Неотстрелваемият Райков - политик от вносен вид

Коментари на социолози за служебния премиер
Обновена: 12 мар 2013 21:22 | 12 мар 2013 18:56,
122
Неотстрелваемият Райков - политик от вносен вид

Президентът Росен Плевнелиев обяви дипломата Марин Райков за служебен премиер. Фигурата му се очерта като консенсусен вариант за министър-председател, но не липсват опасения дали служебният кабинет ще успее да се дистанцира от управлението на ГЕРБ заради участието и на самия Райков, и на двама от вицепремиерите (Екатерина Захариева и Деяна Костадинова) в политическите кабинети на предишното правителство.

Служебният кабинет ще трябва да се справи със сериозни проблеми и да тушира социалното напрежение. Липсата на ярки политически фигури в служебния кабинет пък може да се приеме като успех на президента Росен Плевнелиев.

Ето какво още казаха социолозите и политолозите за служебното правителство.

Първан Симеонов, Gallup: Търсен е човек, който да демонстрира доверие на западните парньори и да е „неотстрелваем“

Ситуацията в момента е според процедурата, с някои по-ярки неща, сред които директната заявка за ревизия на монополите и забележката за задълженията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), както и фокусът върху малките и средни предприятие, коментира пред Investor.bg Първан Симеонов от Gallup.

За пръв път от устата на държавник се чува и за монопола в медийната сфера. Бяха назовани и „доброжелатели“ на кабинета. Любопитно впечатление направи и факта, че имената на членовете на служебния кабинет не бяха обявени, а се появиха на сайта на президентството.

Новият служебен премиер хвърли ръкавицата към протестиращите и се отдели от т. нар. от него „мълчаливо мнозинство“, като че ли протестиращите не изразяват мнението на мнозинството българи.

Президентът Росен Плевнелиев е търсил известна дистанция от болните места на управлението на ГЕРБ, от които бяха идентифицирани проблемите на малкия и среден бизнес, електронното правителство, европейските фондове.

Що се отнася до фигурата на Марин Райков, търсено е политическо лице от „вносен вид“, с кариера в чужбина. Струва ми се, че Марин Райков отговаря на политическото амплоа на президента, а и би допаднал на голяма част от българите. Търсен е човек, който да демонстрира доверие на западните парньори и да е „неотстрелваем“, ако използвам метафората на президента.

Голямата опасност е служебният кабинет да не успее да докаже, че е дистанциран от управлението на ГЕРБ, тъй като и самият Райков, и двама от вицепремиерите са участвали в предишното правителство. Вероятно това ще бъде и едно от обвиненията към служебния кабинет.

Мирослава Радева, социолог: С избора на служебен кабинет Плевнелиев очерта основните проблеми на България, върху които трябва да се работи

По отношения на избора на държавния глава Росен Плевнелиев не може да се говори за всеки един от министрите поотделно, но можем да направим оценка и очерк на цялостния му избор и какви са загатнатите заявки в него.

Повече от ясно е, че в страната ни има много сериозни икономически и социални проблеми. Президентът Плевнелиев трябваше да подбере участници в служебния кабинет, които да помогнат за решаването на всички тези проблеми, част от които се появиха най-осезаемо през последните няколко месеца.

Марин Райков е дипломат от кариерата, който е с чисто политическо минало, той е „дясно центриран“ по отношение на политическите си виждания. Неговият баща на времето е бил от структурите на БКП и е бил разузнавач, но това не пречи Райков да бъде десен и да отстоява вижданията си, а това само може да ме радва.

В избора на Плевнелиев се вижда много ясна заявка на приоритетите, които са закодирани в служебното правителство. Направиха ми впечатление няколко момента от речта на държавния глава, които посочват приоритетите на служебното правителство. Едното е специалният министър за електронното правителство. Плевнелиев определено насочва вниманието си към решаването на проблемите със сивия сектор и бюрокрацията в администрацията.

Друг интересен момент е зам.-министъра към икономическото министерство, който ще отговаря конкретно за малкия и среден бизнес. Икономиката на страната ни пострада много по време на управлението на ГЕРБ, защото тяхното правителство накара малкия и среден бизнес да стагнира, почти го докара до фалит. Явно сега Плевнелиев иска да се поработи по този въпрос.

Важно е, че ще има вицепремиер, който ще работи върху управлението на еврофондовете. Това със сигурност е сигнал и заявка, че политиката, която Плевнелиев ще иска да бъде водена, е обвързана с контрол и правилно разпределение на евросредствата, които са от жизнено значение за икономиката на страната ни.

Кольо Колев, социолог: Социалното напрежение отново ще ескалира

В служебното правителство липсват ярки политически фигури, което в общи линии е успех на президента Росен Плевнелиев. Това коментира пред агенция „Фокус” социологът Кольо Колев.

