Бизнесът иска държавата да се разплати с фирмите

"Неразплащането означава безработица"
Обновена: 22 мар 2013 21:17 | 22 мар 2013 17:58, Веселина Йорданова
84
Бизнесът иска държавата да се разплати с фирмите
Огнян Донев, КРИБ. Снимка: БТА

Ако се избърза с индексация на основни доходи, това ще се отрази на нивото на безработицата, заяви Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК) на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, ръководено от вицепремиера и министър на труда Деяна Костадинова.

Бранков посочи, че очакват разплащане с бизнеса. "Това за нас е приоритет, защото неразплащането означава повече безработица", каза той. От камарата искат да се осигурят публичност и отчетност по отношение на антикризисните мерки, на заменките и други. "Нужни са спешни мерки за либерализация на енергийния пазар", подчерта още Димитър Бранков.

Още по темата
Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), заяви, че не предоставя конкретни мерки за момента, но като цяло организацията поставя три акцента - да се ускори плащането към фирмите, да се гарантира спазването на законите в страната и да се следи спазването на принципите на солидарност в обществото. Донев смята, че трябва да се подобри влошената бизнес среда в страната, да се ускори разплащането с фирмите, което да стане "предпоставка за всичко останало".

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов посочи, че бизнесът не е безразличен към това, което се случва в страната. Заплатите са нараствали повече в частния сектор, отколкото инфлацията, каза Симеонов. „Продължава социалната програма в енергийния сектор, фирмите продължават да плащат по-скъп ток, отколкото плащат гражданите”, заяви той.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира, че повишаването на доходи и заетост може да се осъществи, но само при ръст на икономиката. "По-страшно е, когато изобщо няма доходи", каза той.

Асоциацията предложи 12 мерки на служебното правителство, които да помогнат за подобряването на условията за правене на бизнес в страната, така че да се генерират нови работни места. Първото е доставчиците на обществени услуги да бъдат по-прозрачни и да се въведе задължението те да представят информация по ясен и прозрачен начин за дейността си, за приходите и разходите. "Трябва да се знае всичко в подробности като например какви са възнагражденията на мениджмънта. Много често тези доставчици на обществени услуги имат монополно положение", коментира Велев.

Подобна мярка може да бъде въведена с помощта на регулаторни институции, като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), поясни Велев.
Втората мярка е да се въведе договаряне на минималната работна заплата по икономически дейности. Третото предложение е служебното правителство да свика съвместно заседание с Комисията за защита на конкуренцията във връзка с монополите и компаниите с господстващо положение.

"Подкрепяме увеличаването на средствата по Националния план за действия по заетостта", посочи още Велев. "Категорично ще се противопоставим на орязване на инвестиционни програми, включително държавно съфинансиране", каза още той.

"Съществени концептуални разлики нямаме и можем да постигнем консенсус. Има различия в начините, които предлагаме. Но съм убедена, че на експертно ниво ще постигнем съгласие". Това каза вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова в края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Костадинова предложи да бъде сформирана работна група, която да обсъди краткосрочните социални мерки. Работната група може да започне работа още следващата седмица.  До понеделник, 25 март, социалните партньори ще излъчат свои представители и още във вторник съветът ще заседава отново.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: БТППБСККРИБАИСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
4
 
! Отговори
60 преди 11 години
Днес синът ми отказа заробващ "договор" на БСП-ДПС-енергиийната мафия, за който трябваше да си плаща, за да произвеждат фотовоалтици! УЖАС, повярвайте, ужас! Крадат пари от ЕС, нямат спирачка! Не искам да пиша повече, че ме е страх ... А знам, че *** веднага ще ме проверят, УЖАС ...
44
1
 
13
 
! Отговори
PD преди 11 години
Но това не е пълната картина. "Умните" и "работливи" бизнесмени се нагаждат към такъв стил на работа. И си увеличават приходите с анекси, допълнителни клаузи и др. врътки. Вместо да използват така спечеления ресурс за да повишават ефективността си, те ги влагат в лукс, имоти, и рушвети. Е няма да стане така. Рано или късно иде момента, да се сблъскат с собствените си резултати от *** решения. Но не намират вина в себе си, а все някой друг им е виновен. Е поне цирка е пълен.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
#49, така е. Най-сладките поръчки са тези от държавата и свързаните с нея структури. Държавата може и да бави плащанията си, често го прави, но накрая винаги плаща.Иначе всички реват срещу нея, всеки гледа да я прецака, обаче ще се избият за сигурните пари от държавната хранилка, особено в кризата. Така е по цял свят, не сме изключение, но при нас ситуацията е особено извратена. Това, свободният пазар и инициатива, е мантра само за балъците. Останалите цоцат на сигурно.
41
3
 
