуваме и заради такива българи като Богдан Филов, на когото наскоро искаха да кръстят улица в София.Явно е, че историята съвсем не е точно такава, каквато я пише в учебниците, и е добре да понаучим още факти за да си разширим светогледа.
61
2
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
P.S.2: Има още една друга европейска държава - това е Испания, която се управлява от диктатора генерал Франко.Въпреки че Испания не е част от оста (какъвто е случая и с Финландия), генерал Франко оказва военна и финансова помощ на Хитлер.Не така стои въпроса и с евреите в Испания, там те не са пипнати изобщо! Затова Испания е била рай за евреите и всички са бягали натам.Всъщност, веднъж Хитлер се е изказал, че предпочита да му извадят зъб без упойка отколкото да преговаря с Франко!
60
3
 
14
 
! Отговори
Гаргамел преди 11 години
Абре що само хубави вести има за Еврейската зган. Защо не напишите пречината за изгонването им от Испания. Нищо не казвате за закланите деца в тяхните жертвени ритуали. Не знаех че са мъртъв народ щото за умрелия само хубаво или нищо...
59
3
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
P.S.: И да добавя, има поне още една страна - Италия, която отказва да предаде своите евреи на германците. Италианските евреи за разлика от нашите са били затворени в италиански концлагери.Въпреки че Мусолини е последния човек на света на когото някой дължи благодарност, той отказва да ги предаде на Германия в резултат на което фон Рибентроп му пише, че той не разбира еврейския въпрос добре.Когато Италия капитулира, Вермахта напада Италия и започва депортация на евреите оттам към Германия.
58
5
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Мисля че ние българите трябва поне мъничко да се отърсим от този шовинизъм.Да се смятаме че сме единствените които сме спасили евреите в Европа е меко казано, изопачаване на историята.Финландия също спасява своите евреи.След това обаче, генерал Манерхайм проявява изключителна твърдост когато при посещението си Хитлер поставя въпроса за евреите там, и той отговаря, че за разлика от Германия, във Финландия нямат еврейски въпрос!
57
1
 
1
 
! Отговори
vsichki преди 11 години
mnogo sme naivni
56
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази нали беше болна от рак,няма ли да умира вече,че София е заприличала на ***!
55
2
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Кажете ми ден в който няма новини или нещо друго за евреите -Това заиграване с Израел от страна на нашето Еврейско правитеслтво ще ни докара голям автогол !! _какви братски народи сме ? тяхният език и същност е коренно различна от нас ,,,
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе,тука много Еврейски слуги!За какво се продадохте?! за 30 сребърника
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашите спасиха Евреите,а те спасиха ли Исус?!
52
2
 
2
 
! Отговори
Ай до 81 преди 11 години
Хасане; преэ човешката история има много отвратителни деяния. Лошото е; че ги започнат едни хора; а се приписва на други. Например смяната на имената е мейсънска инициатива; за сриване репутацията на РБългария пред цял свят. Но това пъък е част от общ план за унищожение на България. На практика всички ни въвличат в нечии планове; малък кръг печели; останалите я духаме. А във възродителния процес е имало тероризъм от финансирани и пратени отвън служби и организации. Някои си играят игрите.
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе,тука много Еврейски слуги!За какво се продадохте?!