„Служебното правителство няма да предизвика политическо напрежение между отделните политически партии – чие име на коя партия е”, каза той. „От една страна говорим за нероден Петко, нещо, което е току-що създадено и ще се сблъска с много сериозни проблеми, тъй като подозирам, че след близо 4-годишното безобразно управление на ГЕРБ структурите в държавната машина са в много тежко състояние, отделно е и финансовото положение, в което се намира страната”, посочи Колев.

По думите му народът няма да остане доволен от избора на служебното правителство, защото голяма част от хората са докарани до състояние не да искат някой да ги управлява, а да изреват срещу всички.
„Хората няма да останат доволни, но до някъде ще бъде туширано напрежението на принципа „Дай да видим какво ще стане”, заяви Колев.

„Социалното напрежение отново ще ескалира, тъй като ще дойдат и вторите, и третите сметки за ток и парно, отделно има протести в БДЖ, проблемите с НЗОК”, посочи Колев. Според него всичко това ще удари върху служебното правителство и до голяма степен зависи от тяхното умение дали ще успеят да тушират донякъде социалното напрежение и да докарат страната до едни нормални избори.

„Заявлението на Марин Райков, че това правителство няма да обсъжда конституционни променим, нито да прави промени в изборния кодекс няма да породи нова вълна от социално недоволство, защото основните искания на протестиращите са да престане безобразието с издояването на обикновените хора чрез инфлацията, замразените доходи и притискането на хората до стената”, коментира още Колев.

Юрий Асланов, социолог: Има фигури в правителството, които нямат компетенции за постовете

Главната задача на служебното правителство е да организира свободни, честни и демократични избори. Това коментира пред агенция „Фокус” социологът Юрий Асланов.

"Рано е да се каже какви ще бъдат ролите и отговорностите на служебното правителство”, каза Асланов. „Акцентът в първоначалните коментари ще бъде върху няколко странни, меко казано, избори на президента. Има фигури в правителството, които очевидно нямат компетенции за предложените им постове”, коментира Асланов.

По думите му президентът Плевнелиев е начертал една много амбициозна програма за този служебен кабинет, който е с ограничен времеви мандат. „Тази програма би могла да се изпълни в резултат на някои законодателни инициативи и промени, които не е възможно да се направят, защото няма да има парламент”, посочи Асланов.

„Акцентът върху малките и средни предприятия или изплащането на дълга на бизнеса, който надвишава неколкократно брутния вътрешен продукт на България, както и още някои странни идеи, които бяха обявени от президента, ме карат да се питам дали това е възможно и то не е възможно”, заяви Асланов.

По думите му остава съмнението за лобистки интереси, които ще бъдат застъпени в кабинета.

„Фигурата на министър-председателя едва ли ще предизвика негативни настроения на улицата и вътре в България”, каза Асланов. По думите му фигурата на Марин Райков е послание към Европа, че България ще се държи в европейската посока на развитие и ще запази Конституцията си и ценностите си.

„Марин Райков има добро име в Европа, той ще бъде и външен министър и няма да бъде толкова ангажиран с вътрешните дела, а по-скоро ще се опита да успокои Европа”, каза още Асланов.

Още коментари за служебния кабинет вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕГА ПЪК КАКВО НЕ ВИ ХАРЕСВА ПАК ?ИСКАХТЕ ДА СИ ХОДИ БОЙКО ,СВАЛИХТЕ ГО СЕГА ПАК СТЕ НЕДОВОЛНИ КОЙ ИСКАТЕ ДА ВИ ОПРАВЛЯВА ВАС ?ВИЖТЕ КАКЪВ ХУБАВ МЪЖ ВИ СТАНА ПРЕМИЕР ,АМА И НЕГО НЕЩЕТЕ А ДАНО НА ИЗБОРИТЕ НАПРАВИТЕ ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР , В КОЕТО МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Служебния кабинет го кръщавам "Тиквите под прикритие". Всички сме наясно защо?!
91
0
 
2
 
! Отговори
Мария преди 11 години
"Неотстрелваемият" изкривих си пръстите на ръцете , докато напиша тази дума ! Към автора на статията - ако обичате поразлистете учебниците по български език и литература ! От далече лъха на неграмотност !
90
0
 