9
 
! Отговори
PD преди 11 години
Има огромно количество фирми, които ако не са в финансови машинации с държава, фондовеи др. не пазарни схеми, е могат да изкарат и един лев. Ако това е "свободната инициатива" мит от прехода не ви ща "пазарната икономика". В личен план, не познавам нито един бизнесмен от тези които "реват", че не са си поучили пари от държавата, да са били изрядни към нея и работниците си. Така че стига крокодилски сълзи. Нали "бизнесмените" сте много уни и работливи. Е хайде намерете начин да оправите злините
40
6
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
НОВАТА ЕНЕРГИЙНА ЛИНИЯ НА ЕС...- ЦЯЛА ЕВРОПА ВЕЧЕ СЕ ПРЕОРИЕНТИРА КЪМ БЕЗВЪГЛЕРОДНА ЯДРЕНА ЕНЕРГИЯ...НОВАТА ФОРМУЛИРОВКА Е...:- "ПЪЛНА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА И ВЪВЕЖДАНЕ НА 100% КОНКУРЕНЦИЯ, БЕЗ ПРЕФЕРЕНЦИИ...!!!!"- ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА, Е ЕДИНСТВЕНАТА ГАРАНТИРАЩА НИСКИ ПАЗАРНИ ЕНЕРГИЙНИ ЦЕНИ..., И Е ПАНАЦЕЯТА ЗА ПРОСПЕРИТЕТ НА ГРАЖДАНИТЕ И БИЗНЕСА...- ПРАВИТЕЛСТВОТО СЛЕЗ ИЗБОРИТЕ (което и да е то)1. НЕЗАБАВНО ВЪВЕЖДАНЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА НА ТРЕТИЯ ЛИБЕРАЛИЗАЦИОНЕН ПАКЕТ НА ЕС...!2. НЕЗАБАВНО ПУСКАНЕ НА 3 И 4 БЛОКОВЕ В КОЗЛОДУЙ...!!3. ДОСТРОЯВАНЕ НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ...!!!
39
3
 
3
 
! Отговори
възмотен преди 11 години
И да Ви кажа, че за всеки касов апарат за продължаване на договора се начислява втора касова бялежка с 30лв.ддс подарък от ГЕРБ !
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
biznes ,samo raztrel za vas i nishto drygo.bandugi.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Донев и Пъпката искат пари с предимство!А пенсионерите и майките да почакат!***! ! !
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този ли е бизнеса в България ???- дойнов -отроче на ком партията което е свикнало да живее на народен кръб, тоест държавани поръчки. Вижте им мазните физиономии нито образование нито бизнес качесва единсвено схеми и конспирации.
35
0
 
9
 
! Отговори
543 преди 11 години
КОГАТО ТИ ДОЙДА НА МАСАТА ИЛИ ПОЧНА ДА ТИ ХАРЧА ЛИЧНИТЕ ПАРИ,ТОГАВА МОЖЕШ ДА КАЖЕШ,ЧЕ СЪМ *** ИЛИ МЪРЗЕЛИВ!! МОЖЕ БИ АЗ ИМАМ ПО ГОЛЯМО ОСНОВАНИЕ ДА СЪМ НЕДОВОЛЕН!! НЕ СМЯТАШ ЛИ!!
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Платете им ,че да ги вкарат на лихви и то най добре в Кипър.
33
1
 
6
 
! Отговори
642 преди 11 години
Даже и да е фалирало БДЖ никой няма право да го преватизира.Защо? Защото в държавно предприятия няма частно лице дялов капитал.Той не е дал и стотинка нито за построяването,нито за ресурсите в него.Ако го обяви за несъстоятелност и се закупи от частно лице,както стана със всички заводи,той влиза в нарушение на закона.Тази преватизация която нправиха преди 23г за мен е незаконна.Такива предприятия са само държавни монополи и никой няма право да злоупотребява с тях.Ако си построи негово БДЖ МОЖЕ
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само цитирам портала ''DER WESTEN'' ,,Икономиката на България е по-слаба от африканските държави Габон и Нова Гвинея''
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bokluci
30
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не сте бедни,а прости и мързеливи................
29
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Как ще правиш пък ти преватизация като БДЖ е държавен монопол.Такива монополи при фалит държавата може да инвестира в тях капитал,като тегли заем,но не и да го преватизира.Това преватизация=на грабеж
28
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Народа пък иска бизнесът и държавата да им се разплати,като ги обещети за щетите нанесени за 23г.Тъй като по конституция цялата държавна власт произтича от народа чл.1.ал.2. И шефовете на тия институции са яко прецакани и сега си искат мангизите,правата,достойнството защото според чл.6.ал.1.всички се раждат свободни и равни.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Момчетата работиха усърдно и неуморно, аз вложих мисъл, капитал и ентусиазъм в изпълнението на този грандиозен проект.."Хахаха :) Човек, щях да се задавя с бирата си.Thumbs up!
26
1
 
10
 
! Отговори
Друг Едър Бизнесмен преди 11 години
Искам и аз да се оплача- спечелих (честно и почтено, разбира се) проект за изграждане на велоалеи. Купих 1 цистерна блажна боя, наех 10 души и им връчих четки да вапцат тротоарите. Момчетата работиха усърдно и неуморно, аз вложих мисъл, капитал и ентусиазъм в изпълнението на този грандиозен проект, платиха ми само половината и сега не мога да си получа другата половина от парите- МЪКА, УМИРАМ ОТ ГЛАД!