С мръвките дотук - започва Великденският пост!

7 седмици ще го караме "на зелено"
Обновена: 18 мар 2013 15:49 | 18 мар 2013 10:21, Петя Славова
78
С мръвките дотук - започва Великденският пост!
Снимка: Булфото

От днес - седем седмици преди Великден, след Сирни Заговезни, започва Великият /Великденският/ пост. Това е
най-важният и най-продължителният от четирите постни периода през годината.

Той припомня за четиресетдневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден.

Постът не е просто диета - въздържанието от храни от животински произход не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не трябва да се приема нищо - като месни и млечни продукти, олио и алкохол.

Първия ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март. Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

През втората седмица от Великия пост се чества Св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата. Третата седмица е посветена на Св. Кръст, за да напомни на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя. Неделята от четвъртата седмица се посвещава на Св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол. В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята - Преподобната Мария Египетска - ярък пример за покаяние. Съботата от шестата седмица /Лазаровден/ на Великия пост е посветена на възкресението на Лазар. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот.

Шестата неделя /Цветница или Връбница/ е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние", или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
пипи преди 11 години
аз от коледа не съм ял мръвки вие от утре
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I AZ SHTE POSTQ TAZI SEZMIICA:18.03 ZA VECHERQ--KIIUFTETA:19.03 ZA VECHERQ--KEBAPCHETA:20.03 ZA VECHERQ--SVINSKA PRAJOLKA:21.03 ZA VECHERQ--PILESHKA PRAJOLKA:22.03 ZA VECHELQ SHISHCHETA:23.03 ZA VECHERQ SVINSKI KEBAP SAS ZELENCHUCI:24.03 ZA VECHERQ SVNSKI FILENCA.ETO TOVA SA MOTE POSNI QSTIQ PO PLAN ZA TAZI SEDMICA.
66
1
 
2
 
! Отговори
xa xa xa преди 11 години
EDINSTVENNOTO KOETO SHTE ME RAZDELI S MESOTO,KAFETO I CIGARTE E SMARTTA.SAMO TOGAVA SHTE GI SPRA.
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
niakoi katat i ciala godina.
64
0
 
0
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
До 67Виж се как пишеш и после премисли отново, дали употребата на думата "неграмотен" по отношение на опонента ти приляга.;)Естествено, че знам какъв си. За човек с нормална интуиция, от всяка дума и всеки нюанс в писанията ти личи, че си суеверен индивид. И при това положение няма НИКАКВО значение в коя църква или джамия ходиш и на кой бог се кланяш. Всяка форма на суеверие (всички религии) са един дол дренки. Психологически юзди. Средства за моделиране и експлоатация на човешката глупост.
63
2
 
3
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Постите са много полезни,но който му е за първи път да внимава !!!
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАК РИ ПЪК НЕ!!!1 ЩЕ СИ ЯМ КАКВОТО МИ СЕ ЯДЕ!!!
61
1
 
0
 
! Отговори
До Уеилън преди 11 години
Типично за за неграмотния всезнайко,той бил знаел всичко.Много чел,и прозрял всичко.Откъде знаеш аз на кой бог се кланям и в коя църквa или джамия влизам.И изобщо дали влизам и се кланям на боговете за чиито истинност и върховенство същите парадират.Но *** е чел,пръв е пред компа и в кръчмата,на масата няма равен.Драги ми Уеилън,сега остана само да ме напсуваш,така че и аз твоята.Хубав ден,отивам да се разходя.времето е хубаво,малко ветровито но не е проблем.
60
2
 
1
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
До Селянина"за пореден път се убеждавам в абсолютния атеизъм на българина"Глупости на търкалета! За съжаление, нищожно малък процент от българите са убедени атеисти. Средният българин има ниска обща култура, ниско ниво на образованост и съответно висока степен на суеверност. Следователно и на религиозност. Защото религиите са нищо повече от узаконени суеверия.Ако българите действително бяха масово атеисти, тези криминални престъпници Митрополитите нямаше да тънат в излишество и разкош.
59
5
 
4
 
! Отговори
тлъста мръвка преди 11 години
Маам си мръвките и не ме интересанти. Без месо не се живее. Маймунският мозък е започнал еволюцията към човешкия след като *** е вкусила животинския протеин. Умните доминиращи видове са месоядните. От трева няма какво да ти влезе в главата освен плява. Ухаааа сега таман слагам във фурната мариновано агнешко бутче и шпиковано свинско контрафиле.
58
1
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
"Защото видя се добре на Светият дух и на нас да не ви налагаме никоя друга тегота,освем следните необходими неща;да се въздържате от ядене иделожертвано,кръв и удавено,тоже и от блудство;от които ако се пазите,добре ще ви бъде. Здравейте." Деяния на Апостолите 15.28-29
57
2
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
Хора,четете си Евангелието и не слушайте безбожните попове - "Който пази деня,за Господа го пази;а който не пази деня,за Господа го не пази;който яде,за Господа яде,защото благодари на Бога и който не яде,за Господа не яде и благодари на Бога." - Посл. към Римляните 14.6 "И тъй,ядете ли,нещо ли вършите,всичко вършете за Божията слава." - Посл. към Коринтяните 10.31
56
0
 
4
 
! Отговори
Николов преди 11 години
Типично по БГ се гледа в канчето на другия.Хора всякакви.Гледаите вас си.Аз също съм Атеист но постя за здраве и имам приятели Вярващи и Невярващи.Всеки си знае как му е добре.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви 7 седмици пости много народ в БГ го карат с години на пости !
54
3
 
3
 
! Отговори
СИТИЯТ НА ГЛАДНИЯТ.. преди 11 години
ЕДНИ ПОСТЯТ С ПЪРЖОЛИ -ТЕ НЕ БЛАЖАТДРУГИ С ПРЕПЕЧЕН ХЛЕБЕЦЕДНИ БРОЯТ СТОТИНКИ, ДРУГИ ПРАЗНУВАЛИ ЧЕТВЪРТИ МИЛИАЛДЗА ЕДНИ ВСЕКИ ДЕН Е ВЕЛИКДЕНСКИ ПОСТ И МОЛИТВА,ЗА ДРУГИ ВСЕКИ ДЕН ВЕЛИКДЕН И ЗА ТЯХ НЯМА ДНИ ЗА ПРОШКА - ТЕ ДОРИ ПРОШКА НА ДАВАТ, КАМО ЛИ ДА ИСКАТДАЛИ ПОСЛЕДНИТЕ ПОИСКАХА ПРОШКА ОТ РОДНИНИТЕ НА ТИЯ ДЕТО ИЗГОРЯХА КАТО ФАКЛИ,ОТ НА ТИЯ ДЕТО ГИ ИЗКАРАХА НА УЛИЦАТА ЗАЩОТО НЕ МОГАТ СИ ПЛАТЯТ ТОКА,ТИЯ ДЕТО ГИ ПРЕБИХА И ОКЪРВАВИХАКОЕ ТОЧНО ДА ИМ ПРОСТЯТ -ОСКОТЯВАНЕТО,ГЛАДА,ГЕНОЦИДА
53
2
 
7
 
! Отговори
Селянина преди 11 години
Четейки коментарите за пореден път се убеждавам в абсолютния атеизъм на българина. О невежи атеисти, като нямате какво смислено да кажете поне замълчете, а не си изливайте помията тук. На вярващите християни пожелавам леки и спасителни пости !
52
1
 
10
 
! Отговори
някой преди 11 години
Леки и спасителни пости на всички православни християни!
51
0
 
12
 
! Отговори
ПОСТИМ ИЛИ ГЛАДУВАМЕ преди 11 години
Песимистът и оптимистът нямали никаква храна.- Аз гладувам! - оплакал се песимистът.- А аз постя! - похвалил се оптимистът.
50
7
 
4
 
! Отговори
Judge Dredd преди 11 години
Поредниятсектантскоумопромивален "празничен" период... Има една приказка:Юнак вино пие, будала лозе копае!Аз съм от юнаците и си плюскам каквото, когато и колкото ми е кеф. Никога не съм постил освен по крайно финансови причини.И тази, и всички останали религии са с цел контрол и робско подчинение, за да могат разни тарикати *** да живеят на чужд гръб и да правят каквото си поискат."Религията е отрова!" - Мао.
49
5
 
6
 
! Отговори
20 Г. ПОСТ И МОЛИТВА преди 11 години
20 ГОДИНИ ЕДНИ ПОСТЯТ ДРУГИ СЕ БЛАЖАТ20 ГОДИНИ ЕДНИ СЕ МОЛЯТ ЗА ПАРЧЕ ХЛЯБ НА ДРУГИ, А ТЕ ГИ ОБИРАТ И СЕ ГАВРЯТ С ТЯХ20 ГОДИНИ ПОСТ И МОЛИТВА ЗА ЕДНИ, ЗА ДРУГИ БЛАГИНКИ, РАЙСКИ ПАЛАТИ И СЕ ЧУВСТВАТ КАТО ГОСПОД НАД ВСИЧКИТА ДА ВИ ПИТАМ САМО -ЗА КОЙ Е ПОСТА,ЗА КОЙ МОЛИТВИТЕ, И ЗА КОГО ГНЕВЪТ БОЖИ ОТ НЕСПАЗВАНЕТО НА ПОСТАХОРАТА ДОКАЗАХА С ДЕЛАТА СИ ЧЕ ДОРИ НАЙ-СТРАШНАТА, НАЙ-МЪЧИТЕЛНАТА СМЪРТ Е ПО-ЛЕКА ОТ ЖИВОТА.ДО ТУКА ЛИ СТИГНАХМЕ, ЗАЩО СТИГНАХМЕ, ДО КОГА ЩЕ Е ТАКАИЛИ ПАК ПОСТ И МОЛИТВИ