4
 
! Отговори
звънче преди 11 години
И какво стана сега, пак Герп ни управлява така ли!!!! Премиер и двете вицета са герпаджии. Нова акция с кодово име " Тиквите в сянка"- да допръпнем шалтера на тоя калпав матрял, пък след нас и потоп.
89
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 11 години
Вярно е неотстрелваем, тоя премиер-слънце. Кой ли ще вземе да пуца по менте втора ръка, минало през БКП и РУМНО, СДС, НДСВ, ГЕРБ. Накратко, неотстрелваем, защото никой не стреля по ***. Ама ако тая *** или господарите й се окажат ненаситни като досега? Блазе ни пак.
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И СЕГА ГРОБ ЩЕ НИ УБЕЖДАВАТ ЧЕ ТОЯ НЕ Е ОТ КАКТО ВСИЧКИ В ГРОП ОТ БКП ИЛИ ДС -ПОРНОГРАФИЯ..ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ПРЕИБАТ НИКАКВА АВАНТА ЗА ПОЛИТИЦИТЕПОСТОЯННО ТРЯБВА ДА СМЕ ИМ НА ГЛАВИТЕ ИНАЧЕ БОКО ПАК ЩЕ СЕ РАЗВИХРИ СЪС СИК И ***
87
3
 
4
 
! Отговори
бье сье пье: преди 11 години
Речта на Райков: "нас червеното знаме роди ни,нас не ще ни уплаши...властта"/да властваме на всяка цена/
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С декларацията,която направи за "безразборната национализация",направи реверанс към всички онези,които са се обогатили по време на т.нар.демократични промени и ги успокои.Но той е само служебен премиер,така че може да му е прости.
85
3
 
4
 
! Отговори
читател преди 11 години
Вносен вид - внос от КГБ, и школите и където се е обучавал...
84
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честито план "Б" ГЕРБ ,защо беше всичко това протести ,самоубийства прегазваня на пешеходна пътека стрелби пред правосъдието ??????
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колеги-драскачи, не плюете достатъчно силно и красноречиво! Излагате се !!! Хайде, давайте, можете още!!!
82
4
 
14
 
! Отговори
българин преди 11 години
На времето Сталин определил Бухарин като "*** от *** и лисица". Това идеално подхожда на назначения от Плевнелиев служебен премиер Райков (докато за самия пишман президент по-точно определение е "*** от *** и шибек"). За "министрите" не ми се говори. Какъвто президентът, такъв и служебният премиер, та и министрите му. Не бил Райков от ДС, ами бил от РУМНО, син на европейски оакан резидент от ДС. И прескачал: БКП - СДС - НДСВ - ГЕРБ. Десен, та десен. Европеец отвсякъде. Европеец от БКП.
81
1
 
8
 
! Отговори
arhar преди 11 години
А кога ' независимите ' от ДС медии ще започнат да говорят за ' Котараците ' и ' Надин ' , които са топлата връзка между котарака Боко и вълка Гоце ? Неудобен въпрос ?
80
6
 
15
 
! Отговори
Хахо преди 11 години
Асланов и Кольо Колев - червени креатури. Много добре знаят какви са компетенциите на служебното правителство, а дрънкат глупости. Като курдисани от Позитано. Какви монополи, какъв среден бизнес - за два месеца нищо не може да се промени, особено без парламент. Защо тези платени социолози заблуждават и без друго заблудения българин.
79
3
 
17
 
! Отговори
Никола Филчев преди 11 години
Новата министърка на МВР Петя Първанова е кадър на ексглавния прокурор Никола Филчев. Била работохоличка? Кел файда, като досега имаше една основна задача Шенген и претърпя пълна катастрофа. И за награда за некадърност я направиха вътрешен министър.На практика МВР в това правителство ще се управлява от шефа на ГДБОП Станимир Флоров, който е гербова марка на Цветан Цветанов, който пък в сянка ще дърпа конците на шенгенската Петя Първанова.
78
7
 
13
 
! Отговори
шменти-капелитата преди 11 години
Неадекватно ухиленият ни президент Росен Плевнелиев, който от едно известно време е сложил пиар-дърводелска маска на сериозност, излъчи служебен кабинет, рожба на Бойко Борисов, аверката му Цветелина Бориславова и Цветан Цветанов. И изобщо не се поддавайте на шменти-капелитата, че Борисов и Цветелина са от различен отбор!
77
5
 
11
 
! Отговори
НОВ ВНОС преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е ВНОС ТА СЕГА И ПОЛИТИЦИ ВНАСЯМЕ!!!!ПАЗИ БОЖЕ ДАНО НЕ КРАДЕ КАТО ДРУГИТЕ КРАДЦИ- 23 Г!!!!ГЕРБ НЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ С КРАДЕНЕТО ДО ТУК
76
7
 
13
 
! Отговори
Tihomir Lazarov преди 11 години
Преоблякоха се тия и пак... ония!ДА ГИ ОМЕТЕМ ДОКАТО НЕ Е КЪСНО!!!!!
75
5
 
14
 
! Отговори
Mihail Mihov преди 11 години
Не се ли махне Флоров , всичко си е по старому айде бе да не сме луди и прости като тях.
74
5
 
6
 
! Отговори
Илко Димов преди 11 години
И аз настоявам за оставката му но той вместо това става все по нагъл И не слуша какво го съветват хората Плевнялиев ,ходи си бе.youtube/watch?v=sn8K8n-X-jI