Месечен отчет на парното в София - само с дистанционни уреди или самоотчет

Трудно могат да бъдат санкционирани крадците на топлоенергия, смята експерт
21 мар 2013 11:26,
4
Месечен отчет на парното в София - само с дистанционни уреди или самоотчет
Снимка: Creative Commons

Ежемесечното отчитане на потребената топлоенергия е възможно и на територията на София, но може да стане само с въвеждането на уреди за дистанционно отчитане или със самоотчет. Самото въвеждане за столицата ще струва близо 10 млн. лв.

Това заяви Елена Гоцева, правен съветник в асоциация „Активни потребители“ пред БНТ. Гоцева коментира предложенията на работната група към Столична община, която бе ангажирана с търсенето на мерки за подобряването на сметките на потребителите на „Топлофикация“ - София.

Припомняме, че във вторник столичният кмет Йорданка Фандъкова представи на служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев подготвените от групата 4 конкретни мерки . Една от тях бе именно въвеждането на ежемесечно отчитане на потребената топлоенергия.

„Ежемесечното отчитане е напълно постижимо, но в София е малко по-трудно, заради многото абонати, многото сгради. Технически е невъзможно то да бъде извършвано всеки месец от служител на топлинните счетоводители на място“, коментира още Гоцева.

Същевременно Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, коментира, че ежемесечно отчитане вече има в градове като Плевен още от 2004 г.

„Тази практика съществува в Плевен - ежемесечно отчитане по реални сметки. В София обаче са много абонатите и затова този принцип на този етап почти не е прилаган. Лесно е там където „търговският прибор“ е изнесен навън и не се налага присъствието на собственик, за да бъде извършено отчитането“, заяви той.

"С навлизането на уредите за дистанционно отчитане, това може да стане и в София. Евентуално ще има едно контролно посещение в годината от дружество по избор на собствениците на сградата, което ще проверява самоотчета",  допълни още Терзийски.

Гоцева направи коментар и по повод кражбите на топлоенергия и тяхното санкциониране от държавата.

По думите й законът такъв, че много трудно могат да бъдат санкционирани крадците, затова и няма известен случай на осъден за кражба на топлоенергия.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Кое е невъзможно преди 11 години
Аз нямам радиатори а само водомери!ТЕХЕМ взима 12лв за двата водомера за едно отчитане!Да предположим,че на всеки абонат от Топлофикация се взима по 12лв,което е малко ,но нищо.Тогава при 400000 абонати за година топлинните счетоводители взимат не по-малко от 4 800 000лв. или на месец не по-малко от 400 000лв. При назначаване на работа към Топлофикация на 500 инкасатори брутната им месечна заплата ще е 800лв.А ще отчитат на ден не повече от 40апартамента,което е абсолютно постижимо!Решения има!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
Добре тогава- за какво плащам аз 25 на топлинните счетоводители след като не могат да ме отчитат ежемесечно, а трябва ние да се самоотчитаме?За какво купиха термокамерите дето следяли дистанционно кой краде и кой се топли и плаща за това, а сега "че много трудно могат да бъдат санкционирани крадците, затова и няма известен случай на осъден за кражба на топлоенергия" ?Като закона им е крив - да го променят!Опс.. няма кой, поне още няколко месеца - много удобно извинение.Всичко е "Кен лии